Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

HAVOC: Σχεδιάζοντας την επανδρωμένη εξερεύνηση της Αφροδίτης
NASA Langley Research Center
Μηχανικοί βλέπουν δυνατότητες για μια μόνιμη παρουσία πάνω από την ΑφροδίτηΟ Άρης μονοπωλεί το ενδιαφέρον όσον αφορά στις προοπτικές εξερεύνησης και αποικισμού στο κοντινό μέλλον, καθώς είναι ο κοντινότερος πλανήτης στη Γη. 

Ωστόσο δεν είναι ο μόνος προορισμός στον οποίον θα μπορούσαν να σταλούν επανδρωμένες αποστολές: η Αφροδίτη, αν και μια πραγματική «κόλαση», εξαιτίας των υψηλότατων θερμοκρασιών στην επιφάνειά της, αποτελεί έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα προορισμό, ο οποίος θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξερεύνηση του διαστήματος. 
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το concept HAVOC στο οποίο δουλεύουν ερευνητές της NASA.
Το Μεγάλου Υψομέτρου Πρόγραμμα Επιχείρησης Αφροδίτης (High Altitude Venus Operational Concept) παρά το «απειλητικό» («όλεθρος») όνομά του, που θα παρέπεμπε μάλλον σε στρατιωτικό όχημα, είναι ένα πρόγραμμα με προσανατολισμό προς την εξερεύνηση της Αφροδίτης, επικεντρωνόμενο στην «αρχιτεκτονική» αποστολής και την ανάπτυξη του concept ενός οχήματος για μια επανδρωμένη αποστολή διάρκειας 30 ημερών στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Ένα ελαφρύτερο από τον αέρα σκάφος θα μπορούσε να μεταφέρει είτε μια σειρά από όργανα και μη επανδρωμένα σκάφη, ή έναν χώρο διαβίωσης/ άκατο για ένα διμελές πλήρωμα, που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εξερευνητικές αποστολές στην Αφροδίτη για έναν μήνα. Μία τέτοιου είδους αποστολή, όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα της NASA, θα απαιτούσε λιγότερο χρόνο για την ολοκλήρωσή της από ό,τι μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, και οι συνθήκες περιβάλλοντος σε ύψος 50 χιλιομέτρων είναι σχετικά ήπιες, καθώς παραπέμπουν στην πίεση, τη βαρύτητα και την προστασία από την ακτινοβολία που παρατηρούνται στην επιφάνεια της Γης.
Οι βασικές προκλήσεις που έχει απέναντί της μια τέτοια αποστολή περιλαμβάνουν τους απαραίτητους ελιγμούς, την είσοδο και το φούσκωμα του αεροπλοίου στην Αφροδίτη και η προστασία των ηλιακών συλλεκτών από το θειικό οξύ στην ατμόσφαιρα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Gizmag, πιο μακροπρόθεσμα η ομάδα του HAVOC οραματίζεται πιο «εξωτικές» προοπτικές- όπως η δημιουργία ιπτάμενων «οικισμών», που θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, η οποία θεωρείται ιδανική για αερόπλοια- ακόμα καλύτερη και από της Γης.

Image: ESA/MPS/DLR/IDA
Οι άνεμοι γύρω από τον ισημερινό της Αφροδίτης, θα μεταφέρουν το αερόπλοιο γύρω από τον πλανήτη σε 110 ώρες.

(Image credit: NASA)
Ένα φουσκωτό αερόπλοιο θα αναπτυχθεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Αφροδίτης (Image credit: NASA)
Ευκολότερη από τον Άρη; Οι επιστήμονες της NΑΣΑ λένε ότι με κάποιο τρόπο μία «προσεδάφιση» στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, θα είναι ευκολότερη από ό, τι σε μια επιφάνεια προσεδάφισης στον Άρη
Ένα φουσκωτό αερόπλοιο θα αναπτυχθεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Αφροδίτης


Image: NASA Langley Research Center
Θα χρειαστούν πολλαπλές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και καταβάσεις για να φτάσουμε εκεί και πάλι πίσω.

Image: NASA Langley Research Center
Image: NASA Langley Research Center
Το αερόπλοιο θα αρχίσει την κατακόρυφη πτώση του στην ατμόσφαιρα με 7.200 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

To-New-Sas

Πηγή: naftemporiki.gr - gizmag - Spectrum Mail Online

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ