Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Τι έβλεπε το Φιλαε κατά την προσκωμήτωση!
Εντυπωσιακή εικόνα από τη στιγμή που η διαστημοσυσκευή αναπηδούσε πάνω στον κομήτη 67P
Το Φιλαε σε μια από τις αναπηδήσεις του έφθασε σε ύψος ενός χλμ πάνω από τον κομήτη και κατέγραψε την παραπάνω εικόνα. Οπως φαίνεται το Φιλαε καθώς αναπηδούσε έφθασε σχεδόν στην άκρη του κομήτη και είναι μεγάλη επιτυχία ότι κατάφερε τελικά να προσεδαφιστεί έστω και ανώμαλα πάνω σε αυτόν αφού με δεδομένη την μεγάλη ταχύτητα με την οποία κινείται ο κομήτης το Φιλαε ήταν πιθανό να μην βρει τελικά στόχο και να χαθεί στο διαστημικό κενό
Είναι αναμφισβήτητα το επιστημονικό γεγονός της χρονιάς. 

Το ευρωπαϊκό σκάφος Ροζετα κατάφερε τον περασμένο Αύγουστο να φτάσει και να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο και πριν από ένα μήνα έστειλε στην επιφάνεια του μια διαστημοσυσκευή, ένα ρομποτικό εργαστήριο για να κάνει μελέτες και αναλύσεις από το έδαφος και το υπέδαφος του διαστημικού βράχου. 
Το εγχείρημα της προσεδάφισης της διαστημοσυσκευής Φιλαε προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον του κοινού στράφηκε για λίγες μέρες σε όσα συνέβαιναν 500 εκ. χλμ μακριά από τη Γη. 

Δυστυχώς το Φιλαε δεν κατάφερε να προσεδαφιστεί ομαλά στον κομήτη αφού λόγω της έλλειψης βαρύτητας σε αυτόν η συσκευή έκανε συνεχείς αναπηδήσεις μέχρι να καταλήξει σε ένα σημείο ανάμεσα σε βράχους όπου δεν υπήρχε η απαραίτητη φωτεινότητα για να λειτουργήσει όπως ήταν κανονικά προγραμματισμένο. 
Πρόλαβε όμως να κάνει αρκετές εργασίες και αναλύσεις πριν τελικά απωλέσει την ενέργεια του. 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από φωτογραφίες τις οποίες κατέγραφε η κάμερα του Φιλαε ενώ αναπηδούσε στον κομήτη. 
Η εικόνα από το CIVA είναι θολή, επειδή το Φιλαε αναπήδησε μακριά από την επιφάνεια του κομήτη
Οι εικόνες από το CIVA έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός μοντέλου του τελικού τόπου προσκωμήτωσης
To-New-Sas

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ