Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Απόλλων 8: Χριστούγεννα στη Σελήνη
Image Credit: NASA
Από την αποστολή του Απόλλων 8 προέκυψε και η διάσημη φωτογραφία της της Γης  που «ανατέλλει» από την επιφάνεια της Σελήνης.Παραμονή Χριστουγέννων 1968.
Οι αστροναύτες του Απόλλων 8 – Frank Borman, Jim Lovell και Bill Anders – έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Από την αποστολή του Απόλλων 8 προέκυψε και η διάσημη φωτογραφία της «ανατολής» της Γης.
Το Απόλλων 8 εκτοξεύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου και την παραμονή Χριστουγέννων αφού πραγματοποίησε 10 περιστροφές γύρω από τη Σελήνη (διάρκειας 20 ώρες και 10 λεπτά), ολοκληρώθηκε η αποστολή του.
Το πρωί των Χριστουγέννων πυροδοτήθηκε η μηχανή και το Απόλλων 8 εγκατέλειψε την σεληνιακή τροχιά.


======================================================
(νεώτερη ενημέρωση 24/12/2013)
Το βίντεο που ακολουθεί δημιουργήθηκε από τις φωτογραφίες του Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), προς τιμήν της 45ης επετείου της ιστορικής αποστολής Apollo 8. Αναπαριστά τη στιγμή που το πλήρωμα είδε για πρώτη φορά και φωτογράφησε τη Γη να ανατέλλει πίσω από τη Σελήνη:

======================================================
Τότε έλαβε χώρα και ο περίφημος διάλογος που «επιβεβαίωνε την ύπαρξη του Άη Βασίλη»:


Διάλογος μεταξύ του μέλους του πληρώματος της αποστολής Απόλλων 8 Jim Lovell και Houston:
089:32:50 Mattingly: Apollo 8, Houston. [Χωρίς απάντηση.]
089:33:38 Mattingly: Apollo 8, Houston.
089:34:16 Lovell: Houston, Apollo 8, "τέλος".
089:34:19 Mattingly: Hello, Apollo 8. Ηχηρός και σαφής.
089:34:25 Lovell: Roger. Παρακαλούμε πρέπει να ενημερωθείτε ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης..
089:34:31 Mattingly: Αυτό είναι καταφατικό. Είστε οι καλύτεροι που ξέρω. -NASAΤο Απόλλων 8 προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό στις 27 Δεκεμβρίου.
Οι Borman, Lovell και Anders ήταν οι πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία, που έφθασαν στη Σελήνη – περιστράφηκαν γύρω της – και επέστρεψαν ασφαλείς στη Γη.Borman, Lovell και Anders


Το όνειρο του Ιουλίου Βερν που περιέγραψε στα μυθιστορήματά του «Από τη Γη στη Σελήν» (1865) και «Γύρω από τη Σελήνη» (1870) είχε γίνει πραγματικότητα.
Ο Ιούλιος Βερν μεταξύ άλλων σ’ αυτά τα μυθιστορήματα προέβλεψε ότι η πρώτη εκτόξευση ανθρώπων προς τη Σελήνη θα γίνει στη Φλόριντα των ΗΠΑ, προέβλεψε τον ακριβή αριθμό αστροναυτών στη σεληνάκατο (τρεις) και με μεγάλη προσέγγιση τις διαστάσεις και το βάρος της σεληνακάτου, αλλά και την επιστροφή με προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό – στην περίπτωση του «Απόλλων 8» με σφάλμα 4 μόλις χιλιομέτρων!
Εντυπωσιασμένος, ο αστροναύτης Borman του Απόλλων 8, θα γράψει ένα γράμμα στο δισέγγονο του συγγραφέα, τον Jean-Jules Verne, με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 1969, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:


«είναι περισσότερο από μια απλή σύμπτωση: είναι φόρος τιμής στην ιδιοφυία των οραματισμών του. Δεν φαντάστηκε απλώς τι είδους άθλοι ήταν κατορθωτοί από τον άνθρωπο, αλλά και το πώς ακριβώς θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, μέχρι και τις μικρότερες λεπτομέρειες. Ποιος μπορεί να πει πόσοι διαστημικοί επιστήμονες εμπνεύσθηκαν, συνειδητά ή υποσυνείδητα, από την ανάγνωση των έργων του Ιουλίου Βερν; […] …πίσω από κάθε αποφασιστικό βήμα στην ανθρώπινη ιστορία βρίσκεται ένα όνειρο. Αυτό το όνειρο [αλλά] και τα σχέδια για την πραγματοποίησή του υποδείχθηκαν σε μας για πρώτη φορά από τον πρόγονό σας. …επομένως ο Ιούλιος Βερν αποτελεί έναν από τους μεγάλους πρωτοπόρους της διαστημικής εποχής»


Πηγή: physicsgg - NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ