Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

CERN: Ταχύτερος και έτοιμος να επαναλειτουργήσει ο επιταχυντής σωματιδίων
Οι συγκρούσεις σωματιδίων θα έχουν διπλάσια ενέργεια και αναμένεται να γίνουν νέες σημαντικές ανακαλύψεις
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την επαναλειτουργία του μεγάλου επιταχυντή στο CERN
Μετά από δύο χρόνια αδράνειας, ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει και μάλιστα με μεγαλύτερες δυνατότητες επιτάχυνσης.Μετά τις πολλές και σημαντικές μετρήσεις που έδωσε στην επιστημονική κοινότητα ο επιτάχυντης σωματιδίων είναι έτοιμος για έναν ακόμη τριετή κύκλο λειτουργίας. Πλέον, όμως, διαθέτει τη δυνατότητα για διπλάσιες ταχύτητες, γεγονός που τον κάνει «κάτι σχεδόν καινούργιο», όπως δήλωσε ο διευθυντής τεχνολογίας και επιτάχυνσης του CERN, Φρεντερίκ Μπορντρί.
Μια σημαντική είδηση για τον κόσμο της φυσικής είναι ότι, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), ο μεγάλος υπόγειος επιταχυντής του, μήκους 27 χιλομέτρων, κάτω από τα γαλλοελβετικά σύνορα, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2013 βρίσκεται εκτός λειτουργίας για συντήρηση και αναβάθμιση, θα ενεργοποιηθεί ξανά τον Μάρτιο του 2015.

To σωματίδιο του Θεού και άλλα μυστήρια

Λίγες εβδομάδες αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Μάιο, θα αρχίσουν οι συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων σχεδόν με διπλάσια ενέργεια από ό,τι πριν, φθάνοντας πλέον τα 13 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV). Η νέα περίοδος λειτουργίας του επιταχυντή θα διαρκέσει τρία χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, όπως ελπίζουν οι φυσικοί, θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις - ορόσημα, όπως η ιστορική ανακάλυψη του σωματιδίου (μποζονίου) του Χιγκς το 2012, οι οποίες θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για τη σύγχρονη Φυσική, σχετικά με τη φύση και τη δομή της ύλης και του σύμπαντος.


Μυστήρια όπως οι άλλες διαστάσεις, η σκοτεινή ύλη, η σκοτεινή ενέργεια, η σχετική έλλειψη αντιύλης κ.α. αναζητούν απάντηση. Μέγα ζητούμενο είναι, εν προκειμένω, κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί τελικά ή όχι η θεωρία της υπερσυμμετρίας, την οποία πολλοί φυσικοί (μεταξύ των οποίων ο επιφανής έλληνας φυσικός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος) υποστηρίζουν ως την πιθανότερη λύση «εμπλουτισμού» του σημερινού «Καθιερωμένου Προτύπου». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, όλα τα γνωστά βασικά σωματίδια της ύλης διαθέτουν ένα βαρύτερο αλλά αόρατο υπερσυμμετρικό σωματίδιο - σύντροφο.
Επανεκκίνηση του LHC τον Μάρτιο του 2015 στα 13 ΤeV
(Image: Maximilen Brice/CERN)
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων ετοιμάζεται για τη λειτουργία σε υψηλότερη ενέργεια το 2015Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2013 βρίσκεται εκτός λειτουργίας για συντήρηση και αναβάθμιση, θα ενεργοποιηθεί ξανά τον Μάρτιο του 2015. Οι τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ δεσμών πρωτονίων είχαν ενέργεια 8 TeV (8•1012 eV) στο σύστημα κέντρου μάζας.
Τον Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσουν πάλι οι συγκρούσεις πρωτονίων- πρωτονίων σε ενέργειες 13 TeV και στη συνέχεια ίσως φτάσουν στα 14 TeV στο κέντρο μάζας, που αντιστοιχούν σε 7 TeV για το κάθε πρωτόνιο.
Η ταχύτητα ενός πρωτονίου με ενέργεια 7 TeV είναι το 99.9999991% της ταχύτητας του φωτός!

Η νέα περίοδος λειτουργίας του επιταχυντή θα διαρκέσει τρία χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, πιθανόν να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις – ορόσημα, όπως η ιστορική ανακάλυψη του μποζονίου Higgs το 2012, που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για τη σύγχρονη Φυσική.Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΤΟ ΒΗΜΑ - physicsgg - CERN

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ