Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου (4)

1901,
γεννιέται ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος. 
Το 1932 τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για τη Θεωρία των Πεδίων.


Ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (Werner Heisenberg, Βύρτσμπουργκ 5 Δεκεμβρίου 1901 – Μόναχο 1 Φεβρουαρίου 1976), ήταν Γερμανός φυσικός, με σπουδαία συμβολή στη θεμελίωση της Κβαντομηχανικής, για την οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1932.


Ο Χάιζενμπεργκ σπούδασε από το 1920 Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μπήκε στο πνεύμα της Κβαντικής Φυσικής — η οποία απαρτιζόταν τότε από ασύνδετα θεωρήματα — τόσο γρήγορα, ώστε μετά από μερικούς μήνες έδωσε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα (π.χ. Φαινόμενο Ζέεμαν). Επειδή απαιτείτο μία ελάχιστη σπουδή έξι εξαμήνων, μόλις το 1923 μπόρεσε ο Χάιζενμπεργκ να ανακηρυχθεί διδάκτωρ. Το 1924 έγινε βοηθός του Μαξ Μπορν στο Γκέτινγκεν.


1962,
οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συμφωνούν να συνεργαστούν ως προς τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος.

5 Δεκεμβρίου 2001
Εκτοξεύεται το 4ο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμός με το «Εντέβορ» και με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


Εκτοξεύεται το 4ο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμός με το «Εντέβορ» (“Endeavour = Προσπάθεια) και με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 
Τρεις αστροναύτες παρέμειναν στο σταθμό αντικαθιστώντας άλλους τρεις και ύστερα το «Εντέβορ» με το ανανεωμένο πλήρωμά του επέστρεψε ομαλά στη βάση του, στις 17.12.2001. 
Η αποστολή αυτή του 4ου πληρώματος πραγματοποίησε ρεκόρ 196 ημερών συνεχούς παραμονής στο διαστημικό σταθμό με πολλά άτομα. 
Ήταν η 17η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου «Εντέβορ».
5 Δεκεμβρίου 1932
Γεννιέται ο αστροφυσικός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Σέλντον Γκλάσοου.


Γεννιέται ο αστροφυσικός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Σέλντον Γκλάσοου (Sheldon Glashow, γεν. 1932), που του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ της Φυσικής, το 1979. Ερεύνησε πολλές πτυχές της θεωρίας των σωματιδίων και της κοσμολογίας και απέδειξε ότι το ορατό Σύμπαν δεν μπορεί να περιέχει παρόμοιες ποσότητες ύλης και αντιύλης.
Η έρευνα του Γκλάσοου οδήγησε στην πρόβλεψη των ουδέτερων ρευμάτων και των μποζονίων, τα οποία στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν πειραματικά.
Έπαιξε σημαντικό ρόλοστην ενοποίηση των ασθενών και των ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων και στη δημιουργία του «καθιερωμένου μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής».
Είναι ο συγγραφέας των 300 περίπου ερευνητικών εργασιών και έγραψε τα βιβλία: "Αλληλεπιδράσεις" (με Ben Bova, 1988), "Η γοητεία της Φυσικής" (1990), "Από την Αλχημεία στα Κουάρκ" (1993).
Η πρόσφατη έρευνά του Glashow περιλαμβάνει πολλές πτυχές της θεωρίας των σωματιδίων, την κοσμολογία, την κλασική μηχανική κ.ά.
To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ