Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Λύθηκε το κοσμικό μυστήριο; Εντοπίστηκε πιθανό σήμα της σκοτεινής ύλης
Επιστήμονες του EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne / Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης) έχουν λάβει μια άτυπη εκπομπή φωτονίων σε ακτίνες-Χ που προέρχεται από το διάστημα, και λένε ότι θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη ενός σωματιδίου της σκοτεινής ύλης.

Οι αστρονόμοι μπορεί τελικά να έχουν ανιχνεύσει σήμα της σκοτεινής ύλης, το μυστηριώδες και άπιαστο "πράγμα" που πιστεύεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του υλικού σύμπαντος.

Μελετώντας προσεκτικά τα δεδομένα που συλλέγονται από το διαστημικό σκάφος XMM-Νιούτον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μια ομάδα ερευνητών εντόπισε μια περίεργη ακίδα σε εκπομπές ακτίνων-Χ που προέρχονται από δύο διαφορετικά ουράνια αντικείμενα - το γαλαξία της Ανδρομέδας και το σμήνος γαλαξιών του Περσέα.

Το σήμα δεν αντιστοιχεί σε κανένα γνωστό σωματίδιο ή άτομο και ως εκ τούτου μπορεί να έχει παραχθεί από τη σκοτεινή ύλη, είπαν οι ερευνητές.

“Η κατανομή του σήματος εντός του γαλαξία αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτό που περιμέναμε με τη σκοτεινή ύλη - δηλαδή, συγκεντρώνεται έντονα στο κέντρο των ασθενέστερων αντικειμένων και διαχέεται στις άκρες,” ο συν-συγγραφέας της μελέτης Oleg Ruchayskiy, της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL) στην Ελβετία, είπε σε δήλωση.

«Με στόχο την επαλήθευση των ευρημάτων μας, εμείς στη συνέχεια εξετάσαμε στοιχεία από το δικό μας γαλαξία, και κάναμε τις ίδιες παρατηρήσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας Alexey Boyarsky, του EPFL και το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία.

Η σκοτεινή ύλη ονομάζεται έτσι επειδή δεν απορροφά ούτε εκπέμπει φως και, επομένως, δεν μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα. 
Αλλά οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι η σκοτεινή ύλη υπάρχει, διότι αλληλεπιδρά βαρυτικά με την «κανονική» ύλη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε.

Και υπάρχει προφανώς πολύ σκοτεινή ύλη εκεί έξω: Παρατηρήσεις της αστρικής κίνησης και της δυναμικής του γαλαξία, δείχνουν ότι περίπου το 80 τοις εκατό όλης της ύλης στο σύμπαν είναι "σκοτεινή", ασκώντας μια βαρυτική δύναμη, αλλά δεν αλληλεπιδρά με το φως.

Οι ερευνητές έχουν προτείνει μια σειρά από διαφορετικά εξωτικά σωματίδια, όπως τα συστατικά της σκοτεινής ύλης, συμπεριλαμβανομένων των ασθενώς αλληλεπιδρώντων σωματιδίων με μάζα (WIMPs), αξιόνια και άγονα νετρίνα, υποθετικά "ξαδέλφια" των «συνήθων» νετρίνων (επιβεβαιωμένα σωματίδια που μοιάζουν με τα ηλεκτρόνια, αλλά δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο).

Η αποσύνθεση των άγονων νετρίνων πιστεύεται ότι παράγει ακτίνες-Χ, έτσι η ερευνητική ομάδα υποψιάζεται ότι αυτά μπορεί να είναι τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης υπεύθυνα για το μυστηριώδες σήμα που προέρχεται από την Ανδρομέδα και το σύμπλεγμα του Περσέα.

Αν τα αποτελέσματα - τα οποία θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα στο περιοδικό "Επιστολές Αξιολόγησης Φυσικής / Physical Review Letters" - κρατήσουν, θα μπορούσαν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στην αστρονομία, δήλωσαν τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στη μελέτη.

“Η επιβεβαίωση αυτής της ανακάλυψης μπορεί να οδηγήσει σε κατασκευή νέων τηλεσκοπίων ειδικά σχεδιασμένων για τη μελέτη των σημάτων από τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης”, δήλωσε ο Boyarsky. 
«Εμείς θα ξέρουμε πού να ψάξουμε για να εντοπιστούν οι σκοτεινές δομές στο σύμπαν και θα είμαστε σε θέση να επανεξετάσουμε το πώς έχει σχηματιστεί το σύμπαν.»
Credit: Karl Tate, SPACE.com Καλλιτέχνης "γραφικών πληροφοριών /Infographic"
Οι αστρονόμοι γνωρίζουν περισσότερα για το τι δεν είναι η σκοτεινή ύλη, από το τι είναι στην πραγματικότητα. Δείτε τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για την σκοτεινή ύλη σε αυτό το "πληροφορίες γραφικού" του SPACE.com


Διάγραμμα από την εργασία των Boyarsky et al με τίτλο: «Αγνώστων στοιχείων γραμμής στα φάσματα των ακτίνων-Χ του γαλαξία της Ανδρομέδας και το γαλαξιακό σμήνος του Περσέα»
(προσθήκη 12-12-2014)

Βίντεο: Ερευνητές ανίχνευσαν πιθανό σήμα από σκοτεινή ύλη

Ενόψει της επίσημης δημοσίευσης της εργασίας των Boyarsky et al με τίτλο «Αγνώστων στοιχείων γραμμής στα φάσματα των ακτίνων-Χ του γαλαξία της Ανδρομέδας και το γαλαξιακό σμήνος του Περσέα» στο περιοδικό «Physical Review Letters», κυκλοφόρησε το παραπάνω ενημερωτικό βίντεο.Το διάγραμμα (όπως και το παρακάτω) είναι από την εργασία των ερευνητών Esra Bulbul et al


To-New-Sas

Πηγή: SPACE.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ