Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Η ESA στέλνει αργό πετρέλαιο στο Διάστημα στο πλαίσιο Κινεζικής αποστολής(Φωτογραφία: ESA / Anneke Le Floc'h)
Το «Soret, Συντελεστής Αργού Πετρελαίου»  πείραμα της ESA θα δοκιμάσει τις επιδράσεις διάχυσης σε υψηλής πίεσης αργού πετρελαίου


Τις τελευταίες «πινελιές» σε πείραμά της στο πλαίσιο κινεζικής διαστημικής αποστολής βάζει η ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), που περιλαμβάνει την αποστολή μικρών κοντέινερ με αργό πετρέλαιο για πειράματα.


Σκοπός είναι η μελέτη πάνω στα αποθέματα πετρελαίου που βρίσκονται θαμμένα σε βάθος χιλιομέτρων. 
Το «πακέτο» έχει ήδη περάσει σειρά δοκιμών στο Τεχνικό Κέντρο της ESA (ESTEC) στην Ολλανδία, οι οποίες περιελάμβαναν αλλαγές θερμοκρασίας όπως αυτές που σημειώνονται σε διαστημικές πτήσεις, καθώς και δονήσεις αντίστοιχες αυτών κατά την εκτόξευση και την επανείσοδο.

Το πείραμα είναι γνωστό ως «Soret Coefficient in Crude Oil» και αποτελείται από έξι κυλίνδρους, ο καθένας εκ των οποίων περιέχει ένα millilitre αργού, υπό πίεση 400 αυτή της φυσιολογικής ατμοσφαιρικής.

Αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της ESA, του Εθνικού Κέντρου Διαστημικής Επιστήμης της Κίνας, της γαλλικής Total και της κινεζικής PetroChina, θα πετάξει με το κινεζικό σκάφος SJ-10 Shi Jian κατά τα τέλη του 2015, μετά με άλλα 19 πειράματα.

Το σκάφος θα εκτοξευτεί από τη βάση Τζουϊκουάν στην έρημο Γκόμπι και θα περάσει περίπου δύο εβδομάδες σε τροχιά πριν την επανείσοδό του. Μόλις προσγειωθεί στην επαρχία Σι Τσουάν, τα δείγματα θα ανακτηθούν για λεπτομερέστερη ανάλυση.

Όπως εξήγησε ο Αντόνιο Βέργκα, επιβλέπων του προγράμματος για λογαριασμό της ESA, το πείραμα διεξάγεται στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ του γενικού διευθυντή της ESA, Ζαν Ζακ Ντορντέν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 2006. 
Όπως τόνισε, το πείραμα έχει στόχο να αυξήσει τα επίπεδα κατανόησης πάνω στα αποθέματα αργού σε μεγάλα βάθη- μέχρι 7 και 8 χιλιομέτρων.


(Εικόνα: ESA/QinetiQ Space)
Αυτός ο 8,5 κιλών κύβος, περίπου τέσσερα λίτρα σε όγκο είναι «Συντελεστής Αργού Πετρελαίου Soret» (SCCO) πείραμαΦωτογραφία: ESA/Anneke Le Floc'h)
Το SCCO «Soret Coefficient in Crude Oil / Soret, Συντελεστής Αργού Πετρελαίου» πείραμα πάνω σε επίπεδο 80 kN (κιλό Νιούτον) αναδευτήρα στο εξεταστικό κέντρο της ESA στο Noordwijk.
To-New-Sas

Πηγή: esa - The Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ