Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Κλήση αφύπνισης του διαστημικού σκάφους «Νέοι Ορίζοντες» για τον Πλούτωνα
Κλήση αφύπνισης σήμερα! 
Το διαστημικό σκάφος "Νέοι Ορίζοντες" της NASA βγαίνει από τη χειμερία νάρκη περίπου 3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.*Μετά από ένα ταξίδι 9 ετών το διαστημικό σκάφος της NASA "Νέοι Ορίζοντες" «ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη» σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA στο Τουιτερ:

Στις εικόνες που ακολουθούν βλέπουμε την θέση του διαστημικού σκάφους "Νέοι Ορίζοντες" στο πλανητικό μας σύστημα:

Με την ενεργοποίηση του διαστημικού σκάφους "Νέοι Ορίζοντες", που εκτοξεύτηκε από τη Γη το 2006, αρχίζει μια άνευ προηγουμένου αποστολή, με στόχο την μελέτη του παγωμένου νάνου πλανήτη Πλούτωνα, αλλά και της περιοχής που βρίσκεται κοντά του, την ζώνη Κάιπερ. Τα ραδιοσήματα επικοινωνίας των «Νέων Οριζόντων» με τη Γη, που διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός, χρειάζονται 25 λεπτά για να φτάσουν στη Γη.**Ώρα αφύπνισης για την πρώτη αποστολή στον Πλούτωνα

Νέοι ορίζοντες
(Καλλιτεχνική απεικόνιση: Thierry Lombry / NASA)  
Το διαστημικό σκάφος "Νέοι Ορίζοντες" θα προσπεράσει τον Πλούτωνα με μεγάλη ταχύτητα
Λόρελ, Μέριλαντ

Εννέα χρόνια μετά την εκτόξευση, το σκάφος New Horizons της NASA, η πρώτη αποστολή στον μακρινό Πλούτωνα, βγήκε από την κατάσταση αναμονής ενόψει της άφιξης στον στόχο. Το 2015 θα μας προσφέρει τις πρώτες καθαρές εικόνες αυτού του παγωμένου κόσμου, ο οποίος φαίνεται θολός ακόμα και στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι διαχειριστές της αποστολής, στο διάσημο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, έλαβαν το μήνυμα ότι το σκάφος είχε ξυπνήσει όπως ήταν προγραμματισμένο. 

Ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, το σήμα χρειάστηκε τέσσερις ώρες και 26 λεπτά να φτάσει στη Γη. Το New Horizons απείχε 4,66 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον μητρικό του πλανήτη και 162 εκατ. χιλιόμετρα από τον Πλούτωνα.

Δεδομένου ότι είναι το ταχύτερο σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ, και δεν μπορεί να επιβραδύνει όταν φτάσει τον στόχο, το New Horizons θα έχει μόνο μια ευκαιρία να μελετήσει τον Πλούτωνα καθώς τον προσπερνά με μεγάλη ταχύτητα.

Ο Πλούτωνας, μικρότερος από τη Σελήνη, θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ο ένατος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος, έχασε όμως αυτόν τον τίτλο το 2006 και εξέπεσε στη νέα κατηγορία των πλανητών νάνων. Στην απόφαση οδήγησε εν πολλοίς η ανακάλυψη ενός ακόμα μεγαλύτερου σώματος στην ίδια γειτονιά του Ηλιακού Συστήματος, τον πλανήτη νάνο Έριδα.


Σήμερα γνωρίζουμε ότι η λεγόμενη Ζώνη του Κάιπερ, ένας δακτύλιος που ξεκινά στην τροχιά του Πλούτωνα και εκτείνεται πολύ πιο έξω, φιλοξενεί πολλά ακόμα τέτοια σώματα, αποτελούμενα κυρίως από πάγους και βράχια.(Hubble/NASA/ESA)
Ακόμα και το Χαμπλ δεν βλέπει καθαρά το πρόσωπο του ΠλούτωναΤο "Νέοι Ορίζοντες" θα εξερευνήσει για πρώτη φορά αυτή τη ζώνη στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος. Θα προσφέρει αρχικά τις πρώτες καθαρές εικόνες του πλανήτη-νάνου και των πέντε φεγγαριών του, όλα τους με ονόματα που συνδέονται με τον Κάτω Κόσμο: Χάροντας, Νύκτα, Ύδρα, Κέρβερος και Στυξ.

Αφού προσπεράσει τον Πλούτωνα, το New Horizons σχεδιάζεται να επισκεφθεί ένα ακόμα σώμα στη Ζώνη του Κάιπερ. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αναζητά κάποιον κατάλληλο υποψήφιο, μέχρι στιγμής όμως ο επόμενος προορισμός του σκάφους δεν έχει καθοριστεί.

Λίγοι μήνες απομένουν για να βρεθεί λύση μέχρι τις 14 Ιουλιου, όταν το New Horizons φτάσει στην ελάχιστη απόστασή του από τον Πλούτωνα.

Οι παρατηρήσεις θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, στις 15 Ιανουαρίου.

Λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Ήλιο (ο Πλούτωνας χρειάζεται 247,7 χρόνια για να ολοκληρώσει μια περιφορά) το σκάφος δεν χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες. Αντλεί ενέργεια από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ισοτόπων, η οποία παράγει θερμότητα από τη διάσπαση ραδιενεργών υλικών και προσφέρει κάτι λιγότερο από 200 watt ηλεκτρικής ισχύος.*

Βαγγέλης Πρατικάκης (σε *)

Newsroom ΔΟΛΣχετικά: Με την αποστολή «Νέοι Ορίζοντες» έτοιμη να επανέλθει, οι επιστήμονες προετοιμάζονται για την συνάντηση με τον Πλούτωνα


To-New-Sas

Πηγή (σε*): physicsgg - ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Αποστολή της ΝΑΣΑ της Ζώνης Καιπερ και του Πλουτωνα - in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ