Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου (4)
1959,
στις ΗΠΑ, ο πίθηκος Σαμ επιζεί από το ταξίδι στο διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο για τον άνθρωπο.1965,
οι ΗΠΑ εκτοξεύουν στο Διάστημα το «Τζέμινι 7» προκειμένου να συνδεθεί με το «Τζέμινι 6».
Το "Δίδυμοι 7", όπως φαίνεται από το "Δίδυμοι 6"
4 Δεκεμβρίου 1965, 
εκτοξεύεται το Gemini 7, η 4η πτήση του προγράμματος Gemini. Σκοπός της αποστολής ήταν η συνάντηση και η σύνδεση με το Gemini 6 και η ανάλυση των επιπτώσεων μακροχρόνιων διαστημικών πτήσεων στο ανθρώπινο σώμα. 
Μετά απο βλάβη στην εκτόξευση του Gemini 6, εκτοξεύτηκε το Gemini 6Α, με το οποίο πραγματοποιήθηκε το ραντεβού μόνο και οχι η σύνδεση, όπου τα δύο σκάφη έφτασαν σε απόσταση 30 εκατοστών μεταξύ τους. 
Έμβλημα της αποστολής ήταν η ολυμπιακή δάδα συμβολίζοντας την μαραθώνια αποστολή διάρκειας 14 ημερών.


1996,
το διαστημόπλοιο Pathfinder εκτοξεύεται στον Άρη. Προσεδαφίζεται με επιτυχία στις 4 Ιουλίου 1997.
Το ρόβερ Sojourner στον Άρη ηλιακή μέρα 22
4 Δεκεμβρίου 1996. 
Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος «Ιχνηλάτης» με πύραυλο «Δέλτα – 2» προς τον Άρη.Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος «Ιχνηλάτης» ("Pathfinder") με πύραυλο «Δέλτα – 2» προς τον Άρη, όπου προσεδαφίστηκε, στις 4.7.1997, ύστερα από 7 μήνες, διανύοντας μια απόσταση 450 εκατομμυρίων χλμ. Προορισμός του ήταν η μεγαλύτερη ανίχνευση της επιφάνειας του Άρη πέρα από εκείνη που πραγματοποίησαν τα διαστημόπλοια «Βίκιγκ – 1 & 2», τα οποία εκτοξεύτηκαν το 1976, δηλ. 21 χρόνια νωρίτερα. Για το σκοπό αυτό στις 6.7.1997, ένα όχημα – ρομπότ, το 6τροχο «Σόζουνερ» ("Sojourner"), μήκους 65 εκατοστών και βάρους 17,6 κιλών διέτρεξε μέρος της επιφάνειας του κόκκινου πλανήτη και συνέλεξε διάφορες πληροφορίες για τη γεωλογία και την ατμόσφαιρά του, τις οποίες διαβίβασε στη Γη.
Ήδη έχουν σταλεί πάνω από 3.000 φωτογραφίες, με τις οποίες γίνονται συνεχείς αναλύσεις και οι επιστήμονες της NASA αποφάνθηκαν ότι στον Άρη, στο απώτατο παρελθόν, έγιναν μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Μέχρι στις 3.8.1997, ο «Ιχνηλάτης» είχε στείλει 9.670 εικόνες στη Γη, αλλά στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 1997, η επικοινωνία μαζί του διακόπηκε λόγω της χαμηλής τάσης, που είχαν οι συσσωρευτές του και δεν επαναλήφθηκε ξανά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας επιστήμονας Αθανάσιος (Τον) Οικονόμου, καθηγητής αστροφυσικής και Διαστημικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, είναι ο κατασκευαστής μιας συσκευής που ήταν ενσωματωμένη στο "Sojourner" και ανέλυε τα πετρώματα του Άρη για λογαριασμό της NASA.
4 Δεκεμβρίου 1996,
εκτοξεύεται το Mars Pathfinder.
Προσγειώνεται στον Άρη στις 4 Ιουλίου 1997 και εξετάζει την ατμόσφαιρα, το κλίμα και την γεωλογία του πλανήτη. Ήταν η πρώτη αποστολή ρόβερ στον Άρη και η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν αερόσακοι κατά την προσγείωση.
Το ρόβερ Sojourner εξέτασε φασματοσκοπικά βράχους στην επιφάνεια του Άρη και έστειλε αρκετές φωτογραφίες.
Η τελευταία επικοινωνία με το Pathfinder έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 1997.4 Δεκεμβρίου 1955
Εκτοξεύεται ο αμερικανικός μετεωρολογικός πύραυλος «Βίκινγκ – 12».Εκτοξεύεται ο αμερικανικός μετεωρολογικός πύραυλος «Βίκινγκ – 12» ("Viking - 12"), που είναι ο τελευταίος της σειράς αυτής και φθάνει σε ύψος 230 χλμ.
Οι «Βίκινγκ» ήταν μια σειρά από 12 μετεωρολογικούς πυραύλους για ατμοσφαιρικές μελέτες, που αναπτύχθηκαν και εκτοξεύτηκαν εκ μέρους του ναυτικού των ΗΠΑ από το 1949 – 1955. Εκτοξεύονταν κατακόρυφα και έφταναν σε ύψος 320 χλμ. Η βάση εκτόξευσης ήταν η περιοχή Χουάιτ Σαντς. Στα επιστημονικά όργανα που είχαν, περιλαμβάνονταν μετρητές Γκάιγκερ, θάλαμοι ιοντισμού, φωτοπολλαπλασιαστές και φωτογραφικές μηχανές.

Οι πύραυλοι «Βάικινγκ» άρχισαν να κατασκευάζονται το 1946, και η πρώτη δοκιμή του έγινε τον Οκτώβριο του 1947.To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ