Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Εξαιρετικά φωτεινή πηγή ακτίνων-Χ σε γαλαξίες αστρική έκρηξης
Credit: NASA/CXC/MIT/C.Canizares, D.Evans, Optical NASA/STScI, Radio NSF/NRAO/VLA
Ο γαλαξίας NGC 1068, φαίνεται εδώ σε ακτίνες-Χ (κόκκινο), οπτική (πράσινο) και σε ράδιο (μπλε), είναι ένας ενεργός γαλαξίας σχηματισμού άστρων και περιλαμβάνει τρεις εξαιρετικά-φωτεινές ακτίνες Χ, πηγές (ULXs).
Οι αστρονόμοι, διερευνώντας τις συνδέσεις μεταξύ των νέων αστεριών και των εξαιρετικά φωτεινών ακτίνων-Χ, έχουν συμπληρώσει μια μελέτη των ενεργών γαλαξιών σχηματισμού άστρων και ήταν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι είναι ελλιπείς σε Εξ. Φωτ. Ακτ.-Χ.
Οι εξαιρετικά φωτεινές πηγές ακτίνων Χ (ULXs), είναι σημειακές πηγές στον ουρανό που είναι τόσο φωτεινές στις ακτίνες X, που κάθε μία εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία από ένα εκατομμύριο ήλιους που εκπέμπουν σε όλα τα μήκη κύματος.
Οι ΕΦΠΑ είναι σπάνιες. 
Οι περισσότεροι γαλαξίες (συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας Γαλαξία) δεν έχουν καμία, και οι εν λόγω γαλαξίες που δεν φιλοξενούν ΕΦΠΑ συνήθως περιέχουν μόνο μία. 
Οι ΕΦΠΑ είναι επίσης μυστηριώδη αντικείμενα.
Δεν μπορεί να είναι φυσιολογικά αστέρια, επειδή η τεράστια φωτεινότητα τους θα πρέπει στη συνέχεια να τα διασπάσει. 
Οι περισσότεροι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι ΕΦΠΑ, είναι μαύρες τρύπες περισσότερο από περίπου δέκα ηλιακές μάζες σε μέγεθος (η λεγόμενες μαύρες τρύπες ενδιάμεσης μάζας) που συσσωρεύουν την ύλη σε ένα δίσκο που περιβάλλει και εκπέμπει ακτίνες Χ.
Οι φωτεινές εκπομπές ακτίνων Χ, δεν είναι ασυνήθιστες - οι πυρήνες των γαλαξιών, επίσης, είναι φωτεινές πομπές ακτίνων Χ - αλλά είναι εξαιρετικά-ογκώδεις μαύρες τρύπες, ενώ οι Φωτ.Ακτ.-Χ δεν είναι ούτε εξαιρετικά-ογκώδεις ούτε βρίσκονται σε γαλαξιακούς πυρήνες.

Τα συμπέρασμά τους υποδηλώνουν, ότι οι σε βάθος έρευνες ακτίνων Χ γαλαξιών, πρέπει να απορροφούν αέριο κατά την εκτίμηση των εσωτερικών ιδιοτήτων ακτίνων Χ τους και πως αυτή η ακτινοβολία επηρεάζει τις ιδιότητες και την εξέλιξη των γαλαξιών.


Η μελέτη: http://arxiv.org/abs/1410.1569


To-New-Sas

Πηγή: cfa.harvard.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ