Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Όλα ακτινοβολούν
Credit: ESA/Hubble & NASA Αναγνώριση: Gilles ChapdelaineΑυτή η νέα εντυπωσιακή νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA, δείχνει ένα λαμπερό στολίδι που ονομάζεται Μεσιέ 92. 
Βρίσκεται στο βόρειο αστερισμό του Ηρακλή, αυτό το σφαιρωτό σμήνος - μια μπάλα από αστέρια που περιφέρονται γύρω από ένα γαλαξιακό πυρήνα σαν ένα δορυφόρο - ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον αστρονόμο Γιόχαν Έλερτ Μπόντε το 1777.

Το Μεσιέ 92 είναι ένα από τα φωτεινότερα σφαιρωτά σμήνη στο Γαλαξία μας, και είναι ορατό με γυμνό μάτι υπό καλές συνθήκες παρατήρησης. 
Είναι πολύ σφικτά μαζεμένε με αστέρια, περιέχει 330.000 αστέρια περίπου στο σύνολο. 
Όπως είναι χαρακτηριστικό των σφαιρικών σμηνών, τα κυρίαρχα στοιχεία στο Μεσιέ 92 είναι υδρογόνο και ήλιο, με μόνο ίχνη και από άλλα συστατικά. 
Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ως ένα είδος Oosterhoff ΙΙ (OoII) σφαιρωτό σμήνος, που σημαίνει ότι ανήκει σε μια ομάδα φτωχή σε μέταλλα - για τους αστρονόμους, τα μέταλλα είναι στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο.

Με τη διερεύνηση της σύνθεσης των σφαιρωτών σμηνών, όπως το Μεσιέ 92, οι αστρονόμοι μπορούν να καταλάβουν πόσο παλαιά είναι αυτά τα συμπλέγματα. 
Εκτός του ότι είναι φωτεινό, το Μεσιέ 92 είναι επίσης παλιό, είναι ένα από τα παλαιότερα αστρικά σμήνη στο Γαλαξία μας, με ηλικία σχεδόν ίδια με την ηλικία του Σύμπαντος.To-New-Sas

Πηγή: HUBBLE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ