Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Οι γιγαντιαίοι αμμόλοφοι του Τιτάνα σμιλεύτηκαν από ανέμους
Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of Idaho
Το διαστημικό σκάφος Κασινι έλαβε αντανακλάσεις από τις υγρές λίμνες στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα. Οι επιστήμονες διερευνούν το πώς οι ισχυροί άνεμοι διαμορφώνουν το κατά κάποιο τρόπο παρόμοιο τοπίο με της Γης στον Τιτάνα.

Οι πανύψηλοι αμμόλοφοι στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα, μπορεί να μοιάζουν με τους αμμώδεις λόφους της Σαχάρας στη Γη, αλλά η προέλευσή τους είναι τελείως διαφορετική, λένε οι ερευνητές. 
Αντί να σχηματίζονται συνεχώς στην πάροδο του χρόνου, όπως στη Γη, οι αμμόλοφοι στον Τιτάνα σφυρηλατήθηκαν από σύντομους, ισχυρού ανέμους.

Φτάνοντας σε ύψη πάνω από 300 πόδια (91 μέτρα), οι αμμόλοφοι του Τιτάνα παρουσιάζουν ένα αινιγματικό μυστήριο: φαίνονται να σχηματίζονται προς την αντίθετη κατεύθυνση των σταθερά ανατολικά προς τα δυτικά οι ανέμων του Τιτάνα. 
Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι οι σπάνιες εκρήξεις ανέμου που κινούνται προς τα δυτικά, είναι υπεύθυνοι για αυτές τις τεράστιες δομές. 
Τα ευρήματα ρίχνουν φως στον απομακρυσμένο δορυφόρο που μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με τη Γη.

“Η εργασία αυτή, τονίζει το γεγονός ότι οι άνεμοι που πνέουν στο 95 τοις εκατό του χρόνου θα μπορούσαν να μην έχουν καμία επίδραση σε αυτό που βλέπουμε,” είπε ο Devon Burr, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τένεσι, Νόξβιλ, και επικεφαλής συγγραφέας ενός από τα έγγραφα, δήλωσε σε ανακοίνωσή.
Credit: Cornell/Laboratoire AIM Paris-Diderot
Μοτίβα αμμόλοφου στην επιφάνεια του Τιτάνα, φαίνονται στην εικόνα του ραντάρ που λαμβάνεται από το διαστημικό σκάφος Κασινι. Δύο ομάδες ερευνητών διερευνούν τις "δυνάμεις" που είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση των αμμόλοφων.Credit: Cornell/Laboratoire AIM Paris-Diderot
Υποβαθμισμένα μοτίβα αμμόλοφου φαίνονται σε αυτή την εικόνα του ραντάρ που λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος Κασινι, δείχνει στοιχεία μεταβαλλόμενων ανέμων στον Τιτάνα.
Μια άλλη ομάδα ερευνητών διερεύνησε το σχηματισμό των αμμόλοφων του Τιτάνα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Κασινι. 
Η εργασία τους δείχνει ότι οι αμμόλοφοι μπορεί να χρειάστηκαν περίπου 3.000 χρόνια του Κρόνου για να σχηματιστούν (το ισοδύναμο 90.000 Γήινων χρόνων).

Σύμφωνα με δήλωση από το Texas A & M, ο σχηματισμός των αμμόλοφων μπορεί να επηρεαστεί από τις αλλαγές στην τροχιά του Κρόνου.

Credit: SETI Institute
Η αεροδυναμική σήραγγα που χρησιμοποιείται από ερευνητές του SETI για να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες στο φεγγάρι του Κρόνου Τιτάνα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ισχυροί, σποραδικοί άνεμοι σχηματίζουν του τεράστιους αμμόλοφους στην επιφάνεια του Τιτάνα.
Credit: University of Tennessee
Ίζημα στο εσωτερικό της σήραγγας ανέμου του Τιτάνα για δοκιμή.
Credit: NASA
Το ραντάρ του Κασίνι βλέπει αμμόλοφους στο γιγαντιαίο φεγγάρι του Κρόνου Τιτάνα (άνω φωτογραφία), οι ανάγλυφοι αμμόλοφοι σαν της Ναμίμπια στη Γη (κάτω φωτογραφία). Τα φωτεινά χαρακτηριστικά στην ανώτερη εικόνα του ραντάρ δεν είναι τα σύννεφα, αλλά τοπογραφικά χαρακτηριστικά μεταξύ των αμμόλοφων.
Η μελέτη: nature nature geoscience

To-New-Sas

Πηγή: SPACE.COM The University of Tennessee, Knoxville - nature - nature geoscience

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ