Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Ο κομήτης 67Ρ / C-G σε ζωντανό χρώμα

Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Μια έγχρωμη εικόνα του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο αποτελείται από τρεις εικόνες που λήφθηκαν με την κάμερα στενής γωνίας (NAC) του συστήματος επιστημονικής απεικόνισης OSIRIS στο κόκκινο (κέντρο στο 744 nm μήκος κύματος), πράσινο (536 nm) και μπλε (481 nm ) φίλτα στις 6 Αυγούστου 2014 από απόσταση 120 χιλιομέτρων. Η εικόνα καλύπτει περίπου 4 x 4 χλμ. με ανάλυση περίπου 3,9 μέτρα ανά εικονοστοιχείο.Η ομάδα του OSIRIS, μέσο του Ροζέτα, έχει παράξει μια έγχρωμη εικόνα του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο όπως φαίνεται από το ανθρώπινο μάτι.
Όπως αναμενόταν, ο κομήτης αποδεικνύεται ότι είναι πολύ γκρι πράγματι, με μόνο ελαφριές, λεπτές χρωματικές παραλλαγές που φαίνονται σε όλη την επιφάνειά του.


Για να δημιουργηθεί μια εικόνα που αποκαλύπτει τα "πραγματικά" χρώματα του 67Ρ, οι επιστήμονες τοποθέτησαν επάλληλα εικόνες που λαμβάνονται διαδοχικά μέσω φίλτρων με επίκεντρο το κόκκινο, πράσινο και μπλε μήκη κύματος.

Ωστόσο, καθώς ο κομήτης περιστρέφεται και το Ροζέτα μετακινήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της αλληλουχίας, οι τρεις εικόνες είναι ελαφρώς μετατοπισμένες η μία με την άλλη, και λαμβάνονται από ελαφρώς διαφορετικές οπτικές γωνίες παρατήρησης. 
Η επίπονη εργασία είναι απαραίτητη για την υπέρθεση των εικόνων με ακρίβεια, η οποία είναι ένας από τους λόγους που καθυστέρησε τόσο πολύ να έρθει η πρώτη σημαντική έγχρωμη εικόνα του 67Ρ / CG.


«Όπως αποδεικνύεται, ο 67Ρ / CG φαίνεται σκούρος γκρι, στην πραγματικότητα είναι σχεδόν μαύρος σαν κάρβουνο», λέει ο κύριος ερευνητής του μέσου Holger Sierks από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το "Έρευνα Ηλιακού Συστήματος" (MPS).

Όπως εξηγήθηκε στις προηγούμενες αναρτήσεις του ιστολογίου για τις εικόνες από τη NAVCAM, η ένταση των εικόνων έχει ενισχυθεί για να καλύπτει το πλήρες φάσμα από μαύρο σε άσπρο, προκειμένου να καταστήσουν πιο εμφανείς τις επιφανειακές λεπτομέρειες. 
Αλλά τα χρώματα δεν έχουν ενισχυθεί: ο κομήτης είναι πραγματικά πολύ γκρι.

Για παράδειγμα, οποιοσδήποτε πάγος στην επιφάνεια θα πρέπει να εμφανίζεται φωτεινότερος στο μπλε φίλτρο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των μπλε μπαλωμάτων. 
Αυτή η εικόνα δεν περιέχει καμία ένδειξη των οποιωνδήποτε τέτοιων κομματιών πάγου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έγιναν από ορισμένα μέσα του Ροζετα.

Το συνολικό γκρι χρώμα της επιφάνειας δείχνει ότι καλύπτεται από ένα είδος σκοτεινής σκόνης. Περαιτέρω μελέτες που χρησιμοποιούν άλλους συνδυασμούς των 25 φίλτρων του OSIRI, θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τη σύνθεση αυτής της σκόνης, ψάχνοντας για διάφορα μέταλλα, όπως πυρόξενος, κοινό στον φλοιό της Γης, ή ορυκτά που περιέχουν νερό. 
Το OSIRIS θα προσπαθήσει να εντοπίσει διάφορα είδη αερίου στο κώμα που περιβάλλει τον πυρήνα.Για περισσότερα του κομήτη, επιλέξτε τις ετικέτες κάτω από το άρθρο

To-New-Sas

Πηγή: rosetta blog

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ