Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014

Τα καυτά μπλε αστέρια του Μεσιέ 47
Credit: ESO
Αυτή η εντυπωσιακή εικόνα του αστρικού σμήνους Μεσιέ 47, η οποία λήφθηκε χρησιμοποιώντας την ευρεία κάμερα απεικόνισης πεδίου, εγκατεστημένη στο MPG / ESO 2.2 μέτρων τηλεσκόπιο στο παρατηρητήριο Λα Συλλα του ESO στη Χιλή.

Αυτό το νεαρό ανοιχτό σμήνος κυριαρχείται από φωτεινά μπλε αστέρια, επίσης περιέχει μερικά άστρα κόκκινους γίγαντες αντίθεσης.

Το Μεσιέ 47 βρίσκεται περίπου 1.600 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Πρύμνης. 
Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε κάποια στιγμή πριν από το 1654 από τον Ιταλό αστρονόμο Giovanni Battista Hodierna και αργότερα ανακαλύφθηκε, ανεξάρτητα από τον ίδιο τον Σαρλ Μεσιέ, ο οποίος προφανώς δεν είχε καμία γνώση προηγούμενη παρατήρηση του Hodierna.

Αν και είναι φωτεινό και εύκολο να το δει κανείς, το Μεσιέ 47 είναι ένα από τα λιγότερο πυκνοκατοικημένα ανοιχτά σμήνη. 


Μόνο περίπου 50 αστέρια είναι ορατά σε μια περιοχή περίπου 12 ετών φωτός, σε σύγκριση με άλλα παρόμοια αντικείμενα, τα οποία μπορεί να περιέχουν χιλιάδες άστρα.

To Μεσιέ 47 δεν ήταν πάντα τόσο εύκολο να προσδιοριστεί. 

Στην πραγματικότητα, για χρόνια θεωρούταν εξαφανισμένο, καθώς ο Μεσιέ είχε καταγράψει εσφαλμένα τις συντεταγμένες. 
Το σύμπλεγμα αργότερα ανακαλύφθηκε και δόθηκε άλλος χαρακτηρισμός στον κατάλογο - NGC 2422. 
Η φύση του λάθους του Μεσιέ, και στο βέβαιο συμπέρασμα ότι το Μεσιέ 47 και το NGC 2422 είναι πράγματι το ίδιο αντικείμενο, δημιουργήθηκε μόλις το 1959 από τον Καναδό αστρονόμο T.F. Morris.

Τα φωτεινά μπλε-λευκά χρώματα από αυτά τα αστέρια είναι μια ένδειξη της θερμοκρασίας τους, με τα θερμότερα άστρα να εμφανίζονται πιο μπλε και τα ψυχρότερα αστέρια, να εμφανίζονται πιο κόκκινα. 
Αυτή η σχέση ανάμεσα στο χρώμα, τη φωτεινότητα και τη θερμοκρασία, μπορεί να απεικονιστεί με τη χρήση της καμπύλης του Πλανκ. 
Αλλά η πιο λεπτομερής μελέτη των αστρικών χρωμάτων με τη χρήση φασματοσκοπίας, λέει επίσης στους αστρονόμους πολλά περισσότερα - συμπεριλαμβανομένων και το πόσο γρήγορα περιστρέφονται τα αστέρια και τις χημικές συνθέσεις τους. 
Υπάρχουν επίσης μερικά φωτεινά κόκκινα αστέρια στην εικόνα - αυτά είναι τα κόκκινα αστέρια γίγαντες που είναι περαιτέρω από το σύντομο κύκλο της ζωής τους από τα λιγότερο ογκώδη και μακροβιότερα μπλε αστέρια.

Με την ευκαιρία που το Μεσιέ 47 εμφανίζεται κοντά στον ουρανό σε μια άλλη αντίθεση αστρικού σμήνους - το Μεσιέ 46. 
Το Μεσιέ 47 είναι σχετικά κοντά, γύρω στα 1.600 έτη φωτός, αλλά το Μεσιέ 46 βρίσκεται περίπου 5.500 έτη φωτός μακριά και περιέχει πολύ περισσότερα αστέρια, με τουλάχιστον 500 αστέρια παρόντα. 
Παρά το γεγονός ότι περιέχει περισσότερα αστέρια, φαίνονται πολύ πιο αμυδρά λόγω της μεγαλύτερης απόστασης.Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgement: Davide De Martin
Αυτή η εικόνα ευρέως πεδίου, δείχνει ένα μέρος του αστερισμού της Πρύμνης. Αυτή η περιοχή του ουρανού περιλαμβάνει κάποια φωτεινά αστρικά σμήνη, επικεφαλής ανάμεσά τους το Μεσιέ 47, στο κέντρο, και το αντικρουόμενο συγκενικό σύμπλεγμα Μεσιέ 46, κοντά στο αριστερό άκρο, το οποίο είναι πλουσιότερο σε αστέρια, αλλά και πιο μακρινό. Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε από τις εικόνες που αποτελούν μέρος της έρευνας Ψηφιοποιημένου Ουρανού 2.
Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2/N. Risinger (skysurvey.org). Music: movetwo
Αυτή η ακολουθία του βίντεο μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι στο κοντινό φωτεινό αστρικό σμήνος Μεσιέ 47. Καθώς πλησιάζουμε, μπορούμε επίσης να δούμε την αντίθεση του σμήνους Μεσιέ 46, το οποίο είναι πλουσιότερο σε αστέρια, αλλά και πιο μακρινό.
Το τελικό κοντινό πλάνο λήφθηκε χρησιμοποιώντας την ευρεία κάμερα απεικόνισης πεδίου, εγκατεστημένη στο MPG / ESO 2.2 μέτρων τηλεσκόπιο στο παρατηρητήριο Λα Συλλα του ESO στη Χιλή.
Αυτό το νεαρό ανοιχτό σμήνος κυριαρχείται από φωτεινά μπλε αστέρια, επίσης περιέχει μερικά άστρα κόκκινους γίγαντες αντίθεσης.

Credit: ESO. Music: movetwo
Αυτό το κοντινό πλάνο ακολουθίας πανοραμικής λήψης βίντεο, δίνει μια λεπτομερή ματιά σε μια νέα εικόνα του αστρικού σμήνους Μεσιέ 47 που λήφθηκε χρησιμοποιώντας την ευρεία κάμερα απεικόνισης πεδίου, εγκατεστημένη στο MPG / ESO 2.2 μέτρων τηλεσκόπιο στο παρατηρητήριο Λα Συλλα του ESO στη Χιλή.To-New-Sas

Πηγή: eso

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ