Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Η ημισέληνος ανατέλλει μαζί με την ατμόσφαιρα της ΓηςImage Credit: NASA

Στις 1 Φεβρουαρίου 2014, ο Ιάπωνας αστροναύτης Koichi Wakata της Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης, φωτογράφισε αυτή τη θέα της ανατολής της ημισελήνου και της ατμόσφαιρας της Γης.

NGC 5101 και Φίλοι8 Φεβρουαρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της ημέρας
Image Credit & Copyright: Martin PughΑυτό το έντονο τηλεσκοπικό οπτικό πεδίο περιέχει δύο φωτεινούς γαλαξίες.
Ο ραβδωτός σπειροειδής NGC 5101 (πάνω δεξιά) και σχεδόν στην άκρη ο NGC 5078, διαχωρίζονται στον ουρανό κατά περίπου 0,5 μοίρες ή περίπου το φαινομενικό πλάτος της πανσελήνου.

Το Διαστημικό Λεωφορείο Ατλαντίς από τον ISS(και το Ντισκάβερι)Το Ατλαντίς


Το Διαστημικό Λεωφορείο Ατλαντίς (Κωδικός Τροχιακού Οχήματος: OV-104) είναι ένα από τα τρία επιχειρησιακά διαστημικά λεωφορεία του στόλου της NASA. Όταν πρώτο-πέταξε το 1985, το Ατλαντίς έγινε το τέταρτο επιχειρησιακό διαστημικό λεωφορείο.

Ο κομήτης Lovejoy κοντά στη Μεγάλη ΆρκτοΤα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer βρήκαν έναν από τους νεότερους γαλαξίες στο ΣύμπανΠρώτη δημοσίευση 7 Φεβρουαρίου του 2014
Credit: NASAESA, and J. Lotz, M. Mountain, A. Koekemoer, and the HFF Team (STScI), and N. Laporte (Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων)


Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής αστρονόμους από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων (IAC) και του Πανεπιστημίου της La Laguna (ΑΠΤΒ) κυκλοφόρησε μόλις την πρώτη ανάλυση των παρατηρήσεων του Abell 2744, σμήνος γαλαξιών,  ένα συντονισμένο πρόγραμμα του Hubble και του Spitzer τα διαστημικά τηλεσκόπια.

Μια νέα ματιά σε ένα παλιό φίλο

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά το παρατηρητήριο Chandra X-ray της NASA άρχισε να λειτουργεί το 1999, το τηλεσκόπιο στραμμένο προς το Α Κενταύρου (επίσης γνωστός και NGC 5128, Κεν Α, για συντομία).

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Η σκιά της έκλειψης του Ηλίου από το διάστημαΗλιακή έκλειψη στις 3 Νοεμβρίου του 2013, παρατήρηση από το Διάστημα


Δημιουργοί εικόνας: Dr. Maximilian ReuterMax's Web site
Περίληψη συγγραφέα: Dr. Maximilian Reuter


Η παραπάνω κινούμενη εικόνα(animation) δείχνει την ηλιακή έκλειψη της 3ης Νοεμβρίου 2013, όπως παρατηρήθηκε από το δορυφόρο MSG, σε γεωστατική τροχιά 22.369 μίλια (36.000 χιλιόμετρα) πάνω από τον Ισημερινό.

Ήλιος.. ΩμέγαΛαμβάνεται από τον Scott Wilson στις 6 Φεβρουαρίου 2014 @ Κι Γουέστ, Φλόριντα
Ηλιακή κηλίδα AR1967 & 1968 από το Κι Γουέστ(Key West) της Φλόριντα


Η μεγάλη Ηλιακή κηλίδα, είναι έτοιμη να εκραγεί;

Όλη την εβδομάδα, η μεγάλη ηλιακή κηλίδα AR1967 είχε αναμενόμενη δράση, φαινομενικά στην άκρη της παραγωγής μιας κατηγορίας-Χ  ηλιακής έκλαμψης. 

Πραγματική απόσταση από τη Γη στη Σελήνη (σε κλίμακα)

Η απόσταση από τη γη στη σελήνη διαιρείται με την ταχύτητα του φωτός

Η μέση απόσταση Γης - Σελήνης είναι 384.403 χιλιόμετρα (παρατηρείται οτι αυτή η απόσταση αυξάνεται κατά περίπου 0.2 εκατοστά το μήνα και αυτό συμβαίνει λόγω των παλιρροϊκών δυνάμεων).

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου 1999

7 Φεβρουαρίου 1999, εκτοξεύεται το Stardust, αποστολή της NASA με σκοπό την εξερεύνηση της σύνθεσης του κομήτη Wild 2. 

Ιανός Μίμας και Κρόνος

Image Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Τα φεγγάρια Μίμας και Ιανός, φαίνονται ασήμαντα μπροστά στην απεραντοσύνη του Κρόνου σε αυτό την εικόνας από το διαστημικό σκάφος Cassini.Ο Μίμας (396 χιλιομέτρων, ή 246 μίλια πλάτος) είναι ορατός πάνω από τους δακτυλίους κοντά στο κέντρο της εικόνας. 
Ο Ιανός (179 χιλιομέτρων, ή 111 μίλια πλάτος) είναι ελάχιστα ανιχνεύσιμος, ως ένα μικρό κομματάκι φωτός κάτω από τους δακτυλίους στα αριστερά. 

Η Ρέα και ο Τιτάνας μαζί
Λαμβάνονται από το Cassini στις 10 Δεκεμβρίου 2011, σε επεξεργασία από τον Gordan Ugarkovic

Εικονογράφηση της τροχιάς του Ηλιακού μας Συστήματος1
Γαλαξίας: Πλάγια όψη

Ο εξαιρετικά κόκκινος L νάνος Ulas J 222711-004547 - κυριαρχείται από τη σκόνη
Διαγράμματα εύρεσης για τον Ulas J222711-004547.
Η θέση του αντικειμένου σε κάθε πλαίσιο επισημαίνεται με ένα κύκλο.
Όλες οι εικόνες είναι προσανατολισμένες με τον βορά πάνω και την ανατολή αριστερά 5 × 5 arcmin(είναι μονάδα γωνιακής μέτρησης ίση με ένα εξηκοστό (1/60) της μίας μοίρας.), εκτός από την εικόνα WISE W2 η οποία είναι 5 × 4,3 arcmin.
Ο στόχος δεν εντοπίζεται στη SDSS z ζώνη.

Οι Έλληνες μαθητές που μας βοήθησαν να ξυπνήσουμε τη Rosetta μιλούν για την εμπειρία τουςΟι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής φωνάζουν ''Ξύπνα, Ροζέτα"Οι νικητές του διαγωνισμού της ESA που με το βίντεο τους βοήθησαν τη Rosetta να ξυπνήσει μιλούν για την εμπειρία τους.

Tα πλάνα του CERN για το μέλλονEPA/MARTIAL TREZZINI
Ο LHC παραμένει κλειστός για αναβαθμίσεις οι οποίες θα του επιτρέψουν μέσα στο 2015 να λειτουργήσει με ενέργειες διπλάσιες από αυτές που είχε φτάσει νωρίτερα, αγγίζοντας τα 14 TeV.


Η πολυπλοκότητα της κατασκευής των εγκαταστάσεων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) απαιτεί μακρόχρονο σχεδιασμό. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) για παράδειγμα, μέσω του οποίου ανακαλύφθηκε πειραματικά το σωματίδιο Χιγκς, χρειάστηκε περισσότερα από 25 χρόνια για να υλοποιηθεί και αναμένεται να λειτουργήσει για περίπου 20 ακόμη χρόνια.

Ιαπωνική πρόταση για σεληνιακό «δαχτυλίδι» που θα στέλνει ενέργεια στη Γηshimz.co.jp


Ένα εξαιρετικά μεγαλεπήβολο σχέδιο για την τροφοδοσία της Γης με ενέργεια από τη Σελήνη έχει η ιαπωνική Shimizu Corporation, η οποία προτείνει την κατασκευή ενός «δαχτυλιδιού» από ηλιακούς συλλέκτες γύρω από τον ισημερινό της Σελήνης, που θα μεταδίδουν την ενέργεια την οποία συλλέγουν σε σταθμούς στον πλανήτη μας μέσω λέιζερ και μικροκυμάτων.

Ενα υπέροχο κοσμικό «ζευγάρι»


Καταπληκτική φωτογραφία της Σελήνης πίσω από την ατμόσφαιρα της Γης
Ενα υπέροχο κοσμικό «ζευγάρι»
Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Ιάπωνα αστροναύτη

Χιούστον 
O Ιάπωνας αστροναύτης Κοίτσι Γακάτα που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τράβηξε μια εντυπωσιακή φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται μέρος της ατμόσφαιρας της Γης με φόντο τη Σελήνη που βρίσκεται στη φάση της ημισέληνου.

O Πολικός Αστέρας «ξανάνιωσε»


Αυξάνεται η φωτεινότητα του στη διάρκεια των αιώνων
O Πολικός Αστέρας «ξανάνιωσε»
Αυξάνεται η φωτεινότητα του Πολικού Αστέρα χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε το γιατί

Πενσιλβάνια 
Ο Πολικός Αστέρας, το αστέρι που χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες οι ναυτικοί για να προσανατολίζονται, εμφανίζει τις δύο τελευταίες δεκαετίες μείωση στη φωτεινότητα του.

Η Ινδία στο κυνήγι των φευγαλέων βαρυτικών κυμάτων


Η ύπαρξη τους προβλέφθηκε το 1916 από τον Άινσταϊν αλλά μέχρι σήμερα παραμένει ανεπιβεβαίωτη
Η Ινδία στο κυνήγι των φευγαλέων βαρυτικών κυμάτων
O ανιχνευτής LIGO στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Τα βαρυτικά κύματα θα προκαλούσαν μεταβολές στο μήκος των δύο κάθετων σωλήνωνCredit: (LIGO)

Νέο Δελχί 
Η Ινδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να φιλοξενήσει μια διεθνή ερευνητική εγκατάσταση που θα αναζητήσει τα φευγαλέα βαρυτικά κύματα, των οποίων η ύπαρξη προβλέφθηκε το 1916 από τον Άινσταϊν αλλά μέχρι σήμερα παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Η Γη όπως φαίνεται από τον Άρη(νέα εικόνα)Νέα φωτογραφία που λαμβάνεται από το Curiosity rover

Η δοκιμαστική εικόνα από τη Γαία (δισ. άστρα)Δοκιμαστική εικόνα της Γαίας του νεαρού συμπλέγματος αστέρων NGC1818 στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου.

Το MESSENGER ξεπέρασε τις 200.000 εικόνες σε τροχιά γύρω από τον ΕρμήΗμερομηνία κυκλοφορίας: 6 Φεβρουαρίου 2014
Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Το MESSENGER έχει ξεπεράσει πλέον τις 200.000 εικόνες σε τροχιά γύρω από τον Ερμή!
Και υπάρχουν ακόμα πολλά περισσότερα για να έρθουν. 

Τελευταία εικόνα από το Curiosity


Ελήφθη στις 30 Ιανουαρίου και δείχνει τον αμμόλοφο Dingo Gap. 
Ο Dingo στο προσκήνιο είναι περίπου 3 ft(0.915 μέτρα) ψηλός.

Συνάντηση του Apollo 10 με την ΆκατοΜέσα σε έναν αστεροειδή: Το εσωτερικό σχήμα του διαστημικού βράχου σε σχήμα "φιστικιού" αποκαλύπτεται (εικόνες)

Credit: ESO; Acknowledgement: JAXA
Οι μετρήσεις που λαμβάνονται από τη Νέα Τεχνολογία του Τηλεσκοπίου του ESO σε συνδυασμό με μοντέλο τοπογραφίας στην επιφάνεια του αστεροειδή Itokawa αποκαλύπτουν ότι τα διάφορα μέρη αυτού του αστεροειδή έχουν διαφορετική πυκνότητα. Το σχήμα του μοντέλου που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση αυτή βασίζεται στις εικόνες που συλλέγονται από διαστημικό σκάφος Hayabusa JAXA. Εικόνα που κυκλοφόρησε.

Νέος τύπος αστεριού αναδύεται μέσα από μαύρες τρύπεςΓεννημένο μέσα από μαύρες τρύπες, " Πλανκ αστέρων" θα μπορούσε να εξηγήσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αστροφυσικής και μπορεί να έχει ήδη παρατηρηθεί από τηλεσκοπία σε τροχιά ακτίνων-γ, λένε οι κοσμολόγοι.

Ένας εντυπωσιακός νέος Αρειανός κρατήρας
Ένας θεαματικός, φρέσκος ​​κρατήρας κυριαρχεί σε αυτή την εικόνα που λαμβάνεται από το Υψηλής Ανάλυσης Απεικόνισης Επιστήμης Πείραμα(HiRISE) (High Resolution Imaging Science Experiment) κάμερα του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA στις 19 Νοεμβρίου 2013.

Το πρωτόαστρο Herbig-Haro 24
Από το διαστημικό τηλεσκόπιο HubbleΟι πρωτοαστέρες που είναι μικρότεροι από 2 ηλιακές μάζες ονομάζονται αστέρες τύπου T Ταύρου, ενώ αυτοί με μεγαλύτερη μάζα είναι αστέρες Herbig AE/Be.

Ο Γαλαξίας και η ΑφροδίτηΛαμβάνεται από τον Brad Goldpaint στις 4 Φεβρουαρίου, 2014 @ Valley of Fire State Park, Νεβάδα, ΗΠΑ
Σε πλήρη ανάλυσηΑυτή ήταν η πρώτη μου απόπειρα σύλληψης της καρδιάς του Γαλαξία μας, μετά από ένα μακρύ χειμώνα νέφωσης πάνω από τη Νότια Νεβάδα.

Σέλας σε όλο τον ουρανό από το Τσώρτσιλ
Λαμβάνεται από τον Alan Dyer στις 3 Φεβρουαρίου, 2014 @ Τσώρτσιλ, Μανιτόμπα, Καναδάς

Κείμενο...

Κομήτες C/2013 R1 (Lovejoy) και C/2012 X1 (Linear)Λαμβάνεται από τον Mark Harman στις 4 Φεβρουαρίου, 2014 @ Vartovka παρατηρητήριο, Μπάνσκα Μπίστριτσα, ΣλοβακίαCanon EOS 5D Mark II + Canon EF 24-105, f/4L (F = 105 χιλιοστά, f / 4), 9x180 s, ISO 1600. συγγραφέας Stanislav KanianskyTo-New-Sas

ΠΗΓΗ: http://spaceweathergallery.com

Λάμψη της Γης(Earthshine)
Λαμβάνεται από τον Joe Kline στις 1, Φεβρουαρίου 2014 @ Gilroy, CAΣύνθετη φωτογραφία σε f/6.3, ISO 400. Φωτεινή πλευρά 1/125 δευτ., σκοτεινή πλευρά 1/4 δευτ.To-New-Sas

ΠΗΓΗ: http://spaceweathergallery.com

Το Curiosity έτοιμο για οδήγηση… 4x4


Θα προσπαθήσει να ανεβοκατέβει έναν αμμόλοφο του Αρη
Το Curiosity έτοιμο για οδήγηση… 4x4
Το Curiosity βρίσκεται στους πρόποδες του αμμόλοφου και τράβηξε μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο αμμόλοφος αλλά και η περιοχή στην οποία θα συνεχίσει την πορεία του αν καταφέρει να τον περάσει. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Πασαντίνα, Καλιφόρνια 
Μια νέα δοκιμασία ετοιμάζεται να φέρει εις πέρας το Cuiriosity. Το ρομπότ της NASA που εξερευνά τον Αρη θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το εμπόδιο ενός αμμόλοφου του Κόκκινου Πλανήτη. 

Η χαμηλότερη θερμοκρασία του σύμπαντος


… θα επιτευχθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2016

coolest spot

Οι ερευνητές της NASA σχεδιάζουν την κατασκευή μιας πειραματικής διάταξης  (Cold Atom Lab) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να καταρρίψουν το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας.

Οι μαύρες τρύπες άργησαν να θερμάνουν το Σύμπαν


EPA/ESO/L. Calçada / HANDOUTΟι ερευνητές χρησιμοποιώντας βελτιωμένα υπολογιστικά μοντέλα, κατάφεραν να υπολογίσουν πως οι πρώιμες μαύρες τρύπες παρήγαγαν πιο ενεργές ακτίνες χ από όσο πίστευαν μέχρι σήμερα.Σύμφωνα με μία νέα μελέτη οι αρχέγονες μαύρες τρύπες που σχηματίστηκαν από τα πρώτα άστρα, θέρμαναν το Σύμπαν αργότερα από ό,τι είχε υπολογιστεί. Εάν ευσταθεί αυτό το συμπέρασμα, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει εντυπωθεί σε μία ακτινοβολία ραδιοκυμάτων που οι επιστήμονες είναι σε θέση να παρατηρήσουν.

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

NGC 2683: Στην άκρη του σπειροειδή γαλαξία5 Φεβρουαρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της ημέρας
Image Credit: Subaru Telescope (NAOJ), Hubble Space Telescope· Image Assembly, Processing, & Copyright: Robert Gendler

Το Curiosity σε κίνηση

Τα σήματα αυτά χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την απόσταση και την ανίχνευση της ολίσθησης των τροχών σε μαλακά εδάφη.

Κοσμική τροχιά: Τι μπορούμε να βρούμε σε τροχιά γύρω από μια μαύρη τρύπα;Image Credit· Wikimedia Commons


Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς έχετε ακούσει τις μαύρες τρύπες που αναφέρονται ως «κοσμικές σκούπες» 

Το Kepler βρίσκει έναν πολύ ασταθή πλανήτη
Image Credit: 
NASA, ESA, and A. Feild (STScI)
Αυτή η εικόνα δείχνει την ασυνήθιστη τροχιά του πλανήτη Kepler-413b γύρω από ένα κοντινό ζευγάρι πορτοκαλί και κόκκινων νάνων αστεριών. Η τροχιά 66 ημερών του πλανήτη έχει κλίση 2.5 μοιρών σε σχέση με το επίπεδο της τροχιάς του δυαδικού άστρου. Η τροχιά του πλανήτη ταλαντεύεται γύρω από τα κεντρικά αστέρια πάνω από 11 χρόνια, ένα αποτέλεσμα που ονομάζεται μετάπτωση. Αυτός ο πλανήτης είναι επίσης πολύ ασυνήθιστος δεδομένου ότι μπορεί ενδεχομένως να προπορεύεται ​​για τον άξονα περιστροφής του, σαν σβούρα.

Κοσμική φούσκα NGC 6781
Credit: ESOΑστέρια όπως ο Ήλιος μας δεν περιέχουν αρκετή μάζα για να τελειώσει η ζωή τους στην ένδοξη έκρηξη γνωστή ως σουπερνόβα. 

Σπάνιες φωτό της NASA από την χρυσή εποχή της εξερεύνησης του διαστήματοςΦωτογραφίες από εκεί ψηλά που είδαμε κάποτε και ξεχάσαμε, εικόνες που μας γυρίζουν πίσω πολλές δεκαετίες. Εικόνες της NASA από το διάστημα σπάνιες και τόσο εντυπωσιακές. Όλες, εκτέθηκαν σε γκαλερί στο Λονδίνο.


Τίτλος της έκθεσης: "Για όλη την Ανθρωπότητα" και περιέχει φωτογραφίες της NASA από το 1960 έως το 1980.

Απολαύστε τις

Νέφη σκόνης και αερίων που αρνούνται να γίνουν άστρα

SHUTTERSTOCK

Τα άστρα είναι γνωστό πως δημιουργούνται από γιγάντια νέφη αερίων τα οποία συμπυκνώνονται από την ίδια τη βαρύτητά τους.

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Η μουσική του VoyagerΔεδομένα 37 χρόνων από το ηλιακό σύστημα και πέρα από αυτό μετατρέπονται σε νότες από έναν φυσικό
(Πηγή φώτο NASA/JPL/Caltech, Πηγή ηχητικού υλικού GEANT)
Ακούστε εδώ τη μουσική των δίδυμων σκαφών Voyager


Γενεύη 
Εδώ και 37 χρόνια, από το 1977, τα δίδυμα σκάφη Voyager ταξιδεύουν ακλόνητα στο διαστημικό κενό. Το Voyager 1, το οποίο ξεκίνησε πρώτο, έχει ήδη βγει από το ηλιακό μας σύστημα ενώ το Voyager 2, το οποίο έφυγε ένα μήνα μετά, ακολουθεί διαφορετική πορεία και δεν έχει ακόμη περάσει τα ηλιακά μας «σύνορα».

«Παγωμένα» πειράματα στον ISSΘα γίνουν μελέτες σε συνθήκες πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν!

Βίντεο για το «παγωμένο» εργαστήριο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Πασαντίνα, Καλιφόρνια 
Η NASA ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη διεξαγωγή πειραμάτων στο Διεθνή Διαστημικών Σταθμό που θα φωτίζουν πτυχές της κβαντικής θεωρίας. Για να επιτευχθεί αυτό κάποιο σημείο του ISS θα γίνει ίσως το ψυχρότερο σημείο του Σύμπαντος!

Το σύνολο του φεγγαριού του Δία, Ιώ

Το πιο μακρινό κβάζαρ 3C 273(Επανεπεξεργασία του Hubble)


Το 3C 273 είναι ένα κβάζαρ, και ήταν επίσης μία από τις πρώτες εξωγαλαξιακές πηγές ακτίνων Χ που ανακαλύφθηκε το 1970. 
Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την ημέρα, η διαδικασία η οποία οδηγεί στις εκπομπές ακτίνων Χ είναι αμφιλεγόμενη. 

Φεισμπουκ

Τουιτερ