Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Το εργαλείο που σχεδιάστηκε στη Γη και εκτυπώθηκε στο Διάστημα
Ο κυβερνήτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έλαβε στην ηλεκτρονική διεύθυνση από τη ΝΑΣΑ το σχέδιο ενός κλειδιού και το εκτύπωσε επιτόπου
(Φωτογραφία:NASA)
Ο Μπάρι Ουίλμορ με το εκτυπωμένο κλειδί τουΟυάσινγκτον 

Ο Μπάρι Ουίλμορ, κυβερνήτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ), χρειαζόταν επειγόντως ένα σωληνωτό κλειδί. 

Η NASA του έστειλε το σχέδιο ηλεκτρονικά και ο Ουίλμορ τύπωσε το εργαλείο επιτόπου.

Το σωληνωτό κλειδί του κυβερνήτη κατασκευάστηκε από τον εκτυπωτή τριών διαστάσεων που εκτοξεύτηκε στoν ISS τον Σεπτέμβριο.

Τρισδιάστατη εκτύπωση αντί για μήνες αναμονής

Η NASA ελπίζει ότι η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης αφενός θα μειώσει δραστικά τα λειτουργικά έξοδα του τροχιακού εργαστηρίου, αφετέρου θα διευκολύνει το πλήρωμα. Αν δεν υπήρχε ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, ο Ουίλμορ θα έπρεπε να περιμένει για μήνες μέχρι να φτάσει το εργαλείο με επόμενη αποστολή ανεφοδιασμού.

Ο Μάικ Τσεν, ιδρυτής της εταιρείας Made In Space που ανέπτυξε τον εκτυπωτή για τη NASA, διηγήθηκε τι ακριβώς συνέβη: «Ακούσαμε τον κυβερνήτη του ΔΔΣ Μπάρι Ουίλμορ να λέει στη διάρκεια σύνδεσης με τη Γη ότι χρειαζόταν ένα κλειδί. Σχεδιάσαμε ένα με λογισμικό CAD και στείλαμε το σχέδιο πιο γρήγορα από ό,τι θα πήγαινε με πύραυλο».

«Το σωληνωτό κλειδί είναι το πρώτο αντικείμενο που σχεδιάσαμε στο έδαφος και στείλαμε στο Διάστημα σε ψηφιακή μορφή. 
Με την εκτύπωσή του ολοκληρώνεται το πρώτο μας πείραμα -μια σειρά 21 εκτυπώσεων, οι οποίες αποτελούν τα πρώτα εργαλεία που κατασκευάζονται εκτός Γης».
Εκτυπώσεις μερικών από τα αντικείμενα που τυπώθηκαν στο διάστημα.


Αυτές οι πρώτες εκτυπώσεις θα πάνε πίσω στη Γη για εξετάσεις, όπου θα συγκριθούν με πανομοιότυπα αντικείμενα που κατασκευάζονται στη Γη. 
Εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε για να χαρακτηρίσουμε τις επιδράσεις της μακροχρόνιας μικροβαρύτητας στη διαδικασία τρισδιάστατης-εκτύπωσης μας, έτσι ώστε να μπορούμε να μοντελοποιήσουμε και να προβλέψουμε την απόδοση των αντικειμένων που κατασκευάζουμε στο διάστημα και στο μέλλον.
To-New-Sas

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - M

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ