Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου (4)
7 Δεκεμβρίου 1972,
οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το Απόλλο 17. 
Είναι η τελευταία αποστολή διαστημικών αεροσκαφών Απόλλο στη σελήνη.

Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων – 17».
Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων – 17» ("Apollo – 17") για την 6η και τελευταία προσεδάφιση στη Σελήνη. 

Η αποστολή αυτή ξεκίνησε με πλήρωμα τους Σέρναν (Cernan), Σμιτ (Schmitt) και Έβανς (Evans). 
Ο Σμιτ, που ήταν γεωλόγος, ασχολήθηκε με τη συλλογή πετρωμάτων από την ενδιαφέρουσα γεωλογική αυτή περιοχή, ενώ το αυτοκίνητο «Ρόβερ» που τους εξυπηρέτησε διέτρεξε 36 χιλιόμετρα στην επιφάνεια της Σελήνης και ανέπτυξε ταχύτητα 18 χλμ/ώ. 
Στη διάρκεια των τριών εξορμήσεών τους οι αστροναύτες συνέλεξαν 116 κιλά σεληνιακών πετρωμάτων, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. 
Η αποστολή διήρκεσε 11ημ. 13ώ. 51λ. και έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ χρόνου εξερεύνησης της Σελήνης, (απόστασης 30,5 χιλιόμετρα) σε 75 ώρες, που διανύθηκε στην επιφάνειά της και ποσότητας σεληνιακών δειγμάτων, που έφερε στη Γη.

Οι δυο αστροναύτες άφησαν πάνω στη Σελήνη μια πλακέτα που έγραφε: Εδώ ολοκληρώνονται οι πρώτες εξερευνήσεις της Σελήνης από τον άνθρωπο. 
Δεκέμβριος 1972 μ.Χ. 
Είθε το πνεύμα της ειρήνης, με το οποίο ήρθαμε να εμπνεύσει όλη την ανθρωπότητα. 
Στις 19 Δεκεμβρίου 1972, το πρόγραμμα «Απόλλων» έλαβε τέλος, με την προσθαλάσσωση των τριών αστροναυτών, οι οποίοι εκτινάχτηκαν από το σκάφος και αμέσως χρησιμοποίησαν τα αλεξίπτωτά τους. 
Η προσθαλάσσωση έγινε στον Ειρηνικό ωκεανό την Τρίτη, 19.12.1972, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το αεροπλανοφόρο Ticonderoga.
Ο τελευταίος αστροναύτης εγκαταλείποντας τη σεληνιακή επιφάνεια στις 14.12.1972 δήλωνε: Αναχωρούμε έτσι όπως ήρθαμε και με την ευχή του Θεού θα επιστρέψουμε με ειρήνη και ελπίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα.7 Δεκεμβρίου 1905
Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Ολλανδικής καταγωγής Ζεράρντ Κόιπερ.Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Ολλανδικής καταγωγής Ζεράρντ Κόιπερ, (Gerard Kuiper, 1905 – 1973), που ασχολήθηκε με την πρωτοπλανητική θεωρία του Βαϊτσζαίκερ και την θεμελίωσε πιο πολύ, ώστε να είναι περισσότερο αποδεκτή ως νεφελική θεωρία, για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος (1949).
Το 1936 εντάχθηκε στο επιστημονικό προσωπικό του αστεροσκοπείου του Γιερκς (Yerkes) του Πανεπιστημίου του Σικάγου στο οποίο, λίγο αργότερα, διετέλεσε διευθυντής, ενώ διετέλεσε διευθυντής, επίσης του αστεροσκοπείου του Μακ Ντόναλντ The Arabian Nights slot machine from Net . στο Τέξας. 
Ασχολήθηκε με τη χημική σύσταση πλανητών και διαπίστωσε την παρουσία του μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα (1945) και του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη (1947). Ανακάλυψε τη Μιράντα, τον 5ο δορυφόρο του Ουρανού (1948) και τη Νηρηίδα, το 2ο δορυφόρο του Ποσειδώνα (1949). 
Εντόπισε φασματικά την παρουσία πάγου στους πόλους του Άρη και τους δακτυλίους του Κρόνου (1948). Επίσης μέτρησε τη διάμετρο του Ποσειδώνα (1949) και του Πλούτωνα (1950). Οι πρώιμες παρατηρήσεις του των λευκών νάνων αστέρων στήριξαν τη θεωρία του Τσαντρασεκάρ, με τον οποίο συνεργαζόταν στο αστεροσκοπείο του Γιέρκς.
Ο Κόιπερ, το 1950, υπέθεσε ότι πέρα από τον Ποσειδώνα υπάρχει η ζώνη Κόιπερ, με πολλούς κομήτες. 
Επίσης, κάτω από τη διεύθυνσή του πραγματοποιήθηκε σύνταξη ενός φωτογραφικού άτλαντα της Σελήνης.
7 Δεκεμβρίου 1905, γεννιέται στην Ολλανδία ο αστρονόμος Gerard Peter Kuiper. Ανακάλυψε την Μιράντα, δορυφόρο του Ουρανού και την Νηρηίδα, δορυφόρο του Ποσειδώνα. Ανακάλυψε επίσης διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη και την ύπαρξη μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, δορυφόρου του Κρόνου. Η ζώνη των μικρών σωμάτων που εκτείνεται πέρα απο τον Ποσειδώνα ονομάστηκε προς τιμήν του 'Ζώνη Κάιπερ"
7 Δεκεμβρίου 1912
Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Άγγλος αστρονόμος Γεώργιος Δαρβίνος.Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Άγγλος αστρονόμος Γεώργιος Δαρβίνος (George Darwin, 1845 – 1912), ο δεύτερος γιος του Καρόλου Δαρβίνου, γνωστού από την ομώνυμη θεωρία του, που υποστήριζε, το 1879, ότι η Σελήνη αποσπάστηκε από τη Γη, με βάση τα μαθηματικά δεδομένα των παλιρροιών. Εκλέχτηκε καθηγητής Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και πρόεδρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Ο Ντάργουιν διορίστηκε, το 1883, καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. 
Η μνημειώδης του ανάλυση των φαινομένων της παλίρροιας, που δημοσιεύθηκε το 1884, βασιζόταν στη μεθοδολογία, που καθιερώθηκε από τον Πιερ Λαπλάς (P. Laplace) και Λ. Κέλβιν (Lord Kelvin). Στο έργο του: Οι παλίρροιες και τα συγγενή φαινόμενα στο ηλιακό σύστημα (1898) αναλύει τα αποτελέσματα της παλιρροιακής τριβής στο σύστημα Γης – Σελήνης. 
Έτσι θεωρεί ότι η Σελήνη σχηματίστηκε από ύλη που αποσπάστηκε, λόγω των παλιρροιακών επιδράσεων του Ηλίου, από τη διάπυρη, ακόμη, και επομένως ρευστή, επιφάνεια της Γης. 
Η υπόθεση αυτή θεωρείται σήμερα ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 
Η μεγάλη συνεισφορά, όμως, του Γ. Δαρβίνου είναι ότι ήταν ο πρώτος, που ανέπτυξε θεωρία εξέλιξης του συστήματος Ήλιος – Γη – Σελήνη βασισμένη σε μαθηματική ανάλυση.
Ο Γ. Δαρβίνος διετέλεσε πρόεδρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, το 1899.
7 Δεκεμβρίου 1995
η βολίδα της αποστολής "Γαλιλαιο" εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του Δία συλλέγοντας στοιχεία της για μια διάρκεια 58 λεπτών πριν καταστραφεί από την πίεση και την θερμοκρασία
Το διαστημικό σκάφος Γαλιλαίο (εξερευνητής του Δία)Καλλιτεχνική απεικόνιση της εισόδου του ανιχνευτή στην ατμόσφαιρα του Δία


Ο ανιχνευτής Γαλιλαίο εισέρχεται στην
ατμόσφαιρα του Δία

To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ