Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Τα πρώτα αποτελέσματα από το Ultra HD, αποστολή του ESOΗ αποστολή του ESO Ultra HD μπορεί τώρα να έχει τελειώσει, αλλά υπάρχει πολύ δουλειά που γίνεται πίσω από τα παρασκήνια για να επεξεργαστούν και να συνδυάσουν όλα τα πλάνα της ομάδας που έχει αναλάβει - μια εντυπωσιακή δουλειά 10 TB εικόνων και βίντεο. 

Εκπαίδευση διαστημικού περίπατου στην Ουδέτερη Πλευστότητα σε συνθήκες Εργαστηρίου
Image Credit: NASA

Καταιγίδα από το ΔΔΣ


Φακός 14 χιλιοστών σε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για να φωτογραφίσει αυτή την προ-χειμερινή καταιγίδα που βρίσκεται ακριβώς έξω από τις ακτές της νοτιοδυτικής Αυστραλίας

To-New-Sas

Ο Κρόνος σε αντίθεση


Αντίθεση (αστρονομία)

Στην Αστρονομία αντίθεση ονομάζεται η θέση των πλανητών κατά την περιφορά τους γύρω από τον Ήλιο όπου η αποχή τους φθάνει τις 180°. 
Για παράδειγμα, όταν ο Ήλιος δύει και την ώρα εκείνη ανατέλλει κάποιος πλανήτης, τότε ο παρατηρούμενος αυτός πλανήτης βρίσκεται σε αντίθεση και η Γη βρίσκεται μεταξύ του Ηλίου και του πλανήτη αυτού. 

Προσομοιωτής της NASA αναδημιουργεί με επιτυχία διαστημική σκόνη

Image Credit: NASA/Ames/Farid Salama
Σάρωση Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου εικόνας ενός μεγάλου (διαμέτρου περίπου 1,5 μικρόμετρα) συσσωμάτωματα νανο-κόκκων που παράγονται στο Cosmic Simulation Chamber της NASA's Ames Research Center (Κοσμικός Θάλαμος Προσομοίωσης) στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA. Οι νανο-κόκκοι και τα αδρανή υλικά εναποτίθενται πάνω στο φύλλο εξαιρετικά υψηλού κενού από αλουμίνιο.

Μπορούν τα βαρυτικά κύματα να προκαλέσουν μικρούς σεισμούς;

Credit: Henze/NASA
Τρισδιάστατη απεικόνιση των βαρυτικών κυμάτων που παράγονται από δύο μαύρες τρύπες σε τροχιά.

Μέσα στο Νεφέλωμα Φλόγα10 Μαΐου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: Optical: DSS; Infrared: NASA/JPL-Caltech
X-ray: NASA/CXC/PSU/ K.Getman, E.Feigelson, M.Kuhn & the MYStIX team

Copernicus - Οι δορυφόροι Sentinels στην υπηρεσία της Κοινωνίας και του ΠεριβάλλοντοςΗ εικόνα αυτή έχει ληφθεί πάνω από το κέντρο της Αθήνας, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Κοντά στο κέντρο της εικόνας είναι η διάσημη Ακρόπολη της Αθήνας – που στέκεται ψηλά πάνω από την πόλη που την περιβάλλει όπως αποδεικνύεται και από τη σκιά στα βόρεια. Κοντά στα νοτιοανατολικά βρίσκεται ο ναός του Δία, με τις σκιές των εναπομεινάντων στηλών να εκτείνονται κατά μήκος του γρασιδιού. Επιπλέον, στα βορειοανατολικά βρίσκεται ο Εθνικός Κήπος που περιβάλλει το Ζάππειο μέγαρο. Στην πάνω αριστερά γωνία του κήπου βρίσκεται το κτήριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου με θέα προς την πλατεία Συντάγματος. Στην κάτω δεξιά γωνία μπορούμε να δούμε το μεγάλο, Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Η εικόνα αυτή εμφανίζεται στη σελίδα με τα βίντεο της ενότητας η Γη από το Διάστημα

Έρευνες για την υγεία των αστροναυτών σε διαστημικές αποστολές


Φαίνεται ότι η NASA εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επανδρωμένων αποστολών μακράς διάρκειας στο διάστημα, αφού πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 17 εκατ. δολάρια έρευνες για την υγεία των πληρωμάτων σε τέτοιου είδους αποστολές.

«Πυραυλική επίθεση» στον Άρη για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής

SHUTTERSTOCK
Όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές και αποδειχθεί η βιωσιμότητα του όλου concept, οι υποστηρικτές του προγράμματος θα ζητήσουν από τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες, καθώς και από ιδιωτικές εταιρείες, να ενσωματώσουν το Exolance σε μελλοντικές αποστολές στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Τηλεσκόπια της NASA συντονίζονται για παρατήρηση έκλαμψης


29 Μαρτίου έκλαμψη κατηγορίας-Χ .1
Η συνδυασμένη αυτή η εικόνα δείχνει την έκλαμψη κατηγορίας-Χ στις 29 Μαρτίου 2014, όπως φαίνεται μέσα από τα μάτια των διαφόρων παρατηρητηρίων. Το SDO είναι στο κάτω μέρος / αριστερά, η οποία βοηθά να φανεί η θέση της έκλαμψης στον ήλιο. Το πιο σκοτεινό πορτοκαλί τετράγωνο είναι από τα δεδομένα IRIS. Το κόκκινο ορθογώνιο ένθετο είναι από την κορυφή Sacramento. Οι μοβ κηλίδες δείχνουν τα σημεία τη έκλαμψης από το RHESSI.

50 χρόνια παρατήρησης του Άρη

Credit: Wikimedia Commons
Ένας χάρτης του Άρη που έφτιαξε ο Ιταλός αστρονόμος Giovanni Schiaparelli το 1888. Τα αντικείμενα εμφανίζονται ανεστραμμένα όταν φαίνονται μέσα από ένα τηλεσκόπιο, έτσι ώστε ο Νότιος Πόλος είναι στην κορυφή. (ο Schiaparelli ονόμασε τα γραμμικά χαρακτηριστικά που παρατήρησε "canali", η οποία είναι η ιταλική λέξη για το «κανάλι», και δεν έβγαλε κανένα συμπεράσματα για την προέλευσή τους· 
Η λέξη μεταφράζεται εσφαλμένα στα αγγλικά ως «canals» (κανάλια).

Εικόνα από ραντάρ του Σαλάρ Ντε Ουγιούνι
(Salar de Uyuni), Βολιβία
Copyright ESA

Ο κούριερ του διαστήματος


Ένα υπέροχο και ξεκαρδιστικό animation του Κiungmin Wοο που θα σας φτιάξει τη μέρα.

Το πιο ισχυρό ηλιακό τηλεσκόπιο στη Γη ανεβαίνει στην κορυφή του ηφαιστείου της Χαβάης

Credit: National Solar Observatory / Ruth Kneale
Η κατασκευή του νέου παρατηρητηρίου για τη σύνοδο κορυφής του στον κρατήρα Haleakala στο Maui της Χαβάης, αυτό το Φεβρουάριο. Το παρατηρητήριο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Σαν σήμερα 9 Μαΐου 2003

9 Μαΐου 2003, 
εκτοξεύεται το ιαπωνικό Hayabusa, με αποστολή την συλλογή δειγμάτων από τον αστεροειδή 25143 Itokawa. Μελέτησε τα χαρακτηριστικά του αστεροειδούς, αλλά δεν κατάφερε να συλλέξει δείγματα. Επιστρέφει στην Γη τον Ιούνιο του 2010. Μετέφερε και ένα μικρό σκάφος προσεδάφισης που δεν κατάφερε τελικά να προσεγγίσει τον αστεροειδή.

To-New-Sas

ΠΗΓΗ: spaceanswers.com

Πόσο μεγάλο είναι το φεγγάρι πραγματικά;


Το φεγγάρι φαίνεται μικρό μέσα στο νυχτερινό ουρανό. 
Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν είναι καθόλου μικρό. 
Πόσο μεγάλος είναι λοιπόν ο δορυφόρος της γης μας;

Βρέθηκε ο χαμένος αδελφός του Ηλιου

Το άστρο γεννήθηκε από το ίδιο νέφος αερίου και σκόνης που γεννήθηκε και το μητρικό μας άστρο
Βρέθηκε ο χαμένος αδελφός του Ηλιου
Βρέθηκε ένας από τα «αδέλφια» του Ήλιου

Οστιν 
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν στενό συγγενή του Ήλιου, έναν «αδελφό» από καιρό χαμένο στο… διάστημα. Πρόκειται για το άστρο HD 162826, σε απόσταση 110 ετών φωτός, στον αστερισμό του Ηρακλή, το οποίο γεννήθηκε, όπως και το δικό μας άστρο, από το ίδιο νέφος αερίων και κοσμικής σκόνης.

Θερμοκήπια στον Άρη έως το 2020
MPX Proposal Team/Chris McKay
Πρόκειται για το πρόγραμμα MPX (Mars Plant Experiment) το οποίο θα εξετάσει κατά πόσο γήινη μορφή ζωής μπορεί να διαχειριστεί την έλλειψη βαρύτητας και τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας του Άρη.

Ζωντανά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)
Δείτε ζωντανά τις μεταδόσεις του ESA

Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 - ώρα 10:00 CEST (Central European Summer Time/Θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης): Η Γη από το διάστημα: SENTINEL’S SALTY SCAN

Η Γη από το Διάστημα παρουσιάζεται από την Kelsea Brennan-Wessels, από τα εικονικά στούντιο του ESA Web-TV.


To-New-Sas

ΠΗΓΗ: esa.int

Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Πώς οι υπολογιστές προσομοιώνουν το σύμπαν (Infographic)Μια νέα προσομοίωση σε υπολογιστή που ονομάζεται Illustris, λαμβάνει υπόψη τα πάντα, από τη μεγάλη κλίμακα της νηματώδους δομής του σύμπαντος σε όλη τη διαδρομή μέχρι το επίπεδο του σχηματισμού άστρων και νέφη αερίου σε μεμονωμένους γαλαξίες. 

Το Curiosity Rover της NASA πραγματοποιεί γεώτρηση σε πλάκα ψαμμίτη στον Άρη
Image Credit: NASA/JPL-Caltech
Αυτή η εικόνα στις 5 Μαΐου 2014, από την κάμερα Πλοήγησης στο Curiosity Mars rover της NASA δείχνει δύο οπές στο επάνω κεντρικό διάτρητο στόχο-ψαμμίτη που ονομάζεται "Windjana." Η πιο φαρδιά τρύπα δημιουργήθηκε από το τρυπάνι του ρόβερ καθώς συλλέγει δείγμα πετρώματος-σκόνης από το εσωτερικό του βράχου.

H εξήγηση της Μεγάλης Έκρηξης για τη γέννηση του Σύμπαντος


Στην επιστήμη της κοσμολογίας, η πιο διαδεδομένη θεωρία για τη δημιουργία του σύμπαντος είναι η Μεγάλη Έκρηξη ή αλλιώς Big Bang, σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Northern Lights: Φανταστικό time-lapse με λήψεις του Βορείου Σέλαος

Εικόνα από το βίντεο παρακάτω

Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις για τη Μεγάλη Έκρηξη μέσα από ένα animation βίντεο


Η ουρά του γαλαξία «χάμπουργκερ»

8 Μαΐου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & CopyrightMartin Pugh

Νέα προσομοίωση δείχνει την εξέλιξη του Σύμπαντος όπως ποτέ πριν
Νέα προσομοίωση περιστροφής κοσμικού ιστού με μεγαλύτερη ακρίβεια
Με τη προσομοίωση Illustris, οι αστροφυσικοί έχουν διαμορφώσει με ακρίβεια το σωστό μείγμα των σπειροειδών, ελλειπτικών και ακανόνιστων γαλαξιών για να δείξουν, πώς ξεκίνησαν όλα τα πιο περίπλοκα στοιχεία, από το υδρογόνο ή ήλιο.

Το Chandra προσφέρει νέες γνώσεις για το σχηματισμό των αστρικών συστάδων

Credit: X-ray: NASA/CXC/PSU/K.Getman, E.Feigelson, M.Kuhn & the MYStIX team; Infrared:NASA/JPL-Caltech
Αυτή η σύνθετη εικόνα δείχνει μία από τις συστάδες, του NGC 2024, που βρίσκεται στο κέντρο του λεγόμενου Νεφελώματος της Φωτιάς (Flame Nebula) περίπου 1.400 έτη φωτός από τη Γη. Σε αυτήν την εικόνα, οι ακτίνες-Χ από το Chandra φαίνονται ως μοβ, ενώ τα υπέρυθρα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA είναι χρώματος κόκκινου, πράσινου και μπλε.

Άστρική έκρηξη στις εξωτερικές περιοχές του Σύμπαντος παρέχει ενδείξεις για το σχηματισμό μαύρης τρύπας


Αναγνώριση: NASA, Goddard Space Flight Center της / S. Wiessinger. Credit: UPV / EHU
Πάνω αριστερό πλαίσιο (α): Εικόνα του τομέα του GRB121024A λαμβάνεται από το Very Large Telescope (VLT), στη Χιλή. Το GRB121024A είναι το σημείο που χαρακτηρίζεται από τις διακεκομμένες γραμμές. Η λάμψη του GRB121024A στην εικόνα δεν αντιστοιχεί με την απόστασή του από τη Γη. Στην πραγματικότητα, όπως μπορεί να φανεί, το GRB121024A είναι ένα από τα φωτεινότερα αντικείμενα στον τομέα, παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο μακρινά, αν όχι το πιο μακρινό, στην εικόνα. Έτσι, το σημείο που επισημαίνεται αντιστοιχεί στην έκρηξη ενός άστρου σχετικά με ~ 11.000 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η ηλικία του Σύμπαντος ήταν μόνο το ένα τρίτο από ό, τι είναι τώρα. Γενικό πλαίσιο (β): Εντύπωση καλλιτέχνη του GRB121024A. Είναι δυνατό να δείτε πίδακες που προκύπτουν από το ετοιμοθάνατο άστρο στο κέντρο της μαύρης τρύπας που σχηματίζονται. Το μπλε κύμα διαδίδεται από τον πίδακα που αντιπροσωπεύει η κυκλική πόλωση που ανιχνεύεται.

Το πλησιέστερο φωτεινό «υπερταχύτατο αστέρι» που βρέθηκε: Επιταχύνει σε 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα


Credit: Ben Bromley, University of Utah.
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός αστροφυσικού για ένα υπερταχύτατο αστέρι με επιτάχυνση μακριά από το ορατό μέρος ενός σπειροειδούς γαλαξία όπως ο Γαλαξίας μας και στο ορατό φωτοστέφανο της μυστηριώδους «σκοτεινής ύλης» που περιβάλλει ορατά τμήματα του γαλαξία. Στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο ερευνητής Zheng Zheng και οι συνεργάτες του στις ΗΠΑ και την Κίνα ανακάλυψαν το πιο κοντινό φωτεινό υπερταχύτατο αστέρι που έχει βρεθεί μέχρι τώρα.

Μια άλλη λέξη για τον Άρη είναι η σκόνη, λέει ο χειριστής κάμερας του rover

Credit: NASA / JPL /Texas A&M)
Εννέα εικόνες από τη Navcam του Mars rover Opportunity δείχνουν τα είδη των νεφών που παρουσιάστηκαν τα πρώτα 9 χρόνια της αποστολής. Τα σύννεφα «θύσανοι» φαίνονται έναντι στο ελαφρός σκονισμένο φόντο στον ουρανό. Τα περισσότερα ή όλα από τα σύννεφα είναι παγωμένο νερό, με τις εικόνες που δείχνουν τα σύννεφα να εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια στο σημείο «αφήλιο της εποχής της ζώνης των σύννεφων» όταν τα σύννεφα πάγου νερού αναμένονται. Η κορυφαία σειρά δείχνει εικόνες από το εσωτερικό του κρατήρα Endurance. Όλες οι εικόνες λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στον Άρη.

Αρχαιολόγοι γαλαξιών αποκαλύπτουν νέες γνώσεις σχετικά με τον σχηματισμό των πρώτων άστρων και γαλαξιών
Μια μάδα αρχαιολόγων γαλαξιών, έχει αποκαλύψει νέες γνώσεις σχετικά με τον σχηματισμό των πρώτων άστρων και γαλαξιών, παρατηρώντας τις χημικές "υπογραφές"  αρχαίων 'απολιθωμένων' άστρων που υπάρχουν στο εξωτερικό και το εσωτερικό φωτοστέφανο που περιβάλλει τον Γαλαξία μας.

Η θέα της Γης από την Σελήνη
earthmoon_crop
Μια μικροσκοπική Γη ανατέλλει από την επιφάνεια της Σελήνης και το LRO αποθανατίζει την στιγμή

Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

Το μαγευτικό βόρειο σέλας στην Αλάσκα

 

Ένα εξαιρετικό φιλμ σε timelapse, με το βόρειο σέλας πάνω από την Αλάσκα κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου. Από τη φωτογράφο Αλέξις Κόραμ.To-New-Sas

Πτήση ανάμεσα σε 1.700 εξωπλανήτες
Όλοι οι κόσμοι σε ένα animation


Λέστερ, Ηνωμένο Βασίλειο
Όλοι οι γνωστοί πλανήτες που κινούνται γύρω από μεμονωμένα άστρα περιστρέφονται σαν ζαλισμένοι στο animation που δημιούργησε ένας διδακτορικός φοιτητής στη Βρετανία.

Ο κομήτης C/2012 K1 PanStarrs κοντά στον γαλαξία M51

Λαμβάνεται από τον Waldemar Skorupa στις 3 Μαΐου 2014 @ ZURSTRASSE Breckerfeld Γερμανία΄


Αναφέρει: Ο κομήτης C/2012 K1 PanStarrs κοντά στον γαλαξία M51 

Οι αστρονόμοι αξιοποίησαν το μεγαλύτερο «τηλεσκόπιο του γαλαξία» για να κάνουν την πιο ακριβή μέτρηση της περιστροφής αστέρων

Credit: Swinburne Astronomy Productions/CAASTRO.
Η πυκνή ύλη ενός πάλσαρ περιστρέφεται με απίστευτες ταχύτητες, και εκπέμπει ραδιοκύματα που μπορεί να παρατηρηθούν από τη Γη, αλλά το πώς τα άστρα νετρονίων εκπέμπουν αυτά τα κύματα είναι ακόμα ένα μυστήριο.

Ο δορυφόρος Planck λαμβάνει το μαγνητικό «αποτύπωμα» του Γαλαξία μας
Το μαγνητικό δακτυλικό «αποτύπωμα» του Γαλαξία
Το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία μας, όπως φαίνεται από το δορυφόρο Planck της ESA. Αυτή η εικόνα συγκεντρώνεται από τις πρώτες παρατηρήσεις όλου του ουρανού του πολωμένου φωτός που εκπέμπεται από τη διαστρική σκόνη στον Γαλαξία μας. Το μαγνητικό πεδίο εμφανίζεται χρησιμοποιώντας μια τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται γραμμικό ολοκλήρωμα συνέλιξης (LIC).

Τα στρώματα της Γης


Εντυπωσιακή φωτογραφία τροπόσφαιρας και στρατόσφαιρα
 Credit: (NASA / JSC Gateway to Astronaut Photography of Earth)
Στην φωτογραφία διακρίνονται καθαρά η τροπόσφαιρα και η στρατόσφαιρα.

Χιούστον 
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία που τράβηξαν αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το Curiosity ελέγχει το αξιοσημείωτο Όρος στον Άρη
7 Μαΐου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: NASAJPL-Caltech; Additional Mosaic Processing: Kenneth Kremer & Marco Di Lorenzo

Ακούστε ζωντανά ήχο από μετέωρα που πέφτουν στη Γη
Χάρτης
Κάντε κλικ για να δείτε τον πιο πρόσφατο χάρτη του ουρανού CMOR: http://fireballs.ndc.nasa.gov/cmor-radiants/Ανοίξτε τον σύνδεσμο και ακούστε ήχο από μετέωρα τα οποία πέφτουν στη Γη.
Βροχή μετεωριτών σήμερα στην Γη. 

Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Ο Άρης

Λαμβάνεται από τον Charles Triana στις 13 Απριλίου, 2014 @ Μπογκοτά, Κολομβία


Αναφέρει: Πάλι με καλές συνθήκες παρατήρησης ήταν δυνατόν να ληφθούν καλές εικόνες του Άρη, βλέποντας εκπληκτικές λεπτομέρειες της επιφάνειας του πλανήτη κατά τη διάρκεια μιας περιστροφής δύο ωρών. 

Ο γαλαξίας M33

Λαμβάνεται από τον Zlatko Orbanic στις 1η Μαΐου 2014 @ Ιταλία-Κροατία


Αναφέρει: Συλλογική εικόνα που λαμβάνεται με τη συμβολή των: Paolo Demaria, Giuseppe Donatiello (σύνθεση και επεξεργασία), Marco Favuzzi, Terenzio Fusco, Rolando Ligustri, Alessandro Elio Milani, Zlatko Orbanic, Andrea Pistocchini, Tim Stone.

To-New-Sas

ΠΗΓΗ: spaceweathergallery.com

Η κλίμακα του Σύμπαντος

Credit: ESA / Hubble & NASA
Απόδειξη: D. Calzetti (Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης) και Ομάδα LEGUS

Ο σπειροειδής γαλαξίας M101

Image credit: X-ray: NASA/CXC/SAO; Optical: Detlef Hartmann; Infrared: NASA/JPL-Caltech

Ουράνιο τόξο των δακτυλίων του Κρόνου

Image Credit: NASA/JPL/University of Colorado


Αυτό το πολύχρωμο κοσμικό ουράνιο τόξο απεικονίζει ένα τμήμα των όμορφων δακτυλίων του Κρόνου, τέσσερις αιώνες μετά την ανακάλυψη από τον Γαλιλαίο Γαλιλέι.

Το Hubble βρίσκει νεαρά αστέρια σε κοσμικό χορό
Credit: NASA/ESA and B. Reipurth (CASA, Univ. of Colorado)

«Σπινθηροβόλος» πορτοκαλί Ήλιος
6 Μαΐου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Alan Friedman (Averted Imagination)

Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Αστρονόμοι του Hubble ελέγχουν τη «συνταγή» ενός κοσμικού φακού

Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά βαρυτικοί φακοί σουπερνόβα τύπου Ia
Credit: NASA, ESA, S. Perlmutter (UC Berkeley, LBNL), A. Koekemoer (STScI), M. Postman (STScI), A. Riess (STScI/JHU), J. Nordin (LBNL, UC Berkeley), D. Rubin (Florida State), and C. McCully (Rutgers University)

Τρισδιάστατο μοντέλο αστρικής κατάρρευσης πυρήνα


Credit: Philipp Mösta and Sherwood Richers
Ένας τεράστιος αστρικός πυρήνας δεν διαχειρίζεται αρκετά τη μετάβαση σε μια έκρηξη σουπερνόβα, λόγω μιας μικρής "λοξής" αστάθειας στον άξονα περιστροφής του.
Τι συμβαίνει όταν τα τεράστια αστέρια καταρρέουν; 
Ένα πιθανό αποτέλεσμα είναι η κατάρρευση του πυρήνα σουπερνόβα. 
Οι αστρονόμοι μπορούν να κάνουν τις παρατηρήσεις των εν λόγω γεγονότων που μας λένε τι συμβαίνει στην επιφάνεια ενός άστρου, όταν εκρήγνυται σε σουπερνόβα, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να γνωρίζουμε ποια είναι η κινητήρια δύναμη της διαδικασίας μέσα στο αστέρι, στον θερμό, πυκνό πυρήνα του.

Οι αστροφυσικοί προσπαθούν να προσομοιώσουν αυτά τα γεγονότα με βάση τις ιδιότητες των διαφόρων ειδών άστρων και με γνώση των θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων της μάζας και της ενέργειας, ελπίζοντας, οι αστρονόμοι με έτοιμες προβλέψεις που μπορούν να ελέγξουν παρατηρησιακά δεδομένα.

Σε μια πρόσφατη δημοσίευση, από το Caltech, ο μεταδιδακτορικός υπότροφος Philipp Mosta και Christian Ott, καθηγητής της θεωρητικής αστροφυσικής, παρουσιάζει ένα τρισδιάστατο μοντέλο ενός ταχέως περιστρεφόμενου άστρου με ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που βρίσκεται στο στάδιο της κατάρρευσης και έκρηξης. . . ή τουλάχιστον προσπαθεί.

Αν υποθέσουμε μια τέλεια συμμετρία γύρω από τον άξονα περιστροφής, μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει ως θέμα απλοποίησης του σεναρίου, έτσι ώστε να μπορεί να προσομοιωθεί σε ένα συνηθισμένο υπολογιστή και όχι σε υπερυπολογιστή, όπου οι  τρισδιάστατες προσομοιώσεις του Mosta και του Ott απαιτούν: 20.000 επεξεργαστές για έξοδο 500 terabytes-πάνω από 500 τρισεκατομμύρια bytes, των δεδομένων που αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου του χρόνου.

Αλλά, ο Ott λέει, "Ακόμα και σε συνεργασία με το χαρτί και το μολύβι, γράφοντας εξισώσεις και συζητώντας γι' αυτές με άλλους θεωρητικούς αστροφυσικούς, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μικρές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στον αστρικό πυρήνα. 
Τίποτα στη φύση δεν είναι τέλειο. 
Όπως μαθαίνουμε από αυτό το μοντέλο, ακόμη και οι μικρές ασυμμετρίες μπορεί να έχουν μια δραματική επίδραση στη διαδικασία της αστρικής κατάρρευσης και την επακόλουθη έκρηξη σουπερνόβα".


Η αστάθεια της συστροφής στην τρισδιάστατη προσομοίωση οδηγεί σε μια "ταλάντευση" του κεντρικού χωνιού του υλικού που ωθείται έξω από τον υπερ-πυκνό και ζεστό αστρικό πυρήνα, ένα αστέρι πρώτο-νετρονίων. 
"Καθώς το υλικό διαστέλλεται, τυλίγεται σε σωλήνες γύρω από τον άξονα περιστροφής του άστρου, όπως το νερό που εκτοξεύεται έντονα από τη μάνικα καθώς το αφήνουν πεσμένο στο έδαφος του κήπου», λέει ο Mosta. 
Στην τρισδιάστατη προβολή που εικονίζεται εδώ, περιοχές στις οποίες δεσπόζουν οι πιέσεις μαγνητικού πεδίου είναι κίτρινες, ενώ οι περιοχές που κυριαρχούνται από την κανονική πίεση του αστρικού αερίου είναι μπλε, κόκκινο και μαύρο.


«Μπορούμε να είμαστε πιο έξυπνοι στις προσομοιώσεις μας τώρα», λέει ο Ott. 
"Παλεύουμε με ένα πιο ενδιαφέρον, αν και λιγότερο τέλειο σύμπαν-στο ένα από αυτά, στην πραγματικότητα ζούμε μέσα του"

Το έγγραφο, "Μαγνητικός-Περιστροφικός Πυρήνας Κατάρρευσης Υπερκαινοφανών σε Τρεις Διαστάσεις," δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου 2014, στο τεύχος του Astrophysical Journal Letters.

Ασύμμετρα απομεινάρια σουπερνοβα μπορεί να σηματοδοτούν μαύρες τρύπες | 
Προσομοίωση
Μέσω παρομοιώσεων συστροφής μαγνητικών πεδίων γύρω από την κατάρρευση πυρήνων μεγάλων άστρων, αστροφυσικοί από το Caltech μελέτησαν το παρελθόν αινιγματικής εμφάνισης ορισμένων διπλών λοβών από απομεινάρι νεφελώματος. Οι εν λόγω τομείς μπορεί να συμβάλουν στο σχηματισμό μαύρης τρύπας.Έκρηξη σουπερνόβα φάνηκε σε κοντινό γαλαξία


Το φως από ένα άστρο που εκρήγνυται στο γαλαξία Messier 82 (M82) για πρώτη φορά φωτογραφήθηκε από τη Γη στις 22 Ιανουαρίου 2013. Ο γαλαξίας είναι ~ 12 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ώστε η έκρηξη συνέβη περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Ανακαλύφθηκαν βαρυτικά κύματα από τη Μεγάλη Έκρηξη


Αποδεικτικά στοιχεία ότι το σύμπαν επεκτάθηκε γρήγορα στα πρώτα νανοδευτερόλεπτα του έχουν βρεθεί με ένα μέσο στην Ανταρκτική: Τα βαρυτικά κύματα, τα οποία έχουν από καιρό ξεφύγει από τους αστρονόμους, είχουν εντοπιστεί, υποστηρίζει το κοσμικό μοντέλο πληθωρισμού.
Το παλαιότερο φως στο Σύμπαν - Πώς ταξίδεψε σε εμάς

Η διαδρομή των 13.4 δις χρόνων-παλαιά φωτόνια ανιχνεύθηκε από το Ευρώπαικό διαστημικό σκάφος Planck και χαρτγρφήθηκε. Η αποστολή Planck ξεκίνησε το Μάιο του 2009.Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: phys.org

H NASA γιορτάζει την «ημέρα Star Wars»
Έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο προς τιμήν του διαστημικού κινηματογραφικού έπους
Βίντεο της NASA για τον εορτασμό του Star Wars

Χιούστον 
Η 4η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημερομηνία εορτασμού του... Star Wars. Τα εκατομμύρια των φίλων του κινηματογραφικού διαστημικού έπους έχουν επιλέξει την συγκεκριμένη ημερομηνία για να αποτελούν φόρο τιμής στον Τζορτζ Λούκας και τον υπέροχο κόσμο που δημιούργησε. Η 4η Μαΐου δεν επιλέχθηκε τυχαία.

Εξωτικά σωματίδια μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη


Credit: NASA/JPL-Caltech/ESA/Institute of Astrophysics of Andalusia, University of Basque Country/JHU
Αυτή η εικόνα της NASA από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δείχνει την κατανομή της σκοτεινής ύλης στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξιακού συμπλέγματος Abell 1689, που περιέχει περίπου 1.000 γαλαξίες και τρισεκατομμύρια αστέρια. Η σκοτεινή ύλη είναι μια αόρατη μορφή της ύλης που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του σύμπαντος.

Γήινα μικρόβια «μπορούν να μολύνουν τον Άρη»
Διαπλανητική απειλή
(Πηγή: DLR, Institute of Aerospace Medicine/G.Horneck)
Η πειραματική διάταξη στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Το βέλος σημειώνει τη θέση των μικροβίων


Πασαντίνα, Καλιφόρνια
Βακτήρια από ακραία περιβάλλοντα μπορούν να επιζήσουν ως λαθρεπιβάτες σε διαστημικά σκάφη και να αποικίσουν έτσι τον Άρη, δείχνουν πειράματα που εξέθεσαν μικρόβια για μήνες στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το SKA θα δει τον ουρανό με άστρα που εκρήγνυνται

(SKA): Square Kilometre Array/Σειρά Τετραγωνικού Χιλιομέτρου

Φεισμπουκ

Τουιτερ