Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Το πλήρωμα βιώνει την ολική ηλιακή έκλειψη του 2006Image credit: NASA

Απόκρυψη του Κρόνου από τη Σελήνη


Λαμβάνεται από τον Paul Stewart στις 15 Μαΐου 2014 @ Timaru, Νέα Ζηλανδία

Αναφέρει: Ένα σύνθετο 3 εικόνων. 
Ξεχωριστές εικόνες Κρόνου και Σελήνης ελήφθησαν και επικαλύπτονται σε μια πραγματική εικόνα του γεγονότος. 
Όλες οι εικόνες λαμβάνονται με WO FLT132 διοπτρικό και DFK51 φωτογραφική μηχανή με 2.5x powemate

To-New-Sas

ΠΗΓΗ: spaceweathergallery.com

Σαν σήμερα 17 Μαΐου 1902


Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων (αστρολάβος), που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

To-New-Sas

Σαν σήμερα 17 Μαΐου 1765


1765,
πεθαίνει ο Αλέξις Κλορώ (Alexis Claude Clairaut), Γάλλος μαθηματικός, που κατάφερε να υπολογίσει το περιήλιο του κομήτη Χάλεϊ.
Alexis Claude Clairaut

Το Νεφέλωμα Τρόπις
Credit: ESO/IDA/Danish 1.5 m/R.Gendler, J-E. Ovaldsen, C. Thöne, and C. Feron.

Ο Δίας από το Hubble και η εκπληκτική συρρίκνωση της μεγάλης ερυθράς κηλίδας17 Μαΐου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Credit: NASAESA, and Amy Simon (Goddard Space Flight Centeret al.

Το εσωτερικό του διαστημοπλοίου της Boeing
Boeing/Bob Ferguson
Η νέα κάψουλα υιοθετεί μινιμαλιστικό στιλ, βγαλμένο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας και αφήνει πίσω το κλασσικό «αεροπορικό» στιλ.


Η Boeing παρουσίασε επίσημα το εσωτερικό της επανδρωμένης διαστημικής κάψουλας επόμενης γενιάς CST-100, η οποία εκτός από τη NASA θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από πολίτες… όταν αυτοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στο διάστημα.

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων


Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Σάββατο 17 Μαΐου 2014, και από τις 9 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο– σε όλους τους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία συρρικνώνεται στο μικρότερο μέγεθος που έχουμε δει ποτέ

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία συρρικνώνεται στο μικρότερο μέγεθος που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα 

Ο απίστευτος αντικυκλώνας καταιγίδας στο γίγαντα του φυσικού αερίου είναι στο μικρότερο μέγεθος που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία. Εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο από το 1995, το 2009 και το 2014 δείχνουν τη μειώσει.

Απόκρυψη Κρόνου από τη Σελήνη: 14 Μαΐου 2014


Ο κομήτης-στόχος της αποστολής Rosetta δείχνει ενεργόςCredit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Ο κομήτης αναπτύσσει το κώμα
Μια σειρά από εικόνες που δείχνουν τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko να μετακινείται κατά το αστρικό πεδίο στον αστερισμό του Οφιούχου μεταξύ της 27ης Μαρτίου και 4 Μαΐου 2014, δεδομένου ότι η απόσταση μεταξύ του διαστημικού σκάφους και του κομήτη ήταν γύρω στα 5.000.000 έως 2.000.000 χιλιόμετρα. Ο κομήτης (και η Rosetta), ήταν μεταξύ των 640.000.000 και 610 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της ακολουθίας των εικόνων. Ο κομήτης φαίνεται να αναπτύσσει κώμα σκόνης, καθώς η σειρά εξελίσσεται, με σαφή δράση ήδη ορατή στα τέλη Απριλίου. Οι χρόνοι έκθεσης είναι 720 δευτερόλεπτα για κάθε εικόνα, που λαμβάνεται με την Στενή Γωνιακή Κάμερα OSIRIS. Το σφαιρωτό σμήνος M107 είναι επίσης ορατό στο οπτικό πεδίο.

Η αποστολή 39 προσγειώθηκεImage Credit: NASA/Bill Ingalls

Παλλόμενα αστέρια θα βοηθήσουν στην χαρτογράφηση των εξωτερικών ορίων του γαλαξία


Credit: R. M. Catchpole (IoA Cambridge) and NASA/JPL-Caltech
Η καλλιτεχνική απεικόνιση του γαλαξία, μας δείχνει τη θέση του ήλιου (κίτρινος κύκλος) και άλλους κοντινούς μεταβλητούς Κηφείδες (κύκλοι σε ανοιχτό μπλε) σε σχέση με τους πέντε πρόσφατα ανακαλυφθέντες μεταβλητούς Κηφείδες (κύκλοι σε μπλε σκούρο) που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Γαλαξία. Τα νεοανακαλυφθέντα αστέρια βρίσκονται πάνω και κάτω από το επίπεδο του γαλαξία και υποδεικνύουν μια έκλαμψη του εξωτερικού δίσκου.

Μικρός αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη


Credit: Palomar Transient Factory/Caltech
Εικόνες ανακάλυψης του ΝΕΑ 2014 JG55, 10 -. Έως 26-πόδια (8.06 μέτρα)-σε εύρος βράχος, που πέρασε μόνο στο 1/4 της απόστασης του φεγγαριού από τη Γη στις 10 Μαΐου 2014. Στο δίωρο που χωρίζει αυτές τις εικόνες, η φαινόμενη κίνηση του αντικειμένου (υποδεικνύεται από την ράβδωση που αποτελεί στις εικόνες κατά τη διάρκεια της έκθεσης) αυξήθηκε κατά 50% σε 1,5 μοίρες ανά ώρα, και λαμπρότερος από 18 σε 17 οπτικό μέγεθος.

Το ανάλημμα του ήλιου στον Άρη από το Opportunity16 Μαΐου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: NASA/JPL/Cornell/ASU/TAMU

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Οι ηλιακοί άνεμοι γεννούν κεραυνούς
Φορτισμένα σωματίδια από τον Ηλιο πέφτουν με ταχύτητα στη Γη ενισχύοντας το φαινόμενο
Οι ηλιακοί άνεμοι γεννούν κεραυνούς
Οι ηλιακοί άνεμοι φαίνεται ότι παίζουν σημεντικό ρόλο στην πρόκληση κεραυνών

Λονδίνο 
Είχε διαπιστωθεί ότι τα φορτισμένα σωματίδια που φτάνουν στη Γη από τον Ηλιο μέσω των λεγόμενων ηλιακών ανέμων είναι υπεύθυνα για το υπέροχο θέαμα του σέλαος. Μια νέα μελέτη συνδέει τους ηλιακούς ανέμους με ένα ακόμη φαινόμενο. Σύμφωνα με τη μελέτη «ριπές» των ηλιακών ανέμων των ρευμάτων προσπίπτουν με μεγάλη ταχύτητα πάνω στον πλανήτη, και προκαλούν περισσότερους κεραυνούς στη Γη.

Νέες εικόνες από ραντάρ αποκαλύπτουν αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης

Credit: Bruce Campbell (Smithsonian Institution, National Air and Space Museum); Arecibo/NAIC; NRAO/AUI/NSF
Mare Serenitatis / Θάλασσα της ηρεμίας

Παρακολουθήστε 2 άστρα νετρονίων να συγχωνεύονται σχηματίζοντας μια μαύρη τρύπαΑυτή η προσομοίωση υπερυπολογιστή δείχνει ένα από τα πιο βίαια γεγονότα στο σύμπαν: ένα ζευγάρι άστρων νετρονίων συγκρούονται, συγχωνεύονται και σχηματίζουν μια μαύρη τρύπα. Ένα αστέρι νετρονίων είναι ο συμπιεσμένος πυρήνας που μένει πίσω, όταν ένα αστέρι γεννιέται με οκτώ έως 30 φορές τη μάζα του Ήλιου εκρήγνυται ως σουπερνόβα. Τα άστρα νετρονίων μαζί είναι περίπου 1,5 φορές τη μάζα του ήλιου - που ισοδυναμεί με περίπου μισό εκατομμύριο Γαίες- σε μια μπάλα μόλις 12 μίλια (20 χλμ.) ολόκληρη.

ESO Ultra HD, η πρώτη συλλογή βίντεοCredit: ESO. Music: John Dyson

Μια συλλογή 4Κ timelapses βίντεο που λήφθηκαν το καθένα από τρεις μοναδικές θέσεις παρατήρησης του ESO κατά τη διάρκεια της αποστολής ESO Ultra HD.

Η σελήνη από τον ΔΔΣ 15 Μαΐου 2014
Πριν από λίγο από την Κάμερα Υψηλής Ευκρίνειας πάνω στον Διαστημικό Σταθμό

Μυστηριώδες «μάγναστρο» πιθανόν να έχει ένα σύντροφο αστέρι

Μυστηριώδες «μάγναστρο» πιθανόν να έχει ένα σύντροφο αστέρι 
Η ανακάλυψη του δραπέτη άστρου συντρόφου κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης σουπερνόβα· οι παράξενες συνθήκες, του βίαιου αντικειμένου, που λέγεται μάγναστρο.

Ο Ποσειδώνας με τα «μάτια» του Voyager
15 Μαΐου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Composite Image Credit & CopyrightAssembly/Processing - Rolf Olsen
Data - Voyager 2NASA Planetary Data System

Σαν σήμερα 15 Μαΐου 1618


Ο γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τον τρίτο νόμο για την κίνηση των πλανητών.

Δείτε 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια κοσμικής εξέλιξης σε λιγότερο από ένα λεπτό

13.7 δις χρόνια σχηματισμού γαλαξιών σε 44,2 δευτερόλεπτα προσομοίωσης
Credit: NASA / GSFC


Απεικονίζονται με υπερυπολογιστές, ο βίαιος χορός διαγαλαξιακού αερίου, αστέρια, σκόνη και η σκοτεινή ύλη που αποτελούν έναν μεγάλο σπειροειδή γαλαξία σαν τον δικό μας Γαλαξία.
Οι λίγο μικρότεροι γαλαξίες «τρώγονται» κατά μήκος του ταξιδιού.

Στιγμιότυπα από την προσγείωση του Soyuz
Ενώ η ρωσική κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, τρεις αστροναύτες – ο ιάπωνας Koichi Wakata, ο αμερικανός Rick Mastracchio και ο ρώσος Mikhail Tyurin - προσγειώθηκαν σήμερα με ασφάλεια στο Καζακστάν. Ακολουθούν εικόνες και βίντεο από την προσγείωση της κάψουλας Soyuz:
soyuz--1

Μαύρη τρύπα ή σκουληκότρυπα;

Τοξότης Α *  (Sagittarius A*)
Τοξότης Α * (Sagittarius A*)
Ένα από τα πιο εκπληκτικά αντικείμενα στον γαλαξία μας είναι ο Τοξότης Α *.
Αυτό το μικρό αντικείμενο, που ανακαλύφθηκε το 1974 , είναι μια ισχυρή πηγή των ραδιοκυμάτων στον αστερισμό του Τοξότη. Έκτοτε οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει πολλές φορές τον Τοξότη Α * και τα άστρα που βρίσκονται στην γειτονιά του, εκ των οποίων μερικά βρίσκονται σε τροχιά με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Υπό ανάπτυξη νέα σεληνιακά οχήματα
NASA
Tα οχήματα θα βοηθούν τη NASA και άλλους επιστημονικούς οργανισμούς στην εκτέλεση ερευνητικών αποστολών, όπως η συλλογή δειγμάτων και η επίδειξη νέων τεχνολογιών.


Η NASA προχώρησε στην επιλογή των εταιρειών με τις οποίες θα συνεργαστεί για την ανάπτυξη του επόμενου διαστημικού οχήματος που θα μεταφέρει φορτία στην επιφάνεια της Σελήνης.

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Blogger υποστηρίζει πως αναγνώρισε πιθανό σφάλμα της ομάδας BICEP2 για την ανακάλυψη των αποδεικτικών στοιχείων βαρυτικών κυμάτωνΟ Adam Falkowski, ένας φυσικός που εργάζεται στο CERN, αναφέρει στο ιστολόγιο του: Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, ισχυρίζεται ότι οι ερευνητές στην ομάδα BICEP2, που ανάρτησαν το έγγραφο (πρώτη άμεση απόδειξη του κοσμικού πληθωρισμού) στο διακομιστή (server) προ- δοκίμιο, arXiv τον περασμένο Μάρτιο, έχει αναγνωρίσει σε κάποια σημεία ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη μεθοδολογία τους. 

Ο κύκλος ζωής του Ήλιου


To-New-Sas

Συνάντηση με την Samantha Cristoforetti, αστροναύτη της ESA

Η αστροναύτης της ESA Samantha Cristoforetti ήταν μαζί μας από το Star City, κοντά στη Μόσχα. Αυτή τη στιγμή ενεργεί ως αναπληρώτρια για τον αστροναύτη της ESA Alexander Gerst για την έναρξη του προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 28 Μαΐου.

Σαν σήμερα 14 Μαΐου 2009

14 Μαΐου 2009, 
εκτοξεύονται με τον ίδιο πύραυλο φορέα, τα διαστημικά τηλεσκόπια Herschel και Planck. Το Herschel ερευνά στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος και θα παρατηρεί περιοχές με έντονη αστρογένεση, ενώ το Planck θα ερευνήσει την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου στο τμήμα των μικροκυμάτων.
Τηλεσκόπιο Herschel

Μονός πλανήτης, τόσο μακριά από το άστρο του: Αέριος γίγαντας 155 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα
Credit: Universite de Montreal
Αυτή η εικόνα δείχνει τον πλανήτη GU Psc b και το αστέρι του GU Psc αποτελείται από ορατές και υπέρυθρες εικόνες από το Νότιο Παρατηρητήριο Gemini και μια υπέρυθρη εικόνα από το CFHT (Canada France Hawaii Telescope/Τηλεσκόπιο Καναδά Γαλλίας Χαβάης). Επειδή το υπέρυθρο φως είναι αόρατο με γυμνό μάτι, οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν ένα κωδικό χρώματος στο οποίο το υπέρυθρο φως αντιπροσωπεύεται από το κόκκινο χρώμα. Ο GU Psc b είναι πιο φωτεινός στο υπέρυθρο από ό, τι σε άλλα φίλτρα, το οποίο είναι ο λόγος που είναι κόκκινος σε αυτή την εικόνα.

Νέα τεχνική για κυνήγι εξωηλιακής «σελήνης» θα μπορούσε να βρει ηλιακό σύστημα-φεγγαριών

Credit: NASA
Εντύπωση ενός καλλιτέχνη εξω-ηλιακού φεγγαριού σε τροχιά γύρω από ένα γίγαντα αερίου σε ένα εξωγήινο ηλιακό σύστημα. Σε αυτό το μακρινό, το πλησιέστερο εξω-φεγγάρι φαίνεται σαν τη Γη, και ως εκ τούτου δυνητικά κατοικήσιμο.

Οι πλανήτες από διαμάντι μπορεί να είναι πιο συχνοί από ό, τι νόμιζαν οι αστρονόμοι


Credit: Haven Giguere
Πλανήτες από διαμάντι μπορεί να είναι πιο συχνοί από ό, τι νόμιζαν οι αστρονόμοι

Κρυμμένα αστρικά «βρεφοκομεία» στο Γαλαξία μας

Credit: © ATLASGAL Team
Η έρευνα ATLASGAL καλύπτει τα δύο τρίτα της επιφάνειας του Γαλαξία μέσα σε 50.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο. Έτσι, τα περιλαμβάνει σχεδόν όλα, (97%) του σχηματισμού άστρων μέσα στον Ηλιακό κύκλο, δηλαδή τον εσωτερικό γαλαξία. Η εικόνα εμφανίζει ένα μέρος του ATLASGAL, μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα γιγαντιαία μοριακά συμπλέγματα που ονομάζονται W33 και M17 στον αστερισμό του Τοξότη. Μεγεθύνεται σε χρωματική κλίμακα και δείχνει την εκπομπή 3-χρωμάτων από το υπέρυθρο μέσο έρευνας GLIMPSE, και υπο-χιλιοστόμετρου εκπομπής σκόνης από το ATLASGAL που εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα και εντοπίζεται με περιγράμματα. Μια περιοχή αντιστοιχεί σε μία ψυχρή, αρχαϊκή τεράστια συστάδα (ένθετο επάνω αριστερά), και ένα άλλο ένα σε νεαρό άστρο μεγάλης μάζας (ένθετο επάνω δεξιά). Και τα δύο αντικείμενα έχουν μεγέθη μόνο μερικά έτη φωτός. Στο κάτω δεξί ένθετο παρουσιάζουμε ένα σχηματικό του Γαλαξία μας και δείχνει τη θέση του Ηλιακού Κύκλου (πράσινο) και την περιοχή του Γαλαξία που καλύπτονται από το ATLASGAL (σκιασμένη περιοχή).

Φανταστείτε ένα απείρως παλιό σύμπαν
Image via Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona.Αυτό το αστρικό πεδίο δείχνει το NGC 6522 (πάνω δεξιά), το οποίο είναι πιθανώς το αρχαιότερο σφαιρωτό σμήνος στον Γαλαξία μας, και το NGC 6528 (κάτω αριστερά). 
Αυτή η εικόνα περιέχει πολλά εκατομμύρια αστέρια, και αυτό μας δίνει κάποια ιδέα για το πως μπορεί να μοιάζει ο  νυχτερινός ουρανός, αν το σύμπαν μας ήταν πολύ, πολύ παλαιότερο (ή αν δεν είχαμε τόση φωτορύπανση).

Ζωντανή θέα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

14η Μαΐου 2014
(Εικόνα) Αστρονομίας της Ημέρας
Credit: NASAUStreamHDEV Project

Αρνητική έκβαση για τα σκοτεινά φωτόνια
A. Schmah/HADES
To HADES αποτελεί ένα σύστημα ανιχνευτών που ερευνούν για σήματα από τη δημιουργία φωτονίων καθώς συμπιέζονται ζεύγη από αντισωματίδια.


Σε μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Physics Letters B, παρουσιάζονται τα τελευταία δεδομένα από το πείραμα HADES που μελετά την πιθανή φύση της σκοτεινής ύλης και στο οποίο συμμετέχουν 18 ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα.

NASA: Δοκιμές εξοπλισμού για αποστολή αστροναυτών σε αστεροειδή
NASA/Bill Stafford
Οι αστροναύτες πραγματοποίησαν δοκιμές κάτω από την επιφάνεια του νερού στις 9 Μαΐου φορώντας ειδικά τροποποιημένες εκδόσεις των πορτοκαλί στολών εκτόξευσης και επανεισόδου των αποστολών διαστημικών λεωφορείων. Σε ετοιμασίες και δοκιμές εξοπλισμού για αποστολή αστροναυτών σε αστεροειδή μέσα στη δεκαετία του 2020 προχωρεί η NASA.

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Αστρικές εκρήξεις στον απόηχο ενός φευγαλέου ειδυλλίου

Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Kathy van Pelt

Αθήνα, Ελλάδα

Το πρόγραμμα Copernicus ωφελεί την κοινωνία και το περιβάλλον
Οι κυκλάδες από τον Sentinel-1


Τα οικονομικά οφέλη που αναδύονται μέσω τουCopernicus, καθώς και οι ευκαιρίες για αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, ήρθε στο προσκήνιο σε ένα διήμερο συνέδριο στην Αθήνα, στην Ελλάδα.

Ταραχώδης γέννηση άστρων σε συγχώνευση γαλαξιών

Credit: F. Renaud / CEA-Sap
Ένα πλαίσιο από την προσομοίωση των δύο συγκρουόμενων γαλαξιών «Κεραίες». Εδώ οι γαλαξίες είναι εκ νέου σχήματος μετά την πρώτη τους συνάντηση. Η υψηλή ανάλυση επιτρέπει στους αστροφυσικούς να εξερευνήσουν τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Τα άστρα σχηματίζονται στις πυκνότερες περιοχές (κίτρινο και κόκκινο), υπό την επίδραση της ταραχώδους συμπίεσης. Ο σχηματισμός των άστρων είναι πιο αποτελεσματικός εδώ απ' ό, τι σε κανονικούς γαλαξίες, όπως ο Γαλαξίας μας.

Ελληνικά Νησιά

Copyright ESA


Το ραντάρ του δορυφόρου Sentinel-1A πραγματοποίησε σάρωση στις 22 Απριλίου 2014 πάνω από τις Ελληνικές Κυκλάδες.

ΠΗΓΗ: esa.int

Στην Ελλάδα το πρώτο ευρωπαϊκό κέντρο του «Κοπέρνικος»


Συμφωνία για τη συλλογή δεδομένων των δορυφόρων παρατήρησης της Γης

Η Ελλάδα γίνεται η πρωτοπόρος στην Ευρώπη, καθώς θα φιλοξενήσει, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το πρώτο από τα ευρωπαϊκά κέντρα συλλογής και αναδιανομής των δεδομένων των δορυφόρων παρατήρησης της Γης Sentinel, του προγράμματος «Κοπέρνικος». 

Ο ΔΔΣ πέρασε μέσα από τη Σελήνη και τον ΉλιοTo-New-Sas

ΠΗΓΗ: imgur.com

Ακόμα ζωντανός


Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Πληροφορίες γραφικού για τα πιο εκπληκτικά γεγονότα στο Γαλαξία

Image credit: NASA / JPL-Caltech / R. HUrt (SSC-Caltech)
Πώς ο Γαλαξίας μας μπορεί να μοιάζει από μακριά.

CG4: «Σπασμένος» κομήτης σφαιριδίου
13 Μαΐου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Jason Jennings (cosmicphotos)

Ο Φόβος και ο Δίας ευθυγραμμίζονταιCopyright ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

Το οξυγόνο σε ατμόσφαιρα εξωπλανήτη θα μπορούσε να «ξεγελάσει» την αναζήτηση ζωής


Credit: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Κέπλερ-186f, ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε σε μέγεθος παρόμοιο με της Γης

Ο αστεροειδής 2013 UQ4 γίνεται ξαφνικά ένας σκοτεινός κομήτης με λαμπρό μέλλον

Credit: Artyom Novichonok and Taras Prystavski
Ο κομήτης C/2013 UQ4, ανακαλύφθηκε αρχικά ως ένας αστεροειδής, τώρα δείχνει το χαρακτηριστικό κώμα ενός κομήτη. Αυτή η φωτογραφία λήφθηκε στις 7 Μαΐου 2014 από ένα τηλεσκόπιο στην Αυστραλία.

Αστρονομικά φαινόμενα 13 Μαΐου 2014


To-New-Sas

Η απόκρυψη του Κρόνου από τη Σελήνη
Παρακολουθείστε στις 14 Μαΐου live την απόκρυψη του Κρόνου από την Σελήνη Εδώ: http://www.virtualtelescope.eu/webtv/, όπως θα την βλέπουν οι παρατηρητές από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Ένα μαύρο μπάλωμα στην επιφάνεια του Ήλιου

Τρύπιο άστρο
(Φωτογραφία:  NASA/SDO)
Η «τρύπα», ορατή στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, έχει σχεδόν τετράγωνο σχήμα και καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι του νότιου ημισφαιρίου
Ουάσινγκτον
Δορυφόρος της NASA που κρατά τα μάτια μόνιμα στραμμένα στον Ήλιο κατέγραψε μια ασυνήθιστη, γιγάντια «τρύπα» στα εξώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του άστρου.

Illustris: Προσομοίωση του Σύμπαντος

12 Μαΐου 2014
(Εικόνα) Αστρονομίας της Ημέρας
Video Credit: Illustris CollaborationNASAPRACEXSEDEMITHarvard CfA
Music: The Poisoned Princess (Media Right Productions)

Τα σφαιρωτά σμήνη περιστρέφονται στον πυρήνα


Credit: ESA / Hubble und NASA
Ο πυρήνας του σφαιρωτού σμήνους Μεσιέ 13 είναι μόλις 25.000 έτη φωτός μακριά και μετράται περίπου 145 έτη φωτός σε διάμετρο. Βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να φανεί με μικρά κιάλια.

Η Ελλάδα εξασφαλίζει πρόσβαση στα δεδομένα των δορυφόρων Sentinel


Αθήνα, ΕλλάδαΜερικές μόνο εβδομάδες μετά την εκτόξευση τουSentinel-1A, η ESA και η Ελλάδα υπέγραψαν την αρχική συμφωνία που θεσπίζει την πρόσβαση στα δεδομένα των δορυφόρων Sentinel, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αξιοποίηση τους.

Μια συζήτηση με τον Δημήτρη ΝανόπουλοNanopoulos
Συνέντευξη: Τάσος Αντωνόπουλος – http://grekamag.gr/10153/
Ας ξεκινήσουμε από τα παιδικά σας χρόνια. Θέλω να θυμηθείτε πότε ανακαλύψατε για πρώτη φορά την αγάπη σας για την φυσική, τις θετικές επιστήμες γενικότερα;
Η ιστορία ξεκίνα από το γυμνάσιο που μας χώριζαν οι καθηγητές σε κλασικές και θετικές σπουδές. Είχα διαλέξει αρχικά τις κλασικές σπουδές. Δεν ήμουν και καλός μαθητής, μάλλον μέτριος ήμουν. Ύστερα όμως συνέβη κάτι παράξενο στη ζωή μου. Ο πατέρας μου στην 4η γυμνάσιου μου έφερε ένα καταπληκτικό εξωσχολικό βιβλίο φυσικής.

Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

Ο Κρόνος σε αντίθεση: Κανάριοι Νήσοι


Την νύχτα στις 10 Μαΐου, ο Κρόνος ήταν στο κοντινότερο σημείο του προς τη Γη για το 2014 και ότι καλύτερο έχει παρουσιάσει από το 2007. 

Ο Κρόνος - (Δέκα Χρόνια)


Λαμβάνεται από τον Efrain Morales Rivera στις 4 Μαΐου 2014 @ Aguadilla, Πουέρτο Ρίκο

Φεισμπουκ

Τουιτερ