Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Αντικείμενα σμηνών σε μέγεθος του Πλούτωνα «στέλνουν» σκόνη γύρω από έφηβο άστρο σαν τον ΉλιοCredit: L. Ricci; ALMA (NRAO/NAOJ/ESO); B. Saxton (NRAO/AUI/NSF)
Εικόνα από το ALMA της σκόνης που περιβάλλει το άστρο HD 107146.
Η σκοτεινή δομή σαν δακτύλιος στο μεσαίο τμήμα του δίσκου, μπορεί να είναι απόδειξη ενός χάσματος όπου ένας πλανήτης σαρώνει την τροχιά του καθαρός από τη σκόνη.Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το Ατακάμα Μεγάλη Σειρά Χιλιοστομέτρου / υπό-χιλιοστού (ALMA), μπορεί να έχουν εντοπίσει τα σκονισμένα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης οικογένειας σμηνών αντικειμένων σε μέγεθος του Πλούτωνα γύρω από μία εκδοχή έφηβου άστρου σαν τον δικό μας Ήλιο.

“Το σύστημα αυτό μας δίνει την ευκαιρία να μελετήσουμε μια ενδιαφέρουσα στιγμή γύρω από ένα νεαρό, άστρο σαν τον ήλιο”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ALMA και συγγραφέας Stuartt Corder. 
«Ενδεχομένως κοιτάμε πίσω στο χρόνο εδώ, πίσω όταν ο Ήλιος ήταν περίπου το 2 τοις εκατό της τρέχουσας ηλικίας του.»
Credit: A. Angelich (NRAO/AUI/NSF)
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του δίσκου συντριμμιών γύρω από το HD 107146. Αυτό το έφηβο αστρικό σύστημα δείχνει σημάδια ότι στα εξωτερικά όρια του, σμήνη αντικειμένων σε μέγεθος του Πλούτωνα συνωστίζονται σε κοντινή απόσταση με μικρότερα αντικείμενα, προκαλώντας σύγκρουση, ωθώντας σημαντική ποσότητα σκόνης.

To-New-Sas

Πηγή / ΠερισσότεραNational Radio Astronomy Observatory

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ