Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Οι ερευνητές βρίσκουν παλιρροιακά παραμορφωμένους εξωπλανήτες που μπορεί να έχουν μοναδικές «υπογραφές»
Credit: Shivam Sikroria
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός "τεντωμένου" βραχώδη πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο νάνο άστρο. Τόσο κοντά στο αστέρι, που υπάρχει μία διαφορά στη δύναμη του βαρυτικού πεδίου σε κάθε πλευρά του πλανήτη, εκτείνεται σημαντικά.
Οι αστρονόμοι θα μπορούσαν σύντομα να είναι σε θέση να βρουν βραχώδεις πλανήτες που τεντώνονται από τη βαρύτητα των άστρων που είναι σε τροχιά, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Prabal Saxena του Πανεπιστημίου Τζώρτζ Μάσον, περιγράφει τον τρόπο εντοπισμού αυτών των εξωτικών κόσμων σε άρθρο στο περιοδικό Μηνιαίες Ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Από την πρώτη ανακάλυψη το 1993, περισσότεροι από 1.800 πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρια, εκτός από τον Ήλιο μας.
Αυτοί οι «εξωπλανήτες» είναι απίστευτα διαφορετικοί, με ορισμένα αέρια, όπως ο Δίας και κάποιοι κυρίως βραχώδεις όπως η Γη.
Υπάρχουν κόσμοι επίσης σε τροχιά γύρω από τα αστέρια τους σε πολύ διαφορετικές αποστάσεις, λιγότερο από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα σε περίπου 100 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Οι πλανήτες που βρίσκονται πολύ κοντά στα αστέρια τους βιώνουν δύσκολες συνθήκες, συχνά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (> 1.000 βαθμούς Κελσίου) και εκτείνονται σημαντικά από τις παλιρροιακές δυνάμεις που προκύπτουν από το αστρικό βαρυτικό πεδίο.
Αυτό είναι πιο προφανές με τους πλανήτες με μια μεγάλη ατμόσφαιρα (ο λεγόμενος «καυτός Δίας»), αλλά πιο δύσκολο να το δούμε με τα βραχώδη αντικείμενα.

Τα λεπτά σήματα από "τεντωμένους" βραχώδεις πλανήτες θα μπορούσαν να βρεθούν από μερικά τρέχοντα τηλεσκόπια, και σίγουρα με πολύ πιο ισχυρά παρατηρητήρια, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ (JWST) και το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (E-ELT), που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια.


Η μελέτη: http://mnras.oxfordjournals.org/content/446/4/4271


To-New-Sas

Πηγή: Royal Astronomical Society

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ