Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Το «ΜΙΔΑΣ» και ο πρώτος του κόκκος σκόνηςΧορηγία εικόνας του Mark Bentley.
Εικόνες στόχου του "ΜΙΔΑΣ" πριν (αριστερά) και μετά (δεξιά) της έκθεσης τον Σεπτέμβριο του 2014. Η εικόνα δείχνει ένα τμήμα 80x80 μm του στόχου (ο πλήρης στόχος μετράται 1.4 x 2.4 mm). Μια ένδειξη του μεγέθους παρέχεται και η χρωματική κλίμακα παρέχει ένα μέτρο της τρίτης χωρικής διάστασης (ύψος).
Μία από τις μεγάλες προκλήσεις στο σχεδιασμό της λειτουργίας του ΜΙΔΑΣ, είναι η πρόβλεψη της ποσότητας της σκόνης που συλλέγουμε κατά τη διάρκεια της έκθεσης. 
Η μέτρηση του ποσοστού των κόκκων σκόνης που αιωρούνται γύρω από το Ροζέτα και η κατανομή του μεγέθους τους είναι, φυσικά, μέρος της επιστήμης μας, αλλά και για να προγραμματίσουμε τις ενέργειες μας, πρέπει να έχουμε κάποια ιδέα για το τι να περιμένουμε εκ των προτέρων! 
Αυτό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, διότι με το ΜΙΔΑΣ, μας ενδιαφέρει η μέτρηση των μικρότερων σωματιδίων σκόνης του κομήτη, κάτω από 1 μm (μικρόμετρα ή εκατομμυριοστό του μέτρου) σε μέγεθος, και οι επίγειες παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της σκόνης εξ αποστάσεως είναι σχεδόν "τυφλές" για αυτά τα μεγέθη.

Έτσι, με αυτό κατά νου, ξεκινήσαμε την πρώτη μας έκθεση στα μέσα Σεπτεμβρίου, το άνοιγμα του κλείστρου για περίπου 4 ημέρες. 
Το ΜΙΔΑΣ λειτουργεί συλλέγοντας κόκκους σκόνης σε κολλώδη στόχους που στη συνέχεια σαρώνονται σε πολύ υψηλή ανάλυση χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο ατομικής ισχύς.


Χορηγία εικόνας του Mark Bentley.
Σάρωση του στόχου του "ΜΙΔΑΣ" εκτεθειμένος τον Νοέμβριο του 2014. Η εικόνα δείχνει ένα τμήμα 80x80 μm του στόχου (ο πλήρης στόχος μετράται 1.4 x 2.4 mm).Αν και δεν μοιάζει πολύ, αυτό είναι στην πραγματικότητα το πρώτο σωματίδιο σκόνης του κομήτη μας!

Αμφότερα αυτά τα πράγματα συνέβησαν εδώ, επειδή το σωματίδιο ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο!

Αν μεγεθύνουμε το "χαρακτηριστικό" στις πρώτες λίγες γραμμές, μπορούμε να αρχίσουμε να έχουμε μια ιδέα για το τι συλλέχθηκε: το περίπλοκο σχέδιο ορατό στο πάνω δεξί μέρος της εικόνας είναι, στην πραγματικότητα, το πρώτο μας σωματίδιο σκόνης.
Οι εικόνες είναι ευγενική χορηγία του Mark Bentley.
Πάνω και κάτω, δύο μεγεθυμένοι στόχοι από το "ΜΙΔΑΣ", εκτίθενται τον Νοέμβριο του 2014. Μια ένδειξη του μεγέθους παρέχεται και η χρωματική κλίμακα παρέχει μία μέτρηση της τρίτης χωρικής διάστασης (ύψος).Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι ότι το σωματίδιο είναι περίπου 10 μm σε μέγεθος στο επίπεδο του στόχου, και ελαφρώς λιγότερο σε ύψος. 
Είναι ενδιαφέρον, ότι περιμέναμε να βρούμε πολλά μικρότερα σωματίδια πριν συλλάβουμε ένα τόσο μεγάλο.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το σωματίδιο σκόνης φαίνεται να είναι περίπλοκο σε σχήμα και όχι συμπαγές, υποδηλώνει ένα "αφράτο" σύνολο κόκκων.
To-New-Sas

Πηγή: rosetta blog

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ