Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Η 21χρονη που ψάχνει για ζωή στον πλανήτη ΆρηΑνιχνεύοντας σημάδια ζωής σε άλλους πλανήτες


Η ανίχνευση της ζωής σε άλλους πλανήτες θα είναι –αν επιτευχθεί- η ανακάλυψη του αιώνα.

Η αποστολή εξερεύνησης του πλανήτη Άρη με ρομποτικά, αυτοματοποιημένα οχήματα που κινούνται σε όλη την επιφάνειά του… θέλει να «γράψει ιστορία».

Το Κιουριοσιτι ροβερ στους βράχους του όρους Σαρπ
Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Το Κιουριοσιτι πάνω από μια απόκρημνη κορυφογραμμή στις 7 Οκτωβρίου 2014 (Σολ ή Ηλιακή μέρα 771).

Ποιο είναι το ανώτατο όριο για τα πολύ μεγάλα αστέρια;
Credit: ESO/M. KornmesserΤο υπερ-νόβα (υπερ-σουπερνόβα) είναι το αποτέλεσμα της έκρηξης ενός αστεριού που είναι περίπου τόσο ογκώδες όσο ένα αστέρι που μπορεί να είναι (περίπου 150-200 ηλιακές μάζες).
Αλλά πώς ακριβώς ξέρουμε ότι αυτό είναι το ανώτατο όριο;

Μια σκονισμένη σπείρα στην Παρθένο
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Nick Rose

Ραδιοτηλεσκόπια ξετυλίγουν το μυστήριο του νόβα ακτίνων-γ
Credit: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF
Ένα Νόβα δεν εκρήγνυνται σαν μια διευρυνόμενη σφαίρα, αλλά, αντίθετα, ρίχνει έξω το αέριο σε διαφορετικές κατευθύνσεις σε διαφορετικούς χρόνους και διαφορετικές ταχύτητες. Όταν το αέριο αυτό κολλάει αναπόφευκτα μαζί, παράγει κραδασμούς και υψηλής ενέργειας φωτόνια ακτίνων-γ. Το συγκρότημα εκρήξεως και αέριων συγκρούσεων του Νόβα V959 Mon, απεικονίζεται εδώ. Στις πρώτες μέρες της έκρηξης του Νόβα, το πυκνό, σχετικά αργοκίνητο υλικό αποβάλλεται κατά μήκος του ισημερινού δυαδικού συστήματος αστέρων (κίτρινο υλικό στον αριστερό πίνακα). Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, οι θυελλώδεις άνεμοι φεύγουν από το δυαδικό, αλλά διοχετεύονται κατά μήκος των πόλων του δυαδικού συστήματος άστρων (μπλε υλικό στον κεντρικό πίνακα). Το ισημερινό και πολικό υλικό κολλάει μαζί στη διασταύρωση τους, παράγοντας κραδασμούς και εκπομπή ακτίνων-γ (κόκκινες περιοχές στον κεντρικό πίνακα). Τέλος, σε μεταγενέστερους χρόνους, το Νόβα σταματά να προκαλεί ανέμους, και το υλικό παρασύρεται μακριά στο διάστημα, τα πυροτεχνήματα σταματούν (δεξιά πλευρά).
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση

Το Χαμπλ της NASA χαρτογραφεί τη θερμοκρασία και τους υδρατμούς σε έναν ακραίο εξωπλανήτη
Παγκόσμιος Χάρτης Θερμοκρασίας του WASP-43b
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
Image Credit: NASA/ESA
Credit: NASA, ESA, and K. Stevenson, L. Kreidberg, and J. Bean (University of Chicago)
Αυτός είναι ένας χάρτης της θερμοκρασίας της τάξης "καυτού Δία" εξωπλανήτη WASP 43β. Το λευκό χρώμα περιοχής στην ημερήσια πλευρά είναι 2.800 βαθμούς Φαρενάιτ (1.537 Κελσίου). Στη νυχτερινή πλευρά η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 1.000 βαθμούς Φαρενάιτ (537 Κελσίου).

Στη νυχτερινή πλευρά, η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 1.000 βαθμούς Φαρενάιτ (537 Κελσίου).

 Αυτή η απότομη κλίση είναι σε πλήρη αντίθεση με τις κυρίως ομοιόμορφες θερμοκρασίες των γιγάντιων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. 

Οι υπέρυθρες παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, μέτρησαν πόσο αλλάζει η θερμοκρασία τόσο με το υψόμετρο και το γεωγραφικό μήκος του πλανήτη.

Στιγμιότυπο από το βίντεο
Credit: K. B. Stevenson (UChicago)
Το χρονικό διάστημα βίντεο του WASP-43b για πάνω από μία περιστροφή του πλανήτη. Η αριστερά και δεξιά πλευρά, εμφανίζει το φάσμα εκπομπής και τη θερμοκρασία δομής του πλανήτη, αντίστοιχα, ως συνάρτηση της τροχιακής φάσης (παρόμοιο με το γεωγραφικό μήκος του πλανήτη). Οι περιστρεφόμενες σφαίρες απεικονίζουν τους χάρτες της θερμοκρασίας του WASP-43b σε τρία διαφορετικά ύψη.

Αστρονομικά φαινόμενα 11 Οκτωβρίου 2014 (2)
1Κοιτάξτε περίπου στα μισά της απόστασης προς το ζενίθ στα βορειοανατολικά, στα μέσα της νύχτας και θα βρείτε το γνώριμο σχήμα της Κασσιόπης, της βασίλισσας, της οποίας τα φωτεινότερα αστέρια σχηματίζουν ένα "W", μοτίβο που σήμερα γέρνει στην πλευρά του. 

Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου 196911 Οκτωβρίου 1969, 
τα σοβιετικά Soyuz 6, 7 και 8 βρίσκονται ταυτόχρονα σε τροχιά

Σογιουζ 6, 7, 8

Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου 196811 Οκτωβρίου 1968. 
Εκτοξεύεται το επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Απόλλων – 7».

Εκτοξεύεται το επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Απόλλων – 7» ("Apollo – 7") με τη βοήθεια του πυραύλου «Κρόνος – 1Β», που είχε ως πλήρωμα τους αστροναύτες: 
Σιρρά (Schirra), Άιζελε (Eisele) και Κάνιγκαμ (Cunningham). 

Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου 175811 Οκτωβρίου 1758. 
Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Χένρι Όλμπερς.


Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Χένρι Όλμπερς (Heinrinch Wilhelm Olbers, 1758 – 1840), που ανακάλυψε τους αστεροειδείς Παλλάδα και Εστία καθώς και 5 κομήτες. 

Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου 1984
1984,
η αστροναύτης δρ. Κάθριν Σάλιβαν γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα, που περπατά στο διάστημα.


To-New-Sas

Πηγή: en.wikipedia.org , wtvy.com

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Τελευταία μέρα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος

Κάθε χρόνο, από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος (World Space Week), με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να επισημανθεί «η συνεισφορά της επιστήμης και τεχνολογίας στην καλυτέρευση της ανθρώπινης κατάστασης». 

Πολύχρωμη Σεληνιακή έκλειψηΛαμβάνεται από τον Petr Horálek στις 8 Οκτωβρίου 2014 @ Λόντερ, Κεντρικό Οτάγκο, Νέα Ζηλανδία
Επιλογή για μεγέθυνση


Αναφέρει:

Τι συνέβη με την Πανσέληνο προχθές το βράδυ, στις 8 Οκτωβρίου 2014; 
Λοιπόν, τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά σπάνια.
Ο μεγάλος μας δορυφόρος απλά "κολυμπούσε" στη σκιά της Γης παράγοντας την υπέροχη συνολική σεληνιακή έκλειψη.

Η πανσέληνος από τον ΔΔΣ 09/10/2014

To-New-Sas

Δύο ασυνήθιστα φαινόμενα στο νυχτερινό ουρανόΗ «μαγεία» της Φύσης σε ένα "χρονικό-διάστημα" βίντεο


Όταν η Φύση… μεγαλουργεί και όταν ο άνθρωπος έχει την ευκαιρία να θαυμάσει δύο ασυνήθιστα φαινόμενα στο νυχτερινό ουρανό: Το Βόρειο Σέλας και τα noctilucent σύννεφα, ή όπως θα μπορούσε να τα περιγράψει κανείς αλλιώς «τα φωτεινά σύννεφα της νύχτας».

Φεγγάρια σε αντίθεση10 Οκτωβρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας 
Image Credit & CopyrightRick Baldridge

Φτάνοντας στα 10 χιλιόμετρα!Με την τελευταία εβδομάδα που πέρασε στα περίπου 20 χλμ από τον 67Ρ / CG, η απόφαση έχει παρθεί για να πλησιάσει στα μόλις 10 χλμ..

Στην τελική ευθεία το Ωριων της NASA


H NASA εργάζεται πυρετωδώς για την προετοιμασία της πρώτης εκτόξευσης του Orion, του διαστημοπλοίου νέας γενιάς, με την πρώτη δοκιμή να είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου.

Ανιχνεύοντας νετρίνα στο πείραμα NOvA (βίντεο)


Τα νετρίνα είναι ηλεκτρικά ουδέτερα στοιχειώδη σωματίδια, σχεδόν χωρίς μάζα και ανήκουν στην κατηγορία των λεπτονίων. Αλληλεπιδρούν ελάχιστα με την ύλη, μόνο διαμέσου των ασθενών δυνάμεων και για τον λόγο αυτό μπορούν να διασχίσουν ανεπηρέαστα τοίχους, βράχους, βουνά αλλά και ολόκληρους πλανήτες!

Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου 1604
10 Οκτωβρίου 1604. 
Ανακαλύπτεται στον αστερισμό του Οφιούχου ο καινοφανής Κέπλερ.
Credit: HST/NASA/ESA.
Απομεινάρι του Σουπερνόβα Κέπλερ SN 1604
Ένα ψευδές-χρώματος σύνθετο (HST / SIRTF), εικόνα από το απομεινάρι νεφελώματος του σουπερνόβα SN 1604.Ανακαλύπτεται στον αστερισμό του Οφιούχου ο καινοφανής Κέπλερ που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το μαθητή του Brunowski, κοντά στον αστέρα ξ – Οφιούχου. 

Αστρονομικά φαινόμενα 10 Οκτωβρίου 2014

Επιλογή για πλήρη ανάλυση


Η σελήνη, σε φθίνουσα φάση, βρίσκεται στα ανατολικά μετά τις 10 μ.μ. 
Η Αίγα είναι αρκετά μακριά και στα αριστερά της, ενώ πιο κοντά της και πάλι στα αριστερά είναι οι Πλειάδες

Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου 198010 Οκτωβρίου 1980, 
εγκαινιάζεται το ραδιοτηλεσκόπιο Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Αποτελείται από 27 κεραίες διαμέτρου 25 μέτρων η καθεμία. Βρίσκονται τοποθετημένες σε διάταξη Υ όπου μπορούν να κινούνται αυξομειώνοντας την απόσταση μεταξύ τους και λειτουργώντας έτσι σαν ένα ενιαίο ραδιοτηλεσκόπιο με μέγιστη διάμετρο 36 χιλιόμετρα

To-New-Sas

Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου 1846
10 Οκτωβρίου 1846. 
Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Γουίλιαμ Λάσελ.Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Γουίλιαμ Λάσελ (William Lassel, 1799 – 1880), που ανακάλυψε τους δορυφόρους: Υπερίωνα του Κρόνου, Αριήλ και Ουμπριήλ του Ουρανού και Τρίτωνα του Ποσειδώνα. 

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Ιαπωνία: Ο πανίσχυρος τυφώνας Φανφόν μέσα από τα μάτια ενός αστροναύτη


Έλαβε την εικόνα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την ανάρτησε στο Τουιτερ

Την καταστροφική δύναμη του τυφώνα Φανφόν, ο οποίος έχει πάρει τις ζωές τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στην Ιαπωνία τις τελευταίες ημέρες, κατέγραψε από το διάστημα ο αστροναύτης της NASA, Ριντ Γουάιζμαν.

Ο γύρος του κόσμου κάτω από το ματωμένο φεγγάρι (16 εικόνες)
Ολική έκλειψη Σελήνης
 (Φωτογραφία: Associated Press)


Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική και την Ανατολική Ασία απόλαυσαν την ολική έκλειψη που έβαψε κόκκινο το φεγγάρι την Τετάρτη.

Ογκόλιθος σε κοντινό πλάνο και εστίαση στο «λαιμό» του κομήτηΤο σύστημα επιστημονικής απεικόνισης OSIRIS στο διαστημικό σκάφος της ESA, Ροζέτα, έχει λάβει μια καταπληκτική εικόνα από μια από τις πολλές πέτρες που καλύπτουν την επιφάνεια του κομήτη 67Ρ.


Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Ο "ογκόλιθος του Χέοπα", λαμβάνεται από την κάμερα OSIRIS κλειστής γωνίας του Ροζέτα στις 19 Σεπτεμβρίου του 2014, από απόσταση 28,5 χιλιομέτρων. Ο ογκόλιθος που έχει μέγιστη διάσταση περίπου 45 μ. (Περισσότερα Αγγλ.)

Παρατήρηση του κομήτη - η περιοχή "J" από 18 χλμΜοντάζ των τεσσάρων εικόνων του Κομήτη 67Ρ / CG που λήφθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου, από απόσταση 18,1 χλμ από το κέντρο του κομήτη - κοντινότερη εικόνα μας μέχρι τώρα.Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM
Μοντάρισμα τεσσάρων εικόνων του 67Ρ / CG, λήφθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου από 18,1 χλμ., και διαθέτουν την πρωταρχική τοποθεσία J. Σημειώστε ότι ένα «χαρακτηριστικό» μπορεί να φαίνεται κατά το σκοτεινό ουρανό στο κέντρο των άνω δύο εικόνων του μονταρίσματος, δηλαδή μια ευρεία, διάχυτη περιοχή της φωτεινότητας χαμηλού επιπέδου. Η τρέχουσα σκέψη μας είναι ότι αυτό είναι πιθανό να οφείλεται σε εσωτερική σκέδαση εκτός του άξονα φωτός (δηλαδή από τον ίδιο τον κομήτη) στην οπτική NAVCAM, παρά από την εκπομπή από το κώμα του κομήτη, αλλά εμείς θα προβούμε σε περαιτέρω ελέγχους. (Περισσότερα Αγγλ.)

Στιγμιότυπο από ένα αστέρι που αποβάλλει
Credit: ESA/Hubble & NASAΣε αυτή τη νέα εικόνα του Χαμπλ, το εντυπωσιακό φωτεινό αστέρι AG Τρόπιδος - αλλιώς γνωστό ως HD 94910 - λαμβάνεται στο κεντρικό στάδιο. 

Πολωνοί αστρονόμοι ανακαλύπτουν νέα αστρική «γέφυρα» στα Νέφη του Μαγγελάνου


Πολωνοί αστρονόμοι από το Πείραμα Οπτικού Βαρυτικού Εστιασμού (OGLE), έχουν ανακαλύψει μια νέα αστρική γέφυρα, που αποτελεί μια συνεχή σύνδεση μεταξύ των Νεφών του Μαγγελάνου. 
Η διαπίστωση αυτή βασίζεται στον αριθμό των χαρτών πυκνότητας για τον αστρικό πληθυσμό που βρίσκεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το OGLE. 

Έκλειψη κατά τη δύση9 Οκτωβρίου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας

Μαύρη τρύπα… φαταούλας!
Καταπίνει δέκα φορές ταχύτερα την ύλη γύρω του από όσο πίστευαν οι ειδικοί
Credit: (Tom Russell/ICRAR)
Καλλιτεχνική απεικόνιση της μελανής οπής Ρ13 που βρίσκεται στις εξωτερικές περιοχές του γαλαξία NGC7793 και καταναλώνει κολοσσιαίες ποσότητες ύλης.


Αυστραλία 
Ονομάζεται P13 και είναι μια μελανή οπή που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δώδεκα εκ. ετών φωτός από τη Γη στον γαλαξία NGC7793. 

Το πιο λαμπρό πάλσαρ στο Σύμπαν
Εντοπίστηκε άστρο νετρονίου με εκπληκτική φωτεινότητα
Credit:(NASA)
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα στην οποία μέσα στον κύκλο διακρίνεται η περιοχή του γαλαξία Μ82 όπου εντοπίστηκε το υπέρλαμπρο πάλσαρ και στον ένθετο κύκλο η περιοχή αυτή εμφανίζεται σε μεγέθυνση.


Σαρδηνία 
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ματέο Μπατσέτι του Αστεροσκοπείου του Κάλιαρι στην Σαρδηνία.

Εμπρός… Mars με το όραμα του Elon Musk

O Elon Musk είναι ένας γνήσιος οραματιστής και το έχει αποδείξει ποικιλοτρόπως, με τα τελευταία του σχέδια να αφορούν στον εποικισμό του πλανήτη Άρη (Mars). 

Ο Δημήτριος Χριστοδούλου σχολιάζει την επιστολή του Αϊνστάιν προς τον Καραθεοδωρή


Ο Αϊνστάιν  ήλθε σε επαφή με τον Καραθεοδωρή για να του ζητήσει την απόδειξη της σχέσης Hamilton-Jacobi με επιστολή του στις 6 Σεπτεμβρίου 1916…. Στην ίδια επιστολή ο Einstein ζητούσε από τον Καραθεοδωρή να σκεφθεί «κάπως παραπάνω το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου», διότι εκεί βρισκόταν «ο πυρήνας του άλυτου ακόμη μέρους του προβλήματος του χωροχρόνου»…

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου 1980
9 Οκτωβρίου 1980. 
Εκτοξεύεται ο πρώτος ινδικός δορυφόρος με το όνομα «Ροχίνι».

Εκτοξεύεται ο πρώτος ινδικός δορυφόρος με το όνομα «Ροχίνι». 
Ένα άλλος δορυφόρος εκτοξεύθηκε στις 18.7.1980. 

Αστρονομικά φαινόμενα 9 Οκτωβρίου 2014 (2)
Ένα όχι τόσο φωτεινό τμήμα του ζωδιακού κύκλου είναι αυτό που αναφέρεται σε «υδάτινους» αστερισμούς (αστερισμοί που όλοι μοιράζονται κάποια αναφορά στο νερό). 

Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου 1873
8 Οκτωβρίου 1873. 
Γεννιέται ο Δανός αστρονόμος Έιναρ Χέρτσπρουνγκ.


Γεννιέται ο Δανός αστρονόμος Έιναρ Χέρτσπρουνγκ (Ejnar Hertzsprung, 1873 – 1967), που έγινε γνωστός από την ταξινόμηση των αστέρων σε τύπους ανάλογα με το χρώμα τους και την απόλυτη λαμπρότητά τους και έτσι συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης αστρονομίας. 
Το διάγραμμα Χέρτσπρουνγκ – Ράσελ, στο οποίο απεικονίζεται το απόλυτο μέγεθος των αστέρων με βάση το φασματικό τους τύπο φέρει εν μέρει το όνομά του. 

Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου 1940
8 Οκτωβρίου 1940. 
Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Ελβετός αστροφυσικός Ρόμπερτ Έμντεν.Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Ελβετός αστροφυσικός Ρόμπερτ Έμντεν (Robert Emden, 1862 – 1940), ο οποίος διατύπωσε μια θεωρία σχετική με τη διαστολή και τη συμπίεση αέριων σφαιρών, την οποία εφάρμοσε για τη μελέτη της δομής των αστέρων. 

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου 2009
LCROSS
9 Οκτωβρίου 2009, 
το LCROSS ανιχεύει ίχνη νερού στην Σελήνη, μετά την πρόσκρουση της βολίδας στον πυθμένα του κρατήρα Cabeus κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης


Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου 1604
Κέπλερ
9 Οκτωβρίου 1604, 
ο Κέπλερ παρατηρεί το σουπερνόβα που φέρει το όνομα του, στον αστερισμό του Οφιούχου.

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου 1846
Τρίτωνας

9 Οκτωβρίου 1846, 
ο Αγγλος αστρονόμος William Lassell ανακαλύπτει τον Τρίτωνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Ποσειδώνα, 17 ημέρες μετά την ανακάλυψη του πλανήτη.

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Ωρίων: Δοκιμάζεται από τη φωτιά


Το νεότερο διαστημικό σκάφος της NASA, Ωρίων, θα εκτοξευτεί στο διάστημα για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2014, σε μια πτήση που θα πάει μακρύτερα από οποιοδήποτε διαστημικό σκάφος που έχει κατασκευαστεί για να μεταφέρει ανθρώπους περισσότερα από 40 χρόνια μετά και μέσω θερμοκρασιών δύο φορές τόσο καυτές, όπως λιωμένη λάβα για να θέσει τα κρίσιμα συστήματα του σε δοκιμή.

To-New-Sas

ScienceCasts: το πρώτο φως για το MAVEN

Επισκεφθείτε http://science.nasa.gov/ για περισσότερα.

Το διαστημικό σκάφος MAVEN της NASA, έχει φτάσει στον Άρη και ακτινοβολεί πίσω το "Πρώτη Φως" εικόνων της ανώτερης ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη. 
Τα στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν τι μετέτρεψε τον Άρη από ένα φιλόξενο πλανήτη δισεκατομμύρια χρόνια πριν, σε μια αποξηραμένη ερημιά σήμερα.

To-New-Sas

Ζωντανά τώρα: Ανακοίνωση για νέα ευρήματα σχετικά με μαύρες τρύπες και γαλαξίες
Η NASA φιλοξενεί μια τηλεδιάσκεψη ειδήσεων στις 10 π.μ. PDT (13:00 EDT) την Τετάρτη 8 Οκτώβρη, για να ανακοινώσει νέα ευρήματα από το Πυρηνικό Φασματοσκοπικό Τηλεσκόπιο Συστοιχίας (NuSTAR) αποστολής. 

Εικόνες/βίντεο από τον διαστημικό περίπατο του Reid Wiseman και Alexander GerstΜπορείτε να εντοπίσετε τον Reid Wiseman σε αυτή φωτογραφία που εργάζεται στο φως του φεγγαριού;

8 Οκτώβρη 2014: Συνολική Σεληνιακή έκλειψη (από virtualtelescope)Στιγμιότυπο από τη ζωντανή εικόνα από το Εικονικό τηλεσκόπιο

Το Σέλας στο Γέλοουναϊφ 18.09.2014

Αναφέρει:

Αυτό είναι χρονικό διάστημα του σέλας που λήφθηκε από 18.09.2014 νύχτα έως 19.09.2014 πρωί, όταν έγινα μέλος στο Nanook Aurora Tour.

«Ματωμένο» ΦεγγάριΛαμβάνεται από Svetlana στις 8, Οκτωβρίου 2014 @ Ukraina Οδησσό


Σεληνιακή έκλειψη #2
Λαμβάνεται από τον Guillermo Abramson στις 8 Οκτώβρη 2014 @ Μπαριλότσε, Αργεντινή


Σεληνιακή έκλειψηΛαμβάνεται από τον Alan Stankevitz στις 8 του Οκτωβρίου του 2014 @ La Crescent, Μινεσότα


Αναφέρει: 

Το μισό τμήμα της έκλειψης καθώς το φεγγάρι δύει στη Μινεσότα.

Πηγή: spaceweathergallery.com

Συνολική Σεληνιακή έκλειψη της 8ης Οκτωβρίου 2014


Αυτή η κίνηση της σεληνιακής έκλειψης, δείχνει την πρόοδο της έκλειψης και σε ποια πλευρά της Γης, θα είναι ορατή. 

Δραστηριότητα μαύρης τρύπας προκύπτει από αντανακλάσεις ακτίνων-Χ

Credit: NASA/NuSTARΗ υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, γνωστή ως Τοξότης Α *, είναι αρκετά ήσυχη για μαύρη τρύπα. 

Παγκόσμια τρισδιάστατη εικόνα του Άρη από το MOM ISRO και το Ροζέτα της ESA

Credit: MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/ IAA/ RSSD/ INTA/ UPM/ DASP/ IDA
Άρης, τρισδιάστατο ανάγλυφο (χρώμα) που λαμβάνεται από το διαστημικό σκάφος Ροζέτα της ESA κατά τη διάρκεια πτήσης από τον Άρη στις 24 Φεβρουαρίου του 2007 από απόσταση περίπου 240.000 χιλιόμετρα. Η ανάλυση της εικόνας είναι περίπου 5 χιλιόμετρα.

Ο Κέπλερ γράφει στον Γαλιλαίο για πτήσεις στο διάστημαLet us create vessels and sails adjusted to the heavenly ether, and there will be plenty of people unafraid of the empty wastes. In the meantime, we shall prepare, for the brave sky-travellers, maps of the celestial bodies.

"Ας δημιουργήσουμε σκάφη και πανιά που θα προσαρμοστούν στον ουράνιο αιθέρα, και θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που δεν θα φοβούνται τα κενά απόβλητα. 
Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να προετοιμάσουμε, γενναίους ουρανό-ταξιδιώτες, και χάρτες ουράνιων σωμάτων."

Τι είναι οι αστέρες νετρονίων, aka πάλσαρ


Τα βιντεάκια του kurzgesagt είναι πολύ προσεγμένα και, ενώ τα περισσότερα έχουν να κάνουν με θέματα αμιγώς επιστημονικά, μπορείς να βρεις και άλλα που μιλάνε για τις πολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, ή για το χρηματιστήριο κλπ.

Η Lego θα κυκλοφορήσει μοντέλο του Χαμπλ φτιαγμένο από τουβλάκιαΗ Lego, που κατασκευάζει τα αγαπημένα παιχνίδια των geeks (αλλά σίγουρα δε χρειαζόταν η διευκρίνηση στο συγκεκριμένο blog), παρακολουθεί και ακολουθεί τα νέα ρεύματα του 21ου αιώνα. Πέρα από πράγματα που έχουν αναφερθεί σε παλαιότερα ποστ(ς), μάθε ότι εδώ και μερικούς μήνες λειτουργεί ο ιστότοπος Lego Ideas, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ανεβάσει ένα μοντέλο που έφτιαξε από Lego, μαζί με φωτογραφίες, περιγραφή, βίντεο κλπ. 

Όλοι οι πλανήτες χωράνε ανάμεσα στη Γη και το Φεγγάρι


Κάτι που συχνά λέγεται αλλά δύσκολα εμπεδώνεται, είναι το εξής: Τα μεγέθη των πλανητών είναι πάρα πάρα πολύ μικρά σε σχέση με τις αποστάσεις μεταξύ τους (οι οποίες φαίνονται στα αριστερά του σχήματος - κάνε κλικ για μεγαλύτερη ανάλυση).

Ένα φτερό κι ένα σφυρί, πέφτουν κάτω ταυτόχρονα (στο Φεγγάρι)

Τι τέλειο βίντεο!
Τι. Τέλειο. Βίντεο.
Δείχνει ότι χωρίς την αντίσταση του αέρα να μπαίνει στη μέση, δύο αντικείμενα έλκονται ουσιαστικά το ίδιο από την μάζα της Σελήνης (ή και της Γης), οπότε θα πέσουν με ίδια επιτάχυνση και ταχύτητα.

Λίγα λόγια για το υπό κατασκευή Ευρωπαϊκό GPS, το Galileo (που συνάντησε πρόβλημα)Ίσως ξέρεις ότι το GPS και οι 24 δορυφόροι του είναι αμερικάνικα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι το GPS σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ, και ότι όλοι οι υπόλοιποι το χρησιμοποιούμε χαριστικά, επειδή σε γενικές γραμμές έχουμε την τύχη να ζούμε σε περίοδο γενικευμένης ειρήνης και ευημερίας.

Το καλύτερο περιοδικό για τις παραλίες
(για του χρόνου πλέον..)


Πηγή: bluedot.gr

Αυτή η ιστοσελίδα σου δείχνει τι έχει κάνει η NASA για τη ζωή στη Γη

Και έχει τον εύγλωττο τίτλο "WTF NASA"
Επίσης έχει παραπομπές για κάθε τι που αναφέρει. Και βγαίνει και σε έκδοση χωρίς "f".

Πηγή: bluedot.gr

Φεισμπουκ

Τουιτερ