Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Συμπαγείς ομάδες γαλαξιών αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της στενής συνάντησης τους
HCG 07: Οι γαλαξίες σε αυτό το σύμπλεγμα βρίσκονται σε μια έκρηξη σχηματισμού  αστεριών, αλλά δεν δημιουργούνται παλιρροιακές ουρές. Πόσοι νάνοι γαλαξίες είναι κρυμμένοι εδώ; (Αυτή η εικόνα καλύπτει μια έκταση περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της πανσελήνου.)
Γαλαξίες - σπείρες που δένονται με τις "φωλιές" του πρόσφατου σχηματισμού αστέρων, οι ήρεμοι ελλειπτικοί, αποτελούνται κυρίως από παλιά κόκκινα αστέρια, και πολλούς αμυδρούς νάνους - είναι τα βασικά ορατά δομικά στοιχεία του Σύμπαντος.
Οι γαλαξίες σπάνια βρίσκονται μεμονωμένοι, αλλά πιο συχνά σε αραιές ομάδες - είδος της γαλαξιακής εξάπλωσης.
Αλλά υπάρχουν περιστασιακές πυκνές συγκεντρώσεις, που βρίσκονται συχνά στο κέντρο των γιγαντιαίων ομάδων, αλλά επίσης, κατά περίεργο τρόπο, ως πιο απομονωμένες συμπαγείς ομάδες (και ναι, ονομάζονται Συμπαγείς Γαλαξιακές Ομάδες ή Σ.Γ.Ο).
Οι γαλαξίες σε αυτές τις συμπαγείς ομάδες δείχνουν δραματικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται και αλλάζουν με το χρόνο, σε σύγκριση με τους γαλαξίες σε πιο απομονωμένα περιβάλλοντα.
Γιατί συμβαίνει αυτό; 
Οι συγκρούσεις μεταξύ των γαλαξιών σε αυτές τις πολυπληθείς ομάδες είναι κοινές, οδηγώντας σε ταχύ σχηματισμό αστέρων, αλλά φαίνεται να υπάρχει ακόμα γρίφος.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Ηρακλή Κωνσταντόπουλο του Αυστραλιανού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου (ΑΑΟ), έχει τώρα συγκεντρώσει εντυπωσιακές εικόνες μερικών Σμηνών Γαλαξιών με τη Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας που συνδέεται με το Μπλάνκο 4-μέτρων τηλεσκόπιο στο Σέρο Τολολο Διαμερικανικού Παρατηρητηρίου (CTIO).
Αυτή η φωτογραφική μηχανή, κατασκευασμένη στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φερμι Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών Ενέργειας, είναι σε θέση να απεικονίσει μεγάλες περιοχές του ουρανού με πρωτοφανή αμυδρά όρια.
Η ομάδα στοχεύει να συνδυάσει αυτές τις εικόνες με τα φασματοσκοπικά δεδομένα από τον ΑΑΟ που θα αποκαλύψει τις ταχύτητες των γαλαξιών, που οδηγούν σε μια πολύ καλύτερη κατανόηση των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων τους.
HCG 62: Η φωτεινότερη Συμπαγής Ομάδα στο φάσμα ακτίνων Χ, οι αστρονόμοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς οι γαλαξίες που μοιράζονται ένα κοινό φωτοστέφανο και εξελίσσονται. (Δείτε μια συλλογή εικόνων των Συμπαγών Γαλαξιακών Ομάδων.)

To-New-Sas

Πηγή: NOAO

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ