Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Προβολή του νότιου ημισφαιρίου του Δία από το Κασινι
Copyright NASA/JPL/Space Science InstituteΣε αυτή η φωτογραφία, την οποία έστειλε το διαστημόπλοιο Κασινι, φαίνεται ο Δίας σε μια ασυνήθιστη προοπτική από αυτήν που γνωρίζουμε.

Αν πετούσαμε κάτω από τον πλανήτη και κοιτούσαμε κατ’ ευθείαν προς τα επάνω, θα βλέπαμε αυτό το εντυπωσιακό θέαμα: κόκκινες, μπρούτζινες και άσπρες λωρίδες να κυκλώνουν τον θολό νότιο πόλο του. 
Τα πολύχρωμα ομόκεντρα στρώματα διακόπτονται σε μερικά σημεία έντονων καιρικών συστημάτων, όπως η περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, ορατή στο επάνω αριστερά μέρος της φωτογραφίας, χαοτικά "μπαλώματα" από τα νέφη και χλωμά λευκά στίγματα.. 
Πολλές από τις περιοχές, που φαίνονται με απαλότερους χρωματισμούς, έχουν συνεχείς καταιγίδες με αστραπές.

Στον Δία επικρατούν πολύ δραματικές καιρικές συνθήκες. 
Ο άξονάς του δεν είναι κεκλιμένο (προς ή μακριά από τον Ήλιο), όπως της Γης, κι έτσι δεν παρουσιάζει σημαντικές εποχιακές αλλαγές, διαθέτει όμως, μια παχιά και ταραχώδη ατμόσφαιρα γεμάτη με μαινόμενες καταιγίδες και χαοτικά συστήματα νεφών, πυκνών στρώσεων. 

Αυτά τα σύννεφα, διαμορφώνονται από πυκνές στρώσεις κρυστάλλων αμμωνίας, επηρεάζονται, εκτείνονται και μπερδεύονται μεταξύ τους από την αναταραχή του Δία και τους ισχυρούς ανέμους, δημιουργώντας δίνες και τυφώνες, όπως θύελλες με ταχύτητες έως 360 χιλιομέτρων την ώρα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι στην πραγματικότητα ένας αντικυκλώνας που είναι βίαια ενεργός εδώ και εκατοντάδες χρόνια. 
Μέχρι πρόσφατα είχε διαστάσεις, που θα μπορούσαν άνετα να χωρέσουν στο εσωτερικό της πολλούς πλανήτες με το μέγεθος της Γης, τελευταίες όμως εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ δείχνουν, ότι έχει κάπως συρρικνωθεί.

Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες εντυπωσιακές καταιγίδες που μαίνονται και στα δύο, τα δροσερά ανώτερα και τα χαμηλότερα πιο θερμά στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Σκοτεινής Κηλίδας και την Ωοειδή Κηλίδα (μωρό), χαϊδευτικά της έχει δοθεί το παρατσούκλι Ερυθρά Κηλίδα η νεώτερη (Τζούνιορ).

Ο νότιος πόλος του Δία φαίνεται ακριβώς στο κέντρο της φωτογραφίας (γκρι κύκλος).
Αυτό το σημείο, δεν είναι τόσο λεπτομερές όσο το υπόλοιπο του πλανήτη, επειδή το Κασίνι είχε παρατηρήσει μέσα από μια περιοχή της ατμόσφαιρας με πυκνό στρώμα ομίχλης που επικρατεί στην πολική περιοχή, καθιστώντας τον πιο δύσκολο να τον δούμε.

Αυτός ο πολικός χάρτης, αποτελείται από 18 έγχρωμες εικόνες που λήφθηκαν από την κάμερα κλειστής γωνίας του διαστημικού σκάφους Κασινι της NASA κατά τη διάρκεια της πτήσης του στις 11-12 Δεκεμβρίου του 2000. 
Ο χάρτης αυτός είναι απίστευτα λεπτομερής· τα μικρότερα ορατά χαρακτηριστικά σε αυτή την εικόνα είναι περίπου 120 χλμ. σε διάμετρο. 
Υπάρχει επίσης ένας συνοδευτικός χάρτης του βόρειου πόλου του πλανήτη
Το 2016, το διαστημικό σκάφος "Ήρα" (Juno) της NASA, θα φτάσει στο Δία και θα αρχίσει να στείλει πίσω στη Γη εικόνες υψηλότερης ανάλυσης των πόλων του πλανήτη.To-New-Sas

Κυρίως κείμενο: esa

Πηγή ορισμένων τμημάτων κειμένου: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ