Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι βαρύτερες απ' ότι νομίζαμε
Credit: NASA/CXC/CfA/J.Wang et al.; Isaac Newton Group of Telescopes, La Palma/Jacobus Kapteyn Telescope; NSF/NRAO/VLA
Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στον πυρήνα του σπειροειδούς γαλαξία NGC 4151, έχει δημιουργήσει μια περίεργη δομή - φαίνεται εδώ σε μια σύνθετη φωτογραφία συνδυάζοντας τις εικόνες που λήφθηκαν από πολλά διαφορετικά τηλεσκόπια - ". Το μάτι του "Σάουρον" όπως την έχουν βαφτιστεί μερικοί αστρονόμοι.

Οι τεράστιες μαύρες τρύπες που παραμονεύουν στις καρδιές όλων των γαλαξιών είναι σημαντικά μεγαλύτερες από ό, τι οι αστρονόμοι είχαν φανταστεί, προτείνει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο για να μετρήσουν την απόσταση από τον ενεργό σπειροειδή γαλαξία NGC 4151 - του οποίου ο πυρήνας έχει βαφτιστεί το "Μάτι του Σάουρον" λόγω της ομοιότητάς του με τη δομή του ματιού από τις ταινίες του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" - με πρωτοφανή ακρίβεια. 
Ο υπολογισμός αυτός τους έδωσε τη δυνατότητα να καθορίσουν τη μάζα της κεντρικής μαύρης τρύπας του γαλαξία NGC 4151 με μεγαλύτερη ακρίβεια - και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

"Οι υπολογισμοί, μας δείχνουν ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι 40 τοις εκατό βαρύτερες από όσο προηγουμένως νομίζαμε," συν-συντάκτης της μελέτης Darach Watson, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ, (ΝΒ), είπε σε μια δήλωση. 
"Αυτό αλλάζει ριζικά τους προσδιορισμούς των μαζών των μαύρων οπών."

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μπορεί να περιέχουν τόσο πολύ μάζα, ως εκατοντάδες εκατομμύρια, ή ακόμα και αρκετά δισεκατομμύρια, ήλιους.
Credit: Artist's illustration: Marie Dyekjær Eriksen
Όταν το αέριο πέφτει προς τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία NGC 4151, το αέριο θερμαίνεται και εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία με τη σειρά της θερμαίνει το σύννεφο σκόνης σε σχήμα δακτύλιο σε τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα σε απόσταση. Αυτό αναγκάζει τη σκόνη να εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία. Η χρονική διαφορά μεταξύ του φωτός από τη μαύρη τρύπα και το φως από το σύννεφο της σκόνης είναι 30 ημέρες.«Οι υπολογισμοί της μάζας (βάρους) των υπερμεγεθών μαύρων τρυπών στο κέντρο των γαλαξιών, εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: την ταχύτητα περιστροφής των άστρων στο γαλαξία και πόσο μακριά είναι από τη μαύρη τρύπα τα αστέρια», είπε . 
"Η ταχύτητα περιστροφής μπορεί να παρατηρηθεί, και η απόσταση από τη μαύρη τρύπα έξω στο περιστρεφόμενο δίσκο των άστρων μπορεί πλέον να υπολογιστεί με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας τη νέα μέθοδο."

Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι οι μάζες των υπερμεγεθών μαύρων τρυπών, έχουν υποτιμηθεί ίσως 40 τοις εκατό. 
Οι ερευνητές ελπίζουν να επεκτείνουν τις μετρήσεις τους σε άλλους ενεργούς γαλαξίες· η τεχνική αυτή θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα το ρυθμό με τον οποίο το σύμπαν διαστέλλεται, δήλωσαν τα μέλη της ομάδας της μελέτης.

Credit: NASA/JPL
Με το συνδυασμό του φωτός από τα δύο 10-μέτρων τηλεσκόπια Keck στο Μούνα Κέα στη Χαβάη χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται συμβολομετρία, θα μπορούσαν να επιτύχουν μια αποτελεσματική ανάλυση που ισοδυναμεί με ένα τηλεσκόπιο με καθρέφτη 85 μέτρων (η απόσταση μεταξύ των δύο τηλεσκοπίων).Η μελέτη: nature

To-New-Sas

Πηγή: SPACE.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ