Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Όταν ένα λαμπρό φως εξασθενεί
Οι υπερκαινοφανείς όπως ο 2014J, φαίνεται εδώ από το το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, είναι από τα πιο ισχυρά γεγονότα στο σύμπαν, αποκαλύπτοντας τη δομή του σύμπαντος, όπως ένας φελλός που επιπλέει και αποκαλύπτει το περίγραμμα της επιφάνειας μια λίμνης.
Ο αστρονόμος Charles Telesco ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη δημιουργία των πλανητών και των άστρων. 
Έτσι, όταν το γιγαντιαίο τηλεσκόπιο στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας εντόπισε ένα αστέρι που υποβάλλεται σε ένα μαγευτικό και εκρηκτικό θάνατο, ο Telesco, καθηγητής του Παν. της Καλ. (UF), δεν εκτίμησε αμέσως ό, τι είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο εύρημα που είχε ανακαλύψει.

Σύντομα έμαθε. 
Η εκδήλωση ήταν έτοιμη να αποκαλύψει τις ιδέες σε μερικά από τα πιο δελεαστικά μυστήρια του σύμπαντος.

Οι υπερκαινοφανείς είναι από τα πιο ισχυρά γεγονότα στο σύμπαν, αποκαλύπτοντας τη δομή του σύμπαντος, όπως ένας φελλός επιπλέει και αποκαλύπτει το περίγραμμα της επιφάνειας μια λίμνης*. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κομμάτι γρίφου της αστρικής εξέλιξης, αλλά πολλές από τις ιδιότητές τους παραμένουν μυστήριες.

Η φασματοσκοπία του σουπερνόβα ήταν τόσο πολύτιμη που ο Τελεσκο και η ομάδα του χρησιμοποίησαν πολύτιμο χρόνο του τηλεσκοπίου για να λάβουν συνολικά τέσσερα φάσματα σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών.


Η μελέτη: http://arxiv.org/pdf/1409.2125.pdf - http://arxiv.org/abs/1409.2125


To-New-Sas

Πηγή: Πανεπιστήμιο Φλωριδας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ