Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

Οι αστρονόμοι αναζητούν ενδείξεις για την προέλευση του νερού

Credit: NASA
Ανίχνευση υδρατμών σε γίγαντες αερίου είναι μόνο ένα βήμα προς στην πορεία για την κατανόηση μεταφοράς νερού σε εξωπλανητικά συστήματα.

Το Curiosity σταματά τα μέσα και λαμβάνει ένα εκπληκτικό πανόραμα


Ψηφιδωτό πανόραμα δημιουργείται από εικόνες που λαμβάνονται στις 27 Μαρτίου.


To-New-Sas

Cosmos: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (2014)
Cosmos: A SpaceTime Odyssey (2014)

Δείτε τα πρώτα δύο επεισόδια με ελληνικούς υπότιτλους εδώ

To-New-Sas

Η αυγή του γαλαξία29 Μαρτίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας

Ηλιακή έκρηξη εξέχουσας θέσης σε εκκρεμότητα 28 Μαρτίου 2014
Κωδικός Μηνύματος Διαστημικού Καιρού: ALTTP2 
Αύξων Αριθμός: 917 
Ώρα έκδοσης: 28 Μαρτίου 2014 19:49 UTC 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΊΗΣΗ: ΤύποςII Ράδιο-εκπομπών 
Ώρα Έναρξης: 28 Μαρτίου 2014 1918 UTC 
Εκτιμώμενη ταχύτητα 528 χλμ/δευτ. 
Περιγραφή: Παρουσιάζονται εκπομπές τύπου ΙΙ σε συνδυασμό με εκρήξεις στον ήλιο και συνήθως δείχνουν μια στεφανιαία μαζική εκτίναξη που συνδέεται με μια εκδήλωση έκλαμψης.

To-New-Sas

Η αναζήτηση για τους «σπόρους» μαύρων τρυπών


Credit: NASA/JPL-Caltech
Ο γαλαξίας NGC 4395 φαίνεται εδώ στο υπέρυθρο φως, λαμβάνεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA.

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου 2011

29 Μαρτίου 2011, 
το MESSENGER φωτογραφίζει για πρώτη φορά την επιφάνεια του πλανήτη από τροχιά
Διάγραμμα του MESSENGER.

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου 1974

29 Μαρτίου 1974, 
το Mariner 10 εκτελεί την πρώτη κοντινή προσέγγιση στον Ερμή και φωτογραφίζει για πρώτη φορά την επιφάνεια του
Ο ανιχνευτής Μάρινερ 10, ο πρώτος ανιχνευτής που επισκεφθείτε τον Ερμή

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου 1807

29 Μαρτίου 1807, 
ο Γερμανός αστρονόμος Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers ανακαλύπτει τον τέταρτο αστεροειδή, 4 Εστία (Vesta), ο οποίος διαθέτει το 9% της μάζας της ζώνης των αστεροειδών και έχει διάμετρο 530 χιλιόμετρα.
Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers

Η Rosetta στρέφει το βλέμμα της στον κομήτη στόχο της
Η πρώτη ματιά της Rosetta στον στόχο της το 2014 - όψη κλειστής γωνίαςΤο διαστημικό σκάφος της ESARosetta, έπιασε μια πρώτη εικόνα του προορισμού του από τότε που ξύπνησε από την αδρανοποίηση στο βαθύ διάστημα στις 20 Ιανουαρίου.

Γιατί οι επιταχυντές μπορούν να δημιουργήσουν μαύρες τρύπες
Η εικασία του Gerard ‘t Hooft
Υπάρχει ένα πλήθος διαφορετικών σωματιδίων, και νομίζω ότι μπορούμε βάσιμα να πούμε ότι οι φυσικοί δεν κατανοούν πλήρως σε τι έγκεινται οι διαφορές μεταξύ τους. Χωρίς, ωστόσο, να ασχοληθούμε με τα βαθύτερα ερωτήματα, μπορούμε να προσεγγίσουμε εμπειρικά όλα τα σωματίδια που είτε είναι γνωστά από το πείραμα είτε αναμένεται να υπάρχουν για θεωρητικούς λόγους. Ένας τρόπος παρουσίασής τους είναι να τα τοποθετήσουμε πάνω σε έναν άξονα – σαν ένα είδος φάσματος (όχι υπό κλίμακα) στοιχειωδών σωματιδίων. Ο οριζόντιος άξονας στο παρακάτω διάγραμμα αναπαριστά μάζες, με το αριστερό άκρο να αντιστοιχεί στα ελαφρότερα σωματίδια (η μάζα αυξάνεται προς τα δεξιά). Οι κατακόρυφες γραμμές αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα σωματίδια.

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Ο Κρόνος, και τα φεγγάρια Τηθύς, Διώνη

Λαμβάνεται από τον Efrain Morales Rivera στις 25 Μαρ, 2014

Ο Κρόνος στις 25 Μαρτίου, 6:53 ut. Λήφθηκε μετά τη σύνοδο του Άρη, αλλά οι συνθήκες άρχισαν να μειώνονται. 
Επίσης, δύο φεγγάρια είναι ορατά Τηθύς και Διώνη 
(Εξοπλισμός:. LX200ACF 12 in.OTA, CGE mount, Flea3 Ccd, TeleVue 3x)


To-New-Sas

Ο ΆρηςΛαμβάνεται από τον Efrain Morales Rivera στις 25 Μαρ, 2014 @ Aguadilla, Πουέρτο Ρίκο


To-New-Sas

ΠΗΓΗ: spaceweathergallery.com

Ένα Νησί Διαμορφωμένο από Ροή στις Κοιλάδες της Athabasca
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ


Η φωτογραφία αυτή συμπληρώνει ένα μωσαϊκό εικόνων, που καλύπτουν τα, διαμορφωμένα από ροές, νησιά των Κοιλάδων της Athabasca (Athabasca Valles).

Πρόσδεση του Σογιούζ στον ISS με δύο μέρες καθυστέρηση
NASA TV
Το εξαμελές πλέον πλήρωμα της αποστολής 39, λίγο μετά την είσοδό τους στο διαστημικό σταθμό ISS. Το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ που μετέφερε δύο Ρώσους και έναν Αμερικανό προσδέθηκε σήμερα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με καθυστέρηση δύο ημερών, λόγω τεχνικού προβλήματος.

«Απογύμνωση» του ESO 137-001

28 Μαρτίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: NASAESACXC

Οι υπέροχες ΠλειάδεςΚαταπληκτική φωτογραφία του αστρικού σμήνους
Credit: (Chuck Manges)
Η καταπληκτική εικόνα που κατέγραψε ο ερασιτέχνης αστρονόμος.


Πενσιλβάνια 
Ο Αμερικανός ερασιτέχνης αστρονόμος Τσακ Μάνγκες τράβηξε μια υπέροχη φωτογραφία των Πλειάδων.

Μπορεί το φως να είναι σε τροχιά γύρω από μια μαύρη τρύπα;

Η καμπυλότητα του χώρου λόγω της βαρύτητας.

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου 1802

28 Μαρτίου 1802, 
ο Γερμανός αστρονόμος Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers ανακαλύπτει τον δεύτερο αστεροειδή, 2 Pallas, ο οποίος διαθέτει το 7% της μάζας της ζώνης των αστεροειδών και έχει διάμετρο 530 έως 565 χιλιόμετρα.
Χάινριχ Βίλχελμ Όλμπερς

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Ο ένας δίδυμος στη Γη, ο άλλος στο Διάστημα
365 ημέρες θα διαρκέσει το πείραμα στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Μαρκ (αριστερά) και ο Σκοτ Κέλι
Μετά τις έρευνες σε άλλους πλανήτες η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA) αποφάσισε να περάσει σε άλλη διάσταση και να επεκτείνει τις ερευνητικές τις δραστηριότητες σε ένα άλλο πεδίο και συγκεκριμένα στον... άνθρωπο.

Η ώρα της Γης 2014To-New-Sas

Το Κουιντέτο του Στεφάνου και επιπλέον ένας γαλαξίας27 Μαρτίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Assembly & Processing: Robert Gendler and Judy Schmidt 
Image Data: Subaru Telescope (NAOJ), Hubble Legacy Archive, R. Gendler

Οι αστρονόμοι κάνουν την καλύτερη μέτρηση που έγινε ποτέ από απόσταση στο γαλαξιακό κέντρο
Επιστήμη, εφαρμοσμένη μηχανική, και κύρια σημεία τεχνολογίας
Credit: L. Perez (NRAO/AUI/NSF); B. Saxton (NRAO/AUI/NSF); T. Muto (Kogakuin University); NAOJ/Subaru
Αυτή η σύνθετη εικόνα του πρωτοπλανητικού δίσκου SAO 206462, δείχνει την κατανομή της σκόνης γύρω από το νεαρό αστέρι. Η κόκκινη περιοχή υποδεικνύει τα σημεία όπου παρατηρεί το ALMA, μονόπλευρη συγκέντρωση σκόνης. Αυτή η χαρακτηριστική δίνη, μπορεί να είναι ένα κρίσιμο βήμα για το σχηματισμό των πλανητών. Η διάχυτη μπλε περιοχή, είναι η εκπομπή από τη σκόνη γύρω από το αστέρι. Τα εμφανή χαρακτηριστικά της σπείρας, όπως φαίνεται στο υπέρυθρο (λευκό / γαλάζιο) μπορεί να ανιχνεύσουν την παρουσία ενός αόρατου αντικειμένου, πιθανόν κάποιο πλανήτη, διαταραχές του συστήματος.  Οι περαιτέρω παρατηρήσεις με τo ALMA και το VLA, είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσουν τη σπειροειδή φύση αυτού του χαρακτηριστικού γνωρίσματος.

Νέος πλανήτης νάνος βρέθηκε στην άκρη του ηλιακού συστήματος και υποδεικνύει πιθανόν τον μακρινό «Πλανήτη Χ»


Credit: Scott S. Sheppard: Carnegie Institution for Science
Οι εικόνες ανακάλυψης του 2012 VP113, το οποίο έχει την πιο μακρινή γνωστή τροχιά στο Ηλιακό μας Σύστημα. Οι τρεις εικόνες του νυχτερινού ουρανού, η καθεμία περίπου 2 ωρών, ενώθηκαν σε μία. Η πρώτη εικόνα τεχνητά χρωματισμένη με κόκκινο, με πράσινο η δεύτερη και με μπλε η τρίτη. Το 2012 VP113, κινείται ανάμεσα στην κάθε εικόνα, όπως φαίνεται από την κόκκινη, πράσινη και μπλε κουκκίδες. Τα αστέρια και οι γαλαξίες υποβάθρου δεν κυκλοφορούν και έτσι οι κόκκινες, πράσινες και μπλε εικόνες τους, συνδυάζονται για να εμφανίζονται ως λευκές πηγές.

Πολύς ο δρόμος για τα βαρυτικά κύματα

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να προβάλει τα επιτεύγματά της όσο καλύτερα μπορεί. Οπως συνέβη και με την πρόσφατη ανακάλυψη του τηλεσκοπίου στο Νότιο Πόλο, που σχετίζεται με τις απαρχές του Σύμπαντός μας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι επιβεβαιώνεται και η γενική θεωρία της σχετικότητας. Μία θεωρία ποτέ δεν επιβεβαιώνεται. Τα πειραματικά δεδομένα μπορεί να συνηγορήσουν υπέρ μιας θεωρίας, δεν μπορούν να αποδείξουν μια θεωρία. Μπορούν όμως να την καταρρίψουν. Για παράδειγμα, η νευτώνεια θεωρία ίσχυε μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα -για 250 χρόνια- έως ότου ήρθε η ώρα να καταρριφθεί από επιστημονικές παρατηρήσεις τις οποίες ερμηνεύει η γενική θεωρία της σχετικότητας: ο Νεύτων εξηγούσε πως το μήλο πέφτει απ' τη μηλιά πρός τα κάτω, με κάποιον τρόπο λόγω βαρύτητας. Με τη γενική θεωρία της σχετικότητας ο τρόπος αυτός αλλάζει, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό: η Γη παραμορφώνει το χωροχρόνο και το μήλο κινείται σ' αυτόν τον παραμορφωμένο χωροχρόνο. Αυτή είναι η διαφοροποίηση του θεωρητικού πλαισίου. Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων μπορεί να καταρρίψει ή να συνηγορήσει υπέρ των προβλέψεων της γενικής θεωρίας της σχετικότητας»

Απλά.. σαν ένα αστέρι νετρονίων


Για τους αστροφυσικούς, τα αστέρια νετρονίων είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, αστρονομικά αντικείμενα. 

Όλο και πιο κοντά- η NASA ανακαλύπτει τον 1ο εξωπλανήτη σε μέγεθος της γης σε κατοικήσιμη ζώνη των κόκκινων νάνων άστρων

Ο αστρονόμος Thomas Barclay από το Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, έχει ανακαλύψει έναν κατοικήσιμο πλανήτη σχεδόν στο ίδιο μέγεθος με τη Γη σε τροχιά γύρω από ένα μη αναγνωρισμένο αστέρι στη λεγόμενη Χρυσομαλλούσα ζώνη (Goldilocks) - μια περιοχή γύρω από το αστέρι που εκπέμπει αρκετή ενέργεια, ώστε το φως και η θερμοκρασία είναι ανάλογη για να φαίνεται η επιφάνεια του υγρού νερού. 

Ο 1ος ρομποτικός ανιχνευτής πλανητών στον κόσμο ανακαλύπτει δύο εξωγήινα πλανητικά συστήματαΚατά τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του, το νέο Παρατηρητήριο Lick, τηλεσκόπιο Automated Planet Finder (Αυτοματοποιημένου Ανιχνευτή Πλανητών) (APF) έχει βρει δύο νέα πλανητικά συστήματα, δίνοντας στους αστρονόμους μια γεύση του πλανητικού πλούτου που έρχεται.

Σαν σήμερα 27 Μαρτίου 1972
27 Μαρτίου 1972, εκτοξεύεται το Venera 8, το οποίο μετά από ταξίδι 117 ημερών προσεδαφίζεται στην επιφάνεια της Αφροδίτης και μεταδίδει δεδομένα για 50 λεπτά πριν καταστραφεί από τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη.
Venera 8

Σαν σήμερα 27 Μαρτίου 1969

27 Μαρτίου 1969, εκτοξεύεται το Mariner 7, το οποίο μαζί με το Mariner 6 εξερεύνησαν την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη.
Mariner 7

160 Έλληνες μαθητές από τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν το ESRIN την Ανοιχτή Ημέρα ESA/ESRIN 20 ΜαρτίουΣτις 20 Μαρτίου 2014, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (European Space Research Institute - ESRIN) τηςESA στη Ρώμη, Ιταλία, υποδέχτηκε 160 μαθητές και 10 καθηγητές από το 2ο Λύκειο Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη. Η παρούσα αποτελεί την πρώτη από μια σειρά επισκέψεων Ελληνικών σχολείων στις εγκαταστάσεις της ESA που έχουν προγραμματισθεί για το 2014, ακολουθώντας τιςπετυχημένες προσπάθειες του 2013.

Που θα «πατήσει» το ExoMars;
H ESA έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με τα πιθανά σημεία προσεδάφισης στον Αρη του ρομπότ εξερεύνησης
Βίντεο της αποστολής Exomars


Μαδρίτη 

O Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA ανακοίνωσε τα οκτώ πιθανά σημεία προσεδάφισης της αποστολής ExoMars. Η αποστολή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Μάιο του 2018 και να φτάσει στον Αρη τον Ιανουάριο του 2019. 

Μια καταιγίδα... Μίκι Μάους στον Δία
Τριπλό σύστημα κυκλώνων μοιάζει με το διάσημο ποντίκι του Ντίσνει
Μια καταιγίδα... Μίκι Μάους στον Δία
Credit:(Damian Peach)
Η καταιγίδα του Δία θυμίζει σε κάποιους τον... Μίκι Μάους.

Λονδίνο 
O Βρετανός Ντάμιεν Πιτς είναι ένας ερασιτέχνης αστρονόμος που προσπαθεί να απαθανατίζει με τον φωτογραφικό του φακό σπάνια ή εντυπωσιακά κοσμικά φαινόμενα.

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Πρώτο σύστημα δακτυλίου γύρω από αστεροειδή
Η Chariklo (10199 Χαρικλώ) βρέθηκε να έχει δύο δακτυλίους
Credit: ESO/L. Calçada/Nick Risinger (skysurvey.org)
Η καλλιτεχνική απεικόνιση δείχνει πώς μπορεί να μοιάζουν από κοντά οι δακτύλιοι στην επιφάνεια της Χαρικλώ.

Ήλιος 23-26 Μαρτίου 2014

To-New-Sas

M78 και αντανακλαστικά σύννεφα σκόνης26 Μαρτίου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Ian Sharp

Οι επιστήμονες έλυσαν το αίνιγμα της ουράνιας αρχαιολογίας

Credit: NASA, ESA, STScI, and G. Bacon (STScI)
Καλλιτεχνική απεικόνιση από τα συντρίμμια γύρω από ένα λευκό νάνο αστέρι.

Μην ξεχνάτε τα αστέρια τύπου-F στην αναζήτηση για ζωή.. λένε οι επιστήμονεςΟι επιστήμονες ψάχνουν για κατοικήσιμους πλανήτες πέρα από τη Γη, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τα άστρα τύπου-F υπέρ των πιο άφθονων, μικρότερων και πιο δροσερών ξαδέλφων τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington/ Φυσικών.

Οι αστρονόμοι παρατηρούν το πιο κοντινό σουπερνοβα στην παραγωγή (Ενημέρωση)


Credit: A. O’Conell and M. Mountain
Σύνθετη εικόνα από το 2,5 μέτρων τηλεσκόπιο Nordic Optical, Λα Πάλμα, δείχνει το SN2014J στο σκονισμένο γαλαξία πούρο M82 (credits: J. Johansson). Στο δεξί σημείο, πάνω τμήμα, δείχνει μια λεπτομερή εικόνα στο εγγύς υπέρυθρο από το 10-μέτρων τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη, που χρησιμοποιήθηκε για να εντοπίσει με ακρίβεια το σημείο της έκρηξης. Η κάτω δεξιά εικόνα δείχνει τη θέση του σουπερνόβα σε εικόνες πριν από την έκρηξη, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Το Curiosity Mars rover βρίσκει παραλλαγές ψαμμίτη


Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Στρώματα ψαμμίτη με ποικίλη αντίσταση στη διάβρωση είναι εμφανή σε αυτό το σκηνικό του Άρη που καταγράφηκε από την κάμερα του Curiosity Mars rover της NASA στις 25 Φεβρουαρίου του 2014, περίπου το ένα τέταρτο του μιλίου (περίπου 400 μέτρα) από το προγραμματισμένο σημείο αναφοράς που ονομάζεται "Kimberley."

Αστρονομικά φαινόμενα 26 Μαρτίου 2014


To-New-Sas

Αναβλήθηκε η πρόσδεση του Σογιούζ στον ISS

REUTERS/MAXIM SHEMETOV
O πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύθηκε χθες το βράδυ από τη βάση του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με πλήρωμα δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη.


Για αύριο Πέμπτη αναβλήθηκε, λόγω «περιπλοκών», η πρόσδεση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) του πυραύλου Σογιούζ που εκτοξεύθηκε χθες το βράδυ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos.

O «Σταθμός της Φωτιάς»Νέο ερευνητικό πρόγραμμα στον ISS μελετά τους κεραυνούς στη Γη
Credit: NASA
Τα όργανα του Firestation μπήκαν στην «καρδιά» ενός κεραυνού στην Αραβική Χερσόνησο.


Χιούστον 
Μια καταπληκτική φωτογραφία από μια καταιγίδα συνοδευόμενη από πολύ ισχυρούς κεραυνούς στην Αραβική Χερσόνησο έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Διαστημικό «λουλούδι» θα αποκαλύπτει πλανήτες
Επαναστατική συσκευή θα επιτρέψει την άμεση παρατήρηση και φωτογράφηση τους
Credit : (NASA)
Βίντεο για την λειτουργία του διαστημικού λουλουδιού.


Πασαντίνα, Καλιφόρνιαα 
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια προηγμένη τεχνολογία και νέες μεθόδους εντοπισμού πλανητών που βρίσκονται σε άλλα αστρικά συστήματα.

Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη τύπου στη Βραζιλία θα αναγγείλει ανακάλυψη στο εξωτερικό ηλιακό σύστημαΜια διεθνής ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Felipe Braga-Ribas (Εθνικό Αστεροσκοπείο / MCTI, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία), έχουν χρησιμοποιήσει τηλεσκόπια σε επτά περιοχές της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων του 1.54 μέτρων της Δανίας και τα τηλεσκόπια Trappist στο Παρατηρητήριο La Silla του ESO στη Χιλή, για να κάνουν μια ανακάλυψη έκπληξη στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα.

Θα μπορούσε η εξωγήινη ζωή να αντιμετωπίσει ένα θερμότερο, φωτεινότερο αστέρι;

Credit: www.redorbit.com
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από το γνωστό, σε κοντινή απόσταση τύπου- F κύριο αστέρι σειράς Προκύων, το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό του Μικρού Κίονος.

Το νεφέλωμα του ωρίωνα στην περιβάλλουσα σκόνη
25 Μαρτίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Robert Fields

Πού είναι το επόμενο σπίτι σας;

Το γραφικό περιλαμβάνεται στο outerplaces.comOuterplaces.com
To-New-Sas

ΠΗΓΗ: outerplaces.com

Το νεφέλωμα Έλικας σε νέα χρώματαΤο τηλεσκόπιο VISTA του ESO, στο παρατηρητήριο Paranal στη Χιλή, έχει φωτογραφήσει μια νέα(του 2012) εντυπωσιακή εικόνα του νεφελώματος Έλικα (Helix). 

Euronews: Πώς ο "Κοπέρνικος" μας "πλημμυρίζει" με πληροφορίες για... να αποφύγουμε τις πλημμύρες
ESA Euronews: Πώς ο "Κοπέρνικος" μας "πλημμυρίζει" με πληροφορίες για... να αποφύγουμε τις πλημμύρεςΟι πλημμύρες επηρεάζουν χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Όμως αυτή τη χρονιά ένας από αυτούς έτυχε να είναι επιστήμονας ειδικός στις πλημμύρες: ο ισπανός ερευνητής Χαβιέ Γκαρσία Πιντάντο από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Μένει στις όχθες του Τάμεση, στο δυτικό Λονδίνο.

Επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό όχημα για την Ευρώπηnewscientist.com
Οι πρώτες πτήσεις θα περιλαμβάνουν μία μικρότερη εκδοχή του τελικού σκάφους που θα θυμίζει σε σχεδιασμό τα παλαιότερα διαστημικά λεωφορεία των  ΗΠΑ, αν και στην ουσία αποτελεί ένα υβρίδιο καθώς έχει αεροδυναμικό σχήμα χωρίς όμως φτερά.

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Gemini Πλανητικό Σύστημα -Το νέο «μάτι» που θα σαρώσει τον ουρανό για εξωπλανήτες


Credit: Gemini Observatory, CC BY
To νότιο τηλεσκόπιο Gemini - απεικονίζεται εδώ - στεγάζει το τελευταίο μέσο για το κυνήγι και φωτογράφηση εξωπλανητών.

Έκρηξη άστρων αποδεικνύει την αμετάβλητη δύναμη της βαρύτητας του Νεύτωνα κατά τη διάρκεια του κοσμικού χρόνου

Credit: NASA

Αστραπές από το διάστημαΜισό εκατ. ευρώ για τη μόνη φωτογραφική μηχανή που γύρισε από τη Σελήνη
Σουβενίρ του Apollo 15
(Πηγή: Galerie Westlicht)
Ίσως η πιο πολυταξιδεμένη φωτογραφική μηχανή όλων των εποχών

Φεισμπουκ

Τουιτερ