Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

Ωκεανός πολλαπλών στρώσεων φεγγαριού του Δία θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει ζωή
Credit: NASA/JPL-Caltech
Η καλλιτεχνική απεικόνιση για το φεγγάρι του Δία, Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα, απεικονίζει το μοντέλο "κλαμπ σάντουιτς" του εσωτερικού των ωκεανών. 
Η εικόνα κυκλοφόρησε 1 Μαΐου 2014.

Τ Ταύρου και το Μεταβλητό Νεφέλωμα του Hind
3 Μαΐου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας

Ο Asteroid 2014 HL129 ανάμεσα στη γη και το φεγγάρι

Πλησιέστερη προσέγγιση σήμερα 3 Μαΐου 2014

Ο αστεροειδής 2014 HL129 θα περάσει σχεδόν 187.000 μίλια μακριά (301.070 χλμ.) (7 σεληνιακές αποστάσεις) από τη Γη με την πλησιέστερη προσέγγιση του στις 3 Μαΐου 2014. 
Πρόκειται κατ 'εκτίμηση 32 πόδια (9.7536 μέτρα) σε εύρος.


To-New-Sas

ΠΗΓΗ: space.com , youtube.com

Σαν σήμερα 3 Μαΐου 1715

1715,
πραγματοποιείται η πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή στο Λονδίνο. 
Έμεινε γνωστή ως η έκλειψη του Έντμουντ Χάλεϊ.
Παρατηρήσεις από το Κέιμπριτζ, Αγγλία, σχεδιασμός της κορώνας γύρω από την έκλειψη ηλίου.

Σκοτεινή ενέργεια, σκοτεινή ύλη και παγιδευμένα νετρόνια
Η κβαντομηχανική συμπεριφορά ενός νετρονίου μέσα στο βαρυτικό πεδίο της Γης θα μπορούσε να μας δώσει απαντήσεις σχετικά με τη σκοτεινή ενέργεια και την σκοτεινή ύλη.
(αριστερά) Η πειραματική διάταξη παγίδευσης νετρονίων. Υπερ-ψυχρά νετρόνια εισέρχονται στο χώρο μεταξύ δυο καθρεπτών που δρουν ως πηγάδι δυναμικού, εξαιτίας του οποίου το ενεργειακό φάσμα των νετρονίων είναι διακριτό. Ένας ανιχνευτής μετρά τα νετρόνια που εξέρχονται από την κοιλότητα των δυο καθρεπτών. Ο κάτω καθρέπτης έχει την δυνατότητα κατακόρυφης ταλάντωσης, γεγονός που δημιουργεί διεγέρσεις των νετρονίων.  (δεξιά) Διάγραμμα ενεργειακών σταθμών των εγκλωβισμένων νετρονίων μεταξύ των δυο οριζοντίων τοιχωμάτων υπό την επίδραση του βαρυτικού πεδίου
(Αριστερά) Η πειραματική διάταξη παγίδευσης νετρονίων. Υπερ-ψυχρά νετρόνια εισέρχονται στο χώρο μεταξύ δυο καθρεπτών που δρουν ως πηγάδι δυναμικού, εξαιτίας του οποίου το ενεργειακό φάσμα των νετρονίων γίνεται διακριτό. Ένας ανιχνευτής μετρά τα νετρόνια που εξέρχονται από την κοιλότητα των δυο καθρεπτών. Ο κάτω καθρέπτης έχει την δυνατότητα κατακόρυφης ταλάντωσης, γεγονός που δημιουργεί διεγέρσεις των νετρονίων.
(Δεξιά) Το διάγραμμα ενεργειακών σταθμών των εγκλωβισμένων νετρονίων μεταξύ των δυο οριζοντίων τοιχωμάτων υπό την επίδραση του βαρυτικού πεδίου

Βρέχει σκόνη στον Πλούτωνα
Τον «ψεκάζουν» οι δορυφόροι του σκοτεινιάζοντας τον ισημερινό του
Βρέχει σκόνη στον Πλούτωνα
Ο ισημερινός του Πλούτωνα δέχεται βροχή σκόνης από τους δορυφόρους του πλανήτη-νάνου

Αριζόνα 
Μπορεί ο Πλούτωνας να έχασε τον επίζηλο τίτλο του πλανήτη και να υποβιβάστηκε στην κατηγορία του πλανήτη-νάνου αλλά εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Εχει διαπιστωθεί ότι ο ισημερινός του Πλούτωνα είναι πιο σκοτεινός από τους πόλους του. Νέα μελέτη αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στον ισημερινό πέφτει μια μόνιμη βροχή σκόνης η οποία προέρχεται από τους δορυφόρους του πλανήτη-νάνου.

Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

Υψηλής ευκρίνειας μετάδοση από τον ΔΔΣ


Το High Definition Earth Viewing (Υψηλής Ευκρίνεια Προβολή της Γης) (HDEV) πείραμα που γίνεται πάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ενεργοποιήθηκε 30 Απριλίου 2014. 
Είναι τοποθετημένο στο Εξωτερικό Φορτίο της Μονάδας Columbus της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. 

Τι υπάρχει το μήνα Μάιο 2014 στον ουρανό

Τι υπάρχει για μήνα Μάιο. Υπέροχη θέα του Κρόνου και του Άρη όλη τη νύχτα. Και μια πιθανή νέα βροχή μετεωριτών.

To-New-Sas

ΠΗΓΗ: youtube.com

Μετρήθηκε για πρώτη φορά η περιστροφή εξωπλανήτη

Credit: Ignas Snellen, Leiden Observatory
Η ταχύτητα περιστροφής των ηλιακών πλανητών του συστήματος και εξωπλανήτη βήτα Pictoris Β ως συνάρτηση της μάζας του πλανήτη.

Ξέσπασμα ηλιακού πλάσματος 1 Μαΐου 2014


To-New-Sas

Lunar Odyssey: Ένα εκπληκτικό time-lapse για τη “Ματωμένη Σελήνη” της 15ης Απριλίου!
Ήταν ορατό μόνο στους κατοίκους της Βόρειας και Νότιας Αμερικής

Στις 15 Απριλίου 2014 οι κάτοικοι σε Βόρεια και Νότια Αμερική είχαν την ευκαιρία να δουν την πρώτη φετινή ολική έκλειψη Σελήνης (κόκκινο φεγγάρι), η οποία δυστυχώς δεν ήταν ορατή στα δικά μας μέρη εκτός αν παρακολουθήσατε το live-webcast των NASA και Space.com.

Το Cassini παρατηρεί τον παγωμένο-γίγαντα πλανήτη Ουρανό

Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA έλαβε αυτή την προβολή του πλανήτη Ουρανού, η πρώτη αποστολή, στις 11 Απριλίου 2014. Ο μακρινός Ουρανός είναι μία μικρή μπλε σφαίρα εδώ, μόλις φωτογραφήθηκε από την κάμερα του Cassini.

Ο στρεβλωμένος γαλαξίας της Ανδρομέδας

Λαμβάνεται από το σχέδιο Nightflight στις 15 Σεπτεμβρίου 2012 @ La Palma, Ισπανία

Ανεξήγητες διαγαλαξιακές ραδιό-εκρήξεις επιβεβαιώθηκαν από το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο


(Image: C. Ng/MPIfR)
Εντοπίστηκαν τέσσερα πρόσφατα "blitzars*" (κόκκινα αστέρια), που έχουν αποκαλύψει ότι αυτές οι πηγές των φευγαλέων ραδιό-εκρήξεων είναι πολύ πιο μακρινές από τα γνωστά πάλσαρ (μαύρες κουκκίδες)

Νότιο Σέλας

Λαμβάνεται από τον Brendan Davey στις 30 Απριλίου 2014 @ Τασμανία

Αναφέρει: Πολύ φωτεινό Σέλας από την Τασμανία, καλή λάμψη από τη στεφανιαία οπή.

To-New-Sas

Ο νέος δορυφόρος Galileo φτάνει στο κέντρο δοκιμών της ESAΟ Galileo βγαίνει από τη συσκευασία τουΟ τελευταίος Ευρωπαϊκός δορυφόρος πλοήγησης Galileo έχει φτάσει στο τεχνικό κέντρο του Οργανισμού στην Ολλανδία για δοκιμές καθώς οι δύο προηγούμενοι δορυφόροι προετοιμάζονται για αποστολή στη Γουιάνα ώστε να εκτοξευθούν αυτό το καλοκαίρι. 

Φουτουριστική νέα στολή αστροναυτών από τη NASA
NASA
Η Ζ-2 θα κατασκευαστεί μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία laser για να διασφαλιστεί ότι η κάθε στολή θα ταιριάζει στους αστροναύτες που προορίζονται να την χρησιμοποιήσουν.


Ιδιαίτερα φουτουριστικό χαρακτήρα έχει το πρωτότυπο της στολής αστροναυτών Z-2 της NASA, η οποία αναμένεται να αποτελέσει «βάση» για τη στολή που θα χρησιμοποιηθεί από τους πρώτους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Άρη.

Αμερικανική «σωστική λέμβος» για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
ESA.INT
O Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS).


Η επόμενη γενιά των αμερικανικών διαστημοπλοίων που θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αστροναυτών σε χαμηλή τροχιά θα πρέπει επίσης να εκτελεί και χρέη «σωστικής λέμβου» για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), για διάστημα μέχρι επτά μηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA.

Πρωτομαγιάτικος… Κένταυρος Α
Μια νέα εικόνα ενός εκ των λαμπρότερων γαλαξιών
Πρωτομαγιάτικος… Κένταυρος Α
Credit: (X-ray: NASA/CXC/SAO; Optical: Rolf Olsen; Infrared: NASA/JPL-Caltech)
H νέα εικόνα του Κενταύρου Α.

Χιούστον 
Την Πρωτομαγιά επέλεξε η NASA για να δώσει στη δημοσιότητα μια νέα εικόνα του Κενταύρου Α. Πρόκειται για τον πέμπτο λαμπρότερο γαλαξία στον ουράνιο θόλο.

Ο Άρης
Λαμβάνεται από τον Efrain Morales Rivera στις 29 Απριλίου 2014 @ Aguadilla, Πουέρτο Ρίκο

Δύση της σεληνιακής έκλειψης από την πρωτεύουσα Μπρίσμπεϊν

1 Μαΐου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & CopyrightStephen Mudge

Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Ολόκληρο σύμπλεγμα αστέρων εκσφενδονίστηκε από γαλαξία

Credit: David A. Aguilar (CfA)
Η καλλιτεχνική απεικόνιση παρουσιάζει το υπερταχύτατο αστρικό σύμπλεγμα HVGC-1 που διαφεύγει από τον υπεργίγαντα ελλειπτικό γαλαξία M87. Το HVGC-1 είναι το πρώτο αστρικό σμήνος δραπέτης που ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους. Είναι η μοίρα του να παρασύρεται μέσα από το διαγαλαξιακό διάστημα.

Ώριμος γαλαξίας δημιουργεί ερωτήματα στους αστρονόμους

Image Credit: NASA/STScI; S. Allam, L. Moustakas, K. Stewart
Credit: NASA/STScI; S. Allam and team; and the Master Lens Database, L. A. Moustakas, K. Stewart, et al (2014)
Ο νεαρός γαλαξίας SDSS090122.37 181.432,3, επίσης γνωστός ως S0901, φαίνεται εδώ ως το φωτεινό τόξο στα αριστερά του κεντρικού φωτεινού γαλαξία.

Μελέτη σε ακτίνες-γ υπέρλαμπρων εκρήξεων εκπλήσσει τους επιστήμονες

Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger
Μετρήσεις του πολωμένου φωτός της λάμψης του GRB 120308A από το τηλεσκόπιο του Liverpool και το μέσο του RINGO2 δείχνουν την παρουσία μιας μεγάλης κλίμακας σταθερού μαγνητικού πεδίου που συνδέεται με μια νεαρή μαύρη τρύπα, όπως φαίνεται σε αυτήν την εικόνα.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του GJ 1214b

Credit: ESO/L. Calçada

Σαν σήμερα 1 Μαΐου 1930
1930,
ο πλανήτης-νάνος που είχε ανακαλυφθεί ονομάζεται Πλούτωνας

Σαν σήμερα 1 Μαΐου 1949

1 Μαΐου 1949, 
ο αστρονόμος Gerard Kuiper ανακαλύπτει την Νηρηίδα, τον τρίτο μεγαλύτερο δορυφόρο του Ποσειδώνα
Gerard P. Kuiper

Η σκοτεινή ύλη «εξαφάνισε» τους δεινόσαυρους;
H απόσταση του ήλιου πάνω από το γαλαξιακό επίπεδο (σε παρσέκ) συναρτήσει του χρόνου (σε εκατομμύρια χρόνια).  Στην ένθετη εικόνα βλέπουμε το πως κινείται ο ήλιος γύρω από το γαλαξιακό κέντρο, ενώ ταυτόχρονα ταλαντώνεται κάθετα.

H απόσταση του ήλιου πάνω από το γαλαξιακό επίπεδο (σε παρσέκ) συναρτήσει του χρόνου (σε εκατομμύρια χρόνια). Στην ένθετη εικόνα βλέπουμε το πως κινείται ο ήλιος γύρω από το γαλαξιακό κέντρο, ενώ ταυτόχρονα ταλαντώνεται κάθετα. Η σκοτεινή ύλη ευθύνεται για την κίνηση αυτή μέσω της οποίας ερμηνεύεται το γεγονός της πτώσης μεγάλων μετεωριτών στη Γη σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 35 εκατομμύρια χρόνια.

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Ο στόχος στον Άρη φαίνεται καλός για γεώτρηση του Rover της NASA (ενημέρωση)
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Το Curiosity Mars rover της NASA ολοκλήρωσε τη δοκιμή της ρηχής γεώτρησης στις 29 Απριλίου του 2014, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το πλήρες βάθος γεώτρησης στο βράχο-στόχο που ονομάζεται «Windjana." Αυτή η εικόνα από το Curiosity Mars Hand Lens Imager δείχνει την τρύπα που προκύπτει από τη δοκιμή, 0,63 ίντσες (1.6 εκατοστά) σε μήκος και περίπου 0,8 ίντσες (2,03 εκατοστά) σε βάθος.


ΕΝΩΜΕΡΩΣΗ: 30 Απριλίου 2014 

Το Curiosity Mars rover της NASA πραγματοποίησε μια λειτουργία «μικρής-γεώτρησης» την Τρίτη 29 του Απριλίου, για το βράχο-στόχο, υπό εξέταση για την τρίτη γεώτρηση συλλογής δείγματος της αποστολής. 
Αυτή η προετοιμασμένη δράση, δημιούργησε μια τρύπα περίπου οκτώ δέκατα της ίντσας (2 εκατοστά) σε βάθος, όπως είχε προγραμματιστεί, για το στόχο που ονομάζεται «Windjana.» 
Η ομάδα το rover σχεδιάζει και θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε βαθύτερες γεωτρήσεις αυτού του βράχου στις επόμενες ημέρες.


Σε πλήρη ανάλυση
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Αυτά τα δύο-στάδια κινούμενης εικόνας δείχνουν την πριν και μετά τη προβολή ενός "μπαλώματος" ψαμμίτη που καθαρίζεται με το εργαλείο αφαίρεσης σκόνης, με σύρμα, από το Curiosity Mars rover της NASA. Και οι δύο εικόνες λήφθηκαν 26 Απριλίου 2014, από το Mars Hand Lens Imager στο βραχίονα του Curiosity. Ο βράχος- στόχος ονομάζεται "Windjana."


Η ομάδα που ελέγχει το Curiosity Mars rover της NASA, σχεδιάζει να προχωρήσει στις επόμενες ημέρες στην τρίτη γεώτρηση σε ένα βράχο στον Άρη για να συλλέξει ένα δείγμα για ανάλυση.

Ο rover που χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία για να εξετάσει την υποψήφια περιοχή στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συμπεριλαμβανομένων μια συρμάτινη βούρτσα, το ανετικείμενο αφαίρεσης σκόνης - για να καθαρίσει τη σκόνη από ένα "μπάλωμα" πάνω στο βράχο.
Στον στόχο-πλάκα του ψαμμίτη έχει δοθεί η ανεπίσημη ονομασία "Windjana," από ένα φαράγγι στη Δυτική Αυστραλία.

Πριν τη γεώτρηση του Curiosity  και τη συλλογή δείγματος πετρωμάτων-σκόνης, υπάρχουν σχέδια για ένα προπαρασκευαστικό «μικρό-τρυπάνι" που θα λειτουργεί στο στόχο, ως περαιτέρω έλεγχος.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: nasa.gov

Διαγαλαξιακό μέσο αποκαλύπτει: Άμεση απεικόνιση «αμυδρής ύλης»

Credit: Christopher Martin, Robert Hurt
Αυτό είναι μια σύγκριση του άλφα Lyman άμορφης μάζας που παρατηρείται με το Cosmic Web Imager και μια προσομοίωση του κοσμικού ιστού με βάση τις θεωρητικές προβλέψεις.

Το σύμπαν επεκτείνεται συμμετρικά, δείχνει ανάλυση σε πραγματικό χρόνο
Credit: NASA, ESA, E. Jullo (JPL/LAM), P. Natarajan (Yale) and J-P. Kneib (LAM)
Ο γαλαξίας του συμπλέγματος Abell 1689 είναι γνωστός για τον τρόπο που κάμπτει το φως σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται βαρυτικός εστιασμός. Μελέτη του συμπλέγματος αποκάλυψε τα μυστικά για το πώς η σκοτεινή ενέργεια διαμορφώνει το σύμπαν.

Λαμπερά «κοσμήματα» στο γαλαξιακό επίπεδο
Copyright ESA/PACS & SPIRE Consortium, S. Molinari, Hi-GAL Project

Αδύνατες οι ανθρώπινες αποστολές σε άλλους πλανήτεςΌσο οι άνθρωποι απομακρύνονται από τη Γη, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την υγεία του - Μεγαλώνουν οι βλάβες στους εγκεφάλους των αστροναυτών λόγω έκθεσης στην κοσμική ακτινοβολία

Σαν σήμερα 30 Απριλίου 1006

Το 1006,
στον αστερισμό Lupus (Λούπους) καταγράφεται η μεγαλύτερη έκρηξη σούπερ νόβα στην ιστορία.
Σύνθετη εικόνα

Σαν σήμερα 30 Απριλίου 2009

Το 2009,
πεθαίνει η Βενέτια Μπέρνεϊ, το κορίτσι που "βάφτισε" τον εξωπλανήτη Πλούτωνα.

To-New-Sas

Από τη Μεγάλη Έκρηξη, στην επιβεβαίωσή της...

Ακολουθώντας το «Big Bang» και την απαρχή του Σύμπαντος


Μπορεί ο Νότιος Πόλος να είναι ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη στον πλανήτης μας, όμως οι αστρονόμοι έχουν διαφορετική άποψη.

"Ουάσιγκτον: Έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων"

Την ώρα που το αμερικανικό κοινό και ο τύπος υποδέχονται με ενθουσιασμό την έκθεση για τον Ελληνικό κόσμο τού Βυζαντίου, που εγκαινιάστηκε στις 8 Απριλίου στο Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες, μια νέα φιλόδοξη έκθεση της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς δρομολογείται σε έναν κορυφαίο πολιτιστικό οργανισμό των ΗΠΑ.

«Athens Science Festival», ανακαλύπτοντας τον κόσμο γύρω μαςΝα παρουσιάσει εξαιρετικές ερευνητικές εργασίες και να αναδείξει την ομορφιά της επιστήμης φιλοδοξεί το Αthens Science Festival.Τι κοινό έχουν ο Παρθενώνας, μια απλή οδοντόκρεμα και τα αλουμινένια παράθυρα του σπιτιού μας; Τη γεωλογία, που μας δίνει τις πρώτες ύλες για πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, ακόμα και την πούδρα για τα μωρά.

Επικίνδυνοι για την Γη κομήτες από την σκοτεινή ύλη
Πολλά είδη στον πλανήτη, ακόμη και το ανθρώπινο, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικάνων φυσικών, που πιστεύουν ότι η μυστηριώδης σκοτεινή ύλη που κατακλύζει το σύμπαν, μπορεί να στείλει καταστροφικούς αστεροειδείς και κομήτες να πέσουν πάνω στη Γη, προκαλώντας μαζικές εξαφανίσεις ειδών.
Ο κομήτης ISON όπως τον φωτογράφησε το Marshall Space Flight Center (MSFC) της NASA στις 8 Νοεμβρίου (Reuters/Aaron Kingery/NASA/MSFC)

Η μερική έκλειψη επισκιάζει τον ήλιο καθώς δύει


30 Απριλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Andrew Wall

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

Η μερική έκλειψη από τον δορυφόρο της ESA Proba-2Ο δορυφόρος της ESA, Proba-2 παρατηρητής του Ήλου είδε την Αυστραλιανή 29 Απριλίου 2014 μερική ηλιακή έκλειψη από τροχιά - υλικό που καταγράφεται από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου.
Η Σελήνη περνάει μπροστά από τον Ήλιο αρκετές φορές, επειδή περιφέρεται πολλές φορές ο δορυφόρος γύρω από την Γη κατά την διάρκεια της έκλειψης.


ΠΗΓΗ: youtube.com

Τα μυστικά του σούπερ κρατήρα
Νέα εντυπωσιακά στοιχεία για τον Vredefort. Είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος στη Γη
Τα μυστικά του σούπερ κρατήρα
Credit: NASA
Δορυφορική εικόνα του Vredefort που είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος κρατήρας στη Γη.

Βρυξέλλες 
Ο κρατήρας Vredefort στη Νότιο Αφρική είναι ένας γιγάντιος κρατήρας προϊόν της σύγκρουσης με ένα μεγάλο αστεροειδή πριν από εκατοντάδες εκ. έτη. Τα ευρήματα νέας μελέτης δείχνουν ότι ο Vredefort είναι ο αρχαιότερος αλλά και μεγαλύτερος κρατήρας της Γης.

Περιγράφοντας μαύρες τρύπες με τη βοήθεια των φράκταλς
X-ray: NASA/UMass/D.Wang et al.,/Chandra X-ray Observatory Center


Σύμφωνα με μία νέα έρευνα τα όρια μιας μαύρης τρύπας όταν αυτή «τρέφεται» με υλικό από το περιβάλλον της μοιάζουν με ένα ταραχώδες ρευστό που για την περιγραφή του επιστρατεύονται τα μαθηματικά αντικείμενα που ονομάζονται φράκταλς.

Βίντεο: Τι είναι η σεληνιακή έκλειψη, σε 2 λεπτά
Χρήσιμο. Γιατί μπορεί όλοι να ξέρουμε ότι οι εκλείψεις προκαλούνται από τις σκιές των ουράνιων σωμάτων όταν πέφτουν η μία στο άλλο, αλλά αν έρθει τώρα ένας και σου κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις ("γιατί δεν έχουμε έκλειψη κάθε μήνα;" "τι διαφορά έχει η έκλειψη από το μισοφέγγαρο;" "πώς φαίνεται η Γη απ' το φεγγάρι κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης;" και τα τοιαύτα) θα διαπιστώσεις πιθανότατα ότι δεν μπορείς να δώσεις στέριες απαντήσεις. Και λογικό.

Πως θα ενδιαφερθούν τα παιδιά για την επιστήμη;Ο αστροφυσικός Neil DeGrasse Tyson απαντά στους γονείς που ρωτούν πως θα μπορέσουν να κάνουν τα παιδιά τους να ενδιαφερθούν για την επιστήμη.

Μετάφραση: Videoman.gr

To-New-Sas

Η έκλειψη που μετέτρεψε τον Ήλιο σε δαχτυλίδι φωτιάς (βίντεο)
Εικόνα από το φαινόμενο της έκλειψης 29 Απριλίου 2014

100.000 άστρα
Περιηγηθείτε μέσα στον γαλαξία μας, στα άστρα στο ηλιακό σύστημα κ.α

To-New-Sas

ΠΗΓΗ: workshop.chromeexperiments.com

Σμήνος γαλαξιών Abell 2218 - ένας κοσμικός μεγεθυντικός φακός

Credit: NASA, ESA, Andrew Fruchter (STScI), and the ERO team (STScI + ST-ECF)

Επιστημονικά φαινόμενα... σε απλή γλώσσα

Κατανοώντας το Σύμπαν με απλά παραδείγματα

Τι θα συνέβαινε αν ο Ήλιος είχε το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ; Πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να μετρήσετε όλα τα αστέρια που υπάρχουν στο γαλαξία μας και πόσο «κακό» μπορεί να είναι το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Εγώ και η Σκιά μου28 Απριλίου 2014
Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

«Το CERN προσπαθεί να ξετυλίξει καλά φυλαγμένα μυστικά»

Δρ ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΕΣΜΕΛΗΣ (διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών και καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης)


«Η κύρια αποστολή του CERN είναι η προώθηση της γνώσης για τον κόσμο γύρω μας, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για επιταχυντές και ανιχνευτές και η μετέπειτα μεταφορά της γνώσης, της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας στην κοινωνία»

«Απαλή προσγείωση» για πύραυλο της SpaceX
EPA/NASA/KIM SHIFLETT
Ο πύραυλος Falcon 9 της Space X κατά την εκτόξευσή του (φωτογραφία αρχείου).


Ένας πύραυλος Falcon 9 της Space X, που είχε εκτοξευθεί στα πλαίσια αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επέστρεψε στη Γη και πραγματοποίησε την πρώτη «απαλή προσγείωση» της εταιρείας.

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Ο ΔΔΣ και ο Ήλιος
Λαμβάνεται από Kamila Mazurkiewicz στις 27 Απρ 2014 @ κοντά Michów, Πολωνία

Αναφέρει: Για πρώτη φορά, μπορώ να δω ακριβώς τον ΔΔΣ (Διεθνής Διαστημικός Σταθμός).

Ένας πεινασμένος γαλαξίας αστρικών εκρήξεων

Credit: ESA / Hubble & NASA  
Βεβαίωση: Det58

Πολυσύμπαν (Multiverse) και LHC Το πείραμα του CERNΈγινε: 9 Μαρτίου 2011
19:00 - 21:00 Κεντρική Σκηνή


Δημήτρης Νανόπουλος
Πολυσύμπαν (Multiverse) και LHC: Το πείραμα του CERN (Κι όμως γυρίζει! Επιστήμη και τεχνολογία στον 21ο αιώνα)

Βίντεο του συνόλου της Σεληνιακής έκλειψης28 Απριλίου 2014
(Εικόνα) Αστρονομίας της Ημέρας

Ίχνη πρόσφατου νερού στον Άρη


Credit: NASA/JPL/UofA for HiRISE
Αυτή η φωτογραφία δείχνει τα υπολείμματα που ρέουν στον Άρη.

Σαν σήμερα 28 Απριλίου 200328 Απριλίου 2003, 
εκτοξεύεται το διαστημικό τηλεσκόπιο GALEX (Galaxy Evolution Explorer) με αποστολή την μελέτη της δημιουργίας των άστρων στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος. Η πρώτη του παρατήρηση ήταν αφιερωμένη στο πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Columbia
Καλλιτεχνική απεικόνιση του GALEX


To-New-Sas

ΠΗΓΗ: en.wikipedia.org

Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Η Θεσσαλονίκη παλιά: Το Αστεροσκοπείο της πόλης
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης(Α.Π.Θ.), αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και των Βαλκανίων γενικότερα. Στους χώρους του υπάρχουν εγκαταστάσεις δεκάδων ακαδημαϊκών τμημάτων, στα οποία σπουδάζουν χιλιάδες έλληνες και ξένοι φοιτητές.

Φεισμπουκ

Τουιτερ