Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Ένα αρχαίο σφαιρίδιο
Πίστωση: ESA / Χαμπλ και ΝΑΣΑ
Αναγνώριση: Gilles ChapdelaineΑυτή η εικόνα αποτυπώνει το εκπληκτικό NGC 6535, ένα σφαιρωτό σμήνος 22.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Όφεως (Το Ερπετό) που μετράται ένα έτος φωτός κατά μήκος.

Τα σφαιρωτά σμήνη είναι στενά συνδεδεμένα με τις ομάδες αστέρων, που έχουν σε τροχιά γαλαξίες. Η μεγάλη μάζα στο πλούσιο αστρικό κέντρο του αστρικού σμήνους, έλκει τα αστέρια προς τα μέσα για να σχηματίσουν μια μπάλα από αστέρια. 
Η λέξη σφαιρικός, από την οποία αυτές οι συστάδες παίρνουν το όνομά τους, είναι στα λατινικά για τη μικρή σφαίρα.

Τα σφαιρωτά σμήνη είναι γενικά πολύ αρχαία αντικείμενα που σχηματίζονται γύρω από τον γαλαξίας που τους φιλοξενεί περίπου στον ίδιο χρόνο. 
Μέχρι σήμερα, δεν έχουν νέους σχηματισμούς αστέρων που να έχουν παρατηρηθεί σε ένα σφαιρωτό σμήνος, γεγονός που εξηγεί την αφθονία των γηραιότερων κίτρινων άστρων σε αυτή την εικόνα, τα περισσότερα από αυτά περιέχουν πολύ λίγα βαρέα στοιχεία.

Το NGC 6535 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1852 από τον Άγγλο αστρονόμο Τζον Ράσελ Χιντ. Το σύμπλεγμα εμφανίστηκε στο Χιντ ως μια μικρή, αμυδρή "μουτζούρα" μέσω του τηλεσκοπίου του. 
Τώρα, πάνω από 160 χρόνια αργότερα, τα μέσα, όπως η Προηγμένη Κάμερα για Έρευνες (ACS) και η Ευρέως Πεδίου Κάμερα 3 (WFC3) στο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της ΝΑΣΑ / ESA, μας επιτρέπουν να λάβουμε το σύμπλεγμα από κοντά και να θαυμάσουμε το περιεχόμενό του με κάθε λεπτομέρεια.To-New-Sas

Πηγή: ΧΑΜΠΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ