Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Οταν οι εκλείψεις γράφουν... ΙστορίαΕνα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα είναι οι εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης. Ορισμένες από αυτές κουβαλούν μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορίες στη διάρκεια των αιώνων
Οι εκλείψεις έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά γεγονόταΤην περασμένη εβδομάδα επανήλθε στη δημοσιότητα μια σχετικά άγνωστη ιστορία από τα θρυλικά ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική. 

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Πρώτα στοιχεία ενός προγόνου σουπερνοβα με έλλειψη υδρογόνου
Credit: Kavli Institute for the Physics and Mathematics of the Universe
Καλλιτεχνική απεικόνιση για ένα δυαδικό σύστημα πρoγόνου του υπερκαινοφανούς iPTF13bvn. Μεγαλύτερης διαμέτρου, αλλά μικρότερης μάζας (4 φορές τη μάζα του Ήλιου), το ηλιακό αστέρι που εμφανίζεται στα αριστερά, είναι σε κατάσταση έκρηξης. Το άστρο που φαίνεται στα δεξιά είναι ένα πλούσιο σε υδρογόνο αστέρι και 30 φορές τη μάζα του Ήλιου

Ο σχηματισμός και η μεγάλη κλίμακα του περιορισμού των πιδάκων που εκπέμπονται από τα νέα αστέρια διαλευκάνθηκε
Credit: INRSΜια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει καταφέρει να εξηγήσει το σχηματισμό και τη διάδοση σε αστρονομικές αποστάσεις από πίδακες ύλης που εκπέμπεται από τα νέα αστέρια-ένα από τα πιο συναρπαστικά μυστήρια της σύγχρονης αστρονομίας.

Ανιχνευτής της NASA βρίσκει νανο-εκλάμψεις και «βόμβες» πλάσματος στον Ήλιο

Credit: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Ερευνώντας το παρελθόν
«Πρωτογαλαξία» ανακάλυψε το Χαμπλ

Δημιουργήθηκε όταν το Σύμπαν ήταν ακόμη σε βρεφική ηλικία

Η πιο αξιόπιστη μέτρηση μακρινής απόστασης μέχρι τώρα
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: (NASA, J. Lotz, STScI)
Στην φωτογραφία απεικονίζεται το σμήνος Abell 2744 που χρησιμοποιήθηκε ως βαρυτικός φακός και στα κουτάκια σημειώνεται ο πανάρχαιος γαλαξίας.

Λογισμικό για πιο «έξυπνα» και αυτόνομα διαστημόπλοιαESA
Στην περίπτωση της Ροζετα, το όχημα προσεδάφισης Φιλαε μετά την απελευθέρωσή του θα ακολουθήσει μια σειρά προγραμματισμένων εντολών που έχουν αποσταλεί από τη Γη για να αγγίξει την επιφάνεια με ασφάλεια και να στείλει πίσω στον πλανήτη μας δεδομένα για ανάλυση.

Το Χαμπλ της NASA βρίσκει πιθανούς στόχους της ζώνης Κουιπερ για την αποστολή «Νέοι Ορίζοντες» του ΠλούτωναΈργο, Credit: της NASA, ESA, και Γ Μπέικον (STScI)
Η καλλιτεχνική απεικόνιση από ένα αντικείμενο της ζώνης Κουιπερ (KBO), που βρίσκεται στο εξωτερικό χείλος του ηλιακού μας συστήματος στην συγκλονιστική απόσταση των 4 δισεκατομμυρίων μιλίων (6.437.376.000 χλμ.) από τον Ήλιο. (Περισσότερα)

«Βαφτίστε» το σημείο προσεδάφισης της αποστολής Ροζετα
Ονομά το σημείο προσεδάφισης της αποστολής Ροζέτα
ESAΠρόσκληση στο ευρύ κοινό να συμμετάσχει με τον δικό του τρόπο στην αποστολή Rosetta, βαφτίζοντας το σημείο προσεδάφισης του οχήματος Philae, απηύθυνε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και οι συνεργάτες του στο πλαίσιο της αποστολής.

Μη τον ρωτάς τον ουρανό, ρώτα τον αστρονόμο
Περάσαμε μια βραδιά πλούσια σε αστερόσκονη, φως και ουράνια χαρτογράφηση στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Φωτογραφίες: Γιάννης Δρακουλίδης / FOSPHOTOS

Μας αρέσει να τα κοιτούμε τα βράδια, όσο πιο μεγάλα είναι τόσο πιο πολύ μας εντυπωσιάζουν, είναι απαραίτητα για τη ζωή και τη διαιώνιση του είδους μας αλλά ενώ είναι ξεκάθαρο πως μας έλκουν, λίγα γνωρίζουμε γι’ αυτά σε επιστημονική βάση ενώ οι φήμες και οι δεισιδαιμονίες γύρω από την ύπαρξη τους καλά κρατούν.

Βρέθηκε «δίδυμος» του Ουρανού σε δυαδικό σύστημα
Η ανακάλυψη του εξωπλανήτη προσφέρει νέα στοιχεία για τους «παγωμένους γίγαντες»
Ένας πλανήτης σαν τον Ουρανό εντοπίστηκε για πρώτη φορά μακριά από το ηλιακό μας σύστημαΟχάιο 
Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανακάλυψε ένα ακόμη εξωπλανήτη ο οποίος όπως αναφέρουν είναι «δίδυμος» με τον Ουρανό. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένας τέτοιος πλανήτης μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

Φρέσκος πάγος φωτογραφήθηκε στον καυτό Ερμή
Εντυπωσιακά ευρήματα από την αποστολή Messenger που μελετά τον πλανήτη
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
Credit: (NASA/Johns Hopkins University/Carnegie Institution of Washington)
Αριστερά, ο κρατήρας Καντίνσκι σε εικόνες ορατού φωτός. Η ρύθμιση της αντίθεσης και της φωτεινότητας στη δεξιά εικόνα αποκαλύπτει αποθέσεις πάγου.
Η επιφάνεια του κρατήρα Καντίνσκι έχει μόνιμη σκιά και ποτέ δεν δέχεται την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, διατηρώντας την πολύ κρύα.

Καταφύγιο της ζωής (και) ο Μίμας;
Ο δορυφόρος του Κρόνου ίσως κρύβει έναν υπόγειο ωκεανό
Credit: NASA/JPL
Η πιο κοντινή και λεπτομερής φωτογραφία του Μίμα που τράβηξε το σκάφος Cassini που εδώ και δέκα χρόνια εξερευνά το σύστημα του ΚρόνουΝέα Υόρκη 
Eνα από τα μικρότερα φεγγάρια του Κρόνου, ο Μιμάς, που έχει βαφτιστεί και «Άστρο του Θανάτου» λόγω της ομοιότητάς του με τον ομώνυμο διαστημικό σταθμό στον «Πόλεμο των Άστρων», είναι πιθανό να φιλοξενεί έναν τεράστιο υπόγειο ωκεανό στο εσωτερικό του, κάτω από την παγωμένη και γεμάτη κρατήρες επιφάνειά του.

Άλλο ένα βήμα προς την πυρηνική σύντηξη


Η πυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία μέσω της οποίας τα άστρα, όπως ο Ήλιος μας, παράγουν ενέργεια (διαβάστε σχετικά: «Ο κύκλος σύντηξης πρωτονίου-πρωτονίου» και Τα νετρίνα “αποκαλύπτουν” την κόλαση στο εσωτερικό του Ήλιου ή «Η το Ηe, who am the only one» και Κύκλος CNΟ: ένας μηχανισμός πυρηνικής σύντηξης στα άστρα.

Το ψηφιδωτό του… Διαστήματος
Τι σχέση μπορεί να έχει το Διάστημα με την Αμφίπολη; Και όμως, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που μόλις αποκαλύφθηκε συνδέεται «ονομαστικά» με τη διαστημική έρευνα
Ερμής, Πλούτωνας και Περσεφόνη αποτελούν «αντικείμενα» μελέτης εκτός από τους αρχαιολόγους και από τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον διαστημικό τομέα
Ο Ερμής, ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη που πρωταγωνιστούν στο εντυπωσιακό ψηφιδωτό της Αμφίπολης πρωταγωνιστούν και στον… επιστημονικό τομέα. Η Περσεφόνη έχει δανείσει το όνομά της σε ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα ενώ οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Ερμή και τον Πλούτωνα, τους δύο πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Αποστολή κυττάρων στο διάστημα


Ο Yassen Abbas, ένας νεαρός ασκούμενος πτυχιούχος της ESA για τη ζωή, Φυσική Επιστήμη και Ζωή, Υποστήριξη Εργαστηρίου, εξηγεί το έργο του, όπου σχεδιάζει ένα πείραμα για το βαθύ διάστημα που θα διερευνήσει την ευαισθησία των ζωντανών κυττάρων σε κοσμική ακτινοβολία.

Η Αφροδίτη σε κοντινό πλάνο


Εκτοξεύτηκε το 2005, το διαστημικό σκάφος Venus Express της ESA, έχει παρατηρήσει το λεγόμενο «αδερφάκι» του πλανήτη Γη από μια μοναδική σκοπιά: σε τροχιά γύρω από τον ίδιο τον πλανήτη Αφροδίτη. 

Ο ΔΔΣ «λουσμένος» στο πράσινο
Credit: IAC/Instituto de Astrofísica de Canarias/Daniel López


Αυτό το εξαιρετικό βίντεο, καταγράφηκε στον Οπτικό Επίγειο Σταθμό της ESA (OGS)  περίπου στις 19:05 UTC, 8 Οκτωβρίου 2014, καθώς ο σταθμός φώτιζε τον ΔΔΣ με ένα 3.6-βατ 532-nm πράσινο λέιζερ, που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή επόμενης-γενιάς τεχνολογιών οπτικής επικοινωνίας.

Νυκτερινό «χρονικό διάστημα»Αυτό το βίντεο χρονικού διαστήματος από το διάστημα, λήφθηκε από το αστροναύτη της ESA, Alexander Gerst, από την ενότητα παρατηρητηρίου του θόλου στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμός, καθώς είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη σε περίπου 400 χλμ. υψόμετρο. 

Παρατήρηση του κομήτη- έλεγχος του «Χέοπα»Αυτό το τεσσάρων εικόνων μοντάζ από τη NAVCAM, περιλαμβάνει εικόνες που λήφθηκαν στις 8 Οκτωβρίου από απόσταση 16,9 χλμ από το κέντρο του κομήτη 67Ρ / CG, περίπου 15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια.Ο κομήτης στις 8 Οκτωβρίου - NavCam
Copyright ESA/Rosetta/NAVCAM
Ο κομήτης 67Ρ / CG στις 8 Οκτωβρίου, από απόσταση 16,9 χλμ από το κέντρο του κομήτη. (Περισσότερα Αγγλ.)

Μέσα από το Γαλαξία: Ένα βήμα πιο κοντά στην εξεύρεση των μυστηρίων του πυρήνα του γαλαξία μας

Credit: NRAO/AUI
Αυτό το σύνθετο του Τοξότη Α-άστρου, συνδυάζει τις ραδιοφωνικές εικόνες από το NRAO, Πολύ Μεγάλη Σειρά (πράσινο), BIMA (κόκκινο) και το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπιτζερ της NASA (μπλε).

Το Κιουριοσιτι ρόβερ ερευνά την κυματιστή «θάλασσα» άμμου από ανέμους στον Άρη
Credit: NASA/JPL-Caltech
Η φωτογραφία λήφθηκε από την κάμερα Navcam του Κιουριοσιτι σε sol ή ηλιακή μέρα 777 (Οκτώβριος 13), ενώ ήταν στους "Λόφους Pahrump», στη βάση του όρους Σαρπ.

Το Μεσιέ 6 και ο κομήτης Σιντινγκ Σπρινγκ
17 Οκτωβρίου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Rolando Ligustri (CARA ProjectCAST)

Σαν σήμερα 17 Οκτωβρίου 1963
17 Οκτωβρίου 1963. 
Εκτοξεύεται ο αμερικανικός δορυφόρος «Βέλα – 1».Εκτοξεύεται ο αμερικανικός δορυφόρος «Βέλα – 1» ("Vela - 1") με πύραυλο τύπου «Τιτάν – 3C» της αεροπορίας. Το περίγειο της τροχιάς του ήταν 109.120 χλμ. και το απόγειο 112.640 χλμ.

Αστρονομικά φαινόμενα 17 Οκτωβρίου 2014

Η σελήνη περνάει δεξιά και κάτω από τον Δία, μία ώρα πριν την ανατολή του ηλίου στις 17, 18, 19 και 20 Οκτωβρίου.

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Ταινία: «Διαστρικός χώρος»
6 Νοεμβρίου στην Ελλάδα


Το INTERSTELLAR (διαστρικός χώρος) εξιστορεί τις περιπέτειες μιας ομάδας εξερευνητών, οι οποίοι χρησιμοποιούν μια πύλη στο χρόνο για να πραγματοποιήσουν ταξίδια στο χρόνο πέρα από τους φυσικούς περιορισμούς.

Οι αστροναύτες της NASA πραγματοποίησαν διαστημικό περίπατο για να κάνουν σημαντικές επισκευές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η «αυτοφωτογράφιση» του Ροζετα
16 Οκτωβρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: ESA/Rosetta/Philae/CIVA

Γαλαζοπράσινα-έγχρωμα λοφία στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Josh Barrington

Η NASA αναφέρει την πρώτη «ματιά» της αποστολής MAVEN από τον Άρη
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
(Courtesy University of Colorado; NASA)
Τρεις εμφανίσεις της ατμόσφαιρας που διαφεύγει, λήφθηκε από το MAVEN, Απεικόνιση Υπεριώδους Φασματογράφου. Παρατηρώντας όλα τα "προϊόντα" νερού και διοξειδίου του άνθρακα κατανομής, η απομακρυσμένη ομάδα τηλεπισκόπησης του MAVEN μπορεί να χαρακτηρίσει τις διαδικασίες που οδηγούν την ατμοσφαιρική απώλεια στον Άρη. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να έχουν μεταμορφώσει τον πλανήτη από το πρώιμο κλίμα σαν την Γης, στο ψυχρό και ξηρό κλίμα όπου είναι σήμερα.

Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης μπορεί να αναστραφούν σε μόλις 100 χρόνια
NASA


Αμερικανοί, Γάλλοι και Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως η τελευταία αναστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου έγινε πριν από 785 χιλιετίες και χρειάστηκε μόλις 1 αιώνα για να ολοκληρωθεί.

Το μυστηριώδες ρομποτικό διαστημοπλάνο X-37B επιστρέφει στη Γη
SPACE.COM


Για την επιστροφή του μυστηριώδους ρομποτικού διαστημοπλάνου Χ-37Β της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ετοιμάζεται η αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ.

Η μέτρηση της θερμοκρασίας του σύμπαντος από τον Ohm
Ο E. A. Ohm ήταν ο πρώτος που ανίχνευσε την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου

Όχι βέβαια ο G. S. Ohm (1789 – 1854), που διατύπωσε τoν ομώνυμο νόμο στον ηλεκτρισμό (Ι=V/R), αλλά ο E. A. Ohm που την δεκαετία του 1960 εργαζόταν στo εργαστήριο Bell στις ΗΠΑ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το εργαστήριο Bell διέθετε μια ασυνήθιστη ραδιοφωνική κεραία πάνω στο λόφο του Crawford στο Holmdel του New Jersey.
Η κεραία είχε στηθεί για επικοινωνία μέσω του δορυφόρου Ηχώ, αλλά οι προδιαγραφές της, δηλαδή ένας ανακλαστήρας 6 μέτρων με εξαιρετικά χαμηλούς θορύβους) την κατέστησαν ένα επιστημονικό όργανο πολλά υποσχόμενο στη ραδιοαστρονομία.

Η κεραία των εργαστηρίων Bell, πάνω στο λόφο του Crawford στο Holmdel του New Jersey, με την οποία οι Penzias και Wilson ανακάλυψαν την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου

Η ESA επιβεβαιώνει την κύρια θέση προσγείωσης για την αποστολή της Rosetta
Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Η κύρια θέση προσγείωσης του Φιλαε (Περισσότερα Αγγλ.)Η ESA έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή της Ροζετα να απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισης της, Φιλαε, στην κύρια τοποθεσία στον 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις 12 Νοεμβρίου, στην πρώτη προσπάθεια που έγινε ποτέ για προσεδάφιση σε έναν κομήτη.

Αστρονομικά φαινόμενα 16 Οκτωβρίου 2014 (3)
1Το λυκαυγές και η ανατολή του ηλίου έρχονται πολύ αργά τώρα, όσο πηγαίνουμε από εποχή σε εποχή. 

Σαν σήμερα 16 Οκτωβρίου 188116 Οκτωβρίου 1881.
Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Φρέντερικ Στράτον, γνωστός για το έργο του στη φασματοσκοπία.Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Φρέντερικ Στράτον (Frederick Stratton, 1881 – 1960), γνωστός για το έργο του στη φασματοσκοπία. 
Διετέλεσε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία, της οποίας υπήρξε πρόεδρος από 1933 – 1935.

Πηγή: astronomos.gr

Σαν σήμερα 16 Οκτωβρίου 197316 Οκτωβρίου 1973. 
Εκτοξεύεται ο μη επανδρωμένος σοβιετικός δορυφόρος «Κόσμος – 601».
Εκτοξεύεται ο μη επανδρωμένος σοβιετικός δορυφόρος «Κόσμος – 601», σε χαμηλή γήινη τροχιά, με περίγειο 197 χλμ., απόγειο 1.404 χλμ. και περίοδο περιφοράς γύρω από τη Γη 101 λεπτά. 
Ήταν στρατιωτικός και χρησίμευσε για τη βαθμονόμηση του ραντάρ αντιβαλλιστικών πυραύλων. 
Είχε βάρος 400 κιλά και έπεσε στην ατμόσφαιρα της Γης στις 15.8.1974, όπου και υπέστη αποσύνθεσή.

Πηγή: astronomos.gr

Σαν σήμερα 16 Οκτωβρίου 197516 Οκτωβρίου 1975. 
Εκτοξεύεται ο πρώτος γεωστάσιμος μετεωρολογικός δορυφόρος των ΗΠΑ “GOES – 1”.


Εκτοξεύεται ο πρώτος γεωστάσιμος μετεωρολογικός δορυφόρος των ΗΠΑ “GOES – 1” (Geostationary Operational Environmental Satellite), που τοποθετήθηκε σε τροχιά για την 24ωρη κάλυψη του καιρού της επιφάνειας των Ηνωμένων Πολιτειών στην αρχή, αλλά και των άλλων περιοχών της Γης οι επόμενοι δορυφόροι της σειράς. 

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

«Επιτακτική η εποίκηση του Αρη» λέει η NASAΜόνη λύση για τη διάσωση της ανθρωπότητας η μετακόμιση στον Κόκκινο Πλανήτη υποστηρίζει ο διοικητής της διαστημικής υπηρεσίας
H αποίκηση του Αρη είναι η μόνη λύση για τη διάσωση του ανθρώπου σύμφωνα με τον διοικητή της NASA
Λονδίνο 

Ενδιαφέρουσες αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενες δηλώσεις έκανε ο διοικητής της NASA. Μιλώντας σε εκδήλωση της Βασιλικής Αεροναυτικής Εταιρείας της Βρετανίας ο Τσαρλς Μπόλντεν είπε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν, είναι μια πραγματικότητα» και ότι «η εποίκηση του Αρη είναι επιτακτική για την διάσωση του ανθρώπινου είδους».

Δείτε ζωντανά τώρα τον διαστημικό περίπατο των αστροναυτών Reid Wiseman και Barry Wilmore στο σκοτάδιΟι πιο πρόσφατες φωτογραφίες του Κρόνου από το Κασσινι της NASAΠροβολή του Κασίνι των δακτυλίων και 3 φεγγάρια του Κρόνου
Το διαστημικό σκάφος Κασσινι της NASA, είναι σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004 και έλαβε μια εκπληκτική θέα των δακτυλίων και τα φεγγαριών του πλανήτη. Εδώ: Τα φεγγάρια του Κρόνου, Τιτάνας, Υπερίωνας και Προμηθέας είναι ορατά ακριβώς πέρα ​​από δακτυλίους, σήμα κατατεθέν του πλανήτη σε μια φωτογραφία που λήφθηκε στις 14 Ιουλίου 2014 και κυκλοφόρησε στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η Γη και ο Άρης λήφθηκαν μαζί σε μία φωτογραφία από σεληνιακή τροχιά (βίντεο)
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
Credit: NASA/GSFC/Arizona State University
Το  Reconnaissance Orbiter, σεληνιακό σκάφος, γύρισε για μια γρήγορη ματιά στη Γη και έναν από τους κοντινότερους πλανητικούς γείτονες- τον Άρη.
Ο Άρης είναι η πολύ μικρή κουκκίδα πάνω από την Γη στο τέλος σχεδόν του κέντρου της εικόνας.

«Επιθανάτιος ρόγχος» της πεταλούδας
Copyright NASA/ESA/Hubble SM4 ERO Team

Σπείρες σε γαλαξία μπορεί να προκύψουν από κύματα πυκνότητας
Credit: Muhammad Ahmad TirmaziΛέγεται συχνά ότι το σχήμα ενός σπειροειδούς γαλαξία ακολουθεί την καμπύλη μιας χρυσής σπείρας. 

Το φάσμα των λευκών νάνων άστρων
Credit: CERNΧθες μίλησα για το Χιγκς, και πώς η ανακάλυψη του οδήγησε σε μια αναταραχή των άρθρων σχετικά με το πώς αυτό μπορεί να ισχύει για την αστροφυσική. 

Προσομοίωση δείχνει ότι οι ζεστοί εξωπλανήτες «Δίες» μπορεί να έλκονται στο άστρο τους από άλλο πλανήτη

Credit: NASA/JPL-Caltech
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός πλανητικού συστήματος.

Ζούμε μέσα σε μια... φούσκα;
Μια νέα θεωρία αναφέρει ότι υπερκαινοφανείς αστέρες εξερράγησαν «όπως το ποπκόρν», δημιουργώντας μια κοσμική φυσαλίδα μέσα στην οποία περικλείστηκε το ηλιακό μας σύστημα
Πιθανόν να ζούμε μέσα σε μια κοσμική φυσαλίδα


Ενας από τους άλυτους ακόμη κοσμολογικούς γρίφους που πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες είναι η παντελής απουσία κοσμικής σκόνης και αερίων πέριξ αλλά και στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος. 
Οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι πριν από μερικά εκατομμύρια έτη υπήρχαν κοσμική σκόνη και αέρια στη διαστημική μας γειτονιά. 
Εκεί που διαφωνούν είναι στο πώς εξαφανίστηκαν.

Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή 2014 στο Δημόκριτο: Μια αξέχαστη βραδιάΜικροί και μεγάλοι ήταν και φέτος πιστοί στο ραντεβού τους για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή 2014. Αγνοώντας τον ψυχρό φθινοπωρινό καιρό, πλήθος κόσμου προσήλθε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και απήλαυσε ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της έρευνας και των επιστημών με οδηγούς τους ίδιους τους ερευνητές.

Κορώνα του σέλαος πάνω από τη Νορβηγία
14 Οκτωβρίου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Harald Albrigtsen

Μυστηριώδης αλλαγή χαρακτηριστικού στον Τιτάνα
14 Οκτωβρίου 2014 
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: Cassini Radar MapperASUJPLESANASA

Αστρονομικά φαινόμενα 15 Οκτωβρίου 2014 (4)

1
Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 10:13 μ.μ. Η σελήνη ανατέλλει περίπου τα μεσάνυχτα, κάτω από τους Διδύμους. 

Σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου 2003
15 Οκτωβρίου 2003. 
Εκτοξεύεται από το διαστημικό κέντρο της ερήμου Γκόμπι, ο δορυφόρος της Κίνας «Σενζού – 5».


Εκτοξεύεται από το διαστημικό κέντρο της ερήμου Γκόμπι, ο δορυφόρος της Κίνας «Σενζού – 5» ("Shenzhou – 5") με τη βοήθεια του πυραύλου "Λονγκ Μαρς – 2" ("Long Marche – 2"). 
Ως πλήρωμά του είχε το μοναδικό αστροναύτη Γουάνγκ Λιβέι (Yang Liwei), ο οποίος, αφού έκανε 14 περιφορές γύρω από τη Γη, παραμένοντας στο διάστημα επί 21 ώρες, επανήλθε σώος στην επιφάνεια της Γης.

Πηγή: astronomos.gr

Σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου 1997
15 Οκτωβρίου 1997. 
Εκτοξεύεται το διαστημικό όχημα «Κασίνι – Χόιχενς».
15 Οκτωβρίου 1997, εκτοξεύεται η διαστημοσυσκευή Cassini με προορισμό τον Κρόνο. Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη και περίπλοκη μη επανδρωμένη αποστολή όπου συμμετέχουν 17 χώρες. Μεταφέρει την βολίδα Huygens, η οποία στις 14 Ιανουαρίου 2005 προσγειώθηκε στον δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα απ΄όπου μετέδωσε φωτογραφίες και πληροφορίες για 90 λεπτά.


Εκτοξεύεται το διαστημικό όχημα «Κασίνι – Χόιχενς» ("Cassini – Huygens") από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, εκ μέρους της ESA, με τη συνεργασία της NASA και με προορισμό τον πλανήτη Κρόνο, όπου έφθασε την 1η.7.2004, αφού πρώτα έκανε μια ελικοειδή διαδρομή και διήλθε από την Αφροδίτη και το Δία. Αμέσως φωτογράφισε τους δακτυλίους του Κρόνου με τον «Υπεριώδη Απεικονιστικό Φασματογράφο».

Σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου 182915 Οκτωβρίου 1829. 
Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Έιζαφ Χωλ.


Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Έιζαφ Χωλ (Asaph Hall, 1829 – 1907), που ανακάλυψε, το 1877, τους δυο δορυφόρους του πλανήτη Άρη, το Φόβο και το Δείμο και υπολόγισε τις τροχιές τους. Το 1823 διορίστηκε καθηγητής μαθηματικών στο αστεροσκοπείο του αμερικανικού ναυτικού, ενώ 1896 έγινε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1901.


To-New-Sas

Πηγή: astronomos.gr . de.wikipedia.org , el.wikipedia.org (Ελληνικά)

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Νεφέλωμα του Καρκίνου [πολυφασματική κινούμενη εικόνα]

Ζωντανή μετάδοση της προσέγγισης του κομήτη C/2013 A1 Siding Spring με τον Άρη στις 19 Οκτωβρίου 2014

Στις 19 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19:45 (Ελλάδας)
Image Credit: NASA

Η Γη στα πρόθυρα της γεωλογικής εποχής του ΑνθρώπουΑρκεί κανείς να κοιτάξει από το παράθυρο του αεροπλάνου, ή ακόμα και από το Διάστημα, για να διαπιστώσει ότι ο άνθρωπος αλλάζει το πρόσωπο του πλανήτη
Credit: (NASA)
Νυχτερινή λήψη της Γης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το αποτύπωμα του ανθρώπου είναι προφανές.
Ουάσινγκτον 
Αρκεί κανείς να κοιτάξει από το παράθυρο του αεροπλάνου, ή ακόμα και από το Διάστημα, για να διαπιστώσει ότι ο άνθρωπος αλλάζει το πρόσωπο του πλανήτη -ακόμα και τα ιζήματα του εδάφους. Οι αλλαγές είναι τόσο έντονες ώστε όλο και περισσότεροι επιστήμονες κάνουν λόγο για την αρχή μιας νέας γεωλογικής εποχής: του Ανθρωπόκαινου.

Η Ελλάδα από τον ΔΔΣ 14/10/2014Η Ελλάδα στον κέντρο κάτω


To-New-Sas

Πόσο επικίνδυνος είναι ο Ηλιος; Οι εκλάμψεις του μπορούν να «ψήσουν» τους γειτονικούς πλανήτες


Η έκλαμψη είναι μια βίαιη έκρηξη στην ατμόσφαιρα ενός άστρου, όπως είναι ο ήλιος μας, απελευθερώνοντας συνολικά μέχρι και 6×1025 Joules. Οι ηλιακές εκλάμψεις λαμβάνουν χώρα στο ηλιακό στέμμα και στην χρωμόσφαιρα, θερμαίνοντας το πλάσμα σε δεκάδες εκατομμύρια Κέλβιν (9.999.726 Κελσίου).

Οταν ο γαλαξίας μας συγκρουστεί με την Ανδρομέδα: προσομοίωση της NASA


Σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα ο Γαλαξίας μας (Milky Way) θα συγκρουστεί με τον κοντινό γαλαξία της Ανδρομέδας. Ερευνητές της NASA δημιούργησαν εκπληκτικά βίντεο που προσομοιώνουν αυτή την εκπληκτική σύγκρουση και πώς θα φαίνεται από τη Γη.

Φεισμπουκ

Τουιτερ