Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 5 Ιουλίου 2014

Ο κομήτης 296P/GARRADD

Η πρώτη εικόνα της Γης και από τον δορυφόρο Εξπλορερ VI

Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες στο Lindau – Ανάμεσά τους και ο Έλληνας Δημήτρης Νανόπουλος
Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες του κόσμου στον τομέα των Θετικών Επιστημών συναντώνται στο Λιντάου της Γερμανίας. 
600 φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο ανταλλάσσουν ιδέες με 37 νομπελίστες και άλλους κορυφαίους επιστήμονες. 
Ανάμεσά τους και ο δικός μας Δημήτρης Νανόπουλος.

Το «μάτι» του τυφώνα από το διάστημαΈχετε αναρωτηθεί ποτέ πως είναι να κοιτάς το μάτι του τυφώνα; 
Μυστηριώδες!

Τα νεαρά άστρα ξεχωρίζουν στο υπερηχογράφημαΕξέταση στο κοσμικό μαιευτήριο
(Καλλιτεχνική απεικόνιση: NASA)
Τα άστρα σχηματίζονται απο τη βαρυτική κατάρρευση σύννεφων υδρογόνου


Λέουβεν, Βέλγιο
Ο προσδιορισμός της ηλικίας ενός άστρου είναι δύσκολη υπόθεση, τώρα όμως υπάρχει μια μέθοδος που ξεχωρίζει τα  «νεογέννητα» από τα «έφηβα» αστέρια από τους ήχους που διαδίδονται στο εσωτερικό τους -κάτι σαν το υπερηχογράφημα των μαιευτήρων, λένε οι ερευνητές.

Ο M106 σε ολόκληρο το φάσμα

5 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: X-ray - NASA / CXC / Caltech / P.Ogle et al.
Optical - NASA/STScI, IR - NASA/JPL-Caltech, Radio - NSF/NRAO/VLA

Αστρονομικά φαινόμενα 5 Ιουλίου 2014

To-New-Sas

Διάκριση για τη Βαρβάκειο Σχολή σε διεθνή διαγωνισμό του CERNΜαθητές της Βαρβακείου Σχολής κατά την πρώτη τους επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του CERN, όπου ξεναγήθηκαν, συνομίλησαν με Έλληνες επιστήμονες και φιλοξενήθηκαν στις υποδομές του κέντρου πυρηνικών ερευνών στη Γενεύη.


Επιβιβάστηκαν στο καράβι της γνώσης με στόχο το ταξίδι και όχι την Ιθάκη. Για το θάρρος τους, αλλά και την επιμέλειά τους, επιβραβεύτηκαν. Ο λόγος για τους φερέλπιδες επιστήμονες, μέλη του Ομίλου Φυσικής του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής, που μαζί με ένα σχολείο από την Ολλανδία κέρδισαν σε διεθνή διαγωνισμό που διεξήγαγε το CERN με αφορμή τα 60ά γενέθλιά του. «Δεν είχαμε αγχωθεί, γιατί θεωρούσαμε ότι δεν είχαμε ελπίδες να κερδίσουμε συνομηλίκους μας από χώρες με παράδοση στον κλάδο, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα ή η Γερμανία», αναφέρει στην «Κ» ο 17χρονος Νικόλας Πλασκοβίτης, ένας από τους δέκα «Συντρόφους του Οδυσσέα».

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Το Hubble συνεχίζει την πλήρη αναζήτηση για στόχους του διαστημικού σκάφους «Νέοι Ορίζοντες»
Αυτές οι εικόνες είναι από μια έρευνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble για να βρουν αντικείμενα της ζώνης Kuiper (KBOs) για την υποστήριξη της αποστολής New Horizons της NASA στον Πλούτωνα. Η ζώνη Kuiper είναι ένα πεδίο συντριμμιών από παγωμένα σώματα που έμειναν από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.  (Περισσότερα για την εικόνα: hubblesite.org)

Κοσμική σύγκρουση έσπειρε ζωή στη Γη
Μια «βροχή» θραυσμάτων αστεροειδούς προκάλεσε κρίσιμες αλυσιδωτές αντιδράσεις
H κοσμική σύγκρουση προκάλεσε μια βροχή θραυσμάτων στη Γη η οποία ίσως βοήθησε αποφασιστικά στην εμφάνιση πολλών νέων μορφών ζωής

Λονδίνο 
Η πτώση διαστημικών αντικειμένων στη Γη είναι κατά βάση συνδεδεμένη με μικρότερες ή και μεγαλύτερες καταστροφές.

Μαγνητική «φούσκα» για ομαλή διαστημική προσγείωση
Τα σχέδια αναπτύσσονται από δυο εταιρείες για λογαριασμό της NASA
(Πηγή MSNW) 
Ένα σχέδιο για τη μαγνητική «φούσκα» προστασίας των διαστημοπλοίων που θέλει να αναπτύξει η NASA

Ουάσινγκτον 
Η μαγνητόσφαιρα της Γης – ο χώρος δηλαδή στον οποίο εκτείνεται η επιρροή του μαγνητικού πεδίου της – αποτελεί πηγή έμπνευσης για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο της NASA.

Η Ελλάδα και η Κύπρος (2) 4 Ιουλίου 2014
Ελλάδα
Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Οι πλανήτες ήταν... κηλίδες
Νέα έρευνα ακυρώνει την ανακάλυψη δύο «διάσημων» εξωπλανητών
Καλλιτεχνική απεικόνιση των δύο εξωπλανητών που πιθανότατα δεν υπάρχουν


Πενσιλβάνια 
Το 2007 εντοπίστηκαν δύο εξωπλανήτες ο ένας εκ των οποίων σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον ανακάλυψαν ήταν ο φιλικότερος για τη ζωή εξωπλανήτης που είχε ανακαλυφθεί μέχρι τότε. Όπως είναι επόμενο η ανακάλυψη του είχε χαρακτηριστεί ιστορική.

Ένας ασυνήθιστος κρύος εξωπλανήτης
Ονομάζεται … OGLE-2013-BLG-0341LBb

Εν τω μεταξύ ο Gliese 581d, ο πρώτος φιλόξενος πλανήτης που είχε βρεθεί, τελικά δεν υπήρξε ποτέ!
Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη Gliese 581d , ο οποίος τελικά μάλλον δεν υπάρχει


Όλο και περισσότερο περιπλέκεται το αίνιγμα των εξωπλανητών, καθώς στις νέες ανακαλύψεις ολοένα πιο αξιοπερίεργων σωμάτων, έρχεται πλέον να προστεθεί και η αφαίρεση κάποιων, που κάποτε βρέθηκαν, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ.
Έτσι, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά εντοπίστηκε ένας βραχώδης κρύος εξωπλανήτης, η πρωτοτυπία του οποίου είναι ότι, αν και βρίσκεται σε ένα σύστημα με δύο κοντινά μεταξύ τους άστρα-ήλιους, περιφέρεται όπως η Γη μόνο γύρω από το ένα άστρο.

Σωματίδιο Higgs και αρχέγονα βαρυτικά κύματα (BICEP2)
Είναι ασύμβατες μεταξύ τους οι δυο πρόσφατες ανακαλύψεις;

Αν η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs με μάζα 125 GeV (πριν από δυο χρόνια) μαζί με την ανακάλυψη των αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων του πειράματος BICEP2 (πριν από τρεις μήνες), είναι σωστές τότε … δεν θα έπρεπε να υπάρχουμε. Το σύμπαν θα είχε καταρρεύσει σχεδόν αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη.

Το σύμπαν μας βρίσκεται σε μια «κοιλάδα» δυναμικού ενός πεδίου, που συνδέεται με την συμπεριφορά του μποζονίου Higgs. Υπάρχει επίσης μια βαθύτερη κοιλάδα, αλλά το σύμπαν μας εμποδίζεται στο εισέλθει σ’ αυτήν από τον ψηλότερο «λόφο». Κατά την περίοδο του αρχέγονου κοσμικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος BICEP2, το σύμπαν θα μπορούσε να αποκτήσει την κατάλληλη «ώθηση» ώστε να διαβεί στην επόμενη βαθύτερη κοιλάδα, που θα προκαλούσε την κατάρρευσή του σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Οι παλμοί των άστρων προδίδουν την ηλικία τους
ESO
Η ομάδα εφάρμοσε τη νέα της μέθοδο στην περίπτωση ενός αστρικού σμήνους από νέα άστρα, του NGC 2264, υπολογίζοντας πως στη συγκεκριμένη περιοχή γεννιούνται νέα άστρα για πολύ περισσότερο καιρό από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.Οι παλμοί των άστρων και ιδιαίτερα των νεαρότερων από αυτά, μπορούν να βοηθήσουν για την πιο ακριβή χρονολόγηση της ηλικίας τους,  σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό Science. Mε τον τρόπο αυτό η αστρική σεισμογραφία μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο στη διάθεση των αστρονόμων για τη μελέτη των περιοχών που φανερώνουν έντονη παραγωγή νέων άστρων αλλά και του μηχανισμού της γέννησής τους. 

Ένας αστρικός τόπος γέννησης καταστράφηκε από τους ενεργητικούς απογόνους
Credit: ESO
Αυτή η πλούσια λεπτομερής νέα προβολή από το MPG / ESO 2,2 μέτρων τηλεσκόπιο στο Παρατηρητήριο La Silla της Χιλής, δείχνει το αστέρι στην περιοχή σχηματισμού Gum 15. Αυτό το μικρό γνωστό αντικείμενο βρίσκεται στον αστερισμό Ιστία (Vela), περίπου 3.000 έτη φωτός από τη Γη. Το λαμπερό σύννεφο είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα μιας περιοχής ΗΙΙ. Έχει επίσης μια ομοιότητα με μια πιο διάσημη περιοχή HII, το Τρισχιδές Νεφέλωμα (Μεσιέ 20).

Σαν σήμερα 4 Ιουλίου 1054
4 Ιουλίου 1054. 
Εμφανίζεται ο υπερκαινοφανής Ταύρου ή σουπερνόβα Ταύρου ή ραδιαστέρας Ταύρου.


Εμφανίζεται ο υπερκαινοφανής Ταύρου ή σουπερνόβα Ταύρου ή ραδιαστέρας Ταύρου, κοντά στον αστέρα ζ – Ταύρου, που δημιούργησε το νεφέλωμα «Καρκίνος» (Μ – 1 ή NGC – 1952) του ίδιου αστερισμού, με νηματώδη υφή . 

Αστρονομικά φαινόμενα 4 Ιουλίου 2014To-New-Sas

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό 3 Ιουλίου 2014


To-New-Sas

Φωτεινή μπάλα φωτιάς 30 Ιουνίου 2014


Μια τεράστια μπάλα φωτιάς πέρασε πάνω από τον ουρανό του Wiltshire του Ηνωμένου Βασιλείου στις 30 Ιουνίου 2014 και συνελήφθη από το Παρατηρητήριο Νόρμαν Λόκερ στο Ντέβον στις 02:04 UTC. 

Το γαλαξιακό κέντρο

Ο ωκεανός στο φεγγάρι του Κρόνου θα μπορούσε να είναι τόσο αλμυρός όσο η Νεκρά Θάλασσα
Εχει υψηλότερη αλατότητα από εκείνη της Νεκράς Θάλασσας γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής εκεί
Credit: (NASA/JPL -Caltech/SSI/Univ. of Arizona/G. Mitri/University of Nantes)
Ο υπόγειος ωκεανός του Τιτάνα είναι ιδιαίτερα αλμυρός και πιθανότατα αφιλόξενος για την ζωή.Ναντ 
Μια από τις σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, είναι η ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού. Ομάδα ερευνητών που μελέτησε όλα τα σχετικά δεδομένα και ειδικότερα εκείνα που έχει αποστείλει από τον δορυφόρο το διαστημικό σκάφος Cassini διαπίστωσαν ότι ο υπόγειος ωκεανός του Τιτάνα είναι αλμυρός. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πιθανό ο υπόγειος ωκεανός του Τιτάνα έχει παρόμοια πιθανώς και υψηλότερη αλατότητα από εκείνη της Νεκράς Θάλασσας.

Η Rosetta άρχισε την εξερεύνηση του κομήτη …
… 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο

To διαστημικό σκάφος Rosetta που πλησιάζει στον στόχο του, τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, ανακάλυψε ότι ο κομήτης αφήνει ποσότητα νερού στο διάστημα ίση με 2 μικρά νερό ανά δευτερόλεπτο - παρότι ο κομήτης κινείται σε ένα ψυχρό περιβάλλον, πολύ μακριά από τον Ήλιο, σε απόσταση 583 εκατομμύρια χιλιόμετρα απ’ αυτόν.

Ανέλυσαν τις υπέροχες σπείρες του Μ106
Είναι πίδακες αερίου και άλλης κοσμικής ύλης από το κέντρο του γαλαξία
Στην νέα εικόνα του Μ106 πρωταγωνιστούν οι δύο εντυπωσιακές μπλε-μωβ σπείρες του.

Κατά μήκος του τείχους του Κύκνου

3 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & CopyrightMartin Pugh

Χρησιμοποιώντας τον Δία ως ραντάρ
NASA/JPL/Ted Stryk
O Δίας φιλοξενεί 67 φυσικούς δορυφόρους, εκ των οποίων ο Γανυμήδης, η Ευρώπη και η Καλλιστώ συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες για να έχουν υγρούς ωκεανούς κάτω από την παγωμένη τους επιφάνεια, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ύπαρξη ζωής.Η ακτινοβολία του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος, μπορεί να χρησιμεύσει στην έρευνα για ζωή πέρα από τον πλανήτη μας σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Icarus. Κι αυτό γιατί  τα ραδιοκύματα που εκπέμπει ο γιγάντιος πλανήτης, θα μπορούσαν αφού σαρώσουν την επιφάνεια των δορυφόρων του και ανακλαστούν προς τα πίσω, να ληφθούν από ειδικούς δέκτες, μεταφέροντας πληροφορίες για το εσωτερικό αυτών των κόσμων.

Συγχώνευση γαλαξιών φωτίζει την κοσμική τροφική αλυσίδα
Credit: R. JAY GABANY
Ο γαλαξίας ομπρέλα παίρνει το όνομά του από ένα μυστηριώδες χαρακτηριστικό που φαίνεται αριστερά, ότι τώρα βρέθηκε να είναι στα συντρίμμια από ένα μικρό γαλαξία, μόνο το 50ο μέγεθός του, τεμαχισμένο, εκτός από τη βαρύτητα. Η εικόνα είναι ένας συνδυασμός δεδομένων από το 0,5-μέτρων BlackBird τηλεχειριζόμενο Παρατηρητήριο τηλεσκόπιο και την προηγμένη κάμερα στο 8 μέτρων τηλεσκόπιο Subaru. Το ένθετο δείχνει ένα μικρό σμήνος άστρων ενσωματωμένο στο ρεύμα, που σηματοδοτεί το κέντρο του γαλαξία που διαταράσσεται.

Αστρονομικά φαινόμενα 3 Ιουλίου 2014
To-New-Sas

Αστρονομικά φαινόμενα 3 Ιουλίου 2014


To-New-Sas

Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Το διαστημικό σκάφος Rosetta θα βιώσει έναν ελιγμό διόρθωσης τροχιάς σήμερα.Στιγμιότυπο από το χρονολόγιο

Ο άνθρωπος που μυρίζει ό,τι εκτοξεύεται στο Διάστημα
Μύτη της NASA
Πώς μυρίζει το καπέλο του αστροναύτη; Ο Τζορτζ Όλντριχ ξέρει. 


Χιούστον, Τέξας
Εδώ και 38 χρόνια, ο Τζορτζ Όλντριχ είναι η αφοσιωμένη μύτη της NASA.

Η δουλειά του είναι να ελέγχει τη μυρωδιά κάθε αντικειμένου που προορίζεται να ταξιδέψει στο Διάστημα -μια τυπική μέρα στη δουλειά περιλαμβάνει τον οσφρητικό έλεγχο βιβλίων, γαντιών, ρολογιών και κάθε είδους επιστημονικού εξοπλισμού.

Δορυφόρο για τη μέτρηση του CO2 εκτόξευσε η NASAΧαρτογράφος του άνθρακα
(Φωτογραφία:  NASA TV )
To OCO-2 εκτοξεύτηκε από αεροπορική βάση της Καλιφόρνια


Αεροπορική Βάση Βάντενμπεργκ
Εκτοξεύτηκε με επιτυχία το μεσημέρι της Τετάρτης ο πύραυλος που θα μεταφέρει στο Διάστημα τον δορυφόρο OCO-2 της NASA. Ο δορυφόρος κάνει μετρήσεις και μελέτες για την παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Ο δορυφόρος κάθε 16 ημέρες θα σχεδιάζει και θα στέλνει στη Γη χάρτες με τα επίπεδα συγκέντρωσης.

Η βίαιη ιστορία του νεαρού ήλιου λύνει ένα μυστήριο των μετεωριτών
Copyright ESA/ATG medialab
Ο βίαιος άνεμος φυσά γύρω από τον πρωταστέρα
Μία απεικόνιση του ανέμου με κατεύθυνση προς τα έξω από ένα νεογέννητο αστέρι. Όταν τα ενεργητικά σωματίδια χτυπήσουν το περιβάλλον υλικό, μπορούν να συγκρουστούν με τα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον του άστρου, να το χωρίσουν σε κομμάτια, και να παράγουν νέα στοιχεία.Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το διαστημικό παρατηρητήριο Herschel της ESAγια να εξετάσουν την ταραχώδη γέννηση ενός άστρου σαν τον Ήλιο, βρήκαν αποδείξεις των ισχυρών αστρικών ανέμων που θα μπορούσαν να λύσουν ένα αινιγματικό μυστήριο μετεωριτών στη δική μας περιοχή. 

Οι σκιές του Κρόνου


Copyright NASA/JPL/Space Science Institute

Ένα «απολίθωμα» στα σκαριά


Credit: ESA / Hubble & NASA 
Αναγνώριση: Luca Limatola

NGC 4651: Ο γαλαξίας Ομπρέλα
2 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & CopyrightR Jay Gabany (Blackbird Observatories) 
Collaboration / Συνεργασία::
 C.Foster (Australian Astronomical Obs.), H.Lux (U. Nottingham, Oxford), 

Σαν σήμερα 2 Ιουλίου 1906
2 Ιουλίου 1906. Γεννιέται ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός, γερμανικής καταγωγής Χάνς Μπέτε.

Σαν σήμερα 2 Ιουλίου 1621
2 Ιουλίου 1621. Αφήνει την τελευταία του πνοή ο επιστήμονας και αστρονόμος Θωμάς Χάριοτ.

Αστρονομικά φαινόμενα 2 Ιουλίου 2014

To-New-Sas

Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Γιατί το Σύμπαν είναι ανέκφραστο;Καλλιτεχνική απεικόνιση της διαστημικής κάψουλας «Ορίων» που η NASA σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για αποστολές στο απώτερο Διάστημα.


Α​​ντιγράφω από τις σημειώσεις μου, αποσπάσματα που δεν περιλήφθηκαν στη διπλή συνέντευξη μετά γεύματος, στην κυριακάτικη «Κ», που είχα πάρει από τους δύο καθηγητές αστροφυσικής, τον Μάνο Δανέζη και τον Στράτο Θεοδοσίου, που δημοσιεύθηκε την περασμένη χρονιά. «Περπατούσαμε με τον Μάνο [Δανέζη] στον Σηκουάνα, εντυπωσιασμένοι από το Ομπσερβατουάρ. Ηταν αρχές του 1990 και είπαμε, γιατί να μην εμπλουτίσουμε κι εμείς την ανύπαρκτη σχεδόν ελληνική βιβλιογραφία σε ό,τι αφορά την αστρονομία, την αστροφυσική; Ολος ο ουρανός είναι ελληνικός και δεν είχε γραφεί ένα ελληνικό βιβλίο για τον ουρανό από την εποχή του Ιππάρχου, τον 2ο π.Χ. αιώνα. Ετσι κάτσαμε και γράψαμε το πρώτο μας βιβλίο, το “Αστρα και οι μύθοι τους”. Η περιπατητική σχολή είναι σπουδαίο πράγμα».

Πράσινη αποστολή της ΝΑSΑ


ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Από τη Βάση Βάντερμπεργκ της Καλιφόρνιας αναμένεται να εκτοξευθεί σήμερα το μεσημέρι ο δορυφόρος OCO-2 (Παρατηρητήριο Ανθρακα σε Τροχιά - 2), η δεύτερη προσπάθεια της υπηρεσίας σε πέντε χρόνια για την ακριβή μελέτη των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα.

Ο Ήλιος 30/6 2014To-New-Sas

Αστρονομικά φαινόμενα 1 Ιουλίου 2014
To-New-Sas

Η Ελλάδα και η Κύπρος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 1 Ιουλίου 2014Ελλάδα

Άστρο Wolf-Rayet 124: αστρική ανεμομηχανή

1 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: Hubble Legacy ArchiveNASAESA - Processing & LicenceJudy Schmidt

Σαν σήμερα 1 Ιουλίου 2013

2013,
αστρονόμοι ανακαλύπτουν ένα ακόμα φεγγάρι στον Ποσειδώνα.
Πηγή: (space.com)
Credit: NASA, ESA, and M. Showalter (SETI Institute)
Αυτή η σύνθετη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δείχνει τη θέση για το πρόσφατα ανακαλυφθέν φεγγάρι, που ορίζεται S/2004 N 1, σε τροχιά γύρω από τον γιγάντιο πλανήτη Ποσειδώνα, σχεδόν 3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. 
Η εικόνα κυκλοφόρησε 15 Ιουλίου 2013.


To-New-Sas

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Cassini: Δέκα χρόνια εξερεύνησης στο σύστημα του Κρόνου
To διαστημικό σκάφος της NASA έχει πραγματοποιήσει πλήθος σημαντικών ανακαλύψεων στον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών
Με τον Ήλιο να τον φωτίζει από πίσω, ο Κρόνος λάμπει με όλο του το μεγαλείο. Στο βίντεο της NASA, μια ανασκόπηση των ανακαλύψεων.Πασαντίνα, Καλιφόρνια 
Μια δεκαετία έχει περάσει από τότε που ο πρώτος ρομποτικός επισκέπτης από τη Γη έπεσεστην αγκαλιά του Κρόνου. Στις 30 Ιουνίου, το Cassini γιορτάζει δέκα χρόνια ανακαλύψεων, από τις λίμνες μεθανίου του Τιτάνα μέχρι τους πίδακες του Εγκέλαδου, ένα πιθανό λίκνο ζωής.

Δέλτα-v χάρτης του μετρό για το Ηλιακό Σύστημα

Ο ιδιόμορφος ελλειπτικός γαλαξίας, Κένταυρος Α

30 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Roberto Colombari

Διαταραχές στο απομεινάρι σουπερνόβα βρόχου του Κύκνου
Copyright Martin Pugh
Μια οπτική εικόνα βρόχου του Κύκνου. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το υπέρυθρο φασματόμετρο του διαστημικού τηλεσκοπίου P \ Spitzer για να μετρήσουν τις ιδιότητες της διαταραχής που παράγει αυτός ο δραματικός βρόχος η σκόνη και το αέριο που συνδέονται με αυτό.

Τι σταμάτησε το Σύμπαν από τη Μεγάλη Σύνθλιψη;
Harvard University/Steffen Richter
Το τηλεσκόπιο BICEP2. Εάν και η αξιοπιστία των συμπερασμάτων του πειράματος BICEP2 το οποίο έκανε την ανακάλυψη έχει κλονιστεί τις τελευταίες ημέρες, τα στοιχεία από το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Πλανκ αναμένεται να φωτίσουν την υπόθεση εντός των ερχόμενων μηνών.Μία ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου King's College του Λονδίνου, συνδύασε τα αποτελέσματα από το πρόσφατο πείραμα BICEP2 με τις ιδιότητες του σωματιδίου Χιγκς. Σύμφωνα με την έρευνά τους υπάρχει ένα... μικρό πρόβλημα στη θεωρία, καθώς ο παραπάνω συνδυασμός οδηγεί σε ένα Σύμπαν που κατέρρευσε αμέσως μετά τη δημιουργία του.

Πρώτη δοκιμή του «ιπτάμενου δίσκου» της NASA
Το LDSD φουσκώνει κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα για ασφαλέστερη προσεδάφιση
Το LDSD ανέπτυξε το μπαλόνι του σε ύψος 54 χιλιομέτρων


Χονολουλού, Χαβάη 
Πώς θα μπορέσουν να προσεδαφιστούν στον Άρη τα βαρύτερα διαστημικά σκάφη των επόμενων δεκαετιών; Με τη βοήθεια ενός «ιπτάμενου δίσκου» που φουσκώνει κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα. Η πρώτη δοκιμή του LDSD, του «υπερηχητικού επιβραδυντή χαμηλής πυκνότητας» της NASA πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής έξω από τη Χαβάη.

Περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες στους γαλαξιακούς πυρήνες

Credit & Copyright: SSRO-South (R. Gilbert, D. Goldman, J. Harvey, D. Verschatse) - PROMPT (D. Reichart)
Εικόνα του γαλαξία NGC 1365, ο πυρήνας του περιλαμβάνει μια τεράστια δραστήρια μαύρη τρύπα που συσσωρεύει υλικό. Οι αστρονόμοι έχουν χρησιμοποιήσει μια σειρά από παρατηρήσεις σε ακτίνες-Χ για τη μέτρηση των μεταβολών του χρόνου στην γραμμή εκπομπής του σιδήρου από τον πυρήνα και έτσι να καθορίσουν την τιμή περιστροφής της μαύρης τρύπας.

Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014

Το πρώτο Time-lapse 360 μοιρών

Ο φωτογράφος Vincent Brady χρησιμοποίησε πολλαπλές κάμερες για να δημιουργήσει μια θέα 360 μοιρών του βραδινού ουρανού, που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί.


To-New-Sas

Ο κομήτης C2014 L5

Αρχική παραβολική τροχιά για τον νέο κομήτη C2014 L5 (Lemmon) που βρέθηκε από τον Richard A. Kowalski από το Όρος Lemmon  με τον 1,5 μ. ανακλαστήρα στις 9 Ιουνίου 2014. 

Οι εξαιρετικά-φωτεινοί γαλαξίες συγκρούονται;

Credit: NASA/Hubble
Μια φωτογραφία που λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από ένα φωτεινό μακρινό γαλαξία που διαταράχθηκε από μια συγχώνευση. Μια νέα μελέτη των μακρινών 2084, φωτεινών υπέρυθρων γαλαξιών διαπιστώνεται ότι, αντίθετα με προηγούμενα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι περισσότεροι δεν βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης.

Η θέα του όρμου με φόντο τον γαλαξία

Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας 
29 Ιουνίου 2014
Image Credit & Copyright: Rogelio Bernal Andreo (Deep Sky Colors)

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου 1868

Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Γεώργιος Χέιλ (George Ellery Hale, 1868 – 1938), που είναι γνωστός από το φερώνυμο ανακλαστικό τηλεσκόπιο του Παλομάρ, η κατασκευή του οποίου τελείωσε μετά το θάνατό του, το 1948. Ασχολήθηκε με τη φυσική κατάσταση του Ήλιου και με το μαγνητικό πεδίο των ηλιακών κηλίδων, το οποίο ανακάλυψε, το 1908.

Φεισμπουκ

Τουιτερ