Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, με κλασικά μουσικά κομμάτια από όπερες, κινηματογραφική μουσική και ελληνικές γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, στον προαύλιο χώρο του στις 9:30 μ.μ. 

Ο Ήλιος 11-21/7 2014
To-New-Sas

NGC 253: Το σκονισμένο νησί του σύμπαντος

26 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Επιλογή για μεγέθυνση
Image Credit & CopyrightLászló Francsics

Αστρονομικά φαινόμενα 26 Ιουλίου 2014
To-New-Sas

Αστρονομικά φαινόμενα 26 Ιουλίου 2014
To-New-Sas

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Η Γη θα επιβιώσει, εμείς όχι

Ο αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson μας λέει λίγα λόγια για την κλιματική αλλαγή, και το πως αυτή μπορεί να επηρεάσει εμάς και τον πλανήτη μας.

To-New-Sas

Η ζωή και ο θάνατος των αδελφών άστρωνΤο αστρικό σμήνος NGC 3293
Credit: ESO/G. Beccari

Το τελικό ταξίδι της «κεραίας» του τηλεσκοπίου σειράς ALMA

Βίντεο, από το έδαφος και την ατμόσφαιρα του οροπεδίου Chajnantor όπου κατευθύνεται η 66η κεραία σειράς ALMA, στην υψηλή περιοχή ALMA.

Πηγή: youtube.com

Οι αστροφυσικοί μοντελοποίησαν το σχηματισμό του αρχαιότερου γνωστού άστρου στο γαλαξία μας
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: Institute for Astrophysics Göttingen
Η εικόνα δείχνει τις εκτοξεύσεις της πυκνότητας του αερίου, τη θερμοκρασία και το κλάσμα του ιονισμένου άνθρακα στην κεντρική περιοχή, το διαμορφωμένο αστέρι, σε προσομοιώσεις με διαφορετικά αφθονίες βαρέων στοιχείων, 0,01 έως 0,0001 φορές της ηλιακής αξίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια ισχυρή μετάβαση λαμβάνει χώρα για μία αφθονία άνθρακα 0,01 φορές την ηλιακή αξία, παρέχοντας μια οδό για το σχηματισμό χαμηλής μάζας άστρων.

Το Φέρμι της ΝΑΣΑ βρίσκει ένα «μεταμορφωμένο» πάλσαρ
Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν παρακολουθήσει τη μετάβαση του πάλσαρ χαμηλής ενέργειας σε υψηλής ενέργειας συστήματος.
Μεγέθυνση στην καλλιτεχνική απεικόνιση του AY Sextantis, ένα δυαδικό σύστημα αστέρων του οποίου το πάλσαρ μεταπηδά από ραδιο-εκπομπές σε ακτίνες-γ υψηλής ενέργειας το 2013. Αυτή η μετάβαση σημαίνει πιθανή διαδικασία άνω περιστροφής του πάλσαρ που πλησιάζει στο τέλος του.

NASA: Ενδεχόμενο χρήσης ιδιωτικών δορυφόρων αναμετάδοσης στον Άρη
NASA

Η NASA δημοσιοποίησε ένα Request for Information (RFI) με στόχο τη διερεύνηση του ενδεχομένου χρήσης δορυφόρων από ιδιωτικές εταιρείες για την παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών για μελλοντικές ρομποτικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το κοσμικό Νεφέλωμα του Καρκίνου
25 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της ημέρας
Image Credit: NASAChandra X-ray ObservatorySAODSS

Ο ηλιακός «δράκος» δεν μας πέτυχε. Ευτυχώς!
Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα πέρασε ξυστά από τη Γη. 
Θα προκαλούσε παγκόσμια καταστροφή
Αν μας χτυπούσε η ηλιακή καταιγίδα το 2012 ο ανθρώπινος πολιτισμός θα είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα


Κολοράντο 
Μερικά πράγματα είναι καλύτερα να τα μαθαίνεις εκ των υστέρων - αν και όταν τα μαθαίνεις. Η Γη γλύτωσε παρατρίχα μια σοβαρή καταστροφή το 2012, όταν μια τεράστια ηλιακή "καταιγίδα" πέρασε ξυστά από τον πλανήτη μας, όπως αποκάλυψαν τώρα οι επιστήμονες. Αν είχε "χτυπήσει" τη Γη, η ζωή δεν θα ήταν πια αυτή που ξέρουμε και ο ανθρώπινος πολιτισμός θα είχε γυρίσει στον 18ο αιώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων της NASA.

ATV-5: φορτωμένο και ασφαλισμένοΕπιλογή για μεγέθυνση
Copyright ESA–M. Pedoussaut, 2014
ATV-5


Το πέμπτο Αυτοματοποιημένο όχημα Μεταφοράς (Automated Transfer Vehicle) τηςESA έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 23:44 GMT στις 29 Ιουλίου (02:44 ώρα Ελλάδας στις 30 του Ιούλη) σε ένα πύραυλο Ariane 5 από το διαστημικό κέντρο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας.

Σαν σήμερα 25 Ιουλίου 1575
25 Ιουλίου 1575. 
Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Χριστόφορος Σάινερ.

Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Χριστόφορος Σάινερ (Christopher Scheiner, 1575 – 1650), που κατασκεύασε δική του (ίσως την πρώτη) αστρονομική διόπτρα με πολύ καλή απόδοση. 

Σαν σήμερα 25 Ιουλίου 1920
25 Ιουλίου 1920. 
Γεννιέται ο Ιάπωνας αστροφυσικός Χουσίρο Χαγιάσι.
Ο Ιάπωνας αστροφυσικός Χουσίρο Χαγιάσι


Γεννιέται ο Ιάπωνας αστροφυσικός Χουσίρο Χαγιάσι (Chushiro Hayashi, 1920 – 2010), ο οποίος, στα μέσα της 10ετίας του 1960, με τις θεωρητικές εργασίες του, έλυσε το σύστημα των 4ων διαφορικών εξισώσεων δομής των αστέρων. 

Αστρονομικά φαινόμενα 25 Ιουλίου 2014

Η μέτρια ισχύος αλλά μακράς διαρκείας βροχή διαττόντων δ Υδροχοΐδες φθάνει στο μέγιστό της αυτήν την εβδομάδα.  Αν και θεωρείται μια κύρια βροχή, δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Μέσος όρος είναι 5-10 μετέωρα την ώρα, με μέγιστο νούμερο ένας διάττοντας ανά 5 λεπτά. Φαίνεται καλύτερα από τα νότια γεωγραφικά πλάτη και πριν από το πρώτο φως της αυγής. 

To-New-Sas

Αστρονομικά φαινόμενα 25 Ιουλίου 2014

To-New-Sas

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

«Αναζητήστε τα μολυσμένα ίχνη των εξωγήινων»
Νέα μέθοδο αναζήτησης προηγμένου πολιτισμού μακριά από τη Γη προτείνουν οι ειδικοί
O εντοπισμός συγκεκριμένων χημικών παραγόντων στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη μπορεί να μας αποκαλύψει την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών


Μασαχουσέτη 
Μια νέα πρόταση στην προσπάθεια αναζήτησης εξωγήινης ζωής κάνουν επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian. Μάλιστα η πρόταση αυτή δεν αφορά την αναζήτηση κάποιων απλών μορφών ζωής αλλά τον εντοπισμό ενός προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού.

Νέο Ρωσικό σκάφος εφοδιασμού φτάνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Μόλις έξι ώρες μετά την έναρξή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, το μη-πιλοτικό ρωσικό ΔΔΣ Προόδου 56 σκάφος φορτίου συνδέθηκε αυτόματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 23 Ιουλίου, παρέχοντας σχεδόν τρεις τόνους τρόφιμα, καύσιμα και προμήθειες για την Αποστολή 40 του πληρώματος στο σταθμό. 
Το σκάφος "Πρόοδος 56 / Progress 56", θα παραμείνει συνδεδεμένο στο Pirs (μονάδα του ΔΔΣ) μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.


To-New-Sas

Πηγή: youtube.com

Το λευκό alter ego μιας μαύρης τρύπαςΝέα εντυπωσιακή και ανατρεπτική θεωρία για την εξέλιξη των μελανών οπών
Σύμφωνα με τη νέα θεωρία οι μαύρες τρύπες μετατρέπονται κάποια στιγμή σε λευκές απελευθερώνοντας ύλη στο Διάστημα


Αρκέτρι, Φλωρεντία 
Είναι τα πλέον μυστηριώδη κοσμικά αντικείμενα. Οι μελανές οπές μαγνητίζουν την ύλη αλλά και το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Μια νέα θεωρία κάνει την εμφάνιση της στην οποία οι επιστήμονες που την ανέπτυξαν υποστηρίζουν ότι κάποια στιγμή ο κύκλος της ζωής μιας μελανής οπής φτάνει στο τέλος της και τότε σε αυτό το τελικό στάδιο η μαύρη τρύπα μεταμορφώνεται και γίνεται… λευκή. 

Το Χαμπλ ανιχνεύει το φωτοστέφανο ενός γαλαξία με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ
Credit: ESA/Hubble, NASA, Digitized Sky Survey, MPG/ESO Acknowledgement: Davide de Martin
Αυτή η εικόνα δείχνει τον εντυπωσιακό ελλειπτικό γαλαξία Κενταύρου Α. Πρόσφατα, οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA για να εξετάσουν τα περίχωρα αυτού του γαλαξία για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το αμυδρό φωτοστέφανο από αστέρια.

Μελέτη δείχνει ωκεανούς ζωτικής σημασίας για τη δυνατότητα εξωγήινης ζωήςΕρευνητές στο Πανεπιστήμιο του East Anglia, έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα για να ανακαλύψουν αν άλλοι πλανήτες θα μπορούσαν να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τη ζωή.

Ο Γαλαξίας πάνω από τη σειρά ALMA
24 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Επιλογή για μεγέθυνση

Διαγωνισμός μάθησης μηχανών από το CERN
Sandbox Studio
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός μάθησης μηχανών (machine learning)  συνοδεύεται από χρηματικά έπαθλα που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ και μέχρι σήμερα περισσότερες από 1.100 ομάδες έχουν υποβάλλει συμμετοχή.


Στη δημιουργία ενός διαδικτυακού διαγωνισμού που καλεί τους ενδιαφερομένους να αναγνωρίσουν τα μποζόνια Χιγκς ανάμεσα σε ένα μεγάλο πλήθος από δεδομένα προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Πήραν τα... μέτρα ενός εξωπλανήτη
Αστρονόμοι έκαναν την πιο ακριβή μέτρηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα
Οι αστρονόμοι έχουν πλέον τα εργαλεία για να κάνουν ακριβείς μετρήσεις σε εξωπλανήτες


Σιάτλ 
Αστρονόμοι στις ΗΠΑ έκαναν την πιο ακριβή μέτρηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, της ακτίνας ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Έτσι, με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων «Spitzer» και «Kelper» της NASA, το μέγεθος του εξωπλανήτη Kepler-93b μετρήθηκε πλέον με αβεβαιότητα μόλις 119 χιλιομέτρων.

Σαν σήμερα 24 Ιουλίου 1853
24 Ιουλίου 1853. 
Γεννιέται ο Γάλλος αστρονόμος Ανρί Ντελάντρ.
Henri-Alexandre Deslandres

Γεννιέται ο Γάλλος αστρονόμος Ανρί Ντελάντρ (Henri Deslandres, 1853 – 1948), που το 1894, εφεύρε το φασματοηλιογράφο. 
Ένα χρόνο νωρίτερα είχε επινοήσει ένα ανάλογο όργανο, ανεξάρτητα από τον Ντελάντρ, ο Αμερικανός αστρονόμος Χέιλ (G. Hhale). 
Διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών (1920), της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας του Λονδίνου και της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών των ΗΠΑ.

Πηγή: astronomos.gr , en.wikipedia.org

Αστρονομικά φαινόμενα 24 Ιουλίου 2014
To-New-Sas

Αστρονομικά φαινόμενα 24 Ιουλίου 2014
To-New-Sas

Αστρονομικά φαινόμενα 24 Ιουλίου 2014

To-New-Sas

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Προτάσεις για το δεκαπενθήμερο που έρχεται

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Εξόρμηση στα αστέρια...

Στον Ελικώνα  (τοποθεσία «Φούσκες») και από τις 25 έως και τις 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων. 

"Το σύμπαν είναι 400% πιο φωτεινό από όσο νομίζαμε και δεν ξέρουμε γιατί"Από που έρχεται όλο αυτό το φως;


Υπάρχει 400% περισσότερο φως στο διαγαλαξιακό διάστημα από όσο θα μπορούσαν να παραγάγουν οι γνωστές πηγές του, υποστηρίζει νέα μελέτη. 
Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η αιτία είναι μία άγνωστη μέχρι σήμερα πηγή, χωρίς να αποκλείουν τη σκοτεινή ενέργεια.

H Κίνα σχεδιάζει τον δικό της επιταχυντή - και θα είναι διπλάσιος από του CERNΘα είναι διπλάσιος από τον LHC στο CERN

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει σε συνεργασία με ξένους επιστήμονες, έναν τεράστιο επιταχυντή σωματιδίων μήκους 52 χιλιομέτρων, που θα είναι σχεδόν διπλάσιος από τον μήκους 27 χλμ. υπόγειο επιταχυντή του CERN στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, ο οποίος σήμερα είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

Οι «ακατάστατες» κορυφές του κρατήρα Ζούκι

Copyright ESA/SMART-1/AMIE camera team/ Space Exploration Institute

Διερχόμενος εξωπλανήτης με το μεγαλύτερο γνωστό έτος
Credit: David A. Aguilar (CfA)
Η καλλιτεχνική απεικόνιση δείχνει τον εξωπλανήτη σε μεγέθος του Ουρανού, Kepler-421b, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από ένα πορτοκαλί αστέρι, τύπου K, περίπου 1.000 έτη φωτός από τη Γη. Ο Kepler-421b είναι ο διερχόμενος εξωπλανήτης με το μεγαλύτερο γνωστό έτος, που περιβάλλει το άστρο του μία φορά κάθε 704 ημέρες. Βρίσκεται πέρα από την «γραμμή χιονιού» - η διαχωριστική γραμμή μεταξύ βραχωδών και αέριων πλανητών - και μπορεί να έχει διαμορφωθεί σε σημείο μάλλον με τη μετάβαση του από μια διαφορετική τροχιά.

IC 4603: Το νεφέλωμα αντανάκλασης στον Οφιούχο

23 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Επιλογή για μεγέθυνση
Image Credit & Copyright: Rolf Olsen

Μπονζάι και λουλούδια εκτοξεύονται στο Διάστημα ως τέχνη
Λίγο χρώμα εκεί έξω
(Πηγή: Αζούμα Μακότο)  
Η ανθοδέσμη πέταξε σε ύψος 26,5 χλμ, διαλύθηκε όμως κατά την κάθοδο


Ουάσινγκτον

«Ήθελα να δω την κίνηση και την ομορφιά φυτών και λουλουδιών που αιωρούνται στο Διάστημα» λέει ο Αζούμα Μακότο, ο 38χρονος ιάπωνας καλλιτέχνης που εκτόξευσε ένα δέντρο μπονζάι και μια πολύχρωμη ανθοδέσμη ψηλά στη στρατόσφαιρα. Πράγματι, οι εικόνες που παρουσίασε είναι μοναδικές.

Χρόνια πολλά Chandra!To διαστημικό τηλεσκόπιο συμπληρώνει 15 έτη λειτουργίας
Τα απομεινάρια του σουπερνόβα G292.0+1.8 που εντόπισε και κατέγραψε το Chandra


Χιούστον 
Στις 23 Ιουλίου του 1999 το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra της NASA εγκαταστάθηκε στο Διάστημα και άρχισε να καταγράφει τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του Σύμπαντος όπως παραδείγματος χάριν, τους υπερκαινοφανείς αστέρες.

Σαν σήμερα 23 Ιουλίου 1828
23 Ιουλίου 1828. 
Γεννιέται η Αμερικανίδα αστρονόμος Βέρα Ρούμπιν.

Γεννιέται η Αμερικανίδα αστρονόμος Βέρα Ρούμπιν (Vera Rubin), η οποία το 1960, με το πρωτοποριακό έργο της, βοήθησε την επιστήμη της αστροφυσικής να αρχίσει διστακτικά να θέτει το  πρόβλημα του «ελλείμματος» ύλης στη συνολική μάζα του Σύμπαντος. 

Σαν σήμερα 23 Ιουλίου 1901
23 Ιουλίου 1901. 
Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Ότο Χέκμαν.

Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Ότο Χέκμαν (Otto Heckmann, 1901 – 1983), που ασχολήθηκε με τις θέσεις των αστέρων και τις εφαρμογές της θεωρίας της Σχετικότητας στην αστρονομία.

Σαν σήμερα 23 Ιουλίου 1999
23 Ιουλίου 1999. 
Εκτοξεύεται το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων – Χ «Τσάντρα», των ΗΠΑ, με το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια».


Εκτοξεύεται το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων – Χ «Τσάντρα» (“Chandra”), των ΗΠΑ, με το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια» και με περίοδο περιφοράς γύρω από τη Γη 64ώ. 

Αστρονομικά φαινόμενα 23 Ιουλίου 2014

To-New-Sas

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Ένα μερίδιο άστρων
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Νικ Ρόουζ

Ο Νεύτων στο διάστημαΗ διαστημική αποστολή που ονομάστηκε Principia

Ο Βρετανός αστροναύτης Tim Peake, ο οποίος θα ταξιδέψει την επόμενη χρονιά στο διάστημα, θέλησε να τιμήσει έναν σπουδαίο συμπατριώτη του: τον Ισαάκ Νεύτωνα. Η διαστημική αποστολή που θα τον οδηγήσει στο διάστημα για να παραμείνει έξι μήνες ονομάστηκε, με δική του πρωτοβουλία, Principia. Σαφής αναφορά στο σπουδαίο έργο του Νεύτωνα, Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας).

Η παράσταση της μαύρης τρύπας που δεν ήρθε ποτέΑπογοήτευση στην καρδιά του Γαλαξία, από το υπερθέαμα που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ


Λονδίνο 
Οι αστρονόμοι κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα την περασμένη άνοιξη, περιμένοντας τη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στην καρδιά του Γαλαξία μας να καταπιεί μια μάζα αερίου και να προκαλέσει υπερθέαμα. Τρεις νέες μελέτες δείχνουν τώρα να εξηγούν το γιατί.

Ο Αετός ετοιμάζεται να προσγειωθεί
Image Credit: NASA

«Δακτυλικά αποτυπώματα» σχηματισμού γιγάντιων πλανητών
Credits: M. Tucci Maia, J. Meléndez, I. Ramírez.
Η διαφορά στη χημική σύνθεση μεταξύ των αστέρων 16 CYG Α και 16 Β CYG, σε σχέση με την θερμοκρασία συμπύκνωσης των στοιχείων του πρωτο-πλανητικού νεφελώματος. Αν τα αστέρια είχαν ταυτόσημες χημικές συνθέσεις, τότε η διαφορά (AB) θα είναι μηδενική. Το αστέρι 16 CYG Α είναι πλουσιότερο σε όλα τα στοιχεία σε σχέση με το αστέρι 16 CYG Β. Με άλλα λόγια, το αστέρι 16 CYG Β, το άστρο του ενός γιγάντιου πλανήτη, είναι ελλιπές σε όλα τα χημικά στοιχεία, ειδικά στα πυρίμαχα (άτομα με υψηλές θερμοκρασίες συμπύκνωσης όπου οι κόκκοι σκόνης διαμορφώνονται πιο εύκολα), γεγονός που υποδηλώνει ενδείξεις βραχώδους πυρήνα στο γιγαντιαίο πλανήτη 16 CYG Bb.

Σπήλαιο με θέα το σέλας

22 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Ingólfur Bjargmundsson

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου 1746
22 Ιουλίου 1746. 
Γεννιέται ο Ιταλός αστρονόμος Γκιουζέπε Πιάτσι.


Γεννιέται ο Ιταλός αστρονόμος Γκιουζέπε Πιάτσι (Giuseppe Piazzi, 1746 – 1826), που έγινε γνωστός όταν ανακάλυψε την 1.1.1801 τον πρώτο αστεροειδή και τον ονόμασε Δήμητρα. 

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου 1784
22 Iουλίου 1784. 
Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Φρήντριχ Μπέσελ.

Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Φρήντριχ Μπέσελ (Friedrich W. Bessel, 1784 – 1846), που μέτρησε τις θέσεις 50.000 αστέρων για να βγάλει συμπεράσματα για τις αποστάσεις τους. 

Αστρονομικά φαινόμενα 22 Ιουλίου 2014

To-New-Sas

Αστρονομικά φαινόμενα 22 Ιουλίου 2014

To-New-Sas

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

Από τη Γη στη Σελήνη: Μια ταινία και εορταστικά Λινκ #Apollo45
Στις 20 Ιουλίου 1969, πριν 45 χρόνια ακριβώς, ο Νηλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν έγιναν οι πρώτοι γήινοι που βρέθηκαν στο φεγγάρι.  Οπότε να ένας καλός λόγος να θέλεις να είσαι 55 χρονών. Να έχεις ζωντανές αναμνήσεις από τις 20 Ιουλίου του 1969, που έβλεπες στην τηλεόραση κάτι συγκλονιστικό.

Γήινο έδαφος στον… ΑρηΤο Curiosity ανακάλυψε έδαφος παρόμοιο με εκείνο που υπάρχει στη Γη δημιουργώντας προσδοκίες για ύπαρξη ζωής
Στη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές εμφανίζονται κάποιες από τις ρωγμές στο έδαφος του Αρη όπου το έδαφος εκεί είναι φιλικό για την παρουσία μικροβιακών μορφών ζωήςΟρεγκον 
Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε το Curiosity στον Αρη. Ο ρομποτικός εξερευνητής εντόπισε στον κρατήρα Γκέιλ όπου βρίσκεται κάποια σημεία όπου η σύσταση του εδάφους έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα του εδάφους σε ορισμένες περιοχές της Γης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί σε αυτά τα σημεία να υπήρχαν κάποτε ή και να εξακολουθούν να υπάρχουν μικροβιακές μορφές ζωής.

Οι ανιχνευτές Βαν Αλλεν δείχνουν πώς επιταχύνουν τα ηλεκτρόνια
Image Credit: NASA
Οι Ανιχνευτές της NASA, Βαν Άλλεν σε τροχιά μέσω δύο γιγαντιαίων ζωνών ακτινοβολίας γύρω από τη Γη. Οι παρατηρήσεις τους βοήθησαν στο να εξηγηθεί πώς τα σωματίδια στις ζώνες μπορεί να επιταχύνουν σχεδόν με  την ταχύτητα του φωτός.

Το διαστημικό σκάφος Ροζέτα δείχνει ότι ο κομήτης αποτελείται από δύο κομμάτια
21 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της ημέρας
Image Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS TeamMPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Στοιχεία αστρονομίας (τεύχος 1ο)
Συγγραφέας:Κ. Μαυρομμάτης 
ISBN:978-960-88536-5-2 
Έτος:2011 
Μέγεθος:19Χ27 
Σελίδες:120 
Διαθέσιμο:Διαθέσιμο 
Τιμή:12 €

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου 1969
21 Ιουλίου 1969. 
Ο αστροναύτης των ΗΠΑ Νηλ Άρμστρονγκ κάνει το πρώτο βήμα στην επιφάνεια της Σελήνης.


Ο Αμερικανός αστροναύτης Νηλ Άρμστρονγκ, (Armstrong Neil, γεν. 1930) πάτησε πρώτος το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης, με την αποστολή «Απόλλων – 11», στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Ώλντριν και ο Κόλλινς. Ήταν ο 25ος άνθρωπος που εκτοξεύθηκε στο Διάστημα.

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου 1961
21 Ιουλίου 1961. 
Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Βιργίλιος Γκρίσομ.

Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Βιργίλιος Γκρίσομ, (o) (Virgil Grissom, 1926 – 1967), που είναι ο 3ος άνθρωπος του Διαστήματος και ο 2ος Αμερικανός αστροναύτης, που εκτοξεύτηκε, όμως, σε υποτροχιακή πτήση. 

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου 1620
1620,
γεννιέται ο Γάλλος αστρονόμος Ζαν Πικάρντ (Jean-Félix Picard)

Ένας αστρονόμος του 17ου αιώνα και Ιησουΐτης ιερέας ο οποίος ήταν ο πρώτος που μέτρησε το μέγεθος της Γης, που εμπίπτει στο 0,44% της αξίας της σύγχρονης εποχής παρά τη χρήση πολύ βασικών οργάνων (τηλεσκόπια, τεταρτημόρια, εξάντες και μικρόμετρα). 
Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που εφάρμοσε επιστημονικές μεθόδους για τη δημιουργία χαρτογράφησης.


Φεισμπουκ

Τουιτερ