Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Ο Ήλιος βρίθει από υψηλής ενέργειας ακτίνες-Χ
Το τηλεσκόπιο ακτινών Χ της ΝΑΣΑ (ΝιουΣταρ) που σχεδιάστηκε με σκοπό τη μελέτη μακρινών γαλαξιών και μαύρων τρυπών, έστρεψε την προσοχή του στο δικό μας Ήλιο και έλαβε μια μοναδική φωτογραφία.
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/GSFC
Ρεύμα ακτίνων-Χ από τον Ήλιο σε αυτή την εικόνα που παρουσιάζεται από τις παρατηρήσεις από με το Πυρηνικό Φασματοσκοπικό Τηλεσκόπιο Σειράς της ΝΑΣΑ, ή ΝιουΣταρ, βασισμένο σε μια εικόνα που λαμβάνεται από τη Ηλιακό Δυναμικό Παρατηρητήριο της ΝΑΣΑ (SDO).
*Για πρώτη φορά, μια αποστολή που έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί μαύρες τρύπες και άλλα αντικείμενα μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, έστριψε το βλέμμα του πιο κοντά στο σπίτι μας, λαμβάνοντας εικόνες του Ήλιου μας. 
Το ΝιουΣταρ Φασματοσκοπικό Τηλεσκόπιο Σειράς (Spectroscopic Telescope Array) της ΝΑΣΑ, ή NuSTAR, έλαβε την πρώτη εικόνα του ήλιου, δημιουργώντας το πιο ευαίσθητο ηλιακό πορτρέτο που έχει ληφθεί ποτέ σε υψηλής ενέργειας ακτίνων Χ.*


Το NuStar εκτοξεύθηκε το 2012 και σκοπός του είναι να παρατηρεί το σύμπαν μέσω ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας. 
Στα πλαίσια της διετούς αποστολής του μπόρεσε να μετρήσει την ταχύτητα με την οποία περιστρέφονται οι μαύρες τρύπες, ενώ η συγκεκριμένη φωτογραφία αποδεικνύει πως έχει τη δυνατότητα να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τον Ήλιο.

Λόγω της μεγάλης ευαισθησίας του, το Nustar θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε μακροχρόνια ερωτήματα, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη ηλιακών νανο-εκλάμψεων.

Η πιθανή ύπαρξη ηλιακών νανο-εκλάμψεων αναφέρθηκε για πρώτη φορά πριν από αρκετές δεκαετίες και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ηλίου είναι πολλές φορές πιο θερμή από την επιφάνειά του.

Η χρήση του Nustar για τη μελέτη του Ηλίου αναφέρθηκε πρώτη φορά κατά την κατασκευή του. «Στην αρχή νόμιζα ότι η ιδέα αυτή ήταν παράλογη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής της αποστολής Fiona Harrison, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε το πιο ευαίσθητο τηλεσκόπιο ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας, που κατασκευάστηκε για την εξερεύνηση του σύμπαντος, για να μελετήσουμε τον δικό μας Γαλαξία;» αναρωτιόταν. 
Όμως τελικά, πείστηκε χάρη στον καθηγητή David Smith του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ.

«Το Nustar θα μας προσφέρει μια μοναδική οπτική γωνία του Ηλίου και των τμημάτων της ατμόσφαιράς του», ανέφερε ο ηλιακός φυσικός David Smith.

Αυτό είναι δυνατό επειδή οι ακτίνες υψηλής ενέργειας που χρησιμοποιεί το ΝιουΣταρ για να «βλέπει» δεν αποτυπώνουν την φωτεινότητα του ήλιου όπως άλλα μήκη κύματος. 
Η φωτεινότητα του άστρου θα μπορούσε πιθανότατα να προκαλέσει ζημιά τους ανιχνευτές άλλων τηλεσκοπίων της NASA.

Πέρα από την αποστολή για τη μελέτη του Ηλίου, η ομάδα ΝιουΣταρ θα χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο για να εξερευνήσει μακρινά αντικείμενα, όπως οι μαύρες τρύπες και τα υπολείμματα υπερκαινοφανών.To-New-Sas

Πηγή: ΝΑΣΑ - ΤΣΕΝΕ - opinionpost

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ