Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

Το τηλεσκόπιο ALMA ανακαλύπτει θέση σχηματισμού ενός γιγάντιου πλανητικού συστήματος

Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NAOJ, Fukagawa et al.
Σχήμα 1. Σκόνη και αέριο στο δίσκο γύρω από το άστρο HD142527. Τα αέρια και η κατανομή της σκόνης που παρατηρήθηκαν από το τηλεσκόπιο ALMA εμφανίζονται σε κόκκινο και πράσινο, αντίστοιχα. Εγγύς υπέρυθρη εικόνα που λήφθηκε από το τηλεσκόπιο Subaru NAOJ, εμφανίζεται σε μπλε χρώμα. Η εικόνα δείχνει σαφώς ότι η σκόνη συγκεντρώνεται στο βόρειο (ανώτερο) τμήμα του δίσκου. 
Ο κύκλος της εικόνας δείχνει τη θέση της συγκέντρωσης της σκόνης, στο οποίο οι πλανήτες πιστεύεται πως σχηματίζονται.

Το πρώτο υψηλής ποιότητας σεληνιακό πανόραμα από το Chang'e 3

Κυνηγώντας έναν κομήτη - Η αποστολή RosettaΕίναι η πρώτη φορά που κάνουμε κάτι τέτοιο. Το περιβάλλον είναι εντελώς άγνωστο. (Andrea Accomazzo, διαχειριστής διαστημικού σκάφους)

Ανάμεσα στα πιο συναρπαστικά έργα για την εξερεύνηση του Σύμπαντος είναι η αποστολή Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που ξεκίνησε το 2004 για να ερευνήσει τον κομήτη 67P/Churyumov--Gerasimenko.

Πώς θα προσγειωθεί στον κομήτη το διαστημικό σκάφος Rosetta (Infographic)Μετά από 10 χρόνια στο διάστημα, το διαστημικό σκάφος Rosetta κλείνει με "θήραμά" έναν κομήτη.

Κομήτης Tempel 1Κανένα διαστημικό σκάφος δεν έχει ποτέ επισκεφθεί έναν κομήτη δύο φορές. Το πρωτοφανές πέρασμα του Stardust-NeXT δίπλα από τον κομήτη Tempel 1 στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2011 έδωσε στην ανθρωπότητα μια μοναδική ευκαιρία να δούμε πώς αλλάζει ο πυρήνας ενός κομήτη με την πάροδο του χρόνου.

Το Φεγγάρι του Κρόνου, Εγκέλαδος (βίντεο)

Μυστήριος βράχος 'εμφανίζεται' μπροστά από το Mars Rover


Credit: NASA/JPL-Caltech
Μια σύγκριση των δύο πρώτων Pancam φωτογραφιών από ηλιακές μέρες 3528 και 3540 της αποστολής του Opportunity (μια ηλιακή μέρα είναι μια μέρα στον Άρη). Ανακοίνωση για το "ντόνατ" μεγέθους βράχου στο κέντρο της φωτογραφίας προς τα δεξιά. 
Μικρές προσαρμογές για τη φωτεινότητα και την αντίθεση.

Σπήλαια στο ηφαίστειο Arsia Mons


Στους πρόποδες του ηφαιστείου Arsia Mons, ενός από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στον Άρη, παρατηρούμε σειρές κοιλοτήτων διαφόρων μεγεθών.

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Ταξίδι από τη Γη ως την άκρη του Σύμπαντος

Βίντεο του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας μας ξεναγεί σε όλον τον γνωστό μας κόσμο


Ταξίδι από τη Γη ως την άκρη του γνωστού Σύμπαντος με ένα βίντεο (Πηγή American Natural History Museum)

Ουάσινγκτον 
Ένα ταξίδι σε όλα τα γνωστά σημεία του Σύμπαντος προσφέρει το βίντεο που δημιούργησαν οι επιστήμονες του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

M83.. ρεύματα αστέρων

17 Ιανουαρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της ημέρας
Image Credit & CopyrightR. Gendler, D. Martinez-Delgado (ARI-ZAH, Univ. HeidelbergD. Malin (AAO)
NAOJESOHLA - Assembly and Processing: Robert Gendler


Ο μεγάλος, φωτεινός και όμορφος, σπειροειδής γαλαξίας M83 βρίσκεται μόλις δώδεκα εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο του πολύ μεγάλου αστερισμού της Ύδρας.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου, τα Φεγγάρια και η βαρύτητα

Καταιγίδες στον Ποσειδώνα


Το 1989, το Voyager 2 ενώ ήταν σε τροχιά γύρω από τον Ποσειδώνα, συνέλαβε τρεις πολύ μεγάλες καταιγίδες, Η Μεγάλη Σκοτεινή Κηλίδα, Scooter, και η Μικρή Σκοτεινή Κηλίδα. Στη συνέχεια, αυτή η συνάντηση επέτρεψε στους επιστήμονες να μελετήσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες του Ποσειδώνα, υπερηχητικούς ανέμους μέχρι 2.157 χλμ/ω, οι γρηγορότεροι στο ηλιακό μας σύστημα.

To-New-Sas

Σαν σήμερα 17 Ιανουαρίου 2014

Σαν σήμερα 17 Ιανουαρίου 1997,
πεθαίνει ο Αμερικανός αστρονόμος, Κλάιντ Τόμπω, που ανακάλυψε τον πλανήτη Πλούτωνα.

To-New-Sas

Η μικρότερη πανσέληνος του έτους 2014

Λαμβάνεται από Karzaman Ahmad στις 15 Ιανουαρίου, 2014 @ Langkawi Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Σύγκριση μεγέθους εμφάνισης της μικρότερης πανσελήνου του έτους 2014 έναντι της μεγαλύτερης του έτους 2013.

«Ξυπνάει» τη Δευτέρα η Rosetta


ESA
Το διαστημικό σκάφος Rosetta οδεύει προς τον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko, και από την εκτόξευσή του το 2004 έχει ακολουθήσει μία πολύπλοκη τροχιά με τρία περάσματα από τη Γη και ένα από τον Άρη, προκειμένου να χρησιμοποιήσει την έλξη από τη βαρύτητά τους για να αποκτήσει την απαιτούμενη ταχύτητα για να προσεγγίσει τον κομήτη.

Στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας θα ηχήσει ένα ξυπνητήρι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Έπειτα από 957 ημέρες χειμερίας νάρκης, στο διαστημικό σκάφος Rosetta της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) θα φτάσει η εντολή για επαναλειτουργία των οργάνων και των συστημάτων του καθώς πλησιάζει στον τελικό του προορισμό.

Εκτεθειμένο υπέδαφος στα Όρη της Ελλάδος (Hellas Montes)


Τα Όρη της Ελλάδος είναι μια σειρά βουνών κατά μήκος του δυτικού χείλους της γιγαντιαίας Λεκάνης της Ελλάδος στον Άρη.

Το «σχέδιο πτήσης» του Rosetta

Ενδιαφέρον βίντεο με τον τρόπο που το σκάφος θα προσεγγίσει τον κομήτη που «κυνηγά»


Βίντεο με τη διαδικασία προσέγγισης του σκάφους στον κομήτη

Παρίσι 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η διαδρομή και το «μονοπάτι» που θα ακολουθήσει το διαστημικό σκάφος Rosetta όταν φτάσει σε αυτόν και προσπαθήσει να τον… ακουμπήσει για να πραγματοποιήσει έρευνες.

Οι σπρίντερ του Σύμπαντος

Ενα απάνθισμα κοσμικών φαινομένων που υποχρεώνουν κάποια σώματα αλλά και την ίδια την ύλη να κινούνται με ασύλληπτες ταχύτητες
Οι σπρίντερ του Σύμπαντος
Υπάρχουν και στο Διάστημα... Γιουσέιν Μπολτ

Διάφορα κοσμικά φαινόμενα υποχρεώνουν κάποια σώματα (π.χ. άστρα) αλλά και την ίδια την ύλη να κινούνται με ασύλληπτες ταχύτητες. Πρόκειται κυριολεκτικά για διαστημικούς σπρίντερ που καλύπτουν αποστάσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων ετών φωτός σε χρόνο dt.

Ιντερνετικός ραδιοσταθμός παίζει το ρεπερτόριο της Σελήνης

Μουσικό φεγγάρι


Crater Live: μουσική στα αφτιά των επιστημόνων (Πηγή: University of New Hampshire)

Ουάσινγκτον
Όλοι μπορούν πλέον να εντρυφήσουν στο ρεπερτόριο του φεγγαριού: Το τελευταίο εργαλείο για την παρακολούθηση του διαστημικού καιρού είναι ένας διαδικτυακός ραδιοσταθμός ο οποίος μετατρέπει σε μουσική τις μετρήσεις της ακτινοβολίας στη Σελήνη.

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Συνάντηση πρώτης κατηγορίας: το Rosetta σε καλό δρόμο για την ιστορική προσγείωση σε κομήτη

Εκατοντάδες εκατομμύρια μίλια μακριά και 10 έτη μετά την έναρξη, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα της ανακάλυψης για το πώς η ζωή εμφανίστηκε στη Γη.

Φωτογραφία: J. Huart / Corbis
Εντύπωση καλλιτέχνη του Rosetta στην επιφάνεια του κομήτη-στόχου.


Ακριβώς στις 10 GMT στις 20 Ιανουαρίου, ένα μικρό ηλεκτρονικό τσιπ στο εσωτερικό του Rosetta (Ευρώπη) διαστημικό σκάφος θα "τρεμοπαίζει" για ζωή.

Μαζικό σμήνος γαλαξιών επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της κοσμολογικής θεωρίας: πρώτη ανίχνευση της κινητικής ισχύος SZ σε ένα ατομικό σμήνος γαλαξιών

(Credit: Ν. Korngut)
Οπτική εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble σε (πράσινο), μάζα του χάρτη (Limousin et al 2012· περιγράμματα-καμπύλες), και CSO / Bolocam 140 GHz (κόκκινο) και 268 GHz (μπλε) χάρτες του γαλαξιακού συμπλέγματος MACS J0717 3745.
Η έλλειψη σήματος 268 GHz στην υποομάδα Β (δεύτερη μεγάλη συγκέντρωση από πάνω δεξιά) οφείλεται στην κινητική δράση Sunyaev-Zeldovich.

Δέσποινα, Φεγγάρι του Ποσειδώνα

16 Ιανουαρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της ημέρας
Image Credit: NASAJPL - Processed Image Copyright: Ted Stryk


Η Δέσποινα είναι ένα μικρό φεγγάρι του Ποσειδώνα. 

Ο πύραυλος που θα μας στείλει στον Αρη

    Η NASA παρουσίασε το επόμενο σύστημα προώθησης διαστημικών σκαφών

Βίντεο από την κατασκευή του νέου συστήματος προώθησης

Χιούστον 
Τα διαστημόπλοια, οι δορυφόροι, τα τηλεσκόπια και γενικότερα κάθε αντικείμενο με προορισμό το Διάστημα ξεκινούν από τη Γη «δεμένα» σε πυραύλους που τα οδηγούν στα όρια της ατμόσφαιρας όπου και τα απελευθερώνουν είτε για να τεθούν σε τροχιά είτε για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Τα δώδεκα φωτεινότερα αστέρια

16 Ιανουαρίου 2014
Επιστήμη της Γης: Φωτογραφία της ημέρας
Φωτογράφος: Greg Parker

Το μοντάζ παραπάνω δείχνει τα δώδεκα φωτεινότερα αστέρια ορατά από περιοχές στο βόρειο ημισφαίριο, όπως παρατηρείται από το σπίτι μου κοντά στο Hampshire, Αγγλία.

Γίνεται όλο και πιο "έντονη" η αποστολή στη Ευρώπη μετά από υποδείξεις πιδάκων νερού ζωής κάτω από τους ωκεανούς πάγου

Το φεγγάρι του Δία, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη στο ηλιακό μας σύστημα, γιατί είναι καλυμμένο με πάγο και είναι μία από τις βασικές περιοχές όπου η ζωή θα μπορούσε να υπάρξει.


Νερό και οργανικές χημικές ουσίες δημιουργούν το μικροσκοπικό φεγγάρι του Δία, ο πιο συναρπαστικός προορισμός στο ηλιακό σύστημα, λέει ο Michael Hanlon.

Η ερμηνεία της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου χωρίς Big Bang


Χαρτογράφηση της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου από το δορυφόρο WMAP
Δυο είναι τα βασικότερα επιχειρήματα που εδραίωσαν τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης:
1. Η διαστολή του σύμπαντος και 2. Η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου
Οι αστρονομικές παρατηρήσεις του Hubble οδήγησαν στην εξίσωση που περιγράφει τον ομώνυμο νόμο,
σύμφωνα με τον οποίο
σε οποιαδήποτε διεύθυνση κι αν κοιτάξουμε, παρατηρούμε γαλαξίες να απομακρύνονται από εμάς και όσο πιο απομακρυσμένοι είναι οι γαλαξίες, τόσο ταχύτερα απομακρύνονται.

Οι ειδικοί πίσω από την άφιξη της Gaia στο τίποτα

Η Gaia χαρτογραφεί τα αστέρια του Γαλαξία μας

Με μια τελευταία, μέτρια, πυροδότηση των προωθητήρων προχθές το απόγευμα, ο παρατηρητής δισεκατομμυρίων αστεριών της ESA ολοκλήρωσε την είσοδο του σε τροχιά γύρω από το "L2", ένα εικονικό σημείο μακριά στο διάστημα. Αλλά πώς τίθεται κάτι σε τροχιά γύρω από το τίποτα; Και, ούτως ή άλλως, ποιος μπορεί να σας δείξει πώς να πάτε εκεί; 

Η «ήσυχη» μαύρη τρύπα του Γαλαξία

Ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος μελανής οπής εντοπίστηκε με επίγεια τηλεσκόπια
Η «ήσυχη» μαύρη τρύπα του Γαλαξία
Καλλιτεχνική απεικόνιση του σπάνιου κοσμικού ζεύγους που εντόπισαν οι αστρονόμοι. Το άστρο τύπου Β με τον κοσμικό δίσκο γύρω του και τη μελανή οπή που υπάρχει δίπλα του. Credit: Gabriel Pérez Díaz, Servicio MultiMedia (IAC)

Κανάρια Νησιά 
Μια πραγματικά απρόσμενη ανακάλυψη έκαναν αστρονόμοι που εντόπισαν ένα σπάνιο είδος μελανής οπής στον γαλαξία μας. Πρόκειται για μια αδρανή μαύρη τρύπα που «συνοδεύει» ένα μεγάλο άστρο.

Το Μεγα(λοπρεπές) Νεφέλωμα

Εκπληκτική φωτογραφία του πιο κοντινού εργοστάσιου παραγωγής άστρων
Credit: NASA/JPL-Caltech
Μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής αλλά είναι το εντυπωσιακό Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Πασαντίνα 
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εντυπωσιακή ομολογουμένως εικόνα από το Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Rosetta - η ιστορία μέχρι τώρα


Αυτή η σύντομη ταινία αφηγείται την ιστορία του ταξιδιού της αποστολής Rosetta μέσω του ηλιακού συστήματος μέχρι σήμερα, μέσα από τις φωνές κάποιων από τους πολλούς ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτή τη συναρπαστική αποστολή.

Ο Πλούτωνας «από κοντά» έρχεται σύντομα: ιστορική συνάντηση με το διαστημικό σκάφος

Credit: Southwest Research Institute
Άποψη καλλιτέχνη παρουσιάζει τους νέους ορίζοντες του διαστημικού σκάφους της NASA κατά τη διάρκεια του 2015 στην συνάντησή του με τον Πλούτωνα και το φεγγάρι του, Χάρων.

Επανδρωμένη αποστολή στον Άρη από το 2030 είναι πραγματικά δυνατή, λένε οι ειδικοί

Credit: ESA
Μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα ήταν εφικτή να ξεκινήσει κάποια στιγμή τη δεκαετία του 2030, σύμφωνα με ομάδα ειδικών.


Η αποστολή ανθρώπων στον Άρη από το 2030 είναι προσιτή, επισημαίνει ομάδα ειδικών, αλλά θα πραγματοποιηθούν ορισμένες θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτούνται, εάν πρόκειται να συμβεί.

Οι επιστήμονες εντοπίζουν ένα «πολύ περίεργο» πάλσαρΟι επιστήμονες που μελετούν στοιχεία πενταετίας από το Gamma-ray διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi έχουν βρει το πρώτο ακτίνων-γ μεταβλητό πάλσαρ. Αλλά είναι πραγματικά αυτό που φαίνεται;

Το Χαμπλ παρατηρεί μεγάλα και ψυχρά νέφη αερίων γύρω από γαλαξίες


NASA/JPL-Caltech/ESA/Harvard-Smithsonian CfA

Μία ομάδα αστρονόμων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, μετρώντας το φως από 38 κβάζαρ με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ, κατάφερε να αποσαφηνίσει τη μάζα των ψυχρών αερίων γύρω από την άλω διάφορων γαλαξιών, όπως του Messier 81.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αστρονομίας, γύρω από τους γαλαξίες υπάρχουν τεράστιες δεξαμενές αερίων που δεν είχαν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αστρονόμοι μετρούσαν μικρότερη μάζα για τους γαλαξίες από ότι προέβλεπαν οι κοσμολόγοι. 

Ψάχνοντας για ζωή στην... Ευρώπη

NASA/JPL-Caltech
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Δία (δεξιά) και της Ιούς (κέντρο) από την επιφάνεια της Ευρώπης. Πλέον η εκτίμηση είναι πως η Ευρώπη αποτελείται από ένα βραχώδη φλοιό, που καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από ωκεανούς βάθους μεγαλύτερου ακόμη κι από 100 χιλιόμετρα.

Νέες παρατηρήσεις της Ευρώπης, ενός από τους δορυφόρους του Δία, δείχνουν έναν τεράστιο πίδακα από υδρατμούς να πηγάζει από το νότιο πόλο της.

Το Curiosity από... ψηλά

Δορυφόρος στον Αρη φωτογράφισε τον ρομποτικό εξερευνητή
Το Curiosity από... ψηλά
Το Curiosity διακρίνεται κάτω αριστερά έχοντας διανύσει μια διαδρομή που είναι ορατή από τα ίχνη που έχουν μείνει πάνω στο χώμα

Πασαντίνα, Καλιφόρνιαα 
Από τον Αύγουστο του 2012 βρίσκεται στην επιφάνεια του Αρη το Curiosity, το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχει πατήσει το έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη.

Oταν ο Ηλιος γίνεται... art θέαμα

Μια σειρά νέων εικόνων του μητρικού άστρου θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής
Oταν ο Ηλιος γίνεται... art θέαμα
Μοιάζει με πέταλο λουλουδιού αλλά είναι είναι μια λαμπρή εκτόξευση ύλης από το στέμμα του Ηλιου. Credit : © ESA/NASA/SOHO/The SUMER team, Max Planck Institute for Solar System Research, Katlenburg-Lindau, Germany

Χιούστον 
Δόθηκαν στη δημοσιότητα μια σειρά εικόνων του Ηλιου τις οποίες έχει καταγράψει το διαστημικό παρατηρητήριο SOHO που μελετά το μητρικό μας άστρο και τα φαινόμενα του. Δεν πρόκειται για τις εικόνες που βλέπουμε συνήθως από τον Ηλιο αλλά για εικόνες που παραπέμπουν πραγματικά σε έργα τέχνης. 

Μέχρι το 2024 η διάρκεια ζωής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Επιμηκύνεται κατά τέσσερα χρόνια

Για 4 ακόμη χρόνια επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ως το 2024, όπως ανακοίνωσε απόψε η NASA υπογραμμίζοντας τη σημασία του –αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σταθμού–, που βρίσκεται σε τροχιά σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, για την επιστημονική έρευνα και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Το τηλεσκόπιο Hubble συλλαμβάνει την εκπληκτική θέα του αραχνοειδούς νεφελώματος Ταραντούλα(Φωτογραφίες)

Credit: NASA, ESA, E. Sabbi (STScI)
Αυτή η νέα εικόνα του Hubble δείχνει το στοιχειωμένο-ερπετοειδές γνωστό ως το Νεφέλωμα Ταραντούλα στο υπέρυθρο φως.
Αυτή η περιοχή είναι γεμάτη από σμήνη αστεριών, λαμπερό αέριο, και παχιά σκούρα σκόνη. 
Η εικόνα κυκλοφόρησε 9 Ιανουαρίου 2014.

Η… τιρκουάζ πλευρά της Σελήνης

Νέες παρατηρήσεις αποκάλυψαν την απόχρωση του «σκοτεινού» κόσμου του φεγγαριού
Η… τιρκουάζ πλευρά της Σελήνης
Καλλιτεχνική απεικόνιση του φωτός που αντανακλάται στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης μέσα από το θρυλικό τρίγωνο του ομώνυμου δίσκου των Pink Floyd. Όπως αποδείχτηκε το φως αυτό είναι τιρκουάζ

Κοπεγχάγη 
Τη λεγόμενη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης παρατήρησε για δύο έτη διεθνής ομάδα ερευνητών.

Η πλανητολογία ενηλικιώνεται

Εκείνοι που μελετούν τους πλανήτες σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια έχουν πλέον πολλά στοιχεία για να "παίξουν"Ο λόρδος Rutherford, που ανακάλυψε τον πυρήνα του ατόμου, είπε κάποτε ότι "η επιστήμη είναι είτε φυσική ή συλλογή γραμματοσήμων." Είχε ένα δίκιο, αλλά είναι λίγο άδικο να σφραγίσει τη συλλογή.

Τον Μάιο του 2014 η πρώτη απόπειρα προσεδάφισης διαστημοπλοίου σε κομήτη

Καλλιτεχνική απεικόνιση του διαστημοπλοίου «Rosseta» και της ακάτου πάνω από την επιφάνεια του κομήτη

Η πρώτη απόπειρα προσεδάφισης διαστημοπλοίου σε κομήτη θα επιχειρηθεί το 2014. Το διαστημόπλοιο «Rosetta» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2004, θα προσεγγίσει τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko και θα στείλει στην επιφάνειά του μια άκατο για να τον μελετήσει.

Πρόσδεση του Cygnus στον Διαστημικό Σταθμό


   Αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εγκατέστησαν το φορτίο του διαστημικού σκάφους Cygnus.

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Ηλιοβασίλεμα στον Gliese 667Cc - Ένας κατοικήσιμος πλανήτης


Ο Gliese 667Cc είναι ένας εξωηλιακός πλανήτης σε τροχιά γύρω από το άστρο Gliese 667 C, ο οποίος είναι μέλος του συστήματος Gliese 667 τριπλού αστρικού συστήματος. Η ελάχιστη μάζα του Gliese 667 Cc είναι περίπου 3,8 γήινες μάζες.

Μαύρη τρύπα καταβροχθίζει νέφος αερίου, «το μεγαλύτερο γεύμα» της για αιώνες.

Το Φαινόμενο αυτό παρατηρείται σπάνια, περιμένουν να δουν «πυροτεχνήματα» που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία.
(Foto: ESO/MPE/M.Schartmann)
Οι αστρονόμοι έφτιαξαν μια κινούμενη εικόνα για το πώς το φαινόμενο θα είναι το σύννεφο φυσικού αερίου στη μαύρη τρύπα.Οι αστρονόμοι ετοιμάζονται να παρατηρήσουν το φαινόμενο της μαύρης τρύπας για την "κατάποση" ενός σύννεφου αερίου εντός του Γαλαξία μας.

Το Νεφέλωμα Κιθάρα

Τόξο σοκ(shock)(είναι η περιοχή μεταξύ μιας μαγνητόσφαιρας και σε ένα περιβάλλον μέσο) που παρατηρείται σε μια ευρεία ποικιλία αστροφυσικών κλιμάκων, που κυμαίνονται από πλανητικές μαγνητόσφαιρες στη συγχώνευση των γαλαξιακών σμηνών.

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά νεφελώματα είναι αυτό που σχετίζεται με τα αστέρια νετρονίων: το νεφέλωμα Κιθάρας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ανακαλύφθηκε το 1992 (Cordes, Romani and Lundgren 1993, Nature, 362, 133) και έχει παρατηρηθεί τακτικά από τότε, τόσο με το τηλεσκόπιο Hale στο Palomar όσο και με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.


Το νεφέλωμα κιθάρα, απεικονίζεται με το τηλεσκόπιο Hale 5-m στο Αστεροσκοπείο Palomar, τον Αύγουστο του 1995.

"Ατμόσφαιρες εξωπλανήτη μπορούν να σχηματίσουν προβιοτικούς σπόρους ζωής"

Εξωγήινες ατμόσφαιρες μπορούν να οδηγήσουν σε σχηματισμό προβιοτικών σπόρων ζωής.

Διαστρικός ταξιδιώτης: Ο ανιχνευτής Voyager 1 της NASA στο οδοιπορικό ταξίδι 40.000 ετών για το μακρινό άστρο

Πρώτη δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου, 2013
Credit: NASA/JPL-Caltech
Εικόνα από βίντεο της NASA δείχνει τον ανιχνευτή Voyager 1, 12 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο, καθώς πηγαίνει με τόλμη στα σύνορα του διαστρικού διαστήματος ως το απώτατο τεχνητό αντικείμενο στην ανθρώπινη ιστορία.

Ποιο είναι το χρώμα του γαλαξία μας;

Κάποτε άκουσα την εξής ιστορία «εξεταστικής τρέλας»:
Η εξέταση στο μάθημα της αστρονομίας από τον ιδιόρρυθμο καθηγητή γινόταν ως εξής: πρόβαλλε μια φωτογραφία από τηλεσκόπιο που περιείχε την εικόνα ενός γαλαξία, πανομοιότυπου με τον δικό μας.

Και ρωτούσε τον φοιτητή: «είναι αυτός ο γαλαξίας μας;». Αν ο φοιτητής παρασυρμένος από την ομοιότητα του γαλαξία της φωτογραφίας με τον δικό μας απαντούσε «ναι είναι ο γαλαξίας μας», μηδενιζόταν.

Φωτογραφία της Γης από την Σελήνη μετά από 4 δεκαετίες

Περίπου ένα μήνα μετά την εντυπωσιακή και επιτυχημένη ομαλή προσγείωση της κινεζικής αποστολής Chang’e-3 στη Σελήνη, στις 14 Δεκεμβρίου 2013, δίνονται στη δημοσιότητα ψηφιακές φωτογραφίες πολύ υψηλότερης ποιότητας, που τραβήχτηκαν από τις κάμερες του διαστημικού σκάφους Chang’e-3 και του ρόβερ Yutu. Οι φωτογραφίες που είχαμε δει μέχρι τώρα ήταν χαμηλής ανάλυσης.
Έτσι, μετά από 40 και πλέον χρόνια, βλέπουμε εικόνα της Γης από την επιφάνεια της Σελήνης
change3_1
H Γη όπως φωτογραφήθηκε από το Chang’e-3 την ημέρα των Χριστουγέννων (25 – 12 – 2013)

Το Hubble βλέπει ένα αστέρι που τίθεται ως στόχος να εκραγεί

Credit: ESA/NASA, acknowledgement: Nick Rose.


Κυμαινόμενο στο επίκεντρο αυτής της νέας εικόνας του Hubble είναι ένα "χωρίς βλέφαρα μοβ μάτι", κοιτάζοντας εμάς μέσα στο διάστημα.

Το Fermi της NASA κάνει την πρώτη μελέτη ακτίνων-γ από ένα βαρυτικό φακό


Διεθνής ομάδα αστρονόμων, χρησιμοποιώντας το παρατηρητήριο Fermi  της NASA, έκανε τις πρώτες μετρήσεις ακτίνων-γ που έγιναν ποτέ ενός βαρυτικού φακού, ένα είδος φυσικού τηλεσκοπίου που σχηματίζεται όταν μια σπάνια κοσμική ευθυγράμμιση επιτρέπει τη βαρύτητα ενός τεράστιου αντικειμένου να λυγίσει και να ενισχύσει το φως από μια πιο μακρινή πηγή.

Φεισμπουκ

Τουιτερ