Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Μήπως μια θανατηφόρα έκρηξη ακτίνων-γ προκαλέσει μαζική εξαφάνιση στη Γη;
Credit: NASA/Swift/Cruz deWilde
Σε αυτή την απεικόνιση, ένας πίδακας παράγεται από μία ασυνήθιστα φωτεινή έκρηξη ακτίνων-γ.
Μια έκρηξη ακτίνων γάμμα, το πιο ισχυρό είδος έκρηξης που είναι γνωστό στο σύμπαν, μπορεί να είχε προκαλέσει μαζική εξαφάνιση στη Γη μέσα στα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια, λένε οι ερευνητές.

Αυτά τα θανατηφόρα ξεσπάσματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν το λεγόμενο παράδοξο Φέρμι (Φέρμι), η φαινομενική αντίφαση μεταξύ της υψηλής πιθανότητας εξωγήινης ζωής και την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για αυτό, πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

Οι εκρήξεις ακτίνων-γ είναι σύντομες, έντονες εκρήξεις υψηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 
Αυτά τα ξεσπάσματα εκλύουν την ίδια ποσότητα ενέργειας όπως ο ήλιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, 10 δισεκατομμυρίων ετών σε οτιδήποτε, από χιλιοστά του δευτερολέπτου σε λεπτά. 
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκρήξεις ακτίνων-γ μπορεί να οφείλονται από την γιγαντιαία έκρηξη αστέρων γνωστά ως υπερ-νόβα, ή από τις συγκρούσεις μεταξύ των ζευγών των νεκρών αστέρων γνωστά ως αστέρια νετρονίων.

Αν μια έκρηξη ακτίνων-γ εξερράγη μέσα στο Γαλαξία μας, θα μπορούσε να σπείρει τον όλεθρο αν ήταν στραμμένη προς τη Γη, ακόμα και από χιλιάδες έτη φωτός μακριά.
Παρά το γεγονός ότι οι ακτίνες γάμμα δεν θα διαπερνούσαν την ατμόσφαιρα της Γης αρκετά ώστε να κάψει το έδαφος, θα έβλαπτε χημικά στην ατμόσφαιρα, θα κατέστρεφε το στρώμα του όζοντος που προστατεύει τον πλανήτη από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζικές εξαφανίσεις.
Είναι επίσης πιθανό ότι οι εκρήξεις ακτίνων-γ μπορεί να διασπείρουν τις κοσμικές ακτίνες, που είναι σωματίδια υψηλής ενέργειας, που μπορεί να δημιουργήσουν μια εμπειρία παρόμοια με μια πυρηνική έκρηξη για εκείνους στην πλευρά της Γης που αντιμετωπίζει την έκρηξη, προκαλώντας ασθένεια λόγω ακτινοβολίας.

Για να δείτε πόσο μεγάλη απειλή είναι οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα, και τι θα μπορούσε να δημιουργήσει στη Γη, οι ερευνητές διερεύνησαν το πόσο πιθανό είναι από μια τέτοια έκρηξη να προκαλέσει ζημιά στον πλανήτη κατά το παρελθόν.

Η απάντηση στο παράδοξο Φερμι, μπορεί να είναι οι εκρήξεις ακτίνων-γ που έπληξαν πολλούς φιλόξενους για τη ζωή πλανήτες. 
"Η πιο σοβαρή κριτική των εκτιμήσεων αυτών, είναι να αντιμετωπίσουμε τη ζωή όπως την ξέρουμε στη Γη," είπε ο Πίραν στο "Ζωντανή Επιστήμη". 
"Κάποιος μπορεί να φανταστεί πολύ διαφορετικές μορφές ζωής που είναι ανθεκτικές στη σχετική ακτινοβολία."

Ο Πίραν και ο συνάδελφός του, Ραούλ Χιμένες, δημοσίευσαν λεπτομερώς τα ευρήματά τους ηλεκτρονικά σήμερα (5 Δεκ.) στο περιοδικό Physical Review Letters.


Η μελέτη: http://arxiv.org/abs/1409.2506


To-New-Sas

Πηγή: livescience

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ