Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014

Ηλιακή έκρηξη στον Ήλιο 29 Αυγούστου 2014
To-New-Sas

Το διαστημικό σκάφος της NASA έφτασε στον Ποσειδώνα!


Το «New Horizons» παίρνει την τελευταία μεγάλη στροφή πριν φτάσει στον προορισμό του, τον πλανήτη Πλούτωνα

Ενημέρωση παρατήρησης του κομήτη
Ο κομήτης στις 23 Αυγούστου 2014 - NavCam
Copyright ESA/Rosetta/NAVCAM
«Ο Κομήτης 67Ρ / CG από απόσταση 61 χιλιομέτρων στις 23 Αυγούστου. Οι εικόνα είναι 512 x 512 εικονοστοιχεία συνοδεύεται από την πλήρη εικόνα NAVCAM παρακάτω.»
Εικόνα από την κάμερα πλοήγησης του Ροζέτα στις 23 Αυγούστου 2014, περίπου 61 χλμ από 4 χιλιόμετρα-εύρος του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. Από τις 23 Αυγούστου το Ροζέτα αρχίσει να λαμβάνει ακολουθίες εικόνων από τη NAVCAM ως μικρές 2 x 2, περίπου το ένα τέταρτο του κομήτη φαίνεται στη γωνία της καθεμίας από τις τέσσερις εικόνες, όχι όλος σε μία μόνο προβολή. Αυτό είναι ένα παράδειγμα των 512 x 512 εικονοστοιχείων «γωνιάς» της εικόνας.

Πανίσχυρος πύραυλος για διαπλανητικά ταξίδια από τη NASA
NASA/MSFC
Τo SLS αποτελεί έναν εξερευνητικό πύραυλο για μεταφορά βαρέων φορτίων, ο οποίος προορίζεται για αποστολές πέρα από την τροχιά της Γης, σε άλλους πλανήτες – και ειδικότερα στον Άρη. Tην ολοκλήρωση ενός εκτεταμένου κύκλου εξέτασης/ επιθεώρησης του Space Launch System (SLS) ανακοίνωσε η NASA.

Το όριο μεταξύ Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας και Νευτώνειας θεωρίας  • Πότε παύει να ισχύει η Νευτώνεια θεωρία για τη βαρύτητα και είναι αναγκαία η εφαρμογή της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας; 
  • Ποιά σώματα θεωρούνται σχετικιστικά; 
  • Η Γη, ο Ήλιος ή ο Γαλαξίας μας είναι σχετικιστικά σώματα;Η Νευτώνεια θεωρία περιγράφει ικανοποιητικά τη βαρύτητα όταν η μάζα ενός συστήματος είναι μικρή σε σχέση με το μέγεθός του:

Αστρονομικά φαινόμενα 30 Αυγούστου 2014
Αν βρίσκεστε στο νότιο ημισφαίριο, αυτή την εβδομάδα ψάξτε τον κομήτη Siding Spring (C / 2013 A1) με το τηλεσκόπιό σας. 

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου 198430 Aυγούστου 1984. 
Εκτοξεύεται για πρώτη φορά το διαστημικό λεωφορείο «Ντισκάβερυ».

Εκτοξεύεται για πρώτη φορά το διαστημικό λεωφορείο «Ντισκάβερυ» ("Discovery" = ανακάλυψη), που είναι το τρίτο διαστημικό λεωφορείο που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ. Η 1η αυτή πτήση του, τελείωσε στις 5.9.1984. 

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου 191230 Aυγούστου 1912. 
Γεννιέται ο Αμερικανός αστροφυσικός Έντουαρντ Πέρσελ.

Γεννιέται ο Αμερικανός αστροφυσικός Έντουαρντ Πέρσελ (Edward Purcell, 1912 – 1997), που το 1952, ανίχνευσε την ακτινοβολία των 21 εκατοστόμετρων, η οποία εκπέμπεται από τα ουδέτερα άτομα υδρογόνου του μεσοαστρικού χώρου. 

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου 187130 Aυγούστου 1871. 
Γεννιέται ο Άγγλος φυσικός νεοζηλανδικής καταγωγής Έρνεστ Ράδερφορντ.


Γεννιέται ο Άγγλος φυσικός νεοζηλανδικής καταγωγής Έρνεστ Ράδερφορντ (Ernest Rutherford, 1871 – 1937), που ασχολήθηκε με τη ραδιενέργεια, την ατομική και την πυρηνική φυσική.

Ο παγωμένος γίγαντας Ποσειδώνας σε πρώτη γραμμή με τον αστεροειδή 2002 CU11Η ζωντανή μετάδοση ξεκινά Σάββατο 30, 2014 03 π.μ.
Παρακολουθείστε ζωντανά τον Ποσειδώνα που ακολουθείται από τον αστεροειδή μας το βράδυ της Παρασκευής-ξημέρωμα Σαββάτου!Ο παγωμένος γίγαντας Ποσειδώνας σε πρώτη γραμμή με τον πιθανώς επικίνδυνο αστεροειδή 2002 cu11 στην πλησιέστερη προσέγγισή του στη γη

To-New-Sas

Πηγή/Ζωντανή μετάδοση:  live.slooh.com

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Ουράνια τόξα αστεριών


Δείτε τις μαγικές φωτογραφίεςΑυτές οι εντυπωσιακές εικόνες από τον έναστρο νυχτερινό ουρανό φαίνονται σαν να έχουν ληφθεί από τα βάθη του διαστήματος. 

Διάστημικό αεροπλάνο περνά το φεγγάρι και τον Ρίγκελ στο νυχτερινό ουρανό
Credit: Kevin Fetter

Με το τηλεσκόπιο SkyWatcher, ο Kevin Fetter στο Brockville, Οντάριο στον Καναδά έλαβε εικόνες από το X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που περνά πάνω από το φεγγάρι και πάνω από φωτεινό αστέρι Ριγκελ τον Μάρτιο του 2014. 
Κατέγραψε επίσης εναέριο πέρασμα, τον Αύγουστο του 2014.
Το διάστημικό αεροπλάνο έχει ολοκληρώσει πάνω από 600 ημέρες σε τροχιά.

To-New-Sas

Όταν ο LEP “ανίχνευσε” το σωματίδιο Higgs
Η ανακοίνωση της ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs προκάλεσε τεράστιο ενθουσιασμό στην τάξη των φυσικών αλλά και πολλές (δικαιολογημένες) απορίες στο ευρύτερο κοινό που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τη φυσική. Τόσα και τόσα επιστημονικά επιτεύγματα ανακοινώνονται καθημερινά, γιατί έγινε τόσος ντόρος για ένα σωματίδιο; Άλλωστε, δεν ήταν και λίγα αυτά που είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τότε.
Αυτές οι απορίες σχετικά με το Higgs (και όχι μόνο) ξεδιαλύνονται στο βιβλίο που έγραψε ο Ian Sample με τίτλο «Higgs, σωματίδιο του Θεού» [εκδόσεις Τραυλός, μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος]. 


Επιστήμονας αποκαλύπτει το ιστορικό κλίματος του κόκκινου πλανήτη σε μοναδικό μετεωρίτη
Image: NASA
Ο Άρης.

Πετρώματα του Ωρίωνα: σωματίδια σε μέγεθος βότσαλου μπορεί έκαναν το «αλμα»-για την έναρξη του σχηματισμού των πλανητών

Credit: S. Schnee, et al.; B. Saxton, B. Kent (NRAO/AUI/NSF); We acknowledge the use of NASA's SkyView Facility located at NASA Goddard Space Flight Center.
Ραδιο/ οπτικό σύνθετο του Μοριακού Νέφους Συμπλέγματος του Ωρίωνα δείχνει την περιοχή OMC-2/3 σχηματισμού άστρων νήματος. Δεδομένα του GBT φαίνονται με πορτοκαλί χρώμα. Σπάνια μεγάλοι κόκκοι σκόνης μπορεί να ξεκίνησαν το σχηματισμό των πλανητών.

Φθορίζουσα μικροσκοπική όψη από καρκινικά κύτταρα οστών
Copyright ESA-Yassen Abbas


Μια φθορίζουσα μικροσκοπική άποψη των κυττάρων από ένα είδος καρκίνου των οστών, που μελετάται για τα μελλοντικά ταξίδια στο βαθύ διάστημα - με στόχο να εντείνει την κατανόησή μας για την επικίνδυνη ακτινοβολία που επικρατεί εκεί έξω.

Το νεφέλωμα του Μάγου
29  Αυγούστου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Michael Miller

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου 2001
29 Αυγούστου 2001. 
Εκτοξεύτηκε ο ιαπωνικός πυραυλοφορέας «Η2Α».


Εκτοξεύεται ο ιαπωνικός πυραυλοφορέας «Η – 2Α», μεταφέροντας τις ελπίδες της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστημικής Ανάπτυξης ("NASDA") της Ιαπωνίας για δυναμική είσοδο στην αγορά εκτόξευσης δορυφόρων. 

Αστρονομικά φαινόμενα 29 Αυγούστου 2014
1
Ο Ποσειδώνας σε αντίθεση (Υδροχόος, μέγεθος 7,8, φαινόμενη διάμετρος 2,4'')
Εικόνα: Stellarium (To-New-Sas.blogspot.gr)


Ο Ποσειδώνας φτάνει σε αντίθεση και στο καλύτερο σημείο παρατήρησής του σήμερα. 
Επειδή βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό μας, ανατέλλει με το ηλιοβασίλεμα και εμφανίζεται στο ψηλότερο σημείο του στο νότο περίπου στις 1 π.μ. 

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Η αποστολή Ροζέτα ρωτά: Τι μπορούμε να μάθουμε από τους κομήτες;
Η αποστολή Ροζέτα θα μας δώσει μια άνευ προηγουμένου προβολή από το εσωτερικό ενός κομήτη, βλέποντας τον παγωμένο ταξιδιώτη να δραστηριοποιείται καθώς πλησιάζει τον Ήλιο. 
Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν την περιπέτεια;

Τα νετρίνα “αποκαλύπτουν” την κόλαση στο εσωτερικό του ΉλιουΤο πείραμα Borexino ακτινογραφεί το εσωτερικό του Ήλιου ανιχνεύοντας τα νετρίνα που παράγουν οι  πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης στο εσωτερικό του


Το Borexino είναι ένα πείραμα που πραγματοποιείται στο Gran Sasso της Ιταλίας. Σκοπός του η ανίχνευση των νετρίνων που παράγονται στο εσωτερικό του Ήλιου εξαιτίας των πυρηνικών αντιδράσεων σύντηξης.

Ρομποτική «στρατιά» εξερευνητών άλλων πλανητώνMDA & CIGITI
Καθώς οι δοκιμές προχωρούν, η ομάδα σχεδιάζει να συμπεριλάβει και το RASSOR, ένα πειραματικό εξορυκτικό ρομπότ που σχεδιάστηκε στο Κένεντι με σκοπό τις δοκιμές διαφορετικών τεχνικών για εκσκαφές στις επιφάνειες της Σελήνης ή του Άρη (φωτ. αρχείου).Ομάδα ερευνητών της NASA θα αρχίσει σύντομα τις δοκιμές ενός γκρουπ ρομπότ και του σχετικού λογισμικού για να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατόν για αυτόνομα οχήματα να αναλάβουν την εξερεύνηση άλλων πλανητών, αναζητώντας στην επιφάνειά τους και συλλέγοντας χρήσιμες ύλες- στα πρότυπα μίας αποικίας μυρμηγκιών.

Αποδεικτικά στοιχεία για τα σουπερνόβα κοντά στη Γη
Credit: Illustration Credit & Copyright: Linda Huff (American Scientist), Priscilla Frisch (U. Chicago)
Η τοπική φυσαλίδα και η γαλαξιακή γειτονιά.

Η καλύτερη προβολή από τη συγχώνευση γαλαξιών στο μακρινό σύμπαν μέχρι σήμερα


Το Χαμπλ παρατηρεί τον κοσμικό Σέρλοκ ΧολμςΣυγχώνευση γαλαξιών στο μακρινό σύμπαν μέσα από ένα βαρυτικό μεγεθυντικό φακό
Credit: NASA/ESA/ESO/W. M. Keck Observatory
Σε αυτήν την εικόνα, η οποία συνδυάζει προβολή από το Hubble και το τηλεσκόπιο Keck ΙΙ στη Χαβάη (με τη χρήση προσαρμοστικής οπτικής), μπορείτε να δείτε ένα γαλαξία προσκηνίου που δρα ως βαρυτικός φακός. Ο γαλαξίας μοιάζει με το πώς ο Γαλαξία μας, θα φαινόταν από την άκρη. Αλλά γύρω από αυτόν τον γαλαξία υπάρχει ένα σχεδόν πλήρες δαχτυλίδι - είναι σχηματισμός άστρων πολύ πίσω από την συγχώνευση του γαλαξία.

Πώς η ομίχλη του Τιτάνα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την προέλευση της ζωής
Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Το φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνας, εμφανίζεται ως μία θολή μπάλα από απόσταση.

Βλέποντας τον 7ο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

Το να δούμε και να παρατηρήσουμε τον 7ο πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος από την Γη μας δεν είναι εύκολο. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια με την χρήση καμερών CCD από τους ερασιτέχνες αστρονόμους, έκαναν την παρατήρηση του πιο εύκολη άσχετα που χρησιμοποιούμε μικρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Μεσιέ 20 και 21
28 Αυγούστου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Lorand Fenyes

Αστρονομικά φαινόμενα 28 Αυγούστου 2014

Αν και φθάνει ψηλότερα στον ουρανό το φθινόπωρο, το «διπλό σμήνος του Περσέα» είναι ένα ακόμα αξιοθέατο αντικείμενο του Αυγουστιάτικου  ουρανού. 

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου 178928 Αυγούστου 1789, 
ο William Herschel ανακαλύπτει τον Εγκέλαδο, δορυφόρο του Κρόνου

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου 1993
28 Aυγούστου 1993. 
Ανακαλύφθηκε και φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά ο «Δάκτυλος», που είναι φυσικός δορυφόρος του αστεροειδή Ίδη.
Η υψηλότερης διακριτικής ικανότητας εικόνα του Δακτύλου που υπάρχει. Την έλαβε το Γκαλιλέο από απόσταση περίπου 3.900 χιλιομέτρων από τον Δάκτυλο

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου 194628 Aυγούστου 1946. 
Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Ανδρέας Νεβό.
André Neveu

Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Ανδρέας Νεβό (André Neveu), που μαζί με τον Σβάρτς (Schwarz,) διατύπωσαν, το 1971, τη θεωρία των χορδών. 

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου 43028 Aυγούστου 430. 
Αφήνει την τελευταία του πνοή ο φιλόσοφος και θεολόγος Ιερός Αυγουστίνος.

Αφήνει την τελευταία του πνοή ο φιλόσοφος και θεολόγος Ιερός Αυγουστίνος (354 – 430 μ.Χ.), σύμφωνα με τον οποίο ο Θεός έπλασε τον κόσμο. 

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Νεφέλωμα Ίριδα
Λήφθηκε από τον Manos Malakopoulos

Το Νεφέλωμα Ίριδα, επίσης γνωστό και ως NGC 7023 και Κάλντγουελ 4, είναι ένα φωτεινό νεφέλωμα ανάκλασης και αντικείμενο Κάλντγουελ στον αστερισμό του Κηφέα.

Τα δαχτυλίδια του Κρόνου σχηματίστηκαν πριν από 4,4 δισ. χρόνια


Είναι δέκα φορές γηραιότερα απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά


Το ερώτημα «πόσο χρονών μπορεί να είναι τα δαχτυλίδια του Κρόνου» απασχολούσε τους επιστήμονες για πολύ καιρό.

Τι δεν ξέρουμε για τον πλανήτη Άρη


Ο κατακόκκινος γείτονάς μας και οι αναπάντεχες όψεις του!Υπάρχει λες κάτι μαγικό με τον Άρη, τον πλανήτη που μπήκε από νωρίς στο στόχαστρο της ανθρωπότητας, τόσο ως αστρονομική παρατήρηση όσο και ως επιστημονική φαντασία.

Τι φωτίζει το σύμπαν;
Credit: Andrew Pontzen/Fabio Governato
Μοντέλο υπολογιστή δείχνει ένα σενάριο για το πώς μεταδίδεται το φως μέσω του πρώιμου σύμπαντος σε μεγάλη κλίμακα (πάνω από 50 εκατομμύρια έτη φωτός). Οι αστρονόμοι θα μάθουν σύντομα αν ή όχι αυτά τα είδη των υπολογιστικών μοντέλων δώσουν μια ακριβή απεικόνιση του φωτός στο πραγματικό σύμπαν.

Τοπικό μοντέλο περιγράφει καλύτερα τη σεληνιακή βαρύτητα
Credit: NASA
Πρόκειται για μια σύνθετη εικόνα της ορατής πλευράς της Σελήνης που λαμβάνεται από το Σεληνιακό Reconnaissance Orbiter τον Ιούνιο του 2009, σημειώστε την παρουσία των σκοτεινών περιοχών στην περιοχή 'maria' σε αυτή την πλευρά του φεγγαριού.

Ήτα Τρόπιδος: Οι γειτονικοί μας «υπερ-αστέρες»
Image credit: NASA/CXC/GSFC/K.Hamaguchi, et al.


Το σύστημα αστέρων Ήτα Τρόπιδος δεν στερείται σε υπερθετικό βαθμό. 
Δεν είναι μόνο ότι περιέχει ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα αστέρια στον γαλαξία μας, βάρους τουλάχιστον 90 φορές τη μάζα του ήλιου, είναι επίσης εξαιρετικά ασταθές και αναμένεται να έχει τουλάχιστον μία έκρηξη σουπερνόβα στο μέλλον.

Ισχυρή έκρηξη στον Ήλιο 24 Αυγούστου 2014
 Κατηγορίας M5.9 ηλιακή έκλαμψη 24 Αυγούστου 2014


To-New-Sas

Ροζέτα: Τα χρονικά όρια αναζήτησης τοποθεσίας προσεδάφισης στενεύουν
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
Οι υποψήφιες θέσεις προσεδάφισης του Philae


Χρησιμοποιώντας τις αναλυτικές πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το διαστημόπλοιο Rosetta της ESA κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων τροχιάς γύρω από τον κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko, έχουν αναγνωριστεί πέντε σημεία ως υποψήφιες τοποθεσίες για να προσεδαφιστεί το όχημα Philae το Νοέμβριο - η πρώτη φορά που έχει ποτέ επιχειρηθεί μια προσγείωση σε έναν κομήτη.

Ζούμε μέσα σε ένα υπόλειμμα υπερκαινοφανούς αστέρα - Νέα στοιχεία


Τα δεδομένα από τα μέσα πάνω σε έναν πύραυλο της NASA, επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένα σύμπλεγμα από εκρήξεις σουπερνόβα παρέσυρε μια φυσαλίδα στο διαστρικό μέσο. 
Σήμερα η Γη έγκειται σε αυτή τη φούσκα.

To-New-Sas

Κομήτης εναντίον Άρη: Θα συγκρουστούν οι ατμόσφαιρες;

Ο Κομήτης Siding Spring (C / 2013 A1) θα περάσει σε απόσταση 83.000 μιλίων (133.630 χλμ.) από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη (το 1/3 της απόστασης μεταξύ Γης και Σελήνης). 
Ο Άρης, θα έχει τροχιά στην πλησιέστερη προσέγγιση του νέφους του κομήτη περίπου 100 λεπτά αργότερα.

To-New-Sas

Σύννεφα βροχής πέραν του Ηλιακού ΣυστήματοςΓια πρώτη φορά αμερικανοί αστρονόμοι εντόπισαν το φαινόμενο σε απόσταση 7,3 ετών φωτός από τη Γη
Σύννεφα νερού ή καλύτερα πάγου, φαίνεται να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του παγωμένου καφέ νάνου WISE J0855-0714


Ουάσινγκτον 
Αμερικανοί αστρονόμοι από το Επιστημονικό Ιδρυμα Carnegie, στην Ουάσινγκτον, εντόπισαν για πρώτη φορά σύννεφα βροχής πέραν του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση 7,3 ετών φωτός από τη Γη.

Είναι το Σύμπαν ένα δισδιάστατο ολόγραμμα;
Fermilab /REIDAR HAHN
Το Ολόμετρο (Holometer) θα μελετήσει το ενδεχόμενο το Σύμπαν μας να είναι ένα δισδιάστατο ολόγραμμα.


Ένα νέο πείραμα που ξεκίνησε τη λειτουργία του στο εργαστήριο Φέρμι στο Ιλινόις των ΗΠΑ, θα προσπαθήσει να απαντήσει σε μερικά πολύ βαθιά ερωτήματα για το Σύμπαν που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Ο Γαλαξίας πάνω από το Γιέλοουστοουν
27 Αυγούστου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Dave Lane

Σαν σήμερα 27 Αυγούστου 19621962,
η διαστημική αποστολή Mariner 2, με προορισμό την Αφροδίτη, ξεκινά το ταξίδι της.

Αστρονομικά φαινόμενα 27 Αυγούστου 2014


Ένα ζευγάρι από φωτεινούς πλανήτες φέγγει στο νοτιοδυτικό ουρανό, όπως πέφτει το σκοτάδι αυτή την εβδομάδα. 

Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Πετώντας πέρα από το φεγγάρι του Ποσειδώνα, Τρίτωνα
26 Αυγούστου 2014
(Εικόνα) Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: Voyager 2, JPLNASA; Digital composition: Paul Schenk (LPIUSRA)


Πως μοιάζει το να πετάς πέρα από τον Τρίτωνα, το μεγαλύτερο φεγγάρι του πλανήτη Ποσειδώνα; Μόνο ένα διαστημικό σκάφος το έχει κάνει ποτέ αυτό - και τώρα, για πρώτη φορά, εικόνες από αυτή τη δραματική συνάντηση, έχουν συγκεντρωθεί σε μια ταινία. 

Ινδική παρθενική αποστολή στον Άρη ένα μήνα από τον κόκκινο πλανήτη
Credit: ISRO
Η αποστολή Mars Orbiter διαστημόπλοιου ISRO είναι μόλις 9 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Άρη, από τις 22 Αυγούστου του 2014.

Η αποστολή «Νέοι Ορίζοντες» διέσχισε την τροχιά του ΠοσειδώναΠριν από 25 χρόνια (ακριβώς) το Voyager 2 περνούσε ανάμεσα στον Ποσειδώνα και τον δορυφόρο του Τρίτωνα
Το διαστημικό σκάφος της ΝASA Νew Horizons διέσχισε την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα και κατευθύνεται ολοταχώς προς τον Πλούτωνα για την προγραμματισμένη «στενή επαφή» μαζί του, στις 14 Ιουλίου του 2015.


Η αποστολή «Νέοι Ορίζοντες» λαμβάνει μια μακρινή προβολή του Ποσειδώνα (επισημασμένη)Εδώ είναι το πως έμοιαζε ο Ποσειδώνας και το φεγγάρι του ο Τρίτωνας, τον προηγούμενο μήνα από την αποστολή "Νέοι Ορίζοντες" στο ταξίδι του για τον Πλούτωνα.
Image credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


Το διαστημικό σκάφος "Νέοι Ορίζοντες" της ΝΑΣΑ, περνώντας από τον Πλούτωνα έλαβε αυτή την προβολή του γίγαντα πλανήτη Ποσειδώνα και το μεγάλο φεγγάρι του Τρίτωνα στις 10 Ιουλίου 2014, από μια απόσταση περίπου 2.45 δισεκατομμύρια μίλια (3.96 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) - πάνω από 26 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου. 

Πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να υπάρχει σκοτεινή ύληΗ σκοτεινή ύλη αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης επιστήμης. Με την επίδραση της βαρύτητάς της επηρεάζει την κίνηση άστρων, γαλαξιών, ακόμη και την εξέλιξη του ίδιου του Σύμπαντος.
Κι όμως, αν και έχει μάζα τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη ύλη, οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ποια σωματίδια την απαρτίζουν. Εκατοντάδες πειράματα σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να επαληθεύσουν κάποια από τις πιθανές θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την προέλευση της δίχως όμως επιτυχία. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι πως η σκοτεινή ύλη υπάρχει;


Κάθε άρθρο σχετικό με τα εναπομείναντα μυστήρια του σύμπαντος περιλαμβάνει, στις πρώτες θέσεις της λίστας των άλυτων προβλημάτων, την σκοτεινή ύλη.

Πετώντας μέσα από το Σέλας
Παρατηρήστε: Στο 0:23 ανατέλλει ο αστερισμός του Ωρίωνα δεξιά, στο 0:21 ένα αντικείμενο περνάει που φαίνεται το ίδιο αλλά μεγαλύτερο στα αριστερά στο 0:25, στο 0:24 ένα αντικείμενο κατευθύνεται γρήγορα προς τα δεξιά, στο 0:25 ένα φωτεινό αντικείμενο ανατέλλει.
Credit: ESA/NASA

Αυτό το 'τάιμλέιπς' δημιουργήθηκε από φωτογραφίες που λήφθηκαν από την αποστολή 40 του πληρώματος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο αστροναύτης της ESA Alexander Gerst σχολίασε: "Πετάξαμε μέσα από ένα μαζικό σέλας μετά την ηλιακή μαζική έκρηξη της περασμένης εβδομάδας."

To-New-Sas

Η απελευθέρωση του «Κύκνου»

Το 'τάιμλιπς' δείχνει την Τροχιακή θέση Επιστήμης του "Κύκνου", διαστημικό σκάφος Orb-2 που αναχωρεί από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 15 Αυγούστου 2014.

Σαν σήμερα 26 Αυγούστου 1962
1962,
οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το ερευνητικό διαστημόπλοιο Μάρινερ ΙΙ, για να εξερευνήσει την Αφροδίτη.

Αστρονομικά φαινόμενα 26 Αυγούστου 2014
Εάν είστε στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Γης, ο φωτεινός Βέγας λάμπει κοντά στο ζενίθ όταν θα έχει βραδιάσει. Όποτε βλέπετε τον Βέγα σχεδόν στο ζενίθ, ξέρετε ότι ο Τοξότης, με την τόσο πλούσια συλλογή σε αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό, είναι στο ψηλότερό του σημείο στο νότο.

To-New-Sas

Ο Ευρωπαϊκός ανιχνευτής έχει 5 πιθανές περιοχές για την ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη

Ένα ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο αναμένεται να προσγειωθεί σε έναν κομήτη, τον Νοέμβριο, και τώρα οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πέντε περιοχές όπου σε αυτές θα μπορούσε να αγγίξει το έδαφος.

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014

Ηλιακή έκλαμψη Μ5.9
Λαμβάνεται από τον Pepe Manteca στις 24 Αυγούστου 2014 @ Begues, Καταλονία, Ισπανία, ήμουν πολύ τυχερός. Υπήρχαν πολλά σύννεφα και ο ήλιος βγαίνει σε μια στιγμή και ... Έκρηξη!

Θεαματικό σέλας λαμβάνεται από αστροναύτη στο ΔιάστημαCredit: NASA
Ο αστροναύτης της NASA Reid Wiseman έλαβε την προβολή αυτή από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τη Βόρεια Αμερική γύρω στις 7:30 μ.μ. EDT στις 19 Αυγούστου, 2014.

Ο επαναχρησιμοποιούμενος πρωτότυπος πύραυλος SpaceX εκρήγνυται πάνω από το Τέξας

Ο επαναχρησιμοποιηούμενος πρωτότυπος πύραυλος που κατασκευάστηκε από την ιδιωτική εταιρεία διαστημικών πτήσεων SpaceX, εξερράγη πάνω από το Τέξας και αποδεικνύει του λόγους που την Παρασκευή (22 Αυγ) μετά από μια ανωμαλία, ανάγκασε την καταστροφή του σκάφους.

Αβιογένεση: Ένα εξαιρετικό φιλμ φαντασίας
Μια παράξενη μηχανή προσγειώνεται σε έναν ερημικό πλανήτη για να αλλάξει ριζικά τη μορφή του. Ένα φιλμ μικρού μήκους του Richard Mans που αξίζει να δείτε.

Πηγή: videoman.gr , vimeo.com

Σαν σήμερα 25 Αυγούστου 16091609,
ο Γαλιλαίος επιδεικνύει το πρώτο τηλεσκόπιο σε βενετούς συγκλητικούς.
Ο Ανθρωπισμός ώθησε τη γέννηση της σύγχρονης επιστήμης και των μαθηματικών. Ο Γαλιλαίος, που φαίνεται εδώ, παρουσιάζει τη δική του εκδοχή τηλεσκοπίου στην Βενετική Γερουσία σε μια τοιχογραφία από τον Luigi Sabatelli, έχει ονομαστεί ο ιδρυτής της σύγχρονης επιστήμης.


To-New-Sas

Θεαματικά μυστήρια σουπερνόβα αποκαλύπτονται
Credit: NASA, ESA, & Hubble Heritage
Ο γαλαξίας M82 στον οποίο το σουπερνόβα εξερράγη.

Διαστημοπλάνο από τη Northrop, καταστροφή πυραύλου της SpaceX και προβλήματα για το Galileo
Northrop Grumman
H εταιρεία δημοσιοποίησε φωτογραφία του concept, το οποίο αναπτύσσεται στο πλαίσιο ενός συμβολαίου διαρκείας 13 μηνών και αξίας 3,9 εκατ. δολαρίων.


Ένα σχέδιο διαστημοπλάνου για τους σκοπούς του προγράμματος Experimental Spaceplane XS-1 του αμερικανικού Πενταγώνου αναπτύσσει η Northrop Grumman σε συνεργασία με τις Scaled Composites και Virgin Galactic.

Ο Arp 188 και η ουρά του γυρίνου
25 Αυγούστου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: Hubble Legacy ArchiveESANASA; Processing & Copyright: Joachim Dietrich

Αστρονομικά φαινόμενα 25 Αυγούστου 2014
Ο Άρης 3,5° νότια του Κρόνου (ορατοί στα νοτιοδυτικά, δύουν 3 ώρες μετά από τον Ήλιο)
Εικόνα από Stellarium (To-New-Sas)

To-New-Sas

Φεισμπουκ

Τουιτερ