Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Διαστημικά «βαιν» #4

Δίνη σέλαος πάνω από την Βόρεια Αλβέρτα του Καναδά

Τα καθήκοντα για τον πρώτο διαστημικό περίπατο της Αποστολής 41

Ο υπεύθυνος του διαστημικού περιπάτου της ΝΑΣΑ, Jaclyn Kagey, αφηγείται αυτό το τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο που απεικονίζει τα γεγονότα που έχουν προγραμματιστεί για την 7η Οκτωβρίου στον διαστημικό περίπατο. 

Επίπτωση στο φεγγάρι καταγράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2014

Λάμψη επίπτωσης που παράχθηκε από την επίδραση ενός μετεωρίτη στην επιφάνεια της σελήνης στις 28 Σεπτεμβρίου 2014. 
Η επίδραση έχει καταγραφεί στο πλαίσιο του Έργου MIDAS


To-New-Sas

Τρεις εμφανίσεις του Νεφελώματος της Βόρειας Αμερικής
Credit and copyright: Terry Hancock.
Μια πολύχρωμη, ευρεία θέα του Νεφελώματος της Βόρειας Αμερικής (NGC 7000 ή Κάλντγουελ 20) στον Κύκνο. Αυτό το μωσαϊκό τριών πινακίων που εκτείνονται περίπου 2.5 x 5.5 μοίρες, λήφθηκε με τη χρήση QHY11 / ΤΑΚ E180 παρουσιάζονται εδώ στο Η-άλφα, Παλέτα του Χαμπλ και RGB με H-άλφα.

Μέτρηση του κομήτη 67P/C-G
Σχήμα μοντέλου του κομήτη
Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Εικόνες του κομήτη 67Ρ που λαμβάνονται από την κάμερα OSIRIS στο διαστημικό σκάφος Ροζετα της ESA, επέτρεψαν σε αυτό το τρισδιάστατο μοντέλο σχήματος να υπολογιστεί.

Παρατήρηση του κομήτη από 26 χλμ. 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ο κομήτης στις 26 Σεπτεμβρίου - NavCam
Επιλογή εικόνας για πλήρη ανάλυση
Copyright ESA/Rosetta/NAVCAM
Μοντάζ τεσσάρων-εικόνων περιλαμβάνει εικόνες που λήφθηκαν από την κάμερα πλοήγησης του Ροζετα στις 26 Σεπτεμβρίου από απόσταση 26.3 χλμ από τον κομήτη 67Ρ. Ο πυρήνας του κομήτη είναι περίπου 4 χιλιομέτρων ολόκληρος.

Η εικόνα δείχνει την εντυπωσιακή περιοχή των δραστηριοτήτων στο «λαιμό» του 67Ρ / CG. Αυτό είναι το προϊόν της εξάχνωσης των πάγων και της απελευθέρωσης αερίων από το εσωτερικό του κομήτη, που μεταφέρουν τα ρεύματα της σκόνης στο διάστημα.

Αναζητώντας για κομήτες σε μια θάλασσα άστρων

Image Credit: NASA/JHUAPL


Μια νύχτα του Ιουλίου του τρέχοντος καλοκαιριού, ένα 5.200-λιβρών (2.340 κιλών) μπαλόνι γόνδολας, κρέμεται από ένα γερανό και κινείται προς τις ανοιχτές πόρτες του κτιρίου στο Johns Hopkins, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Φυσικής Εργαστηρίου στο Laurel, Md. 

Δυνατοί άνεμοι στρέφουν τοπίο στον Άρη

Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
Credit: Francois Ayoub, Caltech
Ο προσανατολισμός μετανάστευσης των κυματισμών άμμου στην κορυφή των αμμόλοφων του Άρη στην περιοχή Καλδέρα του Νείλου. Η μετανάστευση των κυματισμών της άμμου, παρακολουθείται από τη σύγκριση των δορυφορικών εικόνων του πεδίου του αμμόλοφου που αποκτήθηκαν σε διαφορετικό χρόνο.

Σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου 1947
Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, γερμανός θεωρητικός φυσικός και εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918. (Γεν. 23/4/1858)


Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία

Μετά την ολοκλήρωση της υφηγεσίας του, ο Πλανκ διορίσθηκε ως άμισθος υφηγητής στο Μόναχο, μέχρι να του προσφερθεί μία καθηγητική έδρα. 

Αστρονομικά φαινόμενα 4 Οκτωβρίου 2014
Ο Ερμής βρίσκεται πάνω από το δυτικό ορίζοντα, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα το βράδυ. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2° ψηλά, 20 λεπτά αφού πέσει ο ήλιος (στις 40° βόρεια). 

Σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου 1959
4 Οκτωβρίου 1959. 
Εκτοξεύεται ο σοβιετικό δορυφόρος «Λούνα – 3».


Εκτοξεύεται ο σοβιετικό δορυφόρος «Λούνα – 3» ("Luna – 3") και μετέδωσε στη Γη, για πρώτη φορά, φωτογραφίες της αόρατης επιφάνειας της Σελήνης περνώντας σε απόσταση 6.000 χλμ. πάνω από αυτή. 

Σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου 1957
4 Οκτωβρίου 1957. 
Εκτοξεύεται η σοβιετική διαστημική βολίδα «Σπούτνικ – 1».
1957 - Ο Sputnik-1 γίνεται ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος σε τροχιά. 
Η κούρσα για την εξερεύνηση του διαστήματος αρχίζει.


Εκτοξεύεται η σοβιετική διαστημική βολίδα «Σπούτνικ – 1» ("Sputnik – 1", Sputnik = συνταξιδιώτης ή δορυφόρος) από τη βάση της ερήμου Κιζίλ Κουμ, 160 χλμ. ανατολικά της λίμνης Αράλης. 

Σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου 15624 Οκτωβρίου 1562. 
Γεννιέται ο Δανός αστρονόμος, μαθητής του Τύχω Μπράχε. Κρίστιαν Λονγκομοντάνους.


Γεννιέται ο Δανός αστρονόμος, μαθητής του Τύχω Μπράχε. 
Κρίστιαν Λονγκομοντάνους (Christian Longomontanus, 1562 – 1647), που το 1622, χρησιμοποιώντας στοιχεία του δασκάλου του,

Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

Ο Ήλιος 24/09-02/10 2014

To-New-Sas

Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού

Το στροβιλιζόμενο πολικό σύννεφο του Τιτάνα είναι κρύο και τοξικό
Copyright NASA/JPL-Caltech/ASI/University of Arizona/SSI/Leiden Observatory & SRON
Ο φασματικός χάρτης του ΤιτάναΗ διεθνής αποστολή Cassini αποκάλυψε ότι ένα γιγάντιο, τοξικό σύννεφο πλανάται πάνω από το νότιο πόλο του μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου, τον Τιτάνα, μετά από την ψύξη της ατμόσφαιρας του με δραματικό τρόπο. 

Ανιχνεύοντας κοσμικές ακτίνες με κινητό τηλέφωνοΣύμφωνα με τον φυσικό Justin Vandenbroucke, από το πανεπιστήμιο του Wisconsin, ένα κινητό Android μπορεί να ανιχνεύσει κοσμικές ακτίνες με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο όπως και οι πανάκριβοι ανιχνευτές που χρησιμοποιούν οι ερευνητές της κοσμικής ακτινοβολίας. Αυτό επιτυγχάνεται με το κατέβασμα μιας απλής εφαρμογής (στο άμεσο μέλλον η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και σε άλλους τύπους έξυπνων τηλεφώνων).

Διαστημική συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας στον «δρόμο» για τον «Κόκκινο Πλανήτη»
EPA/NASA/Goddard Space Flight Center
Το διαστημόπλοιο MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) της NASA σε τροχιά γύρω από τον Άρη.Δύο έγγραφα, για τη διαμόρφωση ενός «μονοπατιού» για μελλοντικές συνεργατικές αποστολές για την εξερεύνηση του Άρη, και για την εκτόξευση μιας αποστολής για την παρατήρηση του πλανήτη μας, υπέγραψαν την Τρίτη ο διοικητής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, και ο Κ. Ραντακρισνάν, πρόεδρος της ινδικής ISRO.

Αστρονομικά φαινόμενα 3 Οκτωβρίου 2014
Στις 8 μ.μ. ψάξτε τον Φομαλχώ, το «αστέρι του φθινοπώρου», πάνω από τον ορίζοντα στα νοτιοανατολικά. Αυτό το βράδυ είναι πολύ μακριά, κάτω αριστερά της Σελήνης.

Πηγή: astronomy.gr/ Παρασκευή 3 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου 19623 Οκτωβρίου 1962, 
εκτοξεύεται ο Mercury-Atlas 8, με τον αστροναύτη Wally Schirra, ο οποίος παρέμεινε για εννέα ώρες σε τροχιά, η μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης για τους Αμερικάνους μέχρι τότε


To-New-Sas

Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου 19853 Οκτωβρίου 1985. 
Εκτοξεύεται για πρώτη φορά το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς».


Εκτοξεύεται για πρώτη φορά το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» ("Atlantis"), που είναι το 4ο λεωφορείο των ΗΠΑ. 

Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου 19623 Οκτωβρίου 1962. 
Εκτοξεύεται ο Αμερικανός αστροναύτης Γουώλτερ Σίρα.

Εκτοξεύεται ο Αμερικανός αστροναύτης Γουώλτερ Σίρα (Walter Schirra, γεν. 1923), που είναι ο 9ος άνθρωπος του Διαστήματος. 

Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Ανακαλύφθηκε μυστηριώδες ορθογώνιο παραλληλόγραμμο από τεκτονικές τάφρους στη ΣελήνηΑνακαλύφθηκε ένα τεράστιο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο από τεκτονικές τάφρους κάτω από τον "άνθρωπο" στην επιφάνεια της Σελήνης

Το Κασσινι παρακολουθεί το μυστηριώδες γνώρισμα που εξελίσσεται στην θάλασσα του Τιτανα
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
Credit: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell
Αυτές οι τρεις εικόνες, που δημιουργήθηκαν από το Κασσινι, Συνθετικό Διάφραγμα Ραδιοεντοπισμού (SAR) δεδομένων, δείχνουν την εμφάνιση και την εξέλιξη του μυστηριώδους χαρακτηριστικού γνωρίσματος στη Ligeia Μάρε, μια από τις μεγαλύτερες θάλασσες υδρογονανθράκων στο φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνα.

Πόσο μικροί μπορεί να είναι οι γαλαξίες;
Credit: Garrison-Kimmel Bullock (UCI)Χθες μίλησα για το πόσο μικρό μπορεί να είναι ένα αστέρι, οπότε σήμερα ας διερευνήσουμε πόσο μικρός μπορεί να είναι ένας γαλαξίας. 

Η προέλευση των τοπικών πλανητικών τροχιών
Credit: Dr. R. Albrecht, ESA/ESO Space Telescope European Coordinating Facility; NASA


Το plutino είναι ένα σώμα σε μέγεθος αστεροειδή που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε 2:3 συντονισμού με τον Ποσειδώνα.

Στατιστικό σφάλμα στον προσανατολισμό των σπειροειδών γαλαξιών;
Credit: NASA


Η παραπάνω εικόνα δείχνει ένα ζεύγος συγκρουόμενων σπειροειδών γαλαξιών γνωστό ως Arp 274. Αυτό που είναι ενδιαφέρον δεν είναι ότι τυχαίνει να συγκρούονται, αλλά ότι οι δύο γαλαξίες κινούνται σπειροειδώς σε αντίθετες κατευθύνσεις. 

Η σύνδεση μεταξύ δυαδικών ακτίνων-Χ και πάλσαρ
Credit: NASA / Goddard Space Flight Center / Dana Berry
Καλλιτέχνης απόδοση ενός πάλσαρ.

Οι πιο δροσερά αστέρια

Credit: NASA/JPL-CaltechΈνας τρόπος όπου τα αστέρια κατηγοριοποιούνται, είναι από τη θερμοκρασία. 

Απομεινάρι υπερκαινοφανούς από δύο λευκούς νάνους

Ο εναγκαλισμός των λευκών νάνων
Η γιγάντια φυσαλίδα SNR 0509-67.5 δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση δύο άστρων
Μια σφαίρα του αερίου επιπλέει στα βάθη του διαστήματος. Ονομάζεται SNR 0.509 έως 67,5, η φούσκα είναι τα ορατά ερείπια μιας ισχυρής αστρικής έκρηξης στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν μικρό γαλαξία περίπου 160.000 έτη φωτός από τη Γη.

Ο βαμένος Κρόνος
Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science InstituteΠολλά σχέδια σύννεφων στον Κρόνο, παρασύρονται από τους ανέμους υψηλής ταχύτητας, φαίνονται σαν να ήταν ζωγραφισμένα από κάποιον ανυπόμονο εξωγήινο καλλιτέχνη.

Οι κρατήρες στα άκρα
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
Copyright ESA/SMART-1/AMIE camera team/Space Exploration InstituteΗ κλίμακα του γκρι σκοτεινού μοτίβου και το φως των κηλίδων στη Σελήνη, είναι ένα οικείο θέαμα για τους παρατηρητές των άστρων. 

Διαστημικά «βαιν» #3

7 χιλιοστών φακός, κολυμπώντας στην πράσινη ενέργεια

Σχετίζεται το σωματίδιο Χιγκς με τη βαρύτητα;
SHUTTERSTOCK
Οι λευκοί νάνοι είναι το τελευταίο στάδιο στη ζωή ενός μικρού ή και μεσαίου μεγέθους άστρου, όπως για παράδειγμα ο Ήλιος, ο οποίος προβλέπεται πως θα μετατραπεί σε λευκό νάνο σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια.Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό the Astrophysical Journal πραγματεύεται τη σύνδεση του σωματιδίου Χιγκς με τη βαρύτητα, μία πιθανότητα που θα αποτελούσε επέκταση των καθιερωμένων θεωριών για τη φύση.

Αστρονομικά φαινόμενα 2 Οκτωβρίου 2014Αυτό το βράδυ σηματοδοτεί την ανεπίσημη έναρξη της ετήσιας βροχής διαττόντων Ωριωνίδες.
Παρά το γεγονός ότι οι Ωριωνίδες θα φτάσουν στο μέγιστό τους σε τρεις εβδομάδες από τώρα (το βράδυ της 20ης προς την 21η  Οκτωβρίου), θα μπορείτε να δείτε κάποια μετέωρα πριν τα ξημερώματα τα οποία θα φαίνονται ότι ακτινοβολούν από το βόρειο τμήμα του αστερισμού του Ωρίωνα, του «Κυνηγού».

Πηγή: astronomy.gr/ 2 Οκτ. 2014

Σαν σήμερα 2 Οκτωβρίου 1608


2 Οκτωβρίου του 1608, κρατικοί υπάλληλοι στην Ολλανδία επεξεργάζονταν μια αίτηση για πατέντα, από έναν οπτικό ονόματι Hans Lippershey που αφορούσε ένα όργανο με το οποίο κάποιος “μπορούσε να δει αντικείμενα που βρίσκονταν πολύ μακρυά, σαν να ήταν πολύ κοντά”.

Σαν σήμερα 2 Οκτωβρίου 19912 Οκτωβρίου 1991. 
Εκτοξεύεται ο κοσμοναύτης του Καζακστάν Τοκτάρ Ομπακίροφ.Εκτοξεύεται ο κοσμοναύτης του Καζακστάν Τοκτάρ Ομπακίροφ (Toctar Aubakirov) με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΤΜ – 13», μαζί με τον Αυστριακό κοσμοναύτη Φράνζ Βιεχμπόκ (Franz Viehmpok). 

Σαν σήμερα 2 Οκτωβρίου 18862 Οκτωβρίου 1886. 
Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Ελβετικής καταγωγής Ρόμπερτ Τράμπλερ.


Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Ελβετικής καταγωγής Ρόμπερτ Τράμπλερ (Robert Trumpler, 1886 – 1956), που ασχολήθηκε με τα γαλαξιακά αστρικά σμήνη.

Σαν σήμερα 2 Οκτωβρίου 1853
1853,
πεθαίνει ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος και πολιτικός, Φρανσουά Αραγκό.Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος αστρονόμος Φρανσουά Αραγκό, (Francoi Aragó, 1786 – 1853), που ήταν ακόμη φυσικός, πολιτικός και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Παρισιού από το 1809. 

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Το Νεφέλωμα Πεταλούδα από το Χαμπλ1η Οκτωβρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: NASAESA, and the Hubble SM4 ERO TeamReprocessing & Copyright: Francesco Antonucci

«Άγριες πάπιες» πετούν στο ανοιχτό σμήνος
Το σύμπλεγμα «Αγριόπαπια»
Credit: ESO
Η Ευρέως Πεδίου Απεικόνιση (WFI) για το MPG / ESO 2,2 μέτρων τηλεσκόπιο στο Παρατηρητήριο Λα Σιλα της Χιλής έχει λάβει αυτή την όμορφη εικόνα του ανοικτού συμπλέγματος «Αγριόπαπιας», γνωστό ως Μεσιέ 11, ή NGC 6705. Τα μπλε αστέρια στο κέντρο της εικόνας είναι τα νεαρά, καυτά αστέρια του σμήνους. Τα γύρω, πιο κόκκινα αστέρια είναι μεγαλύτερα, πιο ψυχρά αστέρια στο φόντο.

Μήπως το σύμπαν προέρχεται από μία υπερ-διαστάσεων μαύρη τρύπα;


Τον τελευταίο καιρό έχει υπάρξει μια νέα θεωρία, που προτείνει ότι το σύμπαν ξεκίνησε από μια υπερ-διαστάσεων μαύρη τρύπα. 

Γιγαντιαία έκλαμψη σε γειτονικό άστρο
H ισχύς της ήταν δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την πιο ισχυρή του Ήλιου!
Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger
DG CVn, ένα δυαδικό, αποτελείται από δύο κόκκινα αστέρια νάνους που παρουσιάζονται εδώ στην καλλιτεχνική απεικόνιση, εξαπέλυσε μια σειρά από ισχυρές εκλάμψεις όπως φαίνεται από Swift της NASA. Στο απόγειό της, η αρχική έκλαμψη ήταν φωτεινότερη στις ακτίνες-X από το συνδυασμένο φως από δύο αστέρια σε όλα τα μήκη κύματος κάτω από τυπικές συνθήκες.

Διπλό εξωπλανητικό σύστημα

Για πρώτη φορά όλα τα άστρα ενός δυαδικού συστήματος φιλοξενούν γίγαντες αερίου
Credit: NASA/CXC/Univ of Hamburg/S.Schroter et a
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός καυτού Δία που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο ενός δυαδικού συστήματος.Λονδίνο 
Ομάδα Βρετανών, Βέλγων και Ελβετών αστρονόμων ανακάλυψε άλλους δύο εξωπλανήτες. Πρόκειται για δύο γίγαντες αερίου παρόμοιους με τον Δία. 

Αστρονομικά φαινόμενα 1 Οκτωβρίου 2014 (2)
1
Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 10:34 μ.μ. Το φεγγάρι λάμπει πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη στο νότο όταν θα έχει βραδιάσει.

Σαν σήμερα 1 Οκτωβρίου 19581 Οκτωβρίου 1958, 
ιδρύεται η ΝΑΣΑ, η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το 1958, το Κογκρέσο ψήφισε τον νόμο της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος και ο πρόεδρος υπέγραψε στις 29 Ιουλίου το 1958.
Το Σπούτνικ και η προέλευση της Διαστημικής Εποχής


To-New-Sas

Σαν σήμερα 1 Οκτωβρίου 20101 Οκτωβρίου 2010, 
εκτοξεύεται από την Κίνα, το Chang’e-2, μη επανδρωμένο σκάφος με προορισμό την Σελήνη. Αποστολή του η προετοιμασία της προσελήνωσης του Chang’e-3 το 2013.To-New-Sas

Σαν σήμερα 1 Οκτωβρίου 20051 Οκτωβρίου 2005. 
Εκτοξεύεται ο τρίτος τουρίστας του Διαστήματος με το «Σογιούζ ΤΜΑ – 7».


Εκτοξεύεται ο τρίτος τουρίστας του Διαστήματος με το «Σογιούζ ΤΜΑ – 7», μαζί με άλλους δύο αστροναύτες. 

Σαν σήμερα 1 Οκτωβρίου 2010
1 Οκτωβρίου 2010. 
Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος αστρονόμος Ωντουέν - Σαρλ Ντολφύς.


Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γάλλος αστρονόμος Ωντουέν - Σαρλ Ντολφύς (Audouin – Charles Dollfus, 1924 – 2010). που θεωρήθηκε αυθεντία στην εποχή του για θέματα του ηλιακού μας συστήματος. 

Σαν σήμερα 1 Οκτωβρίου 1814
1 Οκτωβρίου 1814. 
Γεννιέται ο Γάλλος αστρονόμος Ερβέ Φάι.


Γεννιέται ο Γάλλος αστρονόμος Ερβέ Φάι (Herve Faye, 1814 – 1902), γνωστός από τη διατύπωση μιας θεωρίας περί του σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία του Λαπλάς. 

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το νεφέλωμα IC 2118
Λαμβάνεται από τον Giuseppe Donatiello στις 28, Σεπτεμβρίου 2014 @ Ορια (Μπρίντιζι) - Ιταλία
Credits: DSS - POSS-II (*) / Giuseppe Donatiello

Οι προσομοιώσεις μας αποκαλύπτουν ένα ασυνήθιστο θάνατο για τα αρχαία αστέρια
Στο μικροσκόπιο η εξέλιξη του Σύμπαντος
Νέα μελέτη παρέχει καινούργια στοιχεία για τη διαμόρφωση και εξέλιξη του Σύμπαντος
Credit: (Ken Chen, UCSC)
Θυμίζει αξονική εγκεφάλου αλλά είναι μια εικόνα από το τι συνέβαινε στο εσωτερικό ενός άστρου με μάζα 55 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου καθώς εξελισσόταν η διαδικασία της αυτοκαταστροφής του. Οι διεργασίες στον πυρήνα του άστρου μετατρέπουν το ήλιο σε οξυγόνο υποχρεώνοντας τα υγρά στο εσωτερικό του άστρου να έχουν ασταθή συμπεριφορά και κίνηση.Μινεσότα 
Εχει διαπιστωθεί ότι η αυτοκαταστροφή των άστρων μέσα σε τρομερές εκρήξεις διοχετεύει στο Διάστημα «υλικά» με τα οποία δημιουργούνται εκ νέου κοσμικές δομές και αντικείμενα που ανανεώνουν και εξελίσσουν το Σύμπαν.

Στήβεν Χώκινγκ: Η δημιουργία δεν απαιτεί θεϊκή παρέμβαση (2010)


"Η θεολογία είναι αχρείαστη για να εξηγήσουμε το σύμπαν", λέει ο Στ. Χόκινγκ στο CNN.

"Σύμφωνα με την Θεωρία "Μ", το δικό μας, δεν είναι το μόνο σύμπαν. Αντίθετα, η Θεωρία "Μ" προβλέπει ότι ένας τεράστιος αριθμός συμπάντων δημιουργήθηκαν από το τίποτα. 
Η δημιουργία τους δεν απαιτεί την παρέμβαση ενός υπερφυσικού όντος ή θεού. "

Νέο πλήρωμα εκτοξεύτηκε στο ΔΔΣ αυτή την εβδομάδα (και άλλα)

Περίληψη του βίντεο:

Στις 25 Σεπτεμβρίου, Ανατολική ώρα, ο αστροναύτης της NASA Barry Wilmore της Αποστολής 41/42 και οι Ρώσοι συνεπιβάτες του, Alexander Samokutyaev και Elena Serova της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος, η οποία εκτοξεύτηκε για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο Ρωσικό διαστημικό σκάφος Σογιουζ, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Ένας πλήρης κύκλος ουράνιου τόξου πάνω από την Αυστραλία30 Σεπτέμβρη 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Colin Leonhardt (Birdseye View Photography)

Ταξιδέψτε με το λογισμικό «Εξερεύνηση του Γαλαξία» στο Ηλιακό σύστημα

NRAO's Milky Way Explorer Tours the Solar System

Ο κομήτης 4P/Faye

Από τον Manos KardasisO αμυδρός κομήτης 4P/Faye που μας επισκέπτεται κάθε 7.5 χρόνια, ανακαλύφθηκε από τον Hervé Faye το 1843.Η ιστορία του κομήτη

Ο 4P / Faye (επίσης γνωστός ως κομήτης του Faye ή κομήτης Faye) είναι ένας περιοδικός κομήτης της οικογένειας του Δία που ανακαλύφθηκε το Νοέμβριο του 1843 από τον Hervé Faye στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Παρισιού. 

Οι αποστολές Απόλλων και το κυνήγι των βαρυτικών κυμάτων
Οι σεισμογράφοι στη Σελήνη ως ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων

Οι αστροναύτες των αποστολών “Απόλλων” τοποθέτησαν σεισμογράφους στην επιφάνεια της Σελήνης με σκοπό την μελέτη της σεισμικής της δραστηριότητας. Τώρα οι αστροφυσικοί ψάχνουν στα δεδομένα που συνέλλεξαν οι σεισμογράφοι αποδείξεις για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτωνΈνα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα της επιστήμης είναι αν το σύμπαν είναι γεμάτο από βαρυτικά κύματα, και αν ναι, το κατά πόσο μπορούμε να τα εντοπίσουμε. Η ερώτηση αυτή έρχεται κατευθείαν από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein, σύμφωνα με την οποία ο χωροχρόνος μπορεί να παραμορφωθεί, να λυγίσει και να ταλαντωθεί σαν ένα λαστιχένιο φύλλο.

Θα ζούμε σε πόλεις που θα βρίσκονται σε τροχιά
Επιστήμονας της NASA υποστηρίζει ότι ως το 2100 θα έχουν κατασκευαστεί γιγάντια διαστημικά συγκροτήματα διαβίωσης
Σύμφωνα με επιστήμονα της NASA, έχουμε ήδη τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε ολόκληρες πολιτείες στο Διάστημα - φθάνει να το θέλουμε


Στην ταινία «Elysium» η Τζόντι Φόστερ διοικεί μια υπέροχη πόλη η οποία... κινείται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ενας επιστήμονας της NASA υποστηρίζει ότι η δημιουργία γιγάντιων διαστημικών συγκροτημάτων που θα προσομοιώνουν τις συνθήκες ζωής των αστικών περιοχών του πλανήτη είναι εφικτή.

Αστρονομικά φαινόμενα 30 Σεπτεμβρίου 2014 (2)1


Ο Ουρανός φτάνει σε αντίθεση σε μια εβδομάδα από σήμερα, αλλά η θέασή του τώρα είναι το ίδιο καλή. 

Σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 1995
Απεικόνιση του Πάιονηρ 11 στο βαθύ διάστημα30 Σεπτεμβρίου 1995, μετά από 22 χρόνια λειτουργίας, σταματάει η καθημερινή επικοινωνία με το Pioneer 11, λόγω της μειωμένης διαθέσιμης ενέργειας για την επεξεργασία και αποστολή δεδομένων του σκάφους.

To-New-Sas

Πηγή: en.wikipedia.org , Βικιπαίδεια

Σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 1880 (εικόνες)
30 Σεπτεμβρίου 1880. 
Ο Αμερικανός ερασιτέχνης αστρονόμος Χένρι Ντρέιπερ, για πρώτη φορά φωτογραφίζει το νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Το τμήμα των άστρων που βλέπουμε στον ουρανό

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Εργαστήρι σύγχρονης τεχνολογίας για νέους


Ενα στέκι μαθητείας, το οποίο «φιλοξενείται» στο Ιδρυμα Ευγενίδου και φιλοδοξεί να εμφυσήσει στα νέα παιδιά την έννοια της δημιουργικότητας και της ομαδικής εργασίας πάνω σε θέματα σύγχρονης τεχνολογίαςΑφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία, το Utech Lab είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για το μαθητόκοσμο και γενικότερα τη νεολαία, όπου δίδεται το ερέθισμα να αποκτήσουν δεξιότητες στα νέα ψηφιακά εργαλεία.

Φεισμπουκ

Τουιτερ