Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Κομήτης Κρόιτς 4-5-6/09 2014

To-New-Sas

Ανατολή του φεγγαριού 5/9/2014
Στο 0:58

To-New-Sas

Θα εκτοξεύσουν «βέλη» στον Αρη, αναζητώντας ίχνη ζωής
Η ειδική βάση, που θα φθάσει στον Αρη μέσω ενός διαστημοπλοίου ή μιας άλλης αποστολής, θα αποχωρισθεί με την είσοδο στην αρειανή ατμόσφαιρα, αναπτύσσοντας υπερηχητικές ταχύτητες και θα εκτοξεύσει τα «βέλη» προς το έδαφος του πλανήτη.Τη χρηματοδότηση απλών ανθρώπων, με δωρεές που ξεκινούν από 10 δολάρια, ζητεί μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων και ειδικών στην αεροδιαστημική, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για μια αποστολή στον Αρη, η οποία θα μπορούσε να απαντήσει στον κατά πόσο ο Κόκκινος Πλανήτης φιλοξενεί ζωντανούς μικροοργανισμούς. 

Αστροναύτες εντοπίζουν πόλεις στη Γη από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Μέσα από τον ΔΔΣ - Παρατηρήσεις της Γης από την Αποστολής 38

Δύο μέλη του πληρώματος στον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) παρακολουθούν από κοντά διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο, από τη σκοπιά ενός θόλου που υπάρχει στο σκάφος. 
Μεταξύ άλλων θα δούμε και τις πόλεις Πάτρα και Κόρινθο στην Ελλάδα (στο 0:49). (videoman.gr)

Κοσμική πρόβλεψη: σκοτεινά σύννεφα παρουσιάζουν ΗλιοφάνειαCredit: ESO

Αστρονομικά φαινόμενα 6 Σεπτεμβρίου 2014
1

Αυτό το βράδυ εντοπίστε στα δεξιά της Σελήνης, δύο αμυδρά (3ου μεγέθους) αστέρια: άλφα και βήτα του Αιγόκερου, το ένα πάνω από το άλλο. 

Σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου 18996 Σεπτεμβρίου 1899. 
Ιδρύεται η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία.


Ιδρύεται η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία (American Astronomical Society = AAS) και αποτελεί σήμερα (2010) το μεγαλύτερο οργανισμό επαγγελματιών αστρονόμων στην Αμερική. 
Το βασικό αντικείμενό είναι να προωθήσει την πρόοδο της αστρονομίας και τα στενά παρακλάδια της επιστήμης. 

Σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου 18926 Σεπτεμβρίου 1892. 
Γεννιέται ο Άγγλος φυσικός Εδουάρδος Άπλετον.


Γεννιέται ο Άγγλος φυσικός Εδουάρδος Άπλετον, (Edward Appleton, 1892 – 1965), που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, το 1947, για την ανακάλυψη του στρώματος Άπλετον της ιονόσφαιρας. 

Σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου 1879
6 Σεπτεμβρίου 1879. 
Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Πάουλ Γκούτνικ.


Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Πάουλ Γκούτνικ (Paul Guthnick, 1879 – 1947), που ασχολήθηκε κυρίως με τους τομείς της φωτομετρίας και της φασματοσκοπίας και υπήρξε ο πρώτος που καθιέρωσε, από το 1912, τις εφαρμογές των φωτοηλεκτρικών διαδικασιών.

Πηγή: astronomos.gr

Μεσιέ 27Λαμβάνεται από τον Giuseppe Donatiello στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 @ Oria (Brindisi)Συλλογική εικόνα που λαμβάνεται με τη συμβολή των παρακάτω ερασιτεχνών αστρονόμων (με αλφαβητική σειρά):
Claudio Bottari, Paolo Demaria, Giuseppe Donatiello, Marco Favuzzi, Andrew Genualdi, Federico Lavarino, Rolando Ligustri (CAST), Andrea Pistocchini, Craig Prost, Christian Ρίου, Bert Scheuneman, Tim Stone, Rubes Turchetti (CAST).


To-New-Sas

Πηγή: spaceweathergallery.com

Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Νυχτερινή περιήγηση στ” αστέρια από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή 2014″, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανοίγει τις θύρες του για το ευρύ κοινό σε μια προκαταρκτική εκδήλωση το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014. 

Ο αστεροειδής 2014 RCΛαμβάνεται από τους, Ernesto Guido, Martino Nicolini & Nick Howes στις 5 Σεπτεμβρίου, 2014 @ εξ αποστάσεως από Auberry Καλιφόρνια, ΗΠΑ.


Αναφέρει: Ο αστεροειδής 2014 RC έχει εκτιμώμενο μέγεθος 12 - 26 μ. (με βάση το απόλυτο μέγεθος αντικειμένων H = 26,8) και θα έχει μια στενή προσέγγιση με τη Γη σε περίπου 0,1 LD (Σεληνιακής Απόστασης = ~ 384.000 χιλιομέτρων) ή 0,0003 AU (1 AU = ~ 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα) στις 18:01 UT του 2014, 07 Σεπτεμβρίου, ο αστεροειδής θα φτάσει στην κορυφή του μεγέθους ~ 11.5 στις 7 Σεπ μεταξύ 17UT και 18UT.


Πηγή: spaceweathergallery.com

Η γέννηση και ο θάνατος του Μονόκερου V838
NASA, ESA, H.E. Bond
Μετρήσεις της ακτινοβολίας του άστρου έδειξαν πως η έκρηξη έγινε σε τρεις διαδοχικούς κύκλους ανάφλεξης και ηρεμίας, που διήρκησαν μέχρι το Μάρτιο του 2002.


To φως από τη μυστήρια έκρηξη του άστρου V838, 12 χρόνια μετά την ανακάλυψή της, συνεχίζει να αποτελεί σημείο συζήτησης και διαφωνιών μεταξύ των αστρονόμων.

Δείτε την προσέγγιση του αστεροειδούς 2014 RCΤο κοντινότερο πέρασμα του αστεροειδούς 2014 RC, σύμφωνα με τη NASA, θα είναι σε απόσταση περίπου 34.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης (μικρότερη από αυτή των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων) και θα είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι.

Τα βαθμωτά πεδία Higgs και Brans-Dicke (μέρος 1ο+2ο)
Από την κοσμολογία: η βαρύτητα Brans – Dicke. To 1961 οι Carl Brans και Robert Dicke πρότειναν την εισαγωγή ενός πεδίου που ονόμασαν φ, το οποίο επέτρεπε στη βαρυτική σταθερά του Νεύτωνα να μεταβάλλεται στο χώρο και το χρόνο. Ένα αντικείμενο σε κάποιο σημείο του χώρου όπου η σταθερά είναι μικρή (αριστερά) θα έχει μικρότερη μάζα – και θα στρεβλώνει τον τοπικό χωρόχρονο λιγότερο – σε σχέση με ένα πανομοιότυπο αντικείμενο σε ένα σημείο όπου η σταθερά είναι μεγάλη (δεξιά)
Αποσπάσματα από το άρθρο του David Kaiser, “When fields collide,” Scientific American (June 2007): 62-69 [ελληνική έκδοση: Όταν τα πεδία συγκρούονται, Αύγουστος/Σεπτέμβριος 2007]

Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου 1977
5 Σεπτεμβρίου 1977. 
Εκτοξεύεται από τη NASA το διαστημικό σκάφος «Βόγιατζερ – 1».
1977,
εκτοξεύεται με μικρή καθυστέρηση το διαστημόπλοιο Voyager 1.

«5 Σεπτεμβρίου 1977, εκτοξεύεται το Voyager 1, με αποστολή την εξερεύνηση του εξώτερου Ηλιακού Συστήματος και του μεσοαστρικού διαστήματος. Είναι το πιο απομακρυσμένο διαστημικό σκάφος στο Ηλιακό Σύστημα.»

Εκτοξεύεται από τη NASA το διαστημικό σκάφος «Βόγιατζερ – 1» ("Voyager – 1") και στις 5.3.1979 έφθασε στην πιο κοντινή απόσταση από το Δία. 

Αστρονομικά φαινόμενα 5 Σεπτεμβρίου 2014
1
Εικόνα: Stellarium (To-New-Sas.blogspot.gr)Βρείτε την Αφροδίτη κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος λίγο μετά τις 5 π.μ. 

Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Παγκόσμια ημέρα παρατήρησης της Σελήνης

Το Σάββατο 6-9 και ώρα 08:00 μ.μ. θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το φεγγάρι με τηλεσκόπια, η εκδήλωση θα γίνει στο παλιό λιμάνι στη Σκόπελο ελεύθερα, για όλους.

Μικρός αστεροειδής θα περάσει με ασφάλεια κοντά στη Γη την Κυριακή 7/9/2014
Credit: NASA/JPL-Caltech
Αυτό το γραφικό απεικονίζει το πέρασμα του αστεροειδή 2014 RC από τη Γη στις 7 Σεπτεμβρίου 2014. Κατά τη στιγμή της πιο στενής προσέγγισης, ο διαστημικός βράχος θα είναι περίπου το ένα δέκατο της απόστασης Γης-Σελήνης. Οι ώρες που αναφέρονται στο γραφικό είναι Παγκόσμιας Ώρας.

Ασυνήθιστη «πυραμίδα φωτός» λάμπει στον ουρανό του Σεπτεμβρίου 2014

Credit: NASA / JPL
Η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός μακριά από την κοσμική σκόνη σωματιδίων δημιουργεί το φαινόμενο γνωστό ως "ζωδιακό φως", μερικές φορές ονομάζεται "ψευδής αυγή." (Καλύτερα θα φαίνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου).Επίσης, δείτε τον κόκκινο πλανήτη και το κόκκινο αστέρι γίγαντα
Αντάρη στον αστερισμό του Σκορπιού.


To-New-Sas

Σπείρα στον Οφιούχο
Credit: ESA / Hubble της NASA & 
Απόδειξη: Judy Schmidt (geckzilla.com)

O Γαλαξίας μας βρίσκεται στα περίχωρα του υπερ-σμήνους γαλαξιών Λανιακέα
Η πορτοκαλί γραμμή αντιστοιχεί στο όριο του υπερσμήνους Λιανακέα, η μπλε κουκίδα στο κέντρο είναι ο Γαλαξίας μας. Το βίντεο του Nature εξηγεί

Αστρονομικά φαινόμενα 4 Σεπτεμβρίου 2014
1


Στην αυγή της Παρασκευής, χρησιμοποιήστε κιάλια για να εντοπίσετε την Αφροδίτη μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. 

Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 19654 Σεπτεμβρίου 1965. 
Εκτοξεύεται το παρατηρητήριο των ΗΠΑ "OGO – 1".


Εκτοξεύεται το παρατηρητήριο των ΗΠΑ "OGO – 1" ( = Orbiting Geophysical Observatory = Τροχιακό Γεωφυσικό Παρατηρητήριο), με τη βοήθεια ενός πυραύλου «Άτλας Εϊτζίνα – Β». 
Έχει βάρος 487 κιλά και τοποθετείται σε πολύ επιμήκη τροχιά (περίγειο 282 χλμ. και απόγειο 145.000 χλμ.). 

Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 1682Ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, στον οποίο θα δοθεί το όνομά του (Κομήτης του Χάλεϊ).

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αθηνα Κουστενη: Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της ΓαλλίαςΗ Αθηνα ΚουστενηΗ Αθηνά Κουστένη είναι αστροφυσικός, Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας CNRS και το Αστεροσκοπείο της Μεντόν στο Παρίσι. 
Συνεργάζεται τόσο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), όσο και με την αμερικανική NASA. 

Μεσιέ 31Λαμβάνεται από τον Giuseppe Donatiello στις 27 Αυγ., 2014 @ Oria (Brindisi)

Αναφέρει: 
Συλλογική εικόνα που λαμβάνεται με τη συμβολή των ακόλουθων ερασιτεχνικών αστρονόμων: (Με αλφαβητική σειρά): Domenico Argentieri, Claudio Bottari, Giuseppe Donatiello, Marco Favuzzi, Terence Fusco, Rolando Ligustri, Alessandro Elio Milani, Andrea Pistocchini, Tim Stone.


To-New-Sas

Πηγή: spaceweathergallery.com

Ανακαλύφθηκε μάγναστρο κοντά στον υπερκαινοφανή Kesteven 79
Copyright ESA/XMM-Newton/ Ping Zhou, Nanjing University, China


Τα ογκώδη αστέρια τελειώνουν τη ζωή τους με μια έκρηξη, εκρήγνυται ως σουπερνόβα και απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και ύλης. 
Αυτό που απομένει από το αστέρι, είναι ένα μικρό και εξαιρετικά πυκνό απομεινάρι: ένα αστέρι νετρονίων ή μια μαύρη τρύπα.

Ανάμιξη σε αστρικό σχηματισμό σύννεφων εξηγεί γιατί τα αστρικά «αδέρφια» μοιάζουν μεταξύ τους
Credit: Y. Feng and M. Krumholz
Αυτή είναι μια εικόνα από προσομοίωση σε υπολογιστή που δείχνει μια σύγκρουση των δύο ρευμάτων του διαστρικού αερίου, όπου οδηγεί σε βαρυτική κατάρρευση του αερίου και τη δημιουργία ενός αστρικού σμήνους στο κέντρο. Σε αυτή την εικόνα, τα ρεύματα αερίου επισημάνθηκαν με μπλε και κόκκινο "χρώματα ιχνηθέτη", και το πορφυρό χρώμα υποδεικνύει την πλήρη ανάμιξη των δύο ρευμάτων αερίου κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης.

Θερμοπυρηνικές εκρήξεις ακτίνων-Χ σε αστέρες νετρονίων όπου ορίζεται το ρεκόρ ταχύτητας
Credit: David A. Hardy
Εκρήξεις ακτίνων-Χ.
Καλλιτεχνική απεικόνιση από τον David A. Hardy ενός δυαδικού συστήματος, όπου ένα συμπαγές αντικείμενο, όπως ένα αστέρι νετρονίων συσσωρεύει υδρογόνο ή / και ήλιο από ένα συνοδό άστρο σαν τον Ήλιο μέσα από το λεγόμενο δίσκο προσαύξησης. Για ένα αστέρι νετρονίων, αυτό το πλαίσιο αποτυπώνει την κατάσταση περίπου 1 δευτέρου μετά από μια θερμοπυρηνική λάμψη κελύφους. Ένα κέλυφος παρασύρεται εκτός, σε σχετικιστικές ταχύτητες και γίνεται διαφανές.

Σαν σήμερα 3 Σπτεμβρίου 20063 Σεπτεμβρίου 2006, 
το SMART-1 (Small Missions for Advanced Research in Technology) προσκρούει στην επιφάνεια της Σελήνης, σύμφωνα με το πρόγραμμα
SMART-1 λάμψης επίπτωσης

To-New-Sas

Πηγή: en.wikipedia.org

Σε νέο αστεροειδή στοχεύει η Ιαπωνία

Τα σχέδιά της για μία ρομποτική διαστημική αποστολή σε αστεροειδή παρουσίασε το περασμένο σαββατοκύριακο η ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος (JAXA).

Αστρονομικά φαινόμενα 3 Σεπτεμβρίου 2014
1
Κοιτάξτε κάτω αριστερά της Σελήνης αμέσως μετά το σούρουπο για την Τσαγιέρα του Τοξότη, που γέρνει προς τα δεξιά.
Εικόνα: Stellarium (To-New-Sas.blogspot.gr)

Σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου 240 π.Χ.
3 Σεπτεμβρίου 240 π.Χ. ,
Παρατηρείται η απόκρυψη του ε – Καρκίνου από τον πλανήτη Δία, στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου 1976,
1976,
το αμερικανικό διαστημόπλοιο "Βίκινγκ ΙΙ" προσεγγίζει την επιφάνεια του Άρη, στέλνοντας τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη και αναλύοντας τη σύσταση του χώματος και του κλίματος.
Έγχρωμη εικόνα από το Viking 2 Lande που κοιτάζει νότια του διαστημικού σκάφους
Φωτογραφία: NASA
Το Viking 2 έλαβε αυτήν την αυτοπροσωπογραφία.

Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Άδοξο τέλος για τα σαμιαμίδια που ταξίδεψαν στο Διάστημα για «συνουσιασμό»Κι άλλη αναποδιά για τη Ρωσία
(Φωτογραφία: Associated Press)
O δορυφόρος είχε εκτοξευτεί στις 19 Ιουλίου με πύραυλο Soyuz -εικόνα αρχείου


Μόσχα

Έγιναν θυσία στο όνομα της επιστήμης: Πέντε σαύρες που είχαν εκτοξευτεί σε τροχιά προκειμένου να μελετηθεί η σεξουαλική ζωή τους επέστρεψαν στη Γη νεκρά και κατεψυγμένα, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία Διαστήματος.

Ελεύθερο πανεπιστήμιο – 5 μαθήματα αστροφυσικήςΜια Οδύσσεια στους ωκεανούς τού Σύµπαντος
ΤΤα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και
ώρα 19.30-21.00
Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 19 Νοεμβρίου.

Δημιουργία μωσαϊκού NAVCAM
Ο κομήτης στις 31 Αυγούστου 2014 - NavCam σύνθετη εικόνα (montage)
Copyright ESA/Rosetta/NAVCAM
«Μοντάζ τεσσάρων εικόνων του κομήτη 67Ρ / CG, χρησιμοποιώντας εικόνες που λήφθηκαν στις 31 Αυγούστου.»
Μοντάζ τεσσάρων-εικόνων περιλαμβάνει εικόνες που λήφθηκαν από την κάμερα πλοήγησης του Ροζέτα στις 31 Αυγούστου από απόσταση 61 χιλιομέτρων από τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. Ο πυρήνας του κομήτης είναι περίπου 4 χιλιομέτρων ολόκληρος.

Νέα τρισδιάστατη εικόνα του κομήτη 67Ρ / C-G!


Αναφέρει:
Εμπνεύστηκα από τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα από τον Hanno Falk στις 16  Aυγ. για να κάνω κάποια έρευνα μέσα από τις εικόνες του Ροζετα για να δω αν θα μπορούσα να βρω ένα καλό σύνολο που θα μπορούσα να δημιουργήσω μία τρισδιάστατη εικόνα του κομήτη. 

Κομήτης Κρόιτς 31/08-1/09 2014

Αρχή της οικογένεια κομητών Κρόιτς: el.wikipedia.org

To-New-Sas

Μια ασημένια βελόνα στον ουρανό

Credit: NASA και ESA
Αναγνώριση: Roelof de Jong

Προγραμματισμένη διαμόρφωση μνήμης για το Opportunity Mars rover

Credit: NASA/JPL-Caltech
Της NASA, το Mars Exploration Rover Opportunity έλαβε αυτή τη σκηνή κοιτάζοντας μακρύτερα προς το νότο αμέσως μετά την ολοκλήρωση μιας αντίστροφης κίνησης, κατά την 3.749η Αρειανή ημέρα, ή sol, από το έργο του ρόβερ στον Άρη (10 Αυγ. 2014).

Συντρίμμια του κομήτη «ποζάρουν» για φωτογραφίες καθ 'οδόν προς τον Άρη
Credit: Rolando Ligustri
Ο κομήτης C / 2013 A1 Siding Spring, είναι μεταξύ των σφαιρωτών σμηνών NGC 362 (επάνω αριστερά) και 47 Tucanae (NGC 104), ενώ στην άκρη, το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου στις 29 Αυγούστου, 2014.

Πώς μπορούμε να βρούμε μικροσκοπικά σωματίδια σε ατμόσφαιρες εξωπλανητών;


Μπορεί να φαίνεται σαν μαγικό, αλλά οι αστρονόμοι έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο που θα τους επιτρέψει να ανιχνεύουν και καταμετρήσουν τα σωματίδια που είναι δέκα φορές μικρότερα από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας, ακόμη και σε πολλά έτη φωτός απόστασης. 

Μερικά διαστημικά «βάιν»

Επανείσοδος του «Κύκνου»


Δείτε προς το τέλος της διάρκειας του βίντεο που φλέγεται το αντικείμενο ενώ εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης

Holometer: Ένα μικροσκόπιο στο Χώρο και το Χρόνο
2 Σεπτεμβρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: C. Hogan, Fermilab

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 1894
2 Σεπτεμβρίου 1894. 
Ανακαλύπτεται ο αστεροειδής Ήρα (Juno), από τον Γερμανό αστρονόμο Καρλ Χάρντινγκ.


Ανακαλύπτεται ο αστεροειδής Ήρα (Juno), από τον Γερμανό αστρονόμο Καρλ Χάρντινγκ (Karl Harding, 1765 – 1834). Είναι ο 3ος κατά σειρά ανακάλυψης αστεροειδής, που για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούνταν ότι είναι και ο 3ος σε μέγεθος αστεροειδής. 

Αστρονομικά φαινόμενα 2 Σεπτεμβρίου 2014Πρώτο Τέταρτο της Σελήνης στις 14:12 μ.μ. 
Ο ήλιος θα φωτίσει το 50% της Σελήνης έτσι όπως τη βλέπουμε από τη Γη. 

Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Παρατήρηση του Αττικού Ουρανού από το Αστεροσκοπείο στο Θησείο

Στο πλαίσιο της "Βραδιάς του Ερευνητή 2014", το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανοίγει τις θύρες του για το ευρύ κοινό σε μια προκαταρκτική εκδήλωση το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014. 

Πώς μυρίζει το ΔιάστημαΜυρωδιές από άλλο πλανήτη!

Όσο μικροί κι αν αισθανόμαστε μπροστά στο μεγαλείο του Σύμπαντος, οι φωτογραφίες, οι εικόνες, τα βίντεο και οι αναπαραστάσεις που έχουμε δει από το Διάστημα, με τη βοήθεια υπερυπολογιστών και γιγαντιαίων τηλεσκοπίων... μας κάνουν να το θεωρούμε ως κάτι όχι και τόσο μακρινό από εμάς... ως κάτι πιο προσιτό.

Το μυστήριο με τους δακτυλίους του Κρόνου

NASA


Ο Κρόνος με τους δακτυλίους του δημιουργούν μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες στο Ηλιακό Σύστημα, η οποία εξάπτει την περιέργεια των αστρονόμων από το 1610 όταν και παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από το Γαλιλαίο.

Ο Ήλιος 24 Αυγούστου 2014
To-New-Sas

Αστρονομικά φαινόμενα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Όσοι από εσάς λατρεύουν να κυνηγούν πεφταστέρια, μπορείτε να δείτε μετά τα μεσάνυχτα την βροχή διαττόντων «Ηνιοχίδες». 

Βίντεο: οι πρόσφατες ηλιακές εκλάμψεις


Ένα νέο εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει τις ηλιακές εκλάμψεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Πόσο μακριά είναι τα αστέρια; Κβάζαρ λύνει το μυστήριο του αστρικού σμήνους των Πλειάδων
Credit: NOAO/AURA/NSF
Μια εικόνα από το περίφημο αστρικό σμήνος των Πλειάδων, επίσης γνωστό ως "Οι Επτά Αδελφές," στο ορατό φως.

Ο Ποσειδώνας σε αντίθεσή το 2014!Αναφέρει: 
Σε αυτές τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού ο πιο απομακρυσμένος γίγαντας αερίου του ηλιακού μας συστήματος, ο Ποσειδώνας, ήταν σε αντίθεση, και έτσι περίμενα ώστε να αραιώσουν τα σύννεφα νωρίς το βράδυ και να δοκιμάσω κάποια απεικόνιση με αυξημένη μεγέθυνση.

Τεχνολογία για πιο... «αδύνατους» δορυφόρους
ESA
Πρωτότυπα συστήματα ΙΜΑ έχουν δοκιμαστεί στο πλαίσιο εικονικών διαστημικών αποστολών σε εγκαταστάσεις της ESA στην Ολλανδία. 


Μία νέα υπολογιστική τεχνική η οποία βοήθησε στην αύξηση των δυνατοτήτων των πολιτικών αεροσκαφών, μειώνοντας παράλληλα τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, αρχίζει να εφαρμόζεται σε δορυφόρους.

Εκρήξεις ραδιοκυμάτων αποτελούν αίνιγμα για τους αστρονόμους
NASA/ ESA
Το μυστήριο γύρω απο τη φύση των FRBs μπορεί να λυθεί σύντομα αφού οι υπολογισμοί των αστρονόμων βάσει των στατιστικών τους στοιχείων δείχνουν πως στο ορατό Σύμπαν πρέπει να συμβαίνουν περί τις 10.000 τέτοιες εκρήξεις καθημερινά (φωτογραφία αρχείου από naftemporiki.gr).


Στιγμιαίες εκρήξεις ακτινοβολίας στο μακρινό διάστημα, έχουν κάνει τους αστρονόμους να πιστεύουν πως βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη ενός ακόμη αστροφυσικού φαινομένου.
Πρόκειται για τις ταχείες εκρήξεις ραδιοκυμάτων (Fast Radio Bursts – FRBs), οι οποίες διαρκούν μονάχα ορισμένα χιλιοστά του δευτερολέπτου και μέχρι πρόσφατα είχαν ανιχνευτεί μόνο από το παρατηρητήριο Παρκς στην Αυστραλία. 

Εντόπισαν νετρίνα από την καρδιά του Ηλιου
Για πρώτη φορά υπάρχει καταγραφή τέτοιων σωματιδίων από τον πυρήνα του μητρικού μας άστρου
Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν νετρίνα που προέρχονταν από την καρδιά του Ηλιου


Μασαχουσέτη 
Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε για πρώτη φορά νετρίνα που δημιουργήθηκαν στον πυρήνα του Ηλιου. Η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση τόσο αυτών των «εξωτικών» σωματιδίων όσο και της λειτουργίας του μητρικού μας άστρου.

Το Spitzer είδε σύγκρουση αστεροειδών
Το εντυπωσιακό φαινόμενο συνέβη σε ένα νεογέννητο άστρο στον αστερισμό της Ιστίας
Credit: (NASA/JPL-Caltech)
Καλλιτεχνική απεικόνιση της σύγκρουσης των αστεροιδών στο νεογέννητο άστρο.


Τουκσόν 
Ενα εντυπωσιακό όσο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον επιστημονικά φαινόμενο εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. Το τηλεσκόπιο έστρεψε το βλέμμα του στον αστερισμό της Ιστίας (Vela) και εστίασε σε ένα νεογέννητο άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 1,200 ετών φωτός από εμάς. Το NGC 2547-ID8, όπως ονομάστηκε το άστρο, έχει ηλικία μόλις 35 εκ. έτη και ανήκει στην ίδια κατηγορία άστρων με τον Ηλιο. 

Σαν σήμερα 1 Σεπτεμβρίου 1902
Κάνει πρεμιέρα στους γαλλικούς κινηματογράφους η ταινία του Ζορζ Μελιές Ταξίδι στη Σελήνη, που θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Ασπρόμαυρη ταινία του βωβού κινηματογράφου (Le Voyage Dans Le Lune ο πρωτότυπος τίτλος της στα γαλλικά). 
Γυρισμένη το 1902 από τον πρωτοπόρο γάλλο Ζορζ Μελιές (1861-1938), που έθεσε τις βάσεις του μυθοπλαστικού κινηματογράφου, θεωρείται ως η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Βασίζεται χαλαρά στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας. 
Από τη Γη στη Σελήνη του Ιούλιου Βερν και Άνθρωποι στην Σελήνη του Χέρμπερτ Γουέλς. Κόστισε 10.000 γαλλικά φράγκα, σημαντικό ποσό για εκείνη την εποχή.

Φεισμπουκ

Τουιτερ