Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014

Θα μπορούσε οι νάνος πλανήτης Δήμητρα να υποστηρίξει τη ζωή;
Credit: NASA, ESA, J. Parker (Southwest Research Institute), L. McFadden (University of Maryland)
Ο πλανήτης νάνος Δήμητρα, επίσης, ο μεγαλύτερος αστεροειδής στο ηλιακό σύστημα, φαίνεται εδώ σε μια καταπληκτική θέα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Τον Μάρτιο του 2015, το διαστημικό σκάφος "Ντάουν" της ΝΑΣΑ αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα για να μελετήσει το αντικείμενο, όπως ποτέ πριν.Σαν Φρανσίσκο - Ο ανιχνευτής της ΝΑΣΑ είναι έτοιμος να λάβει την πρώτη πολύ κοντινή ματιά από έναν δυνητικά κατοικήσιμο εξωγήινο κόσμο.

Τον Μάρτιο του 2015, το διαστημικό σκάφος Ντάουν της ΝΑΣΑ θα φτάσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη νάνο Δήμητρα, το μεγαλύτερο αντικείμενο στην κύρια ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία. 
Η Δήμητρα είναι ένα σχετικά θερμό και υγρό σώμα που αξίζει να αναφέρεται στην ίδια κατηγορία, όπως το φεγγάρι του Δία Ευρώπη και ο δορυφόρος του Κρόνου Εγκέλαδος, δύο από τα οποία μπορεί να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη ζωή όπως την ξέρουμε, λένε ορισμένοι ερευνητές.

“Δεν νομίζω ότι η Δήμητρα είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα από την άποψη της Αστροβιολογίας σε σχέση με άλλους δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους,” δήλωσε ο Τζιάν-Γιανγκ Λι, του Πλανητικού Επιστημονικού Ινστιτούτου στο Τούσον, Αριζόνα, την Πέμπτη (18η Δεκεμβρίου) κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας εδώ στην ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Η ζωή όπως την ξέρουμε απαιτεί τρία βασικά συστατικά, αναφέρει ο Λι: υγρό νερό, μια πηγή ενέργειας και ορισμένα χημικά δομικά στοιχεία (δηλαδή, άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο).

Ο πλανήτης νάνος Δήμητρα - ο οποίος είναι περίπου 590 μίλια (950 χιλιόμετρα) σε πλάτος - θεωρείται ότι έχει πολύ νερό, με βάση την χαμηλή συνολική πυκνότητα του (2,09 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό· σύγκριση με 5,5 γρ. / κυβικού εκατοστού για τη Γη). 
Η Δήμητρα είναι πιθανό ένα διαφοροποιημένο σώμα με βραχώδη πυρήνα και ένα μανδύα που αποτελείται από παγωμένο νερό, λένε οι ερευνητές, και το νερό που φέρει τα μέταλλα έχει εντοπιστεί στην επιφάνεια του.

«Πράγματι, φαίνεται ότι το νερό αποτελεί περίπου το 40 τοις εκατό του όγκου της Δήμητρας», είπε ο Λι.

“Η Δήμητρα είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη "δεξαμενή" νερού στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα εκτός από τη Γη,” είπε. 
Ωστόσο, είναι ασαφές αυτή τη στιγμή πόσο, αν υπάρχει, το νερό αυτό είναι υγρό, πρόσθεσε.

Περιέργως, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη της εκπομπής υδρατμών από τη Δήμητρα - η οποία μπορεί επίσης να διαθέτει ωκεανό κάτω από την επιφάνεια - νωρίτερα αυτό το έτος.To-New-Sas

Πηγή: SPACE.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ