Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Το Νεφέλωμα αυγό
Copyright Credit: NASA/ESA/Hubble Heritage Team (STScI/AURA). Acknowledgment: W. Sparks (STScI) & R. Sahai (JPL)

Αυτή η πολύχρωμη εικόνα δείχνει ένα κοσμικό φάρο γνωστό ως Νεφέλωμα αυγό, το οποίο βρίσκεται περίπου 3.000 έτη φωτός από τη Γη. 
Η εικόνα, που λαμβάνεται με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA/ESA, έχει αποτυπώσει μια σύντομη αλλά δραματική φάση στη ζωή ενός άστρου σαν τον Ήλιο.

Το Νεφέλωμα αυγό είναι ένα «προ-πλανητικό νεφέλωμα». 
Αυτά τα αντικείμενα εμφανίζονται ως καυτά απομεινάρια από ένα ετοιμοθάνατο άστρο που φωτίζει στιγμιαία το υλικό που έχει αποβληθεί, φωτίζοντας το αέριο και τη σκόνη που το περιβάλλει.

Τα αντικείμενα αυτά κάποια μέρα θα εξελιχθούν σε πλανητικά νεφελώματα τα οποία, παρά το όνομα του, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους πλανήτες. 
Απέκτησαν μάλλον τον παραπλανητικό τίτλο τους, επειδή όταν ανακαλύφθηκαν τον 18ο αιώνα, έμοιαζαν με πλανήτες στο ηλιακό σύστημά μας όταν φάνηκαν για πρώτη φορά μέσα από τηλεσκόπιο.

Παρά το γεγονός ότι το ετοιμοθάνατο άστρο κρύβεται πίσω από την παχιά λωρίδα σκόνης όπου οι ραβδώσεις κάτω από το κέντρο αυτής της εικόνας, αποκαλύπτονται από τους τέσσερις φάρους που μοιάζουν με δοκούς, σαφώς ορατοί μέσα από το πέπλο της σκόνης που βρίσκεται πέρα από την κεντρική λωρίδα.

Οι δέσμες φωτός ήταν σε θέση να διεισδύσουν στην κεντρική λωρίδα σκόνης που οφείλεται σε διαδρομές σκαλισμένες από το παχύ σύννεφο και από ισχυρούς πίδακες υλικού που εκτινάχθηκαν από το αστέρι, αν και η αιτία αυτών των πιδάκων δεν είναι ακόμη γνωστή.

Οι ομόκεντροι δακτύλιοι εμφανίζονται σε λιγότερο πυκνά σύννεφα γύρω από το αστέρι και οφείλονται στο υλικό εκτόξευσης άστρων σε τακτά χρονικά διαστήματα - συνήθως κάθε εκατό χρόνια - σε μια φάση της εξέλιξης του άστρου ακριβώς πριν από αυτή την προ-πλανητική φάση του νεφελώματος. 
Αυτά τα σκονισμένα κελύφη που δεν είναι συνήθως ορατά σε αυτά τα νεφελώματα, αλλά όταν είναι, παρέχουν στους αστρονόμους μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν το σχηματισμό και την εξέλιξή τους.

Η φευγαλέα φύση αυτής της φάσης της ζωής ενός άστρου - το οποίο καταλαμβάνει μόνο μερικές χιλιάδες από λίγα δισεκατομμύρια χρόνια της ύπαρξης του αστεριού - και το γεγονός ότι είναι αρκετά εξασθενημένο, καθιστά σπάνιο το να ληφθεί σε δράση. 
Στην πραγματικότητα, το νεφέλωμα αυγό, το πρώτο του είδους του όπου πρόκειται να προσδιοριστεί, ανακαλύφθηκε μόλις πριν από 40 χρόνια.

Αυτή η εικόνα λήφθηκε με την προηγμένη κάμερα του Χαμπλ για Έρευνες. 
Χρησιμοποιούνται τεχνητά χρώματα για να αντιπροσωπεύσουν το πώς το φως από το άστρο αντανακλάται από τη σκόνη - αυτό μπορεί να πει τους επιστήμονες σχετικά με τις φυσικές ιδιότητες της σκόνης.

Η εικόνα συνδυάζει παρατηρήσεις με τρία διαφορετικά φίλτρα πόλωσης, το κάθε ένα δείχνει το φως που δονείται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. 
Τα τρία φίλτρα έχουν χρώμα κόκκινο, μπλε και πράσινο, ενώ και οι τρεις παρατηρήσεις έγιναν σε μήκος κύματος 0,606 μικρομέτρων. 
Η εικόνα εκτείνεται σε 1,2 έτη φωτός. 
Ο Βορράς είναι προς τα δεξιά και η Ανατολή είναι πάνω.


Η εικόνα προηγουμένως είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της NASA από την κληρονομιά του Χαμπλ.To-New-Sas

Πηγή: ESA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ