Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Το Draa του Άρη


Οι αμμώδεις σχηματισμοί από τον άνεμο, ή αιολικοί σχηματισμοί, κατατάσσονται ανάλογα με την απόσταση — ή μήκος κύματος — ανάμεσα στις κορυφογραμμές.

Στον Άρη παρατηρούμε τέσσερις κατηγορίες αιολικών σχηματισμών (με αυξανόμενο μήκος κύματος): Ρυτιδώσεις, Εγκάρσιες αιολικές ράχες (γνωστές και ως TARs στ' αγγλικά από το Transverse Aeolian Ridges), Θίνες και τ' αποκαλούμενα “Draa”. Όλοι αυτοί οι τύποι φαίνονται σ' αυτή την λήψη, από το Χάσμα της Νεότητας (Juventae Chasma).

Οι Ρυτιδώσεις είναι οι μικρότεροι σε μέγεθος σχηματισμοί (μικρότεροι από 20 μέτρα), πολύ συνηθισμένες σε κάθε είδους επιφάνεια και είναι ορατές μόνο στις υψηλής ανάλυσης λήψεις του προγράμματος HiRISE.
Τα TARs είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι σχηματισμοί (με μήκη κύματος ανάμεσα στα 20 και τα 70 μέτρα), που συνήθως είναι ανοικτότερης απόχρωσης από το περιβάλλον τους.
Οι Θίνες (με διαστάσεις από 100 μέτρα έως και 1 χιλιόμετρο) είναι σκοτεινόχρωμες, ευρύτατα διαδεδομένες στην Αρειανή επιφάνεια και πολλές εξακολουθούν να μεταβάλλονται και σήμερα.
Ο σχηματισμός, που οι γεωλόγοι αποκαλούν “draa”, είναι ο μεγαλύτερος του είδους και είναι σχετικά σπάνιος στον Άρη.

Εδώ, αυτό το γιγαντιαίο draa παρουσιάζει απότομες υπήνεμες, ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων και έχει επάνω του μικρότερου μεγέθους αιολικά χαρακτηριστικά, όπως θίνες και ρυτιδώσεις.
Ένας σχηματισμός αυτού του μεγέθους προφανώς χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστεί, ίσως και περισσότερο.

Απόδοση στα ελληνικά και ηχογράφηση: Αριστείδης Σκουρτόπουλος
Βίντεο: http://www.uahirise.org/media/clips/gr/ESP_034909_1755_1080.mp4

Πηγή: HIRISE Ελληνικά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ