Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

"Ο χορός του Ροζέτα" από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου (3 βίντεο)
Copyright ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0Η ESA σε συνεργασία με τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μουσικό Βαγγέλη Παπαθανασίου κυκλοφόρησε μια τριάδα μουσικών βίντεο για να γιορτάσει την πρώτη απόπειρα ομαλής προσγείωσης που έγινε ποτέ σε ένα κομήτη, από την αποστολή Rosetta της ESA.


Αυτή την μοναδική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας έντυσε με τις μελωδίες του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός διεθνώς ως Vangelis.

Η αφύπνιση του σκάφους Ροζετα τον Ιανουάριο του 2014, η συνάντηση με τον κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο τον Αύγουστο 2014 και η ιστορική προσεδάφιση του οχήματος Φιλαε σε αυτόν, είναι κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές για την εξερεύνηση του διαστήματος για το 2014 που σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν. 
Αλλά και κοιτώντας πίσω στο 2014 τα επιτεύγματα της Ευρώπης στο Διάστημα, είναι μια χρονιά που θα μείνει στην ιστορία ως το έτος του «Ροζέτα», καθώς, για πρώτη φορά, προσγειωθήκαμε σε ένα κομήτη.

Ο Βαγγέλης, εμπνεύστηκε από την Rosetta και συνέθεσε αυτά τα κομμάτια μουσικής ειδικά για την αποστολή Ροζετα της ESA, τα οποία μεταδόθηκαν για πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα προσγείωσης του Φιλαε.

Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται "Arrival" - "Άφιξη" στα Ελληνικά
Το δεύτερο μέρος τιτλοφορείται "Philae’s journey" – "Το ταξίδι του Φίλαε" στα Ελληνικά
Το τρίτο μέρος τιτλοφορείται "Rosetta’s Waltz" – "Ο χορός του Ροζέτα" στα Ελληνικά
Η μουσική του είναι συχνά συνδεδεμένη με θέματα της επιστήμης, της ιστορίας και της εξερεύνησης.

Ο Βαγγέλης είναι γνωστός παγκοσμίως κυρίως για το βραβευμένο με Όσκαρ μουσικό θέμα της ταινίας Δρόμοι της Φωτιάς, και τις μουσικές συνθέσεις για τις ταινίες Ανταρκτική, Blade Runner, 1492: "Κατάκτηση του Παραδείσου" και "Αλέξανδρος", και τη μουσική του που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά ντοκιμαντέρ Cosmos, του Καρλ Σαγκάν. 
Ο Έλληνας μουσικός είχε πάντα ενδιαφέρον για το διάστημα και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και σε μερικές από τις αποστολές της NASA.

"Η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του διαστήματος είναι θέματα που με γοήτευαν από την πρώιμη παιδική ηλικία μου και ήταν πάντα συνδεδεμένα με κάποιο τρόπο με την μουσική που γράφω" είπε ο Βαγγέλης.

Αυτή η συνεργασία του Βαγγέλη με την ESA δεν θα είναι η μοναδική. 
Ο Έλληνας συνθέτης και η ESA συνεργάζονται για ένα μεγαλύτερο σύνολο συνθέσεων που σχετίζονται με την αποστολή Rosetta καθώς και για ένα project για το 2015.
Πηγή: esa Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ