Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Τα σκοτεινά «δάχτυλα» της ηλιακής ατμόσφαιρας
Credit: NASA / SDO / MPS
Καζάνι μάγισσας στην ηλιακή ατμόσφαιρα: Η εικόνα προέρχεται από το μέσο του ΑΙΑ του Αμερικανικού δορυφόρου SDO και δείχνει την υπεριώδη ακτινοβολία από μέρος της κορώνας στις 22 Οκτωβρίου 2011.Ο Ήλιος βράζει, σχηματίζοντας μυστηριώδη δομές πλάσματος σαν δάχτυλο και στο αέριο περίβλημα του, το στέμμα. 
Μια Γερμανική-Αμερικανική ομάδα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το Ηλιακό Σύστημα Έρευνας, έχει πλέον καταφέρει να εξηγήσει αυτές τις μορφές που μοιάζουν σαν κέντημα. Σε νέα θεωρία τους, οι επιστήμονες κάνουν χρήση ενός πολύ γνωστού φυσικού φαινομένου που μπορεί να παρατηρηθεί σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις - στο μακρινό σύμπαν, καθώς και σε ένα φλιτζάνι τσάι στο σπίτι.

Η μετατροπή ενέργειας είναι σε πλήρη εξέλιξη στο ηλιακό στέμμα. 
Η μαγνητική και ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε τεράστια θερμότητα, και οι θερμοκρασίες φτάνουν μέχρι δέκα εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. 
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στις λεγόμενες εκρηκτικές εκλάμψεις στην περιοχή των ηλιακών κηλίδων: μάζες αερίου χωρίζονται από την επιφάνεια του Ήλιου και εκτινάσσονται ψηλά στο στέμμα.Credit: MPS
Συνεχής ροή αερίου στο στέμμα: εδώ ένα τυπικό αποτέλεσμα του νέου υπολογισμού προσομοίωσης βασίζεται σε μαγνητοϋδροδυναμική. Όπως και με τις παρατηρήσεις, της σκοτεινής σαν δάχτυλο δομής, δείχνουν την αστάθεια Ρέϊλαϊ-Τέιλορ (Rayleigh-Taylor).Credit: MPS
Ηλιακά στιγμιότυπα: Τρία αποσπάσματα χρονικού διαστήματος (time-lapse) από το νέο υπολογισμό προσομοίωσης που βασίζεται σε μαγνητοϋδροδυναμική. Η εξέλιξη της σκοτεινής δομής σαν δάχτυλο, που δείχνουν την αστάθεια Ρέϊλαϊ-Τέιλορ, μπορεί να φανεί καθαρά.

Η μελέτη: http://iopscience.iop.org/0004-637X/796/1/27


To-New-Sas

Πηγή / ΠερισσότεραMAX-PLANCK

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ