Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

Δεδομένα από τον «Αγγελιοφόρο» δείχνουν επαναλαμβανόμενη βροχή μετεωριτών στον Ερμή
Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center
Ο Ερμής φαίνεται να υπόκειται σε μια επαναλαμβανόμενη βροχή μετεωριτών, ίσως όταν η τροχιά του έτεμνε στα ίχνη των συντριμμιών που άφησε ο κομήτης Ένκε. (Καλλιτεχνική απεικόνιση.)
Ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο φαίνεται να δέχεται χτύπημα από βροχή μετεωριτών ενός περιοδικού κομήτη, που ενδεχομένως συνδέεται με έναν κομήτη που παράγει πολλαπλά γεγονότα ετησίως στη Γη.

Οι ενδείξεις που επισημαίνουν την βροχή στον Ερμή, ανακαλύφθηκαν στο πολύ λεπτό φωτοστέφανο των αερίων που συνθέτουν την εξώσφαιρα του πλανήτη, το οποίο είναι υπό μελέτη από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ της ΝΑΣΑ (Επιφάνεια Ερμή, Διαστημικού Περιβάλλοντος, Γεωχημείας, και Σκόπευσης) διαστημικό σκάφος.

“Η πιθανή ανακάλυψη της βροχής μετεωριτών στον Ερμή, είναι πραγματικά συναρπαστική και ιδιαίτερα σημαντική, επειδή το περιβάλλον πλάσμα και η σκόνη γύρω από τον Ερμή είναι σχετικά ανεξερεύνητη”, δήλωσε ο Rosemary Killen, πλανητικός επιστήμονας στο Goddard Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων της NASA στο Γκρινμπελτ, Μέριλαντ, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που διατίθεται στο δικτυακό Ίκαρο.Μια βροχή μετεωριτών συμβαίνει όταν ένας πλανήτης περνά μέσα από μια λωρίδα συντριμμιών που "ρίχνει" ένας κομήτης, ή μερικές φορές ένας αστεροειδής. 
Τα μικρότερα κομμάτια σκόνης, βράχου και πάγου "αισθάνονται" τη δύναμη της ηλιακής ακτινοβολίας, που τους σπρώχνει μακριά από τον ήλιο, δημιουργώντας μερικές φορές-την εκθαμβωτική ουρά του κομήτη. 
Τα μεγαλύτερα κομμάτια κατατίθενται σαν ίχνος της πορείας κατά μήκος της τροχιάς του κομήτη - ένα πεδίο μικροσκοπικών μετεωριτών στην παραγωγή.

Το προτεινόμενο σήμα κατατεθέν της βροχής μετεωριτών στον Ερμή ,είναι μια τακτική αύξηση ασβεστίου στην εξώσφαιρα. 
Οι μετρήσεις που λαμβάνονται από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, "Ατμόσφαιρα Ερμή και Επιφανειακή Σύνθεση Φασματόμετρου" αποκάλυψαν εποχιακά κύματα ασβεστίου που σημειώνονταν τακτικά κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα χρόνων στον Ερμή από τότε που ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ξεκίνησε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη τον Μάρτιο του 2011.

“Αν το σενάριο μας είναι σωστό, ο Ερμής είναι ένας γιγαντιαίος συλλέκτης σκόνης,” δήλωσε ο Joseph Hahn, πλανητικός επιστήμονας στο Ώστιν, Τέξας, γραφείο Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης και συγγραφέας της μελέτης. 
“Ο πλανήτης είναι υπό σταθερή πολιορκία διαπλανητικής σκόνης και στη συνέχεια περνά τακτικά από αυτή και μια άλλη καταιγίδα σκόνης, η οποία θεωρούμε ότι είναι από τον κομήτη Ενκε.”

Οι ερευνητές δημιούργησαν λεπτομερείς προσομοιώσεις σε υπολογιστές για να ελέγξουν την υπόθεση του κομήτη Ένκε. 
Ωστόσο, οι ακίδες ασβεστίου που βρέθηκαν στα δεδομένα του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ, αντισταθμίστηκαν σε ένας μέρος από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 
Αυτή η αλλαγή πιθανόν να οφείλεται σε αλλαγές στην τροχιά του κομήτη διαχρονικά, λόγω της βαρυτικής έλξης του Δία και των άλλων πλανητών.

«Η μεταβολή της εξώσφαιρας ασβεστίου του Ερμή με τη θέση του πλανήτη στην τροχιά του έχει γίνει γνωστή εδώ και πολλά χρόνια από τις παρατηρήσεις του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ αλλά η πρόταση ότι η πηγή αυτής της παραλλαγής είναι μια βροχή μετεωριτών που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο κομήτη, είναι νέα,» πρόσθεσε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Sean Solomon του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ, του Λαμόντ-Ντόχερτι Επίγειο Παρατηρητήριο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. «Αυτή η μελέτη θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τις αναζητήσεις και για περαιτέρω απόδειξη της επιρροής των βροχών μετεωριτών σχετικά με την αλληλεπίδραση του Ερμή με το περιβάλλον του ηλιακού συστήματος του."»Η μελέτη: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0019103514006745


To-New-Sas

Πηγή: NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ