Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

Μετεωρίτης πάνω από το Murmansk: Πύρινη σφαίρα καταγράφηκε από κάμερα


Ένα μετεωρίτη κατέγραψαν – για άλλη μια φορά- οι κάμερες στη Ρωσία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη του Murmansk.

Ο ουρανός από Απρίλιο έως Ιούνιο

To-New-Sas

Το μεγαλύτερο κενό στο διάστημα είναι 1 δισεκατομμύριο έτη φωτός
(Εικονογράφηση: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF, NASA)
Η μεγαλύτερη γνωστή τρύπα στο σύμπαν έχει αφήσει ένα κρύο-σημείο στην κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων

Ο πλανήτης Kepler-186f στο μέγεθος της Γης19 Απριλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Illustration Credit: NASA Ames / SETI Institute / JPL-CaltechDiscovery: Elisa V. Quintana, et al.

Τομή του Σύμπαντος
Τομή του σύμπαντος από το Hubble
Credit: NASA, ESA
Οι εικόνες του Hubble μπορεί να μοιάζουν, αλλά αυτό δείχνει ένα αξιοσημείωτο βάθος πεδίου, που μας επιτρέπει να δούμε περισσότερα από τα μισά του δρόμου μέχρι την άκρη του παρατηρήσιμου Σύμπαντος. Οι περισσότεροι από τους γαλαξίες, ορατοί εδώ, είναι μέλη ενός τεράστιου συμπλέγματος που ονομάζεται CLASS B1608 +656, το οποίο βρίσκεται περίπου πέντε δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Αλλά το πεδίο περιέχει επίσης και άλλα αντικείμενα, και οι δύο πολύ κοντά και πολύ πιο μακριά, συμπεριλαμβανομένων του κβάζαρ QSO-160913 653228 που είναι τόσο μακρινό του φως που χρειάστηκε εννέα δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς, τα δύο τρίτα του χρόνου που έχουν παρέλθει από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).

Σπάνια έκλειψη σε ένα δυαδικό αστρικό σύστημα
NASA/JPL-Caltech
Το Δεκέμβριο του 2013 ο Κρουζ είχε επικεντρωθεί στα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ εστιάζοντας στο άστρο ΚΟΙ 3278, το οποίο αρχικά φαινόταν πως φιλοξενεί έναν πλανήτη.


Αστρονόμοι του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον παρατήρησαν για πρώτη φορά ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο η έκλειψη σε ένα δυαδικό αστρικό σύστημα οδηγεί στην αύξηση της λαμβανόμενης ακτινοβολίας.

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Aνακάλυψαν τη δεύτερη Γη 500 έτη φωτός μακριά
Γνωρίστε τον Kepler 186fΝέα Υόρκη
Είναι λίγο μεγαλύτερος από τον πλανήτη μας και λίγο πιο κρύος, αλλά ο εξωπλανήτης που εντοπίστηκε 500 έτη φωτός μακριά, φαίνεται πως είναι ό,τι πιο κοντινό στη Γη έχουν ανακαλύψει οι αστρονόμοι. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στην έγκριτη επιθεώρηση Science.

Εκρηκτική Έκπληξη: Τεράστια ηφαίστεια επηρέαζαν τον Ερμή για δισεκατομμύρια χρόνια


Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
Τρομακτικοί βράχοι, είναι μεγάλοι, γκρεμοί-όπως η διαμόρφωση εδάφους είναι ορατή στο κέντρο αυτής της φωτογραφίας του Ερμή. Οι τρομακτικοί βράχοι είναι μία από τις πιο εξέχουσες πλαγιές του Ερμή. 
Η εικόνα αποκτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2012.

Ενδείξεις μετεωριτών για την πρώιμη ατμόσφαιρα του Άρη


Credit: James Day
Ένας μικροσκοπικός πολύχρωμος κρύσταλλος augite αποκαλύπτει εδώ την ηλικία του, 1,3 δισ.-χρόνια-παλαιότερος μετεωρίτης από τον Άρη, τον οποίο οι ερευνητές μελέτησαν για να κατανοήσουν την ατμοσφαιρική ιστορία του κόκκινου πλανήτη.

Μικρότερο άλμα ταχύτητας του πάλσαρ προκαλείται από τα δισεκατομμύρια υπέρ-ρευστων δινών

Credit: NASA
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός πάλσαρ. Τα πάλσαρ είναι περιστρεφόμενα άστρα νετρονίων - απομεινάρια των μεγάλων άστρων που τελειώνουν τη ζωή τους σε εκρήξεις σουπερνόβα. Ενεργούν σαν κοσμικές ακτίνες των οποίων οι "φάροι" σαρώνουν μέσα στο σύμπαν.

Ας βάλουμε ένα ιστιοφόρο στον Τιτάνα


Credit: NASA/JPL/USGS.
Εικόνες από την αποστολή Cassini δείχνουν δίκτυα απορροής που καταλήγουν σε λίμνες στην βόρεια πολική περιοχή του Τιτάνα.

Αλλαγή νόμων που καθορίζουν τον τρόπο της σκόνης που επηρεάζει το φως που φτάνει σε μας από τα αστέρια

Credit: NASA, N. Walborn, J. Maíz-Apellániz and R. Barbá.
Νεφέλωμα 30 Doradus.

Ο γρίφος του Ιαπετού και τα βουνά που «έπεσαν» από το διάστημα


Το Φεγγάρι του Κρόνου έχει μια στενή κορυφογραμμή βουνών περίπου 20 χιλιόμετρα σε ύψος που εκτείνεται γύρω από τη μισή απόσταση από τον ισημερινό του. 
Τώρα, πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι το σύνολο της οροσειράς έπεσε από το διάστημα.

Μελέτη στο κόκκινο


Αυτή η νέα εικόνα από το Παρατηρητήριο La Silla του ESO στη Χιλή, αποκαλύπτει ένα σύννεφο υδρογόνου που ονομάζεται Gum 41. 
Στη μέση αυτού του ελάχιστα γνωστού νεφελώματος, είναι λαμπρά ζεστά νεαρά άστρα που εκπέμπουν ενεργητική ακτινοβολία που προκαλεί το περιβάλλον υδρογόνου και λάμπει με ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.

Αστρονόμοι: Η «Κλίση κόσμων» θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή

Credit: NASA
Οι κεκλιμένες τροχιές, όπως αυτές που παρουσιάζονται, μπορεί να δημιουργήσουν ταλάντευση σε μερικούς πλανήτες στην κορυφή, που σχεδόν περιστρέφονται, μια επίδραση που θα μπορούσε να διατηρήσει το υγρό νερό στην επιφάνεια, δίνοντας έτσι μια ευκαιρία ζωής.

«Αυταρχικός» γείτονας αναγκάζει αστρικά δίδυμα να απομακρυνθούν

Κοσμικά δίδυμα, το νεφέλωμα LBV3 (πάνω σειρά) και το Νεφέλωμα πιστόλι (κάτω σειρά) δείχνουν πως ακόμη και τα μεγάλα αντικείμενα στο σύμπαν μπορεί να επηρεαστούν από τις επιρροές της γειτονίας. Οι εικόνες στα αριστερά ελήφθησαν από το FORCAST, το εξασθενημένο αντικείμενο υπέρυθρης κάμερας από το τηλεσκόπιο SOFIA της NASA. Οι εικόνες στα δεξιά του κάθε νεφελώματος ελήφθησαν από ένα κοντινό υπέρυθρο φασματόμετρο του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Σαν σήμερα 18 Απριλίου 1955

18 Απριλίου 1955, 
πεθαίνει στο νοσοκομείο του Princeton, ο Albert Einstein σε ηλικία 76 ετών
To-New-Sas

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Σπάνια φωτογραφία: Η Σελήνη σε τροχιά και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Εκπληκτική εικόνα από τον Andy Smith. 
Μπορείτε να δείτε τον ΔΔΣ στην φωτογραφία; 

Να φωτογραφίζει κανείς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τη Γη είναι εύκολο. Να τον φωτογραφίσει όμως την ώρα που περνά η σελήνη από την τροχιά του πλανήτη μας είναι πολύ σπάνιο. Μια τέτοια φωτογραφία συνέλαβε με τον φακό του ο Andy Smith.

Σειρά ανατολής πανσελήνου
Λαμβάνεται από τον Stefano De Rosa 16 Απριλίου 2014 @ Buttigliera dAsti (Τορίνο, Ιταλία)

Αναφέρει: Η ακολουθία της πανσελήνου που ανατέλλει πίσω από τη Basilica Don Bosco


To-New-Sas

ΠΗΓΗ: spaceweathergallery.com

Σαν σήμερα 17 Απριλίου 1967

17 Απριλίου 1967, 
εκτοξεύεται το Surveyor 3, το τρίτο σκάφος του προγράμματος Surveyor. Προσεληνώθηκε στον Ωκεανό των Καταιγίδων και μετέδωσε πολλές τηλεοπτικές εικόνες. 
Δυο χρόνια αργότερα, οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 12 που προσεληνώθηκαν κοντά στο σκάφος μετέφεραν εξαρτήματα του πίσω στην Γη για μελέτη της επίδρασης του διαστημικού περιβάλλοντος στα διαστημόπλοια. Ήταν η μοναδική φορά που ο άνθρωπος επισκέφθηκε διαστημικό σκάφος σε άλλο ουράνιο σώμα.
Το σημείο προσσελήνωσης του Surveyor 3

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Νάνος πλανήτης που ανακαλύφθηκε θα μπορούσε να βοηθήσει δείχνοντας την εξάπλωση της ζωής μέσα από το ηλιακό σύστημα


Credit: CalTech
Καλλιτεχνική απεικόνιση του νάνου πλανήτη Έρις και το φεγγάρι του Δυσνομία. Ο ήλιος είναι το μικρό αστέρι στο βάθος.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές για να κατανοήσουν και να προβλέψουν σημάδια από μαύρες τρύπες άστρων

Credit: Tamara Bogdanović, Georgia Tech
Μοντάζ εικόνων δείχνει την εξέλιξη ενός λευκού νάνου, όπως έχει διαταραχθεί από μια τεράστια μαύρη τρύπα. Σε αυτό το σενάριο, το αστέρι, το οποίο κάμπτεται από το παλιρροιακό πεδίο της μαύρης τρύπας, αναπτύσσει ισχυρούς κραδασμούς στην επιφάνειά του (μπλε και πράσινο), αλλά τα απομεινάρια του πυρήνα του επιβιώνουν (απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στην εγκοπή). Μια σειρά από τρισδιάστατα στιγμιότυπα παράγονται από τον Forrest Kieffer, Georgia Τech, προπτυχιακός φοιτητής, και βασίζεται σε μια σχετικιστική υδροδυναμική προσομοίωση που πραγματοποιείται από την Roseanne Cheng, δύο από τους οποίους είναι μέλη της ερευνητικής ομάδας Bogdanovićs. Η ομάδα χρησιμοποιεί αυτό το είδος της προσομοίωσης για να μάθουν για τις φυσικές συνθήκες υπό τις οποίες συμβαίνουν οι παλιρροϊακές διαταραχές και να αποκωδικοποιήσουν τις "υπογραφές" των παρατηρούμενων γεγονότων παλιρροϊακής διαταραχής.

Σπειροειδείς γαλαξίες γύρω από τον Λέοντα
Credit: ESA/Hubble & NASA


Εμφανίζεται εδώ και είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας, γνωστός ως NGC 3455, που βρίσκεται περίπου 65 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς στον αστερισμό του Λέοντα (Tο Λιοντάρι).

Στάχυς, Άρης και Έκλειψη Σελήνης
16 Απριλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & CopyrightDamian Peach

To λέιζερ LIGO θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκαλυφθεί ο απόηχος σύγκρουσης μιας μαύρης τρύπας

Credit: Kai Staats
Ένα ακόμη καρέ από ένα animation υπολογιστή δείχνει δύο δυαδικά αστέρια νετρονίων που συνενώνονται σε μια μαύρη τρύπα. Απόσπασμα από το βίντεο ", LIGO, Πάθος για την κατανόηση," από τον Kai Staats.

Σαν σήμερα 16 Απριλίου 1972

16 Απριλίου 1972, 
εκτοξεύεται το Apollo 16, η δέκατη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo. Ήταν η πέμπτη αποστολή με σκοπό την προσελήνωση και η πρώτη που προσεδαφίστηκε στα υψίπεδα της Σελήνης. Με την βοήθεια του σεληνιακού ρόβερ οι αστροναύτες John W. Young και T. Kenneth Mattingly Jr. επέστρεψαν 95 κιλά σεληνιακών δειγμάτων. Ένας μικροδορυφόρος που αφέθηκε από το τροχιακό σκάφος πραγματοποίησε πειράματα στο μαγνητικό πεδίο και στα ηλιακά σωματίδια.
Τα αποτελέσματα της αποστολής ώθησαν τους πλανητικούς γεωλόγους να αναθεωρήσουν την προέλευση των σεληνιακών υψιπέδων καταλήγοντας στην θεωρία ότι δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από προσκρούσεις μετεωριτών.

Η ύπαρξη του τίποτα
nothingΗ έννοια του τίποτα είναι τόσο παλιά όσο και η έννοια του μηδενός. Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε την έννοια του τίποτα;

Το Σύμπαν προήλθε από το… τίποταΗ μαθηματική απόδειξη που υποστηρίζει αυτή τη θεωρία

Σχηματίζεται ένας νέος δορυφόρος στον Κρόνο;(Φωτογραφία:  NASA/JPL/Space Science Institute )
Η διαταραχή που διακρίνεται στο κάτω μέρος του εξώτερου δακτυλίου δείχνει τη θέση όπου πρέπει να βρίσκεται ένα μικρό φεγγάρι

Μια διαταραχή που εντόπισε η αποστολή Cassini στον εξώτερο μεγάλο δακτύλιο του Κρόνου δημιουργείται από ένα παγωμένο σώμα που ίσως τελικά εξελιχθεί στο τελευταίο φεγγάρι του πλανήτη.

«Αφιλόξενος» για το νερό ο Αρης;Νέα μελέτη αμφισβητεί την παρουσία ύδατος στην επιφάνεια του πλανήτη
«Αφιλόξενος» για το νερό ο Αρης;
H νέα μελέτη δείχνει ότι ο Αρης δεν μπορούσε να διαθέτει νερό στην επιφάνειά του και άρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει αναπτυχθεί εκεί ζωή, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο

Νιού Τζέρσι 
Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς μελέτες σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν και πότε υπήρχε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του Αρη. Η παρουσία νερού σε υγρή μορφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή έστω και σε μικροβιακό επίπεδο, οπότε η εξακρίβωση της ύπαρξης νερού στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες να υπήρχε κάποτε ζωή σε αυτόν. 

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Η Σεληνιακή έκλειψη και η πλησιέστερη απόσταση του Άρη από ζωντανές μεταδόσειςΤη νύχτα της 14ης Απριλίου, δύο σημαντικά και θεαματικά γεγονότα έλαβαν χώρα ταυτόχρονα, όπως ο Άρης έφτασε στο πλησιέστερο σημείο του στη Γη, και η Σεληνιακή έκλειψη.

Απλή συνταγή για το σχηματισμό άστρων αποκαλύπτεται

Credit: ESO/S. Guisard; Column-density maps: J. Kainulainen, MPIA
Το Νεφέλωμα Pipe (αριστερά) και τα μοριακά νέφη Rho Οφιούχου (δεξιά) φαίνονται σε αυτήν την εικόνα του Γαλαξία μας. Κάθε ένθετο του χάρτη δείχνει την έκταση στην οποία το φως του υποβάθρου των άστρων σκοτεινιάζει καθώς περνά μέσα από τα σύννεφα. Οι χάρτες αυτοί αποτελούν τη βάση για την τρισδιάστατη αναπαράσταση της δομής του σύννεφου από το οποίο προέρχονται, οι αστρονόμοι το ονομάζουν «συνταγή σχηματισμού των άστρων».

Σεληνιακή έκλειψη

Λαμβάνεται από τον Alberto Levy στις 14 Απριλίου 2014 @ San Diego, CA

Αναφέρει: Εντυπωσιακή Σεληνιακή έκλειψη πάνω από το Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια 
Εν μέρει εμποδίζεται από κάποια σύννεφα και το θαλάσσιο στρώμα. 
Χρησιμοποίησα ένα 4 ιντσών. f / 8 τηλεσκόπιο, με μία Canon 60Da, με ISO 400 και αρκετά ανοίγματα από 1/1200 δευτ. έως 2 δευτ. στο σύνολο.


To-New-Sas

ΠΗΓΗ: spaceweathergallery.com

Ο Γαλαξίας από πάνω μας

Λαμβάνεται από τον Minoru Yoneto στις 9 Απριλίου 2014 @ Κουίνσταουν, Νέα Ζηλανδία

Αναφέρει: Πραγματικά φωτεινός Γαλαξίας από πάνω μας στη Νέα Ζηλανδία Νότιο νησί.

Εξοπλισμός: Canon EOS 6D SEO-SP4 (Astro-Modified), Samyang 35mm F1.4→F4.0, ISO 2500, 120s x 4 + Drak stack.

To-New-Sas

ΠΗΓΗ: spaceweathergallery.com

Για πρώτη φορά: Δύο μαύρες τρύπες στον ίδιο γαλαξία

Credit NASA/CXC/MPE/S.Komossa et al.Η εικόνα από το Chandra του NGC 6240, ενός γαλαξία σε σχήμα πεταλούδας που είναι προϊόν της σύγκρουσης δύο μικρότερων γαλαξιών, αποκάλυψε ότι η κεντρική περιοχή του γαλαξία (ένθετο) δεν περιέχει μία, αλλά δύο δραστικές γιγάντιες μαύρες τρύπες.

Γιατί το φεγγάρι θα... «ματώσει» τη Μεγάλη Τρίτη

Πηγή: REUTERS


Τρία θεαματικά γεγονότα θα συμβούν στον ουρανό, τη Δευτέρα και την Τρίτη, με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους.

Στίβεν Χόκινγκ: Πέντε χρόνια μπεστ σέλερ η «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου»


Είναι ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης, έκανε όμως τον φυσικό Στίβεν Χόκινγκ (φωτογραφία) βασιλιά της λίστας των ευπώλητων. Η «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» έχει παραμείνει περισσότερο από κάθε άλλο βιβλίο στα 10 διεθνή μπεστ - σέλερ τα τελευταία 40 χρόνια.

Ολική έκλειψη της Σελήνης την ΤρίτηΤρία θεαματικά γεγονότα θα συμβούν απόψε και αύριο στον ουρανό με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μία ολική σεληνιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας, ενώ θα έχει προηγηθεί το πλησίασμα του Άρη στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας εδώ και χρόνια, κάτι που θα είναι ορατό από την Ελλάδα.

Είναι δυνατόν να ξεφύγουμε από το φως ;
Aν είστε αδρανειακός παρατηρητής (αν δηλαδή κινείστε με σταθερή ταχύτητα, δίχως να επιταχύνεστε), το φως θα σας προλαβαίνει πάντοτε.
Αν όμως επιταχύνεστε διαρκώς, τότε το φως που εκπέμπεται σε αρκετή απόσταση πίσω σας δεν θα καταφέρει να σας φτάσει ποτέ.
Πρόκειται ουσιαστικά για γενικότερο φαινόμενο το οποίο σχετίζεται με τις μαύρες τρύπες. Κάθε επιταχυνόμενος παρατηρητής, οπουδήποτε στο Σύμπαν, βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με κάποιον που αιωρείται πάνω από τον ορίζοντα μιας μαύρης. Κάτι τέτοιο βλέπουμε στο παρακάτω σχήμα:
Με έντονη γραμμή βλέπουμε την κοσμική γραμμή ενός διαρκώς επιταχυνόμενου παρατηρητή. Πλησιάζει, δίχως ποτέ να συναντά, την διαδρομή μιας φωτεινής ακτίνας που εκφράζει τον ορίζοντά του, μιας και δεν μπορεί να δει τίποτα πέρα από αυτόν όσο συνεχίζει να επιταχύνεται. Πίσω από τον ορίζοντα του παρατηρητή βλέπουμε και τη διαδρομή μιας ακτίνας φωτός που δεν  τον φθάνει ποτέ. Βλέπουμε επίσης ποια θα είναι η τροχιά του παρατηρητή αν σταματήσει να επιταχύνεται: θα διαπεράσει τον ορίζοντά του και θα μπορέσει να δει από την άλλη πλευρά.
Με έντονη γραμμή βλέπουμε την κοσμική γραμμή ενός διαρκώς επιταχυνόμενου παρατηρητή. Πλησιάζει, δίχως ποτέ να συναντά, την διαδρομή μιας φωτεινής ακτίνας που εκφράζει τον ορίζοντά του, μιας και δεν μπορεί να δει τίποτα πέρα από αυτόν όσο συνεχίζει να επιταχύνεται. Πίσω από τον ορίζοντα του παρατηρητή βλέπουμε και τη διαδρομή μιας ακτίνας φωτός που δεν τον φθάνει ποτέ. Βλέπουμε επίσης ποια θα είναι η τροχιά του παρατηρητή αν σταματήσει να επιταχύνεται: θα διαπεράσει τον ορίζοντά του και θα μπορέσει να δει από την άλλη πλευρά.

Τη δημιουργία μόνιμης βάσης στη Σελήνη σχεδιάζει η Ρωσία
NASA


Σύμφωνα με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Ρωσία έχει τοποθετήσει σε πρώτη προτεραιότητα την κατάκτηση της Σελήνης, με τη δημιουργία μίας μόνιμης σεληνιακής βάσης.

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Σαν σήμερα 14 Απριλίου 1629

1629
Γεννιέται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του 17ου αιώνα, ο Ολλανδός φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος Κρίστιαν Χόιχενς (Christiaan Huygens), που ανακάλυψε τους δακτυλίους του Κρόνου.
Christiaan Huygens

Ο Κρίστιαν Χόυχενς (Christiaan Huygens, 14 Απριλίου 1629 – 8 Ιουλίου 1695) ήταν εξέχων Ολλανδός μαθηματικός και επιστήμονας. Συνέβαλε σημαντικά στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα.

Ένα ασυνήθιστο σφαιρίδιο στο IC 139614 Απριλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Credit & CopyrightT. Rector (U. Alaska Anchorage) & H. Schweiker (WIYNNOAOAURANSF)

Το πρώτο έξωηλιακό φεγγάρι γύρω από πλανήτη ενδεχομένως να έχει βρεθεί


Credit: NASA/JPL-Caltech
Οι ερευνητές έχουν εντοπιστεί τo πρώτο πιθανό υποψήφιο "εξωηλιακό φεγγάρι", ένα φεγγάρι σε τροχιά γύρω από ένα εξωγήινο πλανήτη πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα. Η καλλιτεχνική απεικόνιση παρουσιάζει μια πιθανή προβολή του εξωηλιακού φεγγαριού (αριστερά) και μια έκδοση του συστήματος, αν είναι πραγματικά ένα αστέρι και ο πλανήτης.

«Διαβάζοντας» τον διαστημικό καιρό
Στην καλλιτεχνική αναπαράσταση που δημιουργήθηκε για λογαριασμό της NASA, απεικονίζεται πώς η ηλιακή δραστηριότητα επηρεάζει τις συνθήκες που επικρατούν τόσο στο κοντινό μας Διάστημα, όσο και στην ίδια τη Γη. Ο Ελληνας καθηγητής Διαστημικής Φυσικής Βασίλης Αγγελόπουλος, επικεφαλής μιας αποστολής της NASA που μελετά τις ηλιακές καταιγίδες εντός του μαγνητικού πεδίου της Γης, παρατήρησε τον μηχανισμό με τον οποίο ο ηλιακός άνεμος παραμορφώνει το μαγνητικό πεδίο της Γης και πώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν στον πλανήτη μας μεγάλα φορτία ενέργειας.
Στην καλλιτεχνική αναπαράσταση που δημιουργήθηκε για λογαριασμό της NASA, απεικονίζεται πώς η ηλιακή δραστηριότητα επηρεάζει τις συνθήκες που επικρατούν τόσο στο κοντινό μας Διάστημα, όσο και στην ίδια τη Γη. Ο Ελληνας καθηγητής Διαστημικής Φυσικής Βασίλης Αγγελόπουλος, επικεφαλής μιας αποστολής της NASA που μελετά τις ηλιακές καταιγίδες εντός του μαγνητικού πεδίου της Γης, παρατήρησε τον μηχανισμό με τον οποίο ο ηλιακός άνεμος παραμορφώνει το μαγνητικό πεδίο της Γης και πώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν στον πλανήτη μας μεγάλα φορτία ενέργειας.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ – kathimerini.gr
Η Ευρώπη βυθίζεται στο σκοτάδι, τα κινητά τηλέφωνα σταματούν να λειτουργούν, τα GPS των αεροπλάνων χάνουν το σήμα τους, οι επιβάτες ενός αεροπλάνου που πετά πάνω από τον Βόρειο Πόλο δέχονται τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας, την ίδια στιγμή, ο ουρανός της Ελλάδας φωτίζεται από πολύχρωμες λάμψεις. Παρότι ακραία διαστημικά καιρικά φαινόμενα δεν έχουν «χτυπήσει» τη Γη τα τελευταία χρόνια, ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο δεν βρίσκεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Ο Δίας «χάρισε» τη ζωή στη Γη
Ο γίγαντας του ηλιακού συστήματος έκανε τον πλανήτη μας… φιλόξενο
Ο Δίας «χάρισε» τη ζωή στη Γη
Ο Δίας φαίνεται ότι έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο στο να γίνει η Γη ένας τόπος φιλόξενος για τη ζωή


Λονδίνο 
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο Δίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει η Γη φιλική στην παρουσία της ζωής.

Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Νέα εικόνα από το Curiosity με ηλιοβασίλεμα στον Άρη

Μόλις έφτασε από τον Άρη ... ηλιοβασίλεμα στον κρατήρα Gale, από το Curosity σε Sol 587 ή ηλιακή μέρα 587.
Credit: NASA/JPL-Caltech and the MSL team.


To-New-Sas

Πως θα μοιάζει η έκλειψη από την επιφάνεια του φεγγαριούTo-New-Sas

Οδηγός πεδίου για τη συνολική σεληνιακή έκλειψη της 14 - 15 Απριλίου 2014

Η προσομοίωση αυτή σας δίνει μια προεπισκόπηση, του πού και πότε μπορείτε να δείτε την πρώτη ολική σεληνιακή έκλειψη του 2014 (δεν είναι ορατή από την Ελλάδα).

Ο Κρόνος σε μπλε και χρυσό
13 Απριλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: Cassini Imaging TeamSSIJPLESANASA

Ερευνητική Ομάδα για να μελετήσει τα διαστρικά μόρια

Credit: (a) NASA/JPL-Caltech/ESA/ESO/MPIA; (b) ESA/Herschel/SPIRE; (c) Douglas, Caselli et al. 2013; (d) NASA/JPL-Caltech
Τα αστέρια και οι πλανήτες σχηματίζονται στα διαστρικά νέφη αερίου (α), όπου το αέριο και η σκόνη συμπυκνώνονται σε προ-αστρικό πυρήνα (β) πριν από το σχηματισμό ενός πρωτοάστρου και πρωτο-πλανητικού δίσκου (γ). Τελικά το αστέρι αρχίζει να λάμπει και οι πλανήτες σχηματίζονται (δ). Για να ακολουθήσουν όλη τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος, οι επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις πολύπλοκες φυσικές διεργασίες και τη χημεία, αλλά και με τάξεις μεγέθους της πυκνότητας και της θερμοκρασίας, καθώς και πολύ διαφορετικά χρονοδιαγράμματα.

Συμμετοχή στο παιχνίδι ονόματος Cassini

Credit: NASA/JPL-Caltech
Στην επόμενη φάση του, το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA θα πραγματοποιήσει 22 κύκλους μεταξύ του Κρόνου και του εσώτατου δακτύλιο του.

Φεισμπουκ

Τουιτερ