Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Νέο τηλεσκόπιο «φέρνει» πιο κοντά τον ήλιο


Τι προκαλεί τις εκρήξεις στην επιφάνεια του ήλιου και θέτει σε κίνδυνο τα δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας; Πως συμπεριφέρονται τα μυστηριώδη μαγνητικά πεδία του ήλιου;

Πρώτη φωτογραφία της Γης που λαμβάνεται από το κινέζικο σεληνιακό όχημα Chang'e 3

στις 25 Δεκεμβρίου 2013
(Xinhua)
Δείχνει την εικόνα της γης κατά την πρώτη Σεληνιακή ημέρα της αποστολής του Chang'e.
Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών κυκλοφόρησε ένα σύνολο φωτογραφιών του σεληνιακού τοπίου από τις κάμερες του οχήματος του Chang'e-3 της Κίνας την Παρασκευή.
Το Chang'e-3, προσγειώθηκε στο φεγγάρι στις 14 Δεκεμβρίου 2013, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Κίνα έστειλε διαστημικό σκάφος σε μαλακή επιφάνεια ενός εξωγήινου "σώματος".


Μετάφραση: To-New-Sas

Γραφική απεικόνιση και πληροφορίες του γαλαξία μας

Λιμνάζουσα Λάβα και Ραβδώσεις ΠλαγιώνΣτην συναρπαστική αυτή φωτογραφία, πού δείχνει τμήμα ενός μετεωρικού κρατήρα, φαίνεται ένα μικρό ρήγμα στο χείλος του.

Τα κοσμικά κενά φανερώνουν μυστικά του Σύμπαντος

SHUTTERSTOCK
Όλο το ορατό Σύμπαν που παρατηρούμε με τα τηλεσκόπια μας δεν είναι παρά το 4.6% του συνόλου των πραγμάτων που υπάρχουν εκεί έξω.

Το Σύμπαν διαστέλλεται και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό χωρίς όμως να είναι γνωστή η γενεσιουργός αιτία αυτού του φαινομένου.

Τα επόμενα βήματά μας στο... Διάστημα


Με αφορμή τα γενέθλια του ΒΗΜΑScience που συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής στον ελληνικό Τύπο δημοσιεύσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα για όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα της δεκαετίας που διανύσαμε. Ας στρέψουμε όμως το βλέμμα μας και σε ορισμένα από αυτά που αναμένονται να συμβούν στο... Διάστημα την επόμενη δεκαετία.

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Ένα αστέρι στην άκρη της αιωνιότητας

Image: Cerro Tololo Inter-American Observatory 0.9-meter Telescope. Sergio Dieterich
Τυχερό αστέριΟ κόκκινος νάνος 2MASS J0523-1403 θα εξακολουθεί να λάμπει πολύ καιρό ενώ τα περισσότερα αστέρια θα έχουν πεθάνει.Ένα αστέρι στο μέγεθος του Κρόνου μόλις 40 έτη φωτός μακριά, θα έχανε σχεδόν το σύνολο των συνομηλίκων του.

Εικονογράφηση καλλιτέχνη του Σουπερόβα 1987A

Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Alexandra Angelich (NRAO/AUI/NSF)

Απεικόνιση του καλλιτέχνη της σουπερνόβα 1987A βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και αποκαλύπτει το κρύο, σε εσωτερικές περιοχές από απομεινάρια του άστρου (σε κόκκινο χρώμα), όπου εντοπίστηκαν και απαθανατίστηκαν από το τηλεσκόπιο ALMA, οι τεράστιες ποσότητες σκόνης.

To τηλεσκόπιο ALMA παρατήρησε κίνηση σουπερνόβα σε "εργοστάσιο σκόνης"Αναζητώντας νέες παρατηρήσεις με το Atacama Large Array χιλιοστόμετρο/χιλιοστού σύλληψης (ALMA) τηλεσκόπιο, για πρώτη φορά, τα ερείπια της πρόσφατης σουπερνόβα γεμάτη με φρέσκια σχηματισμένη σκόνη.

Νέα κατηγορία «υπερταχύτατων αστέρων» ανακαλύφθηκε· 1 εκατομμύριο+μίλια(1.610.000 χλμ) ανά ώρα η ώθηση που απαιτείται για να επιτευχθεί η ταχύτητα διαφυγήςΟι αστρονόμοι έχουν βρει επιπλέον 20 αστέρια σε μέγεθος ήλιου που περιγράφονται ως πιθανά υπερταχύτατα αστέρια.

Πλανήτες σαν τη Γη θα μπορούσαν να ανιχνευθούν με τις "υπογραφές" γιγαντιαίων γεγονότων

Credit: NASA/JPL-Caltech
Σύλληψη του καλλιτέχνη μιας πλανητικής σύγκρουσης των οποίων τα συντρίμμια είχαν εντοπιστεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA το 2009, και δίνει την εντύπωση για το μακελειό που θα είχε προκληθεί όταν μια παρόμοια επίδραση δημιούργησε το φεγγάρι της Γης.

Το (κοσμικό) χέρι του ΘεούΕντυπωσιακό φαινόμενο μετά την έκρηξη ενός άστρου
Credit: (NASA/JPL-Caltech/McGill)
Το νεφέλωμα με την όψη.. χεριού.


Χιούστον 

Μια εικόνα από ένα εντυπωσιακό όσο και ενδιαφέρον κοσμικό φαινόμενο κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο NuSTAR.

Γαλαξιακό… γκρο πλαν

Εντυπωσιακό μωσαικό εικόνων του M83
Γαλαξιακό… γκρο πλαν
Ο Μ83 σε όλο του το μεγαλείο

Χιούστον 
Ο γαλαξίας Μ83 που βρίσκεται σε απόσταση 15 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς αποτελεί τα τελευταία χρόνια στόχο των αστρονόμων αφού αποδεικνύεται ότι ενσωματώνει ενδιαφέροντα κοσμικά χαρακτηριστικά όπως μια μυστηριώδη μελανή οπή που πριν από δύο χρόνια «έλουσε» τον γαλαξία με ένα είδος ακτινοβολίας προσδίδοντας του μια έντονη ροζ απόχρωση.

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Νέα ανακάλυψη της αποστολής NEOWISE


Οι τρεις κόκκινες κουκκίδες σε αυτή τη σύνθετη εικόνα, υποδεικνύουν τη θέση του πρώτου νέου αστεροειδή κοντά στη Γη όπως φαίνεται από κοντά το αντικείμενο της γης σε ευρύ πεδίο εξερεύνησης υπέρυθρης έρευνας της NASA (NEOWISE) από το διαστημικό σκάφος που βγήκε από τη χειμερία νάρκη τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο ακριβέστερος χάρτης του Σύμπαντος

Μετρήθηκαν με πρωτοφανή ακρίβεια οι αποστάσεις που χωρίζουν ένα εκατομμύριο γαλαξίες
Ο ακριβέστερος χάρτης του Σύμπαντος
Οι ερευνητές μέτρησαν την ακτίνα των σφαιρών στις οποίες τείνουν να συγκεντρώνονται οι γαλαξίες (Πηγή: Z.Rostomian, Lawrence Berkeley National Laboratory

Ουάσινγκτον 
Αμερικανικό πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση του ουρανού μέτρησε με πρωτοφανή ακρίβεια τις αποστάσεις που χωρίζουν ένα εκατομμύριο γαλαξίες, και κατέληξε σε μια «στάνταρτ μεζούρα» για τη χαρτογράφηση του Σύμπαντος σε  μεγάλη κλίμακα.

Το Swift της NASA "πιάνει" τη δράση σε X-ray στο κέντρο του Γαλαξία
 Image Credit: NASA/Swift/N. Degenaar (Univ. of Michigan)
Αυτή η σειρά από το τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ στο διαστημικό σκάφος Swift της NASA δείχνει τις αλλαγές στην κεντρική περιοχή του Γαλαξία μας από το 2006 μέχρι το 2013. Παρακολουθήστε τις εκλάμψεις από δυαδικά συστήματα που περιέχουν ένα αστέρι νετρονίων ή μαύρη τρύπα και την αλλαγή της φωτεινότητας της Sgr Α * (κέντρο), τη μαύρη τρύπα τέρας του γαλαξία.

Κοσμικός παπαράτσι

Προηγμένο όργανο προσφέρει πραγματικές φωτογραφίες εξωπλανητών
Κοσμικός παπαράτσι
ο νέο όργανο απαθανάτισε έναν πλανήτη που περιφέρεται γύρω από το άστρο Βήτα του Οκρίβα σε απόσταση 63 ετών φωτός Credit : : Gemini/Christian Marois, NRC Canada

Ουάσινγκτον 
Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών, το πιο προηγμένο όργανο για την άμεση παρατήρηση πλανητών εκτός του Ηλιακού Συστήματος τέθηκε σε λειτουργία σε τηλεσκόπιο της Χιλής.

Οι γυρίνοι του IC 410

9 Ιανουαρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της ημέρας
Image Credit & CopyrightMartin Pugh


Αυτή η τηλεσκοπική κοντινή εικόνα αναδεικνύει το κατά τα άλλα εξασθενημένο νεφέλωμα εκπομπής IC 410 στην εντυπωσιακή απεικόνιση ψευδοχρώματος.

Πιθανή ανακάλυψη ενός αστρικού αντικειμένου Thorne–Żytkow

WEB_HIGH-RES_R6700190-Red_giant_and_neutron_star-SPLΈνα ασυνήθιστο αντικείμενο που ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο στη Χιλή δεν αποκλείεται να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας υποθετικής κατηγορίας άστρων, τα οποία έχουν καταπιεί άλλα άστρα.

Η Gaia εισέρχεται στην επιχειρησιακή τροχιά της(βίντεο)

Η εκτόξευση του Gaia


Ο παρατηρητής δισεκατομμυρίων αστεριών της ESAGaia είναι πλέον στην επιχειρησιακή τροχιά του γύρω από ένα βαρυτικά σταθερό εικονικό σημείο στο διάστημα που ονομάζεται "L2", σε απόσταση 1.500.000 χιλιομέτρων από τη Γη.
Η Gaia κατευθυνόταν προς το L2 από τις 19 Δεκεμβρίου, όταν, λίγο πριν την αυγή τοπική ώρα, εκτοξεύθηκε θεαματικά από το Διαστημικό λιμάνι της ESA στο Κούρου της Γαλλικής Γουϊάνας.

Το βιογραφικό του Ηλιου

Δέκα από τα πιο χαρακτηριστικά «προσωπικά» δεδομένα του μητρικού μας αστεριού
Το βιογραφικό του Ηλιου

To πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του Ηλιου αλλάζει πολικότητα κάθε 11 χρόνια.

Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014

Νάνοι γαλαξίες δίνουν ενδείξεις καταγωγής για υπερμεγέθεις μαύρες τρύπεςΜελετώντας προσεκτικά μέσα από στοιχεία μεγάλης έρευνας του ουρανού, οι αστρονόμοι έχουν βρει περισσότερους από 100 μικρούς, νάνους γαλαξίες με χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι τρέφουν τεράστιες μαύρες τρύπες που τρέφονται με το περιβάλλον αέριο.

Ταξίδι σε δισεκατομμύρια ήλιους
Ταξίδι σε δισεκατομμύρια ήλιους, 45 λεπτά, πλανητάριο 360 μοιρών, με τον πλήρη θεαματικό θόλο, δείχνει τη συναρπαστική ιστορία της χαρτογράφησης του Γαλαξία μας, από την αρχαιότητα μέχρι την πρόσφατη αποστολή της ESA, Γαία.


Περισσότερες πληροφορίες: http://planetariumshow.eu/journey-to-a-billion-suns/

To-New-Sas

'Κατοικήσιμες ζώνες' γύρω από τα αστέρια δέκα φορές μεγαλύτερες από ό, τι νομίζαμε - μελέτη

Credit: NASA/Ames/JPL-Caltech
Η άποψη του καλλιτέχνη απεικονίζει τον Kepler-62f, μια υπερ-Γη-μεγέθους πλανήτη στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου μικρότερος και πιο κρύος από τον ήλιο, που βρίσκεται περίπου 1.200 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Λύρας.

Λάμψη της Γης(Earthshine)

Λαμβάνεται από τον Kouji Ohnishi στις 31 Δεκεμβρίου 2013 @ Sugadaira, Ναγκάνο, Ιαπωνία
Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «planetshine»(λάμψη πλανήτη) και συμβαίνει όταν το φως του ήλιου αντανακλάται από έναν πλανήτη και φωτίζει τη νυχτερινή πλευρά σε ένα από τα φεγγάρια του. 
Τυπικά, αυτό οδηγεί τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού να λούζεται με "μαλακό", αχνό φως.


Μετάφραση: To-New-Sas

Abell 1795: θάνατος από μαύρη τρύπα σε μικρό γαλαξία;

Προβολή μήκη κύματος
Σύνθετη προβολή

Ηλιακή έκλαμψη 8 Ιανουαρίου 2014 03:53 UTCKωδικός Διαστημικού καιρού: WARK04
Αύξων αριθμός: 2205
Ώρα έκδοσης: 2014 8 Ιανουαρίου 03:53 UTC

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Γεωμαγνητική K-index 4
Ισχύει Από: 2014 8 Ιανουαρίου 03:52 UTC
Ισχύει για: 2014 8 Ιανουαρίου 09:00 UTC
Προειδοποίηση Κατάσταση: Έναρξη
Πιθανές Επιπτώσεις: Περιοχή επηρεάζεται κατά κύριο λόγο στους πόλους 65 μοίρες γεωμαγνητικά σε γεωγραφικό πλάτος.
Επαγωγικά ρεύματα - Αδύναμη διακύμανση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να συμβεί.
Σέλας - Σέλας μπορεί να είναι ορατό σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη, όπως ο Καναδάς και η Αλάσκα.

Θυελλώδης αστέρια;

Αυτό ακριβώς: καταιγίδες αναμένονται σε καφέ νάνους
Image credit: NASA/JPL-Caltech/University of Western Ontario/Stony Brook University
Απεικόνιση του καλλιτέχνη δείχνει ότι ο καιρός μπορεί να μοιάζει με δροσερούς φορείς αστέρων-όπως είναι γνωστοί ως καφέ νάνοι


Αυτές οι γιγαντιαίες μπάλες αερίου ξεκινούν τη ζωή σαν αστέρια, αλλά δεν έχουν την μάζα για να διατηρήσουν την πυρηνική σύντηξη στους πυρήνες τους, και αντ 'αυτού, "ξεθωριάζουν" και ψύχονται με το χρόνο.

Στους ρυθμούς ενός αστροναύτη


Όποιος έχει πετάξει σε μεγάλες αποστάσεις θα γνωρίζει το jetlag που συμβαίνει όταν ταξιδεύουμε μέσα στις διάφορες ζώνες της ώρας.

Το αρχαίο σύμπαν

Το Hubble φωτογράφισε χιλιάδες άγνωστους γαλαξίες στα βάθη του Σύμπαντος
Αποκάλυψη στην άβυσσο του Κόσμου
Στην εικόνα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές πίσω από τα λαμπρά κοσμικά σώματα υπάρχουν διάσπαρτα μπλέ «αντικείμενα» με τοξοειδές σχήμα που είναι ορισμένοι από τους άγνωστους μέχρι σήμερα πανάρχαιους γαλαξίες που εντόπισε το Hubble. Credit: NASA/ESA/ΗFF

Ουάσινγκτον 
Ομάδα Αμερικανών αστρονόμων στόχευσε τις κάμερες ορατού και υπέρυθρου φωτός του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble στα βάθη του Σύμπαντος και μετά από επίμονη παρατήρηση αποκαλύφθηκαν και φωτογραφήθηκαν περίπου 3 χιλιάδες άγνωστοι μέχρι σήμερα γαλαξίες. Ορισμένοι εξ αυτών  σχηματίστηκαν λίγο μετά την Μεγάλη Εκρηξη.

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Η SpaceX εκτόξευσε με επιτυχία τον δορυφόρο THAICOM 6 σε γεωστατική τροχιάΗ αποστολή THAICOM 6 σηματοδοτεί τη δεύτερη επιτυχή πτήση του GTO για το αναβαθμισμένο Falcon 9 όχημα εκτόξευσης.

Δακτύλιος σκοτεινής ύλης καθιστά τη Γη βαρύτερη από ό, τι πρέπει να είναι;

Πιθανός ένοχος ένας δακτύλιος σκοτεινής ύλης που αυξάνει τη μάζα του πλανήτη μας
Η Γη έβαλε... κιλά!
Ενας δακτύλιος σκοτεινής ύλης ενδέχεται να περιβάλλει τη Γη αυξάνοντας το βάρος της

Τέξας 
Αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι τη Γη περιβάλλει ένας δακτύλιος σκοτεινής ύλης η παρουσία του οποίου προσθέτει… κιλά στην κοσμική ζυγαριά και αυξάνει το βάρος του πλανήτη μας.

Το εργοστάσιο της σκόνης

Η καρδιά του σουπερνόβα 1987Α παράγει κοσμική ύλη
Το εργοστάσιο της σκόνης
Στην καρδιά του υπερκανιφανoύς αστέρα 1987Α εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες κοσμικής σκόνης. Credit: Alexandra Angelich (NRAO/AUI/NSF), NASA Hubble, NASA Chandra

Ουάσινγκτον 
Εντοπίστηκαν γιγάντιες ποσότητες κοσμικής σκόνης στο εσωτερικό ενός υπερκαινοφανούς αστέρα. Η ανακάλυψη δείχνει τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι εκρήξεις σουπερνόβα στην εξέλιξη του Σύμπαντος.

Πλανήτες δεύτερης γενιάς γύρω από ένα δυαδικό αστέρι

 Image credit: Lynette Cook / extrasolar.spaceart.org
Ο circumbinary* πλανήτης(είναι ένας πλανήτης που περιφέρεται γύρω από δύο αστέρια, αντί για ένα). Άποψη ενός καλλιτέχνη του Κέπλερ-35 πλανητικού συστήματος, στο οποίο ένας πλανήτης στο μέγεθος του Κρόνου περιφέρεται γύρω από ένα ζεύγος άστρων. Παρόμοιο σενάριο υπάρχει στην NN Serpentis. Γερμανοί επιστήμονες λένε, ότι αυτό το δυαδικό σύστημα περιέχει πλανήτες circumbinary*  δεύτερης γενιάς.

Εικόνα από τους νέους ορίζοντες της Ευρώπης(B&W)

5 εξωγήινοι βραχώδεις πλανήτες ανακαλύφθηκαν από διαστημικό σκάφος Kepler της NASA

Credit: NASA Ames Research Center
Αυτό το γράφημα της NASA απεικονίζει τους εξωγήινους υποψήφιους πλανήτες που προσδιορίζονται από το διαστημικό σκάφος Kepler της NASA τον Ιανουάριο του 2014. 
Η εικόνα κυκλοφόρησε 6 Ιανουαρίου 2014.

Η άμορφη μάζα νεφελώματος στο N214C

Credit: ESO

Ζουμ στο νεφέλωμα άμορφης μάζας ~ 60 "(50 έτη φωτός) βόρεια του συμπλέγματος 51 Sk-71.

Ηλιακή έκλαμψη M7.2. 7 Ιανουαρίου 2014Κωδικός Διαστημικού Καιρού: SUM10R
Αύξων αριθμός: 603
Ώρα έκδοσης: 2014 7 Ιαν του 1054 UTC

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: 10cm έκρηξη
Ξεκινήστε Ώρα: 2014 7 Ιανουαρίου 1011 UTC
Μέγιστος χρόνος: 2014 7 Ιανουαρίου 1012 UTC
Ώρα λήξης: 2014 7 Ιανουαρίου, 1016 UTC
Διάρκεια: 5 λεπτά
Αιχμή Ροής: 409 SFU
Τελευταία ροή Μεσημέρι: 204 SFU

Πρωτόγνωρος πλανήτης με μάζα παρόμοια της γης, αλλά υπό μορφή αερίουCambridge, MA - Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη με μάζα σαν της Γης. Ο KOI-314c είναι ο ελαφρύτερος πλανήτης που έχει μετρηθεί τόσο τη μάζα του όσο και το φυσικό μέγεθος του.

Η πρώτη μελέτη βαρυτικού φακού με ακτίνες γ …

… από το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi

B0218+357Mια διεθνής ομάδα επιστημόνων, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA, πραγματοποίησε την πρώτη ξεκάθαρη ταυτοποίηση του διπλού ειδώλου ενός συστήματος βαρυτικού φακού, με ανίχνευση ακτίνων γ. Οι ακτίνες γ εκπέμπονται από το αστρικό αντικείμενο B0218+357 που ονομάζεται blazar.

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

Πάλσαρ και σύντροφοι θέτουν τη γενική σχετικότητα σε δοκιμή

(Courtesy: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF)
Εικονογράφηση του συστήματος των τριών σωμάτων που ανακαλύφθηκαν από τους αστρονόμους στο Αστεροσκοπείο Εθνικής Ραδιο-Αστρονομίας: χιλιοστού του δευτερολέπτου πάλσαρ  εμφανίζεται στα αριστερά και το λευκό αντικείμενο στο κέντρο είναι ένας καυτός λευκός νάνος. Ένας μακρινός και κρύος λευκός νάνος σε τροχιά γύρω από δύο αντικείμενα φαίνεται στα δεξιά της εικόνας.

Η NASA έπιασε την Κίνα στον ύπνο: Δορυφόρος της φωτογράφισε το Jade Rabbit ενώ «κοιμόταν» [εικόνα]

Η NASA έπιασε την Κίνα στον ύπνο: Δορυφόρος της φωτογράφισε το Jade Rabbit ενώ «

Μπορεί η Κίνα να έκανε το πρώτο της βήμα στο φεγγάρι, ωστόσο η NASA βρίσκεται και πάλι μπροστά, πιάνοντας το Κινέζικο rover της Σελήνης κυριολεκτικά «στον ύπνο».

Νέα μελέτη: Σκοτεινή ύλη κοντά σε κορυφές της γης κάθε Μάρτιο

Image: NASA/CXC/CfA/STScI/ESO


Η βαρυτική έλξη του ήλιου για τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης μπορεί να προκαλέσει εποχιακά πρότυπα που δεν αναμένονταν.

Πριν από δέκα χρόνια, το Rover Spirit προσγειώθηκε στον Άρη

Image Credit: NASA/JPL

Αυτό το μωσαϊκό εικόνων λήφθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2004, από την κάμερα πλοήγησης του Mars Exploration Rover Spirit, δείχνει πανοραμική θέα 360 μοιρών του rover στην επιφάνεια του Άρη.

Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν μοναδικό τριπλό αστρικό σύστημα - μια ένδειξη για την αληθινή φύση της βαρύτητας;Διεθνής ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το Green Bank Telescope(τη μεγαλύτερη σειρά στον κόσμο πλήρως κατευθυνόμενων ραδιοτηλεσκοπίων) του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, έχουν ανακαλύψει ένα μοναδικό αστρικό σύστημα που αποτελείται από δύο λευκά αστέρια νάνους

Kepler-62f: Πιθανόν υγρός πλανήτης

Credit: NASA Ames/JPL-Caltech/Tim Pyle.
Σύλληψη του καλλιτέχνη που απεικονίζει τον πλανήτη Kepler-62f, σε μέγεθος υπερ-Γαίας στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου μικρότερο και πιο κρύο από τον ήλιο, που βρίσκεται περίπου 1.200 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Λύρας. Το μικρό λαμπερό αντικείμενο που φαίνεται στα δεξιά του Kepler-62f είναι ο Kepler-62e

Σαν σήμερα 5 Ιανουαρίου 2014

Εντύπωση καλλιτέχνη του νάνου πλανήτη Έρις. Αυτή η καλλιτεχνική απεικόνιση βασίζεται σε παρατηρήσεις που έγιναν στο Παρατηρητήριο La Silla του ESO.

5 Ιανουαρίου 2005, ανακαλύπτεται ο νάνος πλανήτης Eris (136199 Eris), ο μεγαλύτερος στο ηλιακό σύστημα. Με 2500 χιλιόμετρα διάμετρο γίνεται το ένατο μεγαλύτερο σώμα του ηλιακού συστήματος, παραμερίζοντας τον Πλούτωνα με 2300 χιλιόμετρα διάμετρο. Έχει ένα δορυφόρο την Δυσνομία (136199 Eris I Dysnomia)

Αργή ηλιακή έκλαμψη M4.0 AR1944Μια αργή έκρηξη έφθασε στο ανώτατο επίπεδο M4.0 στις περιφέρειες 1943 -1944.
Κωδικός Διαστημικού Καιρού: ALTTP4
Αύξων αριθμός: 441
Ώρα έκδοσης: 2014 4 Ιανουαρίου 19.54 UTC

Φεισμπουκ

Τουιτερ