Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Το Χιούστον υπό αστραπές όπως φαίνεται από το διάστημα
To-New-Sas

ΠΗΓΗ: vine.co

Παράξενη καταιγίδα στην ΟκλαχόμαΗ καταιγίδα στη δυτική Οκλαχόμα στις 23 Ιουνίου 2014 παρήγαγε εκατοντάδες "ξωτικά" φαινόμενα, αλλά και μερικά σπάνια φαινόμενα που ονομάζονται αρνητικά "ξωτικά".

Πειράματα στο Διάστημα

Τι «δοκιμάζουν» στο Διεθνή Σταθμό

Ο Ήλιος 23-27/6 2014
To-New-Sas

Χάρτης βαρύτητας της Σελήνης
Ένας υψηλής ανάλυσης χάρτης βαρύτητας με βάση τα στοιχεία από το GRAIL, επικαλύπτονται με το έδαφος βάση του υψόμετρου LRO (LOLA) και τα δεδομένα από την κάμερα (LROC). Η θέα είναι νότια, με το νότιο πόλο κοντά στον ορίζοντα πάνω αριστερά και την ημισέληνο της Γης σε απόσταση. Ο τερματισμός "διασχίζει" το ανατολικό χείλος της λεκάνης του Σρέντιγκερ. Η βαρύτητα είναι ζωγραφισμένη πάνω στις περιοχές που βρίσκονται μέσα ή κοντά στην νυχτερινή πλευρά. Το κόκκινο αντιστοιχεί σε υπερβολική μάζα και το μπλε στα ελλείμματα μάζας.

Αστρονομικά φαινόμενα 28 Ιουνίου 2014

To-New-Sas

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Ο κομήτης 67P/Τσουριούμοφ-ΓκερασιμένκοΟ κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko

Η Αθηνά θα μελετήσει το ζεστό και ενεργητικό Σύμπαν
Copyright ESA/AOES Medialab
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός ενεργού γαλαξία.
Εντύπωση καλλιτέχνη, ενός γαλαξία που κυκλοφορεί υλικό μέσω δύο ισχυρών πιδάκων (φαίνεται σε κόκκινο / πορτοκαλί), καθώς και μέσω των εκροών ευρείας γωνίας (εμφανίζονται σε γκρι / μπλε). Και οι δύο πίδακες και εκροές οδηγούνται από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία. Οι μαύρες τρύπες, οι οποίες παραμονεύουν απαρατήρητες στα κέντρα σχεδόν όλων των γαλαξιών, θεωρούνται ως ένα από τα κλειδιά για την κατανόηση του σχηματισμού των γαλαξιών και την εξέλιξη τους.

Συσσωμάτωμα γαλαξιών δοκιμάζουν πιο σκληρά τη γενική σχετικότητα
Credit: BOSS/U. Portsmouth
Περισσότεροι από 600.000 γαλαξίες από την έρευνα BOSS χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της αντοχής της βαρυτικής αλληλεπίδρασης των γαλαξιών, εξαιρετικά μακριά ο ένας από τον άλλον. Αυτή είναι μια οπτική αναπαράσταση της μέτρησης., το ποσό που οι κύκλοι είναι παραμορφωμένοι ή στριμωγμένοι από τους τέλειους ομόκεντρους δακτυλίους, δείχνει την ταχύτητα που οι γαλαξίες πέφτουν ο ένας προς τον άλλο και ως εκ τούτου, τη δύναμη των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων.

Το Curiosity ταξιδεύει μέσα από τους αρχαίους παγετώνες του Άρη

Credit: CTX-MRO-NASA/Google maps
Αριστερά: Λοβώδεις γραμμικές μορφολογίες στα ψηλότερα σημεία του Αιολίς Μονς (Aeolis Mons) διαμορφώθηκαν από την παγετώδη δραστηριότητα στο παρελθόν. Δεξιά: ο παγετώνας Breiðamerkurjökull, Ισλανδία, τα επίγεια αναλογικά απομεινάρια των παγετώνων εντοπίζονται στον κρατήρα Gale.

Το STEREO της NASA χαρτογραφεί πολύ μεγαλύτερη ηλιακή ατμόσφαιρα από ό, τι έχει παρατηρηθεί προηγουμένως
Σε πλήρη ανάλυση
Image Credit: NASA/STEREO
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτές τις παρατηρήσεις της ατμόσφαιρας του ήλιου (το φωτεινό φως του ίδιου του ήλιου εμποδίζεται από τον μαύρο κύκλο στη μέση) από το Ηλιακό Επίγειο Παρατηρητήριο της NASA στις 5 Αυγούστου, 2007, για τον καθορισμό των εξωτερικών ορίων της ηλιακής ατμόσφαιρας, η κορώνα.

Είναι μικρότερη η ταχύτητα του φωτός στο κενό ;Ο φυσικός James Franson του Πανεπιστημίου του Maryland έχει προκαλέσει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας δημοσιεύοντας στο περιοδικό (με κριτές) New Journal of Physics, ένα άρθρο με τίτλο «Apparent correction to the speed of light in a gravitational potential», στο οποίο υποστηρίζει πως η ταχύτητα του φωτός στο κενό μπορεί να γίνει μικρότερη σε σχέση με την αποδεκτή τιμή (299 792 458 m/s), λόγω των διορθώσεων που προκύπτουν εξαιτίας της πόλωσης του κενού – ένα φαινόμενο που προβλέπει η κβαντική ηλεκτροδυναμική – και του βαρυτικού δυναμικού.


Μια σειρά διαδοχικών εικόνων του σουπερνόβα SN1987A, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, στο χρονικό διάστημα 15 ετών από το 1994 έως το 2009. Οι προκλητικοί ισχυρισμοί σχετικά με την ταχύτητα του φωτός βασίζονται στα δεδομένα που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο του 1987, όταν έγινε αντιληπτή η έκρηξη του SN1987A

Αστρονομικά φαινόμενα 27 Ιουνίου 2014

To-New-Sas

Αστρονομικά φαινόμενα 27 Ιουνίου 2014


To-New-Sas

Αυτοφωτογραφία Αρειανής επετείου
27 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: NASAJPL-CaltechMSSS

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

"Ανακάλυψε σπάνια έκρηξη σουπερνόβα"ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής και ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Η πυρηνική και σωματιδιακή φυσική τη Δευτέρα στο «Δημόκριτο»Φόρουμ για την Επιστήμη
H γεωργία, η πυρηνική φυσική και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι μερικά από τα αντικείμενα της πολυθεματικής εκδήλωσης


Αθήνα
Οι τελευταίες εξελίξεις στην πυρηνική και σωματιδιακή φυσική θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα από ερευνητές του CERN και άλλων φορέων στο 2ο Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον  «Δημόκριτο» μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Δοκιμή ελεύθερης πτώσης για το διάδοχο του διαστημικού λεωφορείου


Πέφτει πέφτει το Orion
(Πηγή: NASA/Rad Sinyak) 
Το Orion απελευθερώθηκε από στρατιωτικό αεροσκάφος σε ύψος 35.000 ποδών


Φίνιξ. Αριζόνα
Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε στην έρημο της Αριζόνα η δοκιμή των αλεξίπτωτων του Orion, της διαστημικής κάψουλας που θα μεταφέρει τους Αμερικανούς στους αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

Νέα δεδομένα για το σωματίδιο HiggsΕπιβεβαιώθηκε η διάσπασή του προς φερμιόνια

Για πρώτη φορά ανιχνεύεται η απευθείας διάσπαση του μποζονίου Higgs σε φερμιόνια, κάτι που ενισχύει το γεγονός ότι το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε το 2012, συμπεριφέρεται με τον τρόπο που προβλέπει το Καθιερωμένο Πρότυπο των στοιχειωδών σωματιδίων.

Αερόστατο για διαστημικό τουρισμόWorld View/J. Martin Harris
Κατά τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, Τζέιν Πόιντερ, η εν λόγω πτήση αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα που φέρνει τη World View ένα βήμα πιο κοντά στο να προσφέρει μια «εμπειρία ζωής» στους «ταξιδιώτες» (Voyagers) της (όπως χαρακτηρίζει η εταιρεία τους πελάτες της).


Την επιτυχή ολοκλήρωση δοκιμαστικής πτήσης μίας μικρότερης έκδοσης του αεροστάτου της για διαστημικούς τουρίστες ανακοίνωσε η εταιρεία World View (Αριζόνα). Όπως έγινε γνωστό, το αερόστατο έφτασε σε ύψος άνω των 32 χιλιομέτρων.

Δημιουργία κηλίδας 26/5 - 23/6 2014

To-New-Sas

Πως «χτίστηκαν» οι Πυλώνες της Δημιουργίας;
Μια προσομοίωση έδειξε πώς δημιουργήθηκε το εντυπωσιακό εργοστάσιο άστρων
Δείτε ένα βίντεο για τους εντυπωσιακούς Πυλώνες της Δημιουργίας που πιθανώς να δημιουργήθηκαν μέσα σε μια γιγάντια φυσαλίδα

Πόρτσμουθ 
Στο νεφέλωμα του Αετού υπάρχει μια περιοχή που έγινε διάσημη από μια φωτογραφία του Hubble. Πρόκειται για μια περιοχή που αποτελείται από τρεις στήλες κοσμικής πυκνής ύλης οι οποίες λειτουργούν στην ουσία ως ένα εργοστάσιο νέων άστρων. Μια νέα προσομοίωση δείχνει το πώς δημιουργήθηκαν οι «Πυλώνες της Δημιουργίας» όπως ονόμασαν οι επιστήμονες αυτές τις στήλες.

Το πιο «μαύρο» γαλαξιακό κέντρο στο Σύμπαν
Οχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις τεράστιες μελανές οπές εντοπίστηκαν στο κέντρο μακρινού γαλαξία
Το πιο «μαύρο» γαλαξιακό κέντρο στο Σύμπαν
Οπως διαπιστώνεται στο κέντρο ορισμένων γαλαξιών βρίσκονται περισσότερες από μια μαύρες τρύπες

Κεηπ Τάουν 
Oχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις τεράστιες μελανές οπές και μάλιστα πολύ κοντά τη μία στην άλλη ανακάλυψαν αστρονόμοι στο κέντρο ενός μακρινού γαλαξία, σε απόσταση περίπου 4.3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα τέτοιο «σφιχτό» κοσμικό τρίο υπερβαρέων βαρών στην ‘καρδιά' ενός γαλαξία στο σύμπαν.

Γειτονικός πλανήτης ίσως να είναι κατοικήσιμος

… μπορεί να φιλοξενεί ζωή
Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη Gliese 832c


Ένα νέο πλανήτη ανακάλυψαν οι αστρονόμοι, ο οποίος βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από το άστρο του, στην κατάλληλη δηλαδή απόσταση ώστε το νερό στην επιφάνειά του να μπορεί να έχει υγρή μορφή. Το αξιοπρόσεκτο με τον Gliese 832c, όπως ονομάστηκε ο πλανήτης, είναι πως βρίσκεται σχετικά δίπλα μας, τουλάχιστον συγκριτικά με τις αχανείς αποστάσεις στο Γαλαξία.

Αστρονομικά φαινόμενα 26 Ιουνίου 2014

To-New-Sas

Συνδυασμός από τη θάλασσα
26 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Mike Black

Σαν σήμερα 26 Ιουνίου 1730

1730, 
γεννιέται ο Γάλλος αστρονόμος Σαρλ Μεσιέ (Charles Messier), γνωστός για την σύνταξη του ομώνυμου καταλόγου ουρανίων αντικειμένων.
Σαρλ Μεσιέ

To-New-Sas

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

DES13S2cmm: ένα από τα λαμπρότερα σουπερνόβαΜία από τις πιο ισχυρές και φωτεινές εκρήξεις σούπερ-νόβα (υπερκαινοφανών άστρων), που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στο σύμπαν, εντόπισε ένας νεαρός Ελληνας ερευνητής στη Βρετανία. Μάλιστα, η παρατήρηση της «εξωτικής» έκρηξης εγκαινίασε το νέο πρόγραμμα «Έρευνας Σκοτεινής Ενέργειας» (Dark Energy Survey-DES), καθώς οι σχετικές εικόνες της σούπερ-νόβα ήσαν από τις πρώτες του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος, που ξεκίνησε πρόσφατα.

Μυστηριώδες σήμα ακτίνων-Χ ιντριγκάρει τους αστρονόμους

Εικόνες ακτίνων-Χ του γαλαξιακού σμήνους Περσέα
(Credit: Chandra: NASA/CXC/SAO/E.Bulbul, et al.; XMM: ESA)

Το γαλαξιακό σμήνος του Ηρακλή

25 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Ken Crawford

Νέο είδος σκόνης ανακάλυψαν στην Αρειανή ατμόσφαιρα


Μια ομάδα Γάλλων και Ρώσων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων τρεις ειδικοί από τη Μόσχα, Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας, έχει ανακαλύψει μία νέα ιδιομορφία στην Αρειανή ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες είχαν αναλύσει τα δορυφορικά δεδομένα που αποκτήθηκαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σωματίδια της σκόνης στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μπορεί να είναι δύο τύπων. Το επιστημονικό άρθρο το οποίο παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας λεπτομερώς, έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Ίκαρος.

Από το παλαιότερο προς το νεότερο: μια σειρά από «βρεφοκομεία» άστρων

Copyright ESA/Herschel/PACS/SPIRE/HOBYS Key Programme consortium

Παρατήρηση Προειδοποίησης: μακρινό μπλαζαρ 3C 454.3 σε ξέσπασμα και είναι ορατό σε ερασιτεχνικά τηλεσκόπια

Το μπλάζαρ 3C 454.3 φωτογραφήθηκε από το πρόγραμμα "Έρευνα: Sloan Digital Sky (Ψηφιακός Ουρανός)". Αυτό είναι επί του παρόντος σε κατάστασης έκρηξης και σχεδόν τόσο φωτεινό όσο το αστέρι ακριβώς πάνω από αυτό. Και τα δύο αντικείμενα είναι στο μέγεθος +13,6.

Θέα η Ελλάδα
Copyright ESA/NASA

Και όμως στον Ηλιο, βρέχει!

Το εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε σε βίντεο
photo credit: (Royal Astronomical Society) 
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο της ηλιακής βροχής.


Δουβλίνο 
Ομάδα επιστημόνων του Trinity College στο Δουβλίνο μελέτησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά φαινόμενα στον Ηλιο, τις βροχές πλάσματος που ξεσπούν στο μητρικό μας άστρο.

Οι μυρωδιές του Σύμπαντος
Η NASA δημιούργησε στο εργαστήριο το... άρωμα του Τιτάνα
Τα χημικά στοιχεία πλανητών και δορυφόρων τα οποία συνδέονται και με τις μυρωδιές τους αναζητούν οι επιστήμονες

Στη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων «Futuruma» ο καθηγητής Φάρνσγουορθ κατασκεύασε το «Smell-O-Scope», μια μηχανή που επιτρέπει στους χρήστες της να... μυρίζουν άστρα και πλανήτες. Ερευνητές της NASA υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα παρόμοιο σύστημα με το οποίο κατάφεραν να αναδημιουργήσουν το (ατμοσφαιρικό) άρωμα του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, του Τιτάνα.

Διεθνής φοιτητική αποστολή «χρονοκάψουλας» στον Κόκκινο Πλανήτη

Μια χρονοκάψουλα με μηνύματα φωτογραφίες και βίντεο θα σταλεί στον Κόκκινο Πλανήτη
Δείτε ένα βίντεο για την χρονοκάψουλα που θα ταξιδέψει στον ΑρηΜασαχουσέτη 
Φοιτητές του ΜΙΤ και άλλων μεγάλων πανεπιστημίων των ΗΠΑ συνεργάζονται για την κατασκευή μιας χρονοκάψουλας η οποία θα περιέχει εκατομμύρια μηνύματα, φωτογραφίες, ηχητικά αρχεία και βίντεο που θα στείλουν οι φίλοι του Διαστήματος. Η κάψουλα αυτή θα ταξιδέψει στον Αρη ώστε να έρθει σε επαφή με τον ανθρώπινο πολιτισμό όποιος… ντόπιος βρει και ανοίξει την κάψουλα.

Σαν σήμερα 25 Ιουνίου 1894

1894,
γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Χέρμαν Όμπερθ (Hermann Oberth), ένας από τους θεμελιωτές της πυραυλικής και της αστροναυτικής.

To-New-Sas

ΠΗΓΗ: lefobserver.blogspot.gr

Βροχή μετεωριτών το βράδυ της Παρασκευής

Τις πρώτες πρωινές ώρες πριν από την αυγή της Παρασκευής 27 Ιουνίου, ο νυχτερινός ουρανός θα γεμίσει από την ετήσια βροχή των μετεωριτών Βοωτίδες.

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Η ζώνη του Ωρίωνα ανατέλλει μέσα από την ατμόσφαιρα

Image Credit: NASA

Το DNA του Τιτάνα είναι αρχαιότερο από τον Κρόνο
Τα δομικά συστατικά του δορυφόρου ανήκουν στον αρχέγονο δίσκο ύλης του ηλιακού συστήματος
Η προέλευση του Τιτάνα είναι διαφορετική και πολύ αρχαιότερη από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα


Σαν Αντόνιο 
Μια ακόμη εντυπωσιακή ανακάλυψη για τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, έκαναν οι επιστήμονες. Εντόπισαν την καταγωγή των δομικών του υλικών η οποία δεν σχετίζεται όμως με τον Κρόνο αλλά με τον αρχέγονο δίσκο κοσμικής ύλης του ηλιακού μας συστήματος.

Η ανακάλυψη
Ο Τιτάνας βρίσκεται σύμφωνα με τους ειδικούς σε μια ατμοσφαιρική και γεωλογική κατάσταση παρόμοια με εκείνη της πρώιμης Γης και για αυτό αποτελεί μόνιμο στόχο παρατήρησης των επιστημόνων. Διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι τα δομικά υλικά από τα οποία αποτελείται ο Τιτάνας όπως το άζωτο και άλλα στοιχεία της ατμόσφαιρας του δεν προέρχονται από τον Κρόνο όπως θα ανέμενε κάποιος αλλά προϋπήρχαν του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών του ηλιακού μας συστήματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα δομικά υλικά του Τιτάνα δημιουργήθηκαν μέσα στον δίσκο κοσμικής ύλης (αέρια, σκόνη κλπ) που σχηματίστηκε γύρω από τον Ηλιο μετά τη γέννηση του μητρικού μας άστρου. Του δίσκου ο οποίος τροφοδότησε με υλικά τους πλανήτες, τους δορυφόρους και τα υπόλοιπα αντικείμενα (κομήτες, αστεροειδείς) του ηλιακού μας συστήματος. Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική αφού ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος.
Η Γη
Επιπλέον προσφέρει σημαντικά στοιχεία και για την προέλευση ορισμένων στοιχείων της Γης όπως το άζωτο. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί θεωρούν ότι βασική πηγή του αζώτου στον πλανήτη μας ήταν παγωμένη αμμωνία που βρισκόταν σε κομήτες. Ομως τα νέα ευρήματα δημιουργούν νέες σκέψεις στους επιστήμονες που εξετάζουν τώρα την περίπτωση και το γήινο άζωτο να προέρχεται από τον αρχέγονο δίσκο ύλης του ηλιακού μας συστήματος. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal»
ΠΗΓΗ: tovima.gr

Το μποζόνιο Χιγκς περνά την εξακρίβωση στοιχείωνΝέα πειράματα επιβεβαιώνουν τον εντοπισμό του το 2012 στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC)
Τα δεδομένα της μελέτης προήλθαν από τον γιγάντιο ανιχνευτή CMS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, εδώ στο στάδιο της συναρμολόγησης

Γενεύη 
Το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε το 2012 στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) πρέπει όντως να είναι το μποζόνιο Χιγκς, εξάρτημα του μηχανισμού που δίνει στην ύλη τη μάζα τους. Η επιβεβαίωση έρχεται από πειράματα που έδειξαν ότι το περίφημο μποζόνιο διασπάται απευθείας σε φερμιόνια, τα σωματίδια που συνθέτουν την ύλη.

Ένα περίεργο σουπερνοβα στον NGC 2441

Credit: ESA/Hubble & NASA
Απόδειξη: Nick Rose

Σαν σήμερα 254 Ιουνίου 1983
1983
η Σάλι Ράιντ, 32 χρόνων, φυσικός, που συμμετέχει στο πλήρωμα του διαστημόπλοιου Τσάλεντζερ, περνά στην ιστορία ως η πρώτη Αμερικανίδα, που πέταξε στο διάστημα.


To-New-Sas

ΠΗΓΗ: en.wikipedia.org

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου 1915

1915,
γεννιέται ο Φρέντ Χόιλ (Fred Hoyle) Βρετανός αστρονόμος, αστροφυσικός και μαθηματικός. Αν και δεν τιμήθηκε ποτέ με βραβείο Νόμπελ εφηύρε την φράση "Μεγάλη Έκρηξη" (Big Bang), για να περιγράψει την έκρηξη με την οποία γεννήθηκε το σύμπαν, ενώ επίσης ήταν ο πρώτος, που συνειδητοποίησε ότι όλα τα χημικά στοιχεία δημιουργούνται μέσα στα αστέρια από την νουκλεοσύνθεση.


To-New-Sas

ΠΗΓΗ: found0bjects.blogspot.gr

Ενα άστρο σκέτο διαμάντι!
ντοπίστηκε λευκός νάνος 100% κρυσταλλοποιημένος
Credit: (B. Saxton-NRAO/AUI/NSF)
Καλλιτεχνική απεικόνιση του μικρού λευκού νάνου που κινείται σε τροχιά γύρω από το μεγαλύτερο άστρο νετρονίου και έχει μετατραπεί σε διαμάντι.


Ουσκόνσιν 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μιλγουόκι χρησιμοποιώντας ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια όπως τα GBT και VLBA έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Εντόπισαν σε απόσταση 900 ετών φωτός από τη Γη ένα λευκό νάνο με ξεχωριστά χαρακτηριστικά.Εχει μέγεθος παρόμοιο με της Γης και σύμφωνα με τους ερευνητές έχει μετασχηματιστεί σε ένα γιγάντιο... διαμάντι!

Διάρκεια αποστολής του Curiosity = 1 αρειανό έτος
Selfie του διαστημικού ρόβερ Curiosity

Το νεφέλωμα Ίριδα σε πεδίο σκόνης
24 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Mikel Martínez

Αστρονομικά φαινόμενα 24 Ιουνίου 2014

To-New-Sas

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Το νεφέλωμα και ο Βετελγόζης
Το νεφέλωμα γύρω από τον Βετελγόζη - στον προστιθέμενο μαύρο δίσκο, καλύπτει μέχρι και τον ίδιο τον Βετελγόζη, έχει διάμετρο γύρω στις εξήντα φορές την τροχιά της Γης. Λαμβάνονται από την κάμερα υπερύθρων VISIR

To-New-Sas

Μυστηριώδες «μαγικό νησί» εμφανίζεται στον Τιτάνα του Κρόνου

Ενα τεράστιο αντικείμενο εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς σε μια θάλασσα του δορυφόρου
Στην θάλασσα Ligeia Mare του Τιτάνα έκανε την εμφάνιση του το μυστηριώδες αντικείμενο
Ο κύκλος του μεθανίου στον Τιτάνα είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με του υδρολογικού κύκλου της Γης και το μόνο άλλο γνωστό, ότι περιλαμβάνει σταθερά συστήματα επιφανειακών υγρών, όπως αυτή η βόρεια πολική θάλασσα «Ligeia Mare». Η αποστολή Cassini έχει χαρακτηρίσει την επιφάνεια της υγρής απογραφής του Τιτάνα και τη Ligeia Mare, είναι πλέον γνωστό ότι έχουν μικτή σύνθεση μεθανίου, αιθανίου και διαλυμένο άζωτο. Η θάλασσα φαίνεται ήρεμη παντού στους 90 Κέλβιν (-183.15ºC) στον βόρειο πολικό χειμώνα, αλλά στις 10, Ιουλίου 2013, ανακαλύφθηκαν παροδικά χαρακτηριστικά. Τα δυναμικά φαινόμενα αναμένεται να εμφανιστούν με αυξημένη συχνότητα και ένταση το 2017 στο βόρειο ηλιοστάσιο το καλοκαίρι, και θα δώσει στο Cassini την ευκαιρία να αρχίσει να χαρακτηρίζει τη φύση των ενεργειακών διαδικασιών σε αυτές τις ξένες θάλασσες. Αυτή η εικόνα έχει τροποποιηθεί για την αισθητική και παρουσιάζεται σε ψευδές χρώμα.

To ουράνιο τόξο του Σείριου
Το εντυπωσιακό φαινόμενο κατέγραψε ερασιτέχνης αστροφωτογράφος
Το εντυπωσιακό ουράνιο τόξο του Σείριου

Λαχόρη 
Ο Σείριος είναι το λαμπρότερο άστρο στον νυχτερινό ουρανό με. Βρίσκεται σε απόσταση 8.57 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός. Το όνομά του προέρχεται από το ελληνικό "σείριος" που σημαίνει "φωτεινός".

Πείραμα κβαντομηχανικής δοκιμάζει τη βαρύτητα του Νεύτωνα
Μια νέα τεχνική επέτρεψε σε διεθνή ομάδα ερευνητών να μετρήσει με ακρίβεια τη βαρυτική σταθερά G
Δύο και πλέον αιώνες μετά το νόμο του Νεύτωνα για τη βαρύτητα, νέα μέθοδος για τη μέτρηση της σταθεράς G


Φλωρεντία 
Μια νέα πειραματική τεχνική που αξιοποιεί τους νόμους της κβαντομηχανικής επέτρεψε σε διεθνή ομάδα ερευνητών να μετρήσει με ακρίβεια τη βαρυτική σταθερά G, γνωστή από το νόμο της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα. Εφόσον βελτιωθεί, η κβαντική μέθοδος θα μπορούσε να δείξει αν η σταθερά G ισχύει όντως παντού και πάντα. 

Κοντινά νέφη σκόνης στον Γαλαξία μας

Credit: NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team STScI/AURA)
Acknowledgment: P. McCullough (STScI)

Παρατηρητήριο στο Μεξικό εγκαινιάζει νέα εποχή στην αστρονομία ακτίνων γ

NASA
Το ερώτημα που σχετίζεται με τις TeV ακτίνες γ αφορά στην προέλευσή τους. Για να αγγίξουν αυτές τις ενέργειες, θα πρέπει να επιταχύνονται από εξαιρετικά ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά ή βαρυτικά πεδία, όπως οι μαύρες τρύπες, χωρίς όμως αυτό να είναι διαπιστωμένο.Ένα νέο παρατηρητήριο έχει αρχίσει τη λειτουργία του στα βουνά του Μεξικό με σκοπό να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης φυσικής. Πρόκειται για το HAWC (High Altitude Water Cherenkov), στο οποίο εγκαθιστώνται ογκώδεις δεξαμενές καθαρού νερού στο υψόμετρο των 4.100 μέτρων. Όταν ολοκληρωθεί, το HAWC θα αποτελείται από ένα δίκτυο 300 κυλινδρικών δεξαμενών, ύψους πέντε μέτρων και διαμέτρου επτά η καθεμία,  μέσω των οποίων οι επιστήμονες ευελπιστούν να μελετήσουν τα πιο ενεργά φωτόνια που έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα.

Οι αστρονόμοι διαπερνούν τα γαλαξιακά σύννεφα για να ρίξουν φως σε ανάπτυξη μαύρης τρύπας
Credit: Ann Feild/Space Telescope Science Institute
Αυτό είναι ένα παράδειγμα φυσικής, χωρικής και χρονικής εικόνας για τις εκροές που προέρχονται από την περιοχή της εξαιρετικά τεράστιας μαύρης τρύπας στο γαλαξία NGC 5548. Η συμπεριφορά της πηγής εκπομπής σε πέντε εποχές εμφανίζονται κατά μήκος του άξονα του χρόνου. Οι σκοτεινές περιοχές βρίσκονται περίπου 0,03 έτη φωτός (0,01 parsecs) από την πηγή εκπομπής και φαίνεται μόνο το 2011 και το 2013 (είναι πολύ ισχυρότερη το 2013). Το συστατικό εκροής 1 δείχνει τις πιο δραματικές αλλαγές απορρόφησή της. Οι διαφορετικές παρατηρούμενες ιοντικών ειδών εκπροσωπούνται ως χρωματιστές ζώνες.

Το Hubble βρίσκει ότι οι νάνοι γαλαξίες σχηματίζονται περισσότερο από το "δίκαιο μερίδιo" των άστρων στο σύμπαν

ΠΡΟΪΏΝ πεδίου, περιέχει μακρινούς νάνους γαλαξίες που σχηματίζουν αστέρια με ένα απίστευτο ρυθμό
Photo Credit: NASA, ESA, the GOODS Team, and M. Giavalisco (University of Massachusetts, Amherst)
Αυτή η εικόνα δείχνει μια περιοχή του διαστήματος που περιέχει ένα δείγμα νάνων γαλαξιών που μελετήθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA. Κρύβονται ανάμεσα σε αυτούς τους χιλιάδες γαλαξίες, είναι εξασθενημένοι νάνοι γαλαξίες που κατοικούσαν στο πρώιμο σύμπαν, μεταξύ 2 και 6 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, μια σημαντική χρονική περίοδος όταν τα περισσότερα από τα αστέρια στο σύμπαν σχηματίστηκαν. Μερικοί από αυτούς τους γαλαξίες, υποβάλλονται σε πολύ ​​γρήγορο ρυθμό σχηματισμού άστρων που ονομάζονται «αστρικές εκρήξεις.» Οι αστρονόμοι προσπαθούν να συμπεράνουμε τη συμμετοχή των γαλαξιών, στον σχηματισμό των άστρων σε αυτή την κρίσιμη εποχή της ιστορίας του σύμπαντος. 
Η εικόνα είναι μέρος της Μεγάλης Βαθιάς Έρευνας Παρατηρητηρίου Προέλευσης (ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ).

Τέσσερα λέιζερ πάνω από το Μάουνα Κέα

23 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Jason Chu (IfA Manoa)

Φεισμπουκ

Τουιτερ