Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

Ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα σχετικά με τον πιθανό ρόλο των εκρήξεων ακτίνων γ για την εξαφάνιση της ζωής στο σύμπαν
Credit: NASA
Τα τελευταία λεπτά. Σε αυτό το σχέδιο, καθώς το κέλυφος της ακτινοβολίας γ (μπλε) από μια έκρηξη ακτίνων γάμμα διέρχεται στη Γη, καταστρέφει το στρώμα του όζοντος, αφήνοντας τη ζωή ευάλωτη στη θανατηφόρα ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία.
Ένα ζευγάρι αστροφυσικών, μελετώντας τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα, έχει βρει ότι τέτοια γεγονότα θα μπορούσαν να παίξουν έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ύπαρξη της ζωής στη Γη και σε άλλους πλανήτες από ό, τι έχει θεωρηθεί.
Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physical Review Letters, ο Tsvi Piran με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στο Ισραήλ και ο Ραούλ Χιμένες από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία, δείχνουν ότι οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα μπορεί να ευθύνονται για τις εξαφανίσεις στο παρελθόν της Γης, καθώς και για τον περιορισμό της δυνατότητας της ζωής σε άλλους πλανήτες κοντά στο κέντρο των γαλαξιών.

Μια έκρηξη ακτίνων γάμμα (GRB) είναι ένα τεράστιο κύμα ακτινοβολίας που έρχεται σχετικά πολύ γρήγορα λόγω είτε από ένα αστέρι που φτάνει στο τέλος του ή όταν δύο αστέρια νετρονίων συγκρούονται. 
Όταν το κύμα χτυπά έναν άλλο πλανήτη, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές.Η μελέτη:  

http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.113.231102

http://arxiv.org/abs/1409.2506To-New-Sas

Πηγή: PHYS.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ