Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014

Η Αστρονομία της... Αστρολογίας

Τα ιστορικά ίχνη της αστρολογίας εντοπίζονται στην αρχαία Βαβυλωνία και αρχικά ήταν ενιαία με την αστρονομία. Για να μπορούν οι Βαβυλώνιοι αστρολόγοι να εξασκήσουν την τέχνη τους, κατασκευάστηκαν χάρτες και πίνακες, που έδειχναν την ανατολή και τη δύση των αστέρων. Βασισμένοι στις παρατηρήσεις τους, αντιλήφθηκαν ότι κάποιοι αστέρες δεν κινούνταν με τον ίδιο τρόπο όπως οι άλλοι. Αργότερα, οι αρχαίοι Έλληνες θα μας έδιναν τη λέξη, την οποία χρησιμοποιούμε για αυτά τα αντικείμενα σήμερα, «πλανήτες» που σημαίνει περιπλανώμενα αστέρια. 

Νέα ισοτοπικά αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν τον σχηματισμό του φεγγαριού μέσω της σύγκρουσης Γης με σώμα σε μέγεθος πλανήτηCredit: Addi Bischoff, Westfälische Wilhelms-Universität Münster
Λεπτό τμήμα ενός θραύσματος ενστατίτη χονδρίτη από τον αστεροειδή Almahatta Sitta (επίσημη ονομασία: 2008 TC3). Αυτό το κομμάτι παρατηρήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2008 στην έρημο Nubian, Σουδάν.

Θα ψάξουν για δεύτερο μηχανισμό Αντικυθήρων
Αμερικανοί δύτες θα εξερευνήσουν εκ νέου το διάσημο ναυάγιο για νέα ευρήματα
Θα ψάξουν για δεύτερο μηχανισμό Αντικυθήρων
Προγραμματίζεται μια νέα αποστολή εξερεύνησης στο ναυάγιο των Αντικυθήρων με στόχο την ανακάλυψη ενός ακόμη μηχανισμού


Μασαχουσέτη 
Το έτος 80 π.Χ ένα ρωμαϊκό καράβι βυθίζεται ανοιχτά των Αντικυθήρων. Το 1900 Σύμιοι σφουγγαράδες εντοπίζουν το ναυάγιο σε βάθος 45-60 μέτρων. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και ένα παράξενο αντικείμενο το οποίο η μελέτη του οποίου απέδειξε ότι ήταν ένα πολύπλοκο όργανο και σύμφωνα με τους ειδικούς ο αρχαιότερος υπολογιστής που γνωρίζουμε. Το όργανο αυτό έγινε γνωστό ως «ο μηχανισμός των Αντικυθήρων». Εχουν γίνει δεκάδες μελέτες για τον μηχανισμό αυτό και έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα για την ύπαρξη και λειτουργία του. 

Υποψίες νέας φυσικής από το πείραμα LHCb
LHCb_detectorΤο πείραμα LHCb είναι ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα πειράματα που διεξάγονται στον LHC, τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (τα άλλα μεγάλα πειράματα είναι τα ATLAS, CMS και ALICE).

Δημιουργώντας αέριους γίγαντες

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνα και συζήτηση - για το πώς σχηματίζονται οι μεγάλοι αέριοι γίγαντες πλανήτες

Η πρώτη εικόνα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης λήφθηκε από το Luna-3 ρωσικό σκάφος το 1959
Πλαίσιο 26

Περισσότερα: mentallandscape.com


To-New-Sas

ΠΗΓΗmentallandscape.com , mentallandscape.com (2)

Το πρώτο βίντεο που μεταδίδεται μέσω δέσμης λέιζερ από το διαστημικό σταθμό
Credit: NASA


Το οπτικό φορτίο Lasercomm Επιστήμης (OPALS) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μεταδίδει ένα βίντεο με τίτλο "Hello, World" (Γεια σου Κόσμε) στη Γη. 
Ο διοικητής της αποστολής Matt Abrahamson του JPL εξηγεί πώς λειτουργεί.


To-New-Sas

ΠΗΓΗ: space.com

Το Hubble βλέπει αφθονία γαλαξιών

Credit: NASA, ESA, and S. Beckwith (STScI) and the HUDF Team

Νέος «ύποπτος» εντοπίζεται σε έκρηξη σουπερνόβα


Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Goddard
Η εικόνα στο υπέρυθρο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA δείχνει το N103B - το μόνο που απομένει από ένα σουπερνόβα που εξερράγη πριν από μία χιλιετία στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, ένα γαλαξία-δορυφόρο 160.000 έτη φωτός μακριά από το δικό μας Γαλαξία.

Αστρονομικά φαινόμενα 7 Ιουνίου 2014
To-New-Sas

Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν το πρώτο αντικείμενο Thorne-Zytkow, ένα περίεργο είδος υβριδικού άστρου


Credit: A. Fujii

Το M16 και το Νεφέλωμα του Αετού


7 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας

Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Φως από τεράστια έκρηξη πριν από 12 δισεκατομμύρια χρόνια φτάνει στη Γη


Credit: ROTSE-IIIb, SMU.
Το φως από την έκρηξη 12 δισεκατομμύρια χρόνια πριν από ένα τεράστιο αστέρι στο τέλος της ζωής του έφτασε πρόσφατα στη Γη. Μια εικόνα της μέγιστης λάμψης του, περιβάλλεται με μπλε και κίτρινο, ελήφθη από το Νότιο τηλεσκόπιο ROTSE-IIIb στο Παρατηρητήριο McDonald του Πανεπιστημίου Methodist, Fort Davis, Τέξας. Ένα φωτεινό αστέρι βρίσκεται παράλληλα με τη λάμψη της έκλαμψης ακτίνων-Χ του (GRB)140419A

Αστρονομικά φαινόμενα 6 Ιουνίου 2014
To-New-Sas

Σαν σήμερα 6 Ιουνίου 1971
6 Ιουνίου 1971, 
εκτοξεύεται το σοβιετικό Soyuz 11, η πρώτη αποστολή στον διαστημικό σταθμό Salyut 1. Δυστυχώς κατά την διάρκεια της επιστροφής του πληρώματος, η κάψουλα καταστράφηκε στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα των θάνατο των αστροναυτών Vladislav Volkov, Georgi Dobrovolski και Viktor Patsayev.
Ο πύραυλος Soyuz 11 μετά την απογείωση, 1971

Το «Κτήνος» πλησιάζει τη Γη

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τον πλανήτη μας στις 8 Ιουνίου
Βίντεο για το Κτήνος που πλησιάζει τη ΓηΚανάρια Νησιά 
Ενας τεράστιος αστεροειδής που έχει το εύγλωττο παρατσούκλι «Κτήνος», θα περάσει αρκετά κοντά από τη Γη το πρωί της Κυριακής 8 Ιουνίου. Ο αστεροειδής 2014 HQ124 είναι μεγαλύτερος από ένα γήπεδο, αλλά δεν απειλεί τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων, καθώς θα περάσει σε απόσταση περίπου 1,15 εκατ. χιλομέτρων, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές όσο η απόσταση Γης-Σελήνης.

Δεν παρατηρήθηκε η διπλή φύση των νετρίνων
SLAC
Το EXO-200 ερεύνησε για ίχνη της συγκεκριμένης αντίδρασης δίχως όμως θετικά αποτελέσματα.

Έπειτα από δύο χρόνια ερευνών, οι φυσικοί του πειράματος EXO-200 ανακοίνωσαν πως η ραδιενεργός διάσπαση την οποία αναζητούσαν δεν παρατηρήθηκε. Εάν μάλιστα υπάρχει, ο χρόνος ημιζωής της (ένα μέτρο της συχνότητάς της) είναι περισσότερος από ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια  φορές (1015) μεγαλύτερος από την ηλικία του Σύμπαντος.

Το δίλημμα του Επίκουρουepikouros

Τα ερωτήματα … το σύμπαν διέπεται από ντετερμινιστικούς νόμους; Ποιος είναι ο ρόλος του χρόνου; – έχουν διατυπωθεί από τους προσωκρατικούς στην αυγή της δυτικής σκέψης. Μας ακολουθούν εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια…..

Ο κομήτης PanStarrs μαζί με γαλαξία6 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Alessandro Falesiedi

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Τα μυστικά του ΉλιουΟ ήλιος περιέχει το 99,9% όλης της ύλης στο ηλιακό μας σύστημα και ρίχνει καυτό πλάσμα με σχεδόν ένα εκατομμύριο μίλια την ώρα (1.610.000 χλμ./ω). 
Η θερμοκρασία στον πυρήνα φτάνει τον εντυπωσιακό αριθμό των 27 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.

Προσπάθεια απεικόνισης της διανομής της ενέργειας στο σύμπανΔείτε το διαδραστικό εδώ


Η προσπάθεια απεικόνισης της διανομής της ενέργειας στο σύμπαν μας, μόλις έγινε πολύ πιο.. γλυκιά. 
Το παρατηρητήριο Chandra ακτίνων-Χ, δημιούργησε αυτό το διαδραστικό που σας βοηθά να κατανοήσετε την έννοια αυτή, χρησιμοποιώντας ένα βάζο από ζαχαρωτά jellybeans.

To-New-Sas

ΠΗΓΗ: chandra.si.edu

Παλλόμενες ακτίνες-Χ επιτρέπουν στο XMM-Newton να ξεσκεπάσει ένα μυστηριώδες άστρο


Copyright: ESA/XMM-Newton/L. Oskinova (University of Potsdam)
Εκπομπή ακτίνων-Χ από τον αστέρα τύπου-B ΧΙ1 Κύων (ΧΙ1 CMA) - εμφανίζεται στο κέντρο αυτής της εικόνας - έχει μετρηθεί χρησιμοποιώντας το παρατηρητήριο XMM-Newton της ESA. Το Xi1 CMA παρατηρούνταν συνεχώς με το XMM-Newton, τον Οκτώβριο του 2012 για περίπου 29 ώρες. Αυτές οι παρατηρήσεις οδήγησαν στην πρώτη ανίχνευση της παλμικής εκπομπής ακτίνων-Χ από ένα μη-"εκφυλισμένο", ογκώδες άστρο. Το Xi1 CMA είναι ένα εξαιρετικά φωτεινό αστέρι με μια επιφανειακή θερμοκρασία των περίπου 27.500 K (27.226 C), και με μάζα περίπου 15 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου. Βρίσκεται περίπου 1.400 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Μεγάλου Κύωνος. Το αστέρι έχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, περίπου 5.000 φορές ισχυρότερο από του Ήλιου μας. Αυτή η 3-χρωμη εικόνα του πεδίου έγινε με τη χαρτογράφηση 0,2-1,0 εκπομπών keV σε κόκκινο, 1,0-2,5 εκπομπών keV σε πράσινο, και 2,5 έως 10,0 εκπομπών keV σε μπλε. Το οπτικό πεδίο της εικόνας αυτής είναι 19 arcmin (λεπτά του τόξου) × 19 arcmin (λεπτά του τόξου) (περίπου 7,6 έτη φωτός × 7,6 έτη φωτός).

Δύο πλανήτες σε τροχιά γύρω από κοντινό αρχαίο αστέρι

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός κόκκινου άστρου νάνου.

Ο γαλαξίας μπορεί να φέρει 100 εκατομμύρια ζωογόνους πλανήτες


Credit: Planetary Habitability Laboratory, University of Puerto Rico at Arecibo
Μια νέα μέθοδος υπολογισμού εξετάζει πλανήτες σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα που υποδηλώνει ότι ο Γαλαξίας μας μπορεί να στεγάζει 100 εκατομμύρια άλλα μέρη που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν σύνθετες μορφές ζωής.

Το «απόλυτο ηλιακό σύστημα» με 60 Γαίες!
Αστρονόμος υποστηρίζει ότι μπορεί να συνυπάρχουν δεκάδες κατοικήσιμοι πλανήτες
Το «απόλυτο ηλιακό σύστημα» με 60 Γαίες!
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη είναι εφικτό να υπάρχει ένα πλανητικό σύστημα με δεκάδες πλανήτες σαν την Γη

Μπορντό 
Αμερικανός αστρονόμος πραγματοποίησε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία είναι πιθανό να υπάρχει ένα πλανητικό σύστημα που να περιλαμβάνει 60 κατοικήσιμους πλανήτες παρόμοιους με τη Γη!

Αστρονομικά φαινόμενα 5 Ιουνίου 2014

To-New-Sas

Το πείραμα της κβαντικής φυσικής
Το πιο σημαντικό πείραμα που μας βοηθά να καταλάβουμε την θεωρία της κβαντικής φυσικής, είναι αυτό με τις δύο σχισμές.

Πρώτο φως για το SPHERE, απεικόνιση εξωπλανητών
Επαναστατικό νέο μέσο εγκατεστημένο στο VLT(Very Large Telescope / Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο)
Credit: ESO/J.-L. Beuzit et al./SPHERE Consortium
Αυτή η υπέρυθρη εικόνα δείχνει το δακτύλιο σκόνης γύρω από το κοντινό αστέρι HR 4796A στο νότιο αστερισμό του Κενταύρου. Ήταν ένα από τα πρώτα που παρήγαγε το μέσο SPHERE αμέσως μετά την εγκατάσταση στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO, το Μάιο του 2014. Δείχνει, όχι μόνο τον ίδιο τον δακτύλιο με μεγάλη ευκρίνεια, αλλά επίσης αποκαλύπτει τη ικανότητα του SPHERE να μειώσει την αντανάκλαση από το πολύ φωτεινό αστέρι - το κλειδί για την εύρεση και μελέτη εξωπλανητών στο μέλλον.

Μαύρη τρύπα «κρατά» αντικείμενο μπλέιζαρ και συνεχίζει
Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center
Ποιοι οι αστρονόμοι πίστευαν κάποτε ότι δύο οικογένειες μπλέιζαρ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μία, όπως φαίνεται στην καλλιτεχνική απεικόνιση. Η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στη μαύρη τρύπα κατά τη διάρκεια της "σαλάτας", ημέρες έντονης συσσώρευσης, μπορεί αργότερα να αντλήσουν από το μπλέιζαρ και να συνεχίσουν τις εκπομπές υψηλής ενέργειας τους για πολύ καιρό μετά, ενώ το αέριο αυτό θα έχει εξαντληθεί.

Μαγνητικό τέρας NGC 1275
Credit: NASA, ESA and Andy Fabian (University of Cambridge, UK)

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου 1819

1819,
γεννιέται ο Βρετανός μαθηματικός Τζον Κόουτς Άνταμς John Couch Adams, ο οποίος το 1843 ανακάλυψε τον πλανήτη Ποσειδώνα.
Πορτρέτο του John Couch Adams από τον Hubert von Herkomer, περίπου το 1888

Το Εξαιρετικά Βαθύ Πεδίο του Hubble 20145 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: NASAESA, H.Teplitz and M.Rafelski (IPAC/Caltech), 
A. Koekemoer (STScI), R. Windhorst(ASU), Z. Levay (STScI)

Κανάλι λάβας

Το Όρος Ασκρεύς είναι ένα από τα τεράστια Ασπιδοειδή Ηφαίστεια του Άρη. (Βρίσκεται στην μεγαλύτερη, ηφαιστιακής προελεύσεως, Ήπειρο, την Θαρσίς (Tharsis Bulge).

Ρεματιές και Εκθέσεις Βραχώδους Υποστρώματος σε Τοίχωμα Κρατήρα Πρόσκρουσης


Αυτή η εικόνα δείχνει ένα σχετικά καθαρό κρατήρα με ρεματιές και εκθέσεις του βραχώδους υποστρώματος.

Σχηματισμός Yardangs Κοντά στην Κορυφογραμμή του Γόρδιου (Gordii Dorsum)


Ο σκοπός της παρατήρησης αυτής είναι να καθορίσει το πώς δημιουργούνται αυτοί οι σχηματισμοί, που αποκαλούνται “yardangs”, σε στρώμα βράχου.

Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Πείραμα του CERN προσπαθεί να βρει πού πήγε η αντιύλη
Niels Madsen
To πείραμα ALPHA,  μετρά το ηλεκτρικό φορτίο των ατόμων του αντιυδρογόνου (ένα αντι-πρωτόνιο που περιβάλλεται από ένα ποζιτρόνιο), το οποίο βρήκαν ίσο με μηδέν μέχρι και τα πρώτα οκτώ δεκαδικά ψηφία.


Νέα δεδομένα από το πείραμα ALPHA που εξελίσσεται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) φέρνουν τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στο να καταλάβουν τι συνέβη στην αντιύλη του Σύμπαντος.

Πάλσαρ περιβάλλεται απο φούσκα σουπερνόβα

Copyright ESA/XMM-Newton/ L. Oskinova/M. Guerrero; CTIO/R. Gruendl/Y.H. Chu

Ανακαλύπτοντας κρυφές πηγές ηλιακών «κυμάτων»Οι εικόνες υψηλής ευκρίνειας της επιφάνειας του Ήλιου (αριστερά) και κάτω της χρωμόσφαιρας (δεξιά) που παρατηρήθηκαν με το Νέο Ηλιακό Τηλεσκόπιο. Αυτή η περιοχή του Ήλιου εμφανίζει κάποιες σκοτεινές δομές (ηλιακοί πόροι) και μοτίβο (κόκκων) στο οποίο βυθίζονται. Η περιοχή στο λευκό κύκλο μεγεθύνεται προς τα έξω για να δείξει τη δράση της μαγνητικής ροής που αλληλεπιδρά με το πλάσμα και παραμορφώνει το σχήμα των κόκκων. Στο κάτω μέρος δεξιά της εικόνας, οι επιστήμονες ανιχνεύουν την εκτίναξη ενός κύματος πλάσματος που εκτείνεται χιλιάδες μίλια.

M51: Το Chandra λαμβάνει τον λαμπρό γαλαξία σε ακτίνες Χ

Προβολή σε μήκη κύματος
Σύνθετη εικόνα

Νέα υπέρυθρη άποψη του νεφελώματος της Κεφαλής του Αλόγου


23η επέτειος του Hubble με αυτή την εικόνα
Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (AURA/STScI)

Το Hubble αποκαλύπτει μια πολύχρωμη θέα του Σύμπαντος
Πολύχρωμη θέα του Σύμπαντος από το Hubble
Credit: NASA, ESA, H. Teplitz and M. Rafelski (IPAC/Caltech), A. Koekemoer (STScI), R. Windhorst (Arizona State University), and Z. Levay (STScI)

Ανακαλύφθηκε νέα Γη σε απόσταση 13 ετών φωτός


Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε δύο νέους πολύ κοντινούς εξωπλανήτες, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται στην σωστή απόσταση από το άστρο του για να έχει υγρό νερό στην επιφάνειά του και να φιλοξενεί ζωή. Οι δύο πλανήτες κινούνται σε τροχιά γύρω από το αρχαίο άστρο Καπτέιν, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο ηλιακό μας σύστημα, σε απόσταση μόλις 13 ετών φωτός.

Οι σκουληκότρυπες θα στέλνουν… e-mail!

Νέα θεωρία για τις περίφημες κοσμικές πύλες που επιτρέπουν τα ταξίδια στον χωροχρόνο
Οι σκουληκότρυπες θα στέλνουν… e-mail!
Ισως στο μέλλον ο άνθρωπος να στέλνει μηνύματα στον χωροχρόνο μέσα από τις σκουληκότρυπες


Οι ειδικοί τις ονόμασαν «σκουληκότρυπες» και στην πραγματικότητα είναι εξισώσεις πεδίου του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα. Θεωρητικώς οι σκουληκότρυπες είναι σήραγγες που συνδέουν σημεία του χωροχρόνου. Με απλά λόγια, αν κάποιος εισέλθει σε μια σκουληκότρυπα, ας πούμε λίγο έξω από τη Γη, μπορεί σε χρόνο dt να βρεθεί σε ένα απομακρυσμένο σημείο του Γαλαξία ή και του Σύμπαντος - υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν χιλιάδες ή εκατομμύρια έτη για να φτάσει ως εκεί.

Το χρονικό δυο προαναγγελθέντων πλανητικών θανάτων

Σκηνές από το μέλλον της Γης
Credit: David A. Aguilar (CfA)
Στην καλλιτεχνική απεικόνιση, ο καταδικασμένος κόσμος Kepler-56b διαλύεται από τη βαρύτητα και καταναλώνεται από το γερασμένο άστρο του. Νέα έρευνα δείχνει ότι ο Κέπλερ-56b θα πρέπει να καταβροχθησθεί από το άστρο του σε περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο αμφιθαλής αδελφός του Kepler-56c θα πρέπει να καταναλωθεί σε 155 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη φορά που δύο γνωστοί εξωπλανήτες σε ένα ενιαίο σύστημα έχουν προβλεπόμενο «χρόνο θανάτου.»

Μια βίαιη, σύνθετη σκηνή από σμήνη γαλαξιών που συγκρούονταιCredit: Van Weeren, et al.; Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF; NASA.
Σύγκρουση γαλαξιακών σμηνών MACS J0717 3745, περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Το φόντο προέρχεται από εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble· το μπλε είναι εικόνα ακτίνων-Χ από το Chandra, και το κόκκινο είναι από το VLA (Very Large Array / Πολύ Μεγάλη Σειρά) εικόνα σε ράδιο.

Σαν σήμερα 4 Ιουνίου 780

780,
γίνεται στην Κίνα η πρώτη ιστορική καταγραφή έκλειψης Ηλίου.
Φωτογραφία ολικής έκλειψης του 1999
To-New-Sas

ΠΗΓΗ: en.wikipedia.org

Εξωπλανήτες «ναπολιτάνες» έρχονται σε τρεις γεύσεις
J. Jauch
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι εξωπλανήτες μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες - γήινοι, γίγαντες αερίου, και μεσαίου μεγέθους "νάνοι αερίου" - με βάση το πώς τα άστρα τους, έχουν την τάση να εμπίπτουν σε τρεις διακριτές ομάδες που ορίζονται από τη σύνθεσή τους. Και οι τρεις απεικονίζονται στη καλλιτεχνική απεικόνιση. 

Υπέροχες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Credit: NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration


Μερικές υπέροχες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble [σε υψηλή ανάλυση 1080p!]
Γαλαξίες: 1: Arp 273 (0:36) 2: Μεσιε 66 (4:48) 3: NGC 2841 (7:43) 4: M104 (Γαλαξίας Σομπρέρο) (9:43) 5: Το εξαιρετικά Βαθύ Πεδίου του Hubble (10: 56)

Παρακολουθήστε το σε Υψηλή Ανάλυση 1080p + Πλήρη Οθόνη!;-) 
Απολαύστε το

To-New-Sas

ΠΗΓΗ: youtube.com

Οι αστρονόμοι βρίσκουν ένα νέο είδος πλανήτη: Τη «μέγα-Γη»

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα «μέγα-Γη» ο Kepler-10c κυριαρχεί στο προσκήνιο στη καλλιτεχνική απεικόνιση. Ο αμφιθαλής αδελφός του, "κόσμος από λάβα", ο Kepler-10b, βρίσκεται στο φόντο. Και οι δύο σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι σαν τον ήλιο. Ο Kepler-10c έχει διάμετρο περίπου 18.000 μίλια (28.980 χλμ.), 2,3 φορές μεγαλήτερη απ' όσο η Γη, και ζυγίζει 17 φορές περισσότερο. Ως εκ τούτου, έχει όλα τα στερεά στοιχεία, αν και μπορεί να έχει μια λεπτή ατμόσφαιρα που παρουσιάζεται εδώ ως αραιά σύννεφα.

«Άγριος» διαστημικός καιρός μπορεί να καταδικάσει τη πιθανή ζωή σε κόκκινους-νάνους πλανήτες

Credit: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics
Η καλλιτεχνική απεικόνιση παρουσιάζει έναν υποθετικό εξωγήινο κόσμο σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο αστέρι νάνο. Αν και είναι στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου, αυτός ο πλανήτης αντιμετωπίζει ένα ακραίο διαστημικό περιβάλλον που αφαιρεί την ατμόσφαιρα και τη δημιουργία ισχυρού σέλας. Από τη στιγμή που υποβάλλονται σε αυτές τις σκληρές φυσικές συνθήκες, οι κόκκινοι-νάνοι πλανήτες μπορεί να μην είναι κατοικήσιμοι μετά από όλα αυτά, έτσι και η ζωή στο σύμπαν μπορεί να είναι ακόμη πιο σπάνια από ό, τι νομίζαμε.

Ανακαλύφθηκε σουπερνοβα από το πρόγραμμα ανίχνευσης πραγματικού χρόνου SN χρησιμοποιώντας DECam


SNe - Supernovae (σουπερνοβα) ανακαλύφθηκε από το πρόγραμμα ανίχνευσης πραγματικού χρόνου SN χρησιμοποιώντας DECam (Dark Energy Camera)

F. Forster, J.C. Maureira, J. San Martin, G. Cabrera, Eduardo Vera (CMM), Mario Hamuy, S. Gonzalez-Gaitan, Lluis Galbany, Th. de Jaeger (DAS), Joseph Anderson (ESO), Giuliano Pignata (UNAB), and R. Chris Smith (CTIO)


Δείτε ATEL 5949 (ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός) και ATEL 5956

BEL | 10 23 12.303 | -06 36 04.261 | Blind14A_10_N6_2808-0986

To-New-Sas

ΠΗΓΗ: ctio.noao.edu

Οι γαλαξίες κεραίες «ξαναγεμίζουν»


Credit: ESA/Hubble & NASA

Μια πράσινη λάμψη από τον Ήλιο
4 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Daniel López (El Cielo de Canarias)

Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Μεγάλη Δίνη

Credit: ESA / Hubble της NASA &
Αναγνώριση: Flickr χρήστη Det58

Εκρηκτικό πείραμα δημιουργεί μίνι σουπερνόβα


Ένα άστρο εκρήγνυται στη Γη
(Πηγή: J. Meineke et al.) 
Το ωστικό κύμα της έκρηξης 300 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά την πυροδότηση

Οξφόρδη
Ακτίνες λέιζερ 60 δισεκατομμύρια φορές πιο ισχυρές από έναν δείκτη λέιζερ χρησιμοποιήθηκαν στην Οξφόρδη για τη δημιουργία ενός σουπερνόβα εργαστηρίου.

Ηλιακή έκρηξη πλάσματος 27 Μαΐου 2014

To-New-Sas

Σπίτι με θέαCopyright ESA/NASA

Φεισμπουκ

Τουιτερ